Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Νομικές κυρώσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον όσοι μέχρι σήμερα καμαρώνουν για τον όγκο των μουσικών αρχείων που έχουν συγκεντρώσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους. Και τούτο διότι εάν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες της Ελληνικής Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών (IFPI) για άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών στις περιπτώσεις κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του Διαδικτύου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων κατά των μεμονωμένων χρηστών που «κατεβάζουν» δωρεάν μουσική!

 

Έτσι, όσοι σήμερα επισκέπτονται ιστοσελίδες ανταλλαγής μουσικών αρχείων (peer to peer) θα απειλούνται με νομικές κυρώσεις από τις δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, καθώς θα θεωρείται ότι διακινούν δίχως εξουσιοδότηση ("κατεβάζουν» και θέτουν στη διάθεση των χρηστών του δικτύου) προϊόντα που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Από μια πρώτη έρευνα στις εν λόγω σελίδες του Διαδικτύου έχουν ήδη εντοπιστεί χρήστες με 3.000 έως και 5.000 τραγούδια αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους. Αυτοί σύμφωνα με τους ανθρώπους της IFPI κινδυνεύουν να βρεθούν πρώτοι στο μάτι του κυκλώνα.

 

«Για να φτάσουμε στον χρήση που διαθέτει και διακινεί πειρατικά μουσικά αρχεία πρέπει να πετύχουμε την άρση του απορρήτου, κάτι που δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο 2225/94. Σήμερα, μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του χρήστη, τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεται, όχι όμως το ίδιο το φυσικό πρόσωπο. Πρόκειται για νομικής φύσης πρόβλημα, σύντομα όμως θα υπάρξουν εξελίξεις», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Στεφανάκης, υπεύθυνος για ζητήματα ψηφιακής πειρατίας της IFPI.

 

Ενδεικτική του τι μπορεί να επακολουθήσει είναι η εικόνα που καταγράφεται στο εξωτερικό, όπου προβλέπεται άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών και για περιπτώσεις προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Ενωσης Δισκογραφικών Εταιρειών, στη διάρκεια του 2005 ασκήθηκαν περί τις 20.000 διώξεις κατά μεμονωμένων χρηστών σε 17 χώρες.

 

Αποτέλεσμα; Καταγράφηκε σημαντική μείωση του αριθμού μουσικόφιλων που χρησιμοποιούν τις pear to pear υπηρεσίες φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες. Διπλασιάστηκαν ταυτόχρονα μέσα σε ένα χρόνο (από 1,5 εκατ. το 2004 σε 2,8 εκατ το 2005) οι συνδρομητές των ιστοσελίδων, που πωλούν νομίμως (με τη συγκατάθεση δηλαδή της IFPI) κάθε τραγούδι για κάτι λιγότερο από 1 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 6 (!) φορές μέσα σε ένα χρόνο ο όγκος της διαθέσιμης στο διαδίκτυο μουσικής.

 

Παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας άλλωστε υποστηρίζουν ότι η ποιοτική αλλαγή που συντελείται στην on- line μουσική αγορά νομιμοποιούν πλέον τις δισκογραφικές εταιρείες να κινηθούν εναντίον όσων εξακολουθούν να προτιμούν την «μαύρη αγορά». «Εφόσον συνεχώς βελτιώνεται η νόμιμη παροχή αρχείων MP3 για ποσά κάτω του 1 ευρώ έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αδιάλακτοι», λέει ο κ. Στεφανάκης.

 

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ όλων των φορέων που διακινούν προϊόντα που σχετίζονται με μορφές καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, όπως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων κ.α. Στόχος, η από κοινού εισήγηση των τροποποιήσεων στον ισχύοντα νόμο 2225/94 (άρση απορρήτου).

 

Οι προτάσεις θα κατατεθούν πιθανότατα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που σήμερα μελετά τροποποίηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. «Πρόκειται για εμπλουτισμό και όχι αλλαγή του νόμου καθώς την εποχή που θεσπίστηκε δεν ήταν δυνατό να είχαν προβλεφθεί ζητήματα που σχετίζονταν με το διαδίκτυο. Οι αλλαγές ωστόσο δεν είναι έξω από το πνεύμα του νομοθέτη», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης.

 

Source.png Πηγή: Τηλεόραση και Ραδιοφωνία στην Ελλάδα

  • Απαντ. 183
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

αυτες οι διαδικασιες ειναι χρονοβορες για την ελλαδα

εξαλλου μολις κυκλοφορησει φημη οτι θα γινει κατι τετοιο ολοι θα τα γραψουν σε δισκακια και θα αδειασουν τους δισκους

Δημοσ.

Μπροστά στο κέρδος δεν θα υπολογίσουν τιποτα και ιδώις αν κάνουν συμφωνίες με την κυβέρνηση να δείτε τους νόμους που θα φέρουν στη Βουλή. Αυτή την φορά θυμίζω ότι στην Αμερική πνευματικά δικαιώματα δεν κατάβλλουν οι Ρ/Σ για ξένα τραγούδια, στη χώρα μας υπάρχει απόφαση για ξένο σταθμό ο οποιος δικαιώθηκε, για τα ελληνικά όμως είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις..

Δημοσ.

σιγά να μην γίνει άρση απορρήτου..

 

αυτό είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και αν γίνει κάτι τέτοιο θα τους μαμίσουμε εμείς, όχι αυτοί εμάς..

 

μη φοβάστε έλεος δλδ

Δημοσ.
στη χώρα μας υπάρχει απόφαση για ξένο σταθμό ο οποιος δικαιώθηκε, για τα ελληνικά όμως είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις..

 

Τα ελληνικά ούτε πειρατικά δεν αξίζουν να τα κατεβάσεις :P

Δημοσ.
SSl 256 bit encryption usenet και αν με βρουν γραψε μου

 

encryption και ανταλλαγη μονο με encrypted peers

 

Η physical IP (της σύνδεσης που έχεις) θα φαίνεται ΠΑΝΤΟΤΕ , ότι μαγκιά και να κάνεις. Τα δεδομένα περνάνε από φυσικά καλώδια και όχι από άλλους πλανήτες.

Εκτός αν κλέβεις internet από κανένα γείτονα (Πάμε σε άλλο topic για το οποίο έχω τσακωθεί με κάποιους άλλους για το πόσο είναι ηθικό και νόμιμο να κλέβουν το internet αλλουνού και να παραβιάζουν ιδιωτικά δίκτυα ;) )

 

Μπροστά στο κέρδος δεν θα υπολογίσουν τιποτα και ιδώις αν κάνουν συμφωνίες με την κυβέρνηση να δείτε τους νόμους που θα φέρουν στη Βουλή. Αυτή την φορά θυμίζω ότι στην Αμερική πνευματικά δικαιώματα δεν κατάβλλουν οι Ρ/Σ για ξένα τραγούδια, στη χώρα μας υπάρχει απόφαση για ξένο σταθμό ο οποιος δικαιώθηκε, για τα ελληνικά όμως είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις..

 

Δεν μιλάμε για κέρδος εδώ , μιλάμε για δυνατότητας σύλληψης κλεφτών.

Αν κάποιος δεν συμφωνεί με τις τιμές των CD's δεν τα αγοράζει για να πέσουν, δεν τα κλέβει από το internet. ;)

 

σιγά να μην γίνει άρση απορρήτου..

 

αυτό είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και αν γίνει κάτι τέτοιο θα τους μαμίσουμε εμείς, όχι αυτοί εμάς..

 

μη φοβάστε έλεος δλδ

 

Το να είσαι κλέφτης δεν είναι δικαίωμα σου. Κι αν σε πιάσουν θα σε μαμήσουν αυτοί αγοράκι μου. ;)

Το μόνο που δεν μπορούν να πάρουν αυτή τη στιγμή είναι το ονοματάκι σου..

Αλλά και αυτό (επειδή είναι και έσοδα για το κράτος) θα το πάρουν, μην ανησυχείς.

Δημοσ.

@kfyros :

 

1. Μη φοβάστε δεν θα γίνει τπτ :eleos: :eleos:

 

2. Αντί να ασχολούνται με αυτές τις μαλακίες, δλδ άρση απορρήτου για να μας παρακολουθήοσυν, να πάνε πρώτα να πιάσουν:

 

α) αυτούς που έκαψαν τα δάση μας φέτος και πέρυσι

β) αυτούς που έχουν χασισοφυτίες (Ζωνιανά και όχι μόνο)

γ) τους υπουργούς και γενικά τους πολιτικούς που συνέχεια τους ακούμε με διάφορα σκάνδαλα

δ) τους τρομοκράτες

 

και μετά να ασχοληθούν με τν απλό λαό..

 

3. Από την άλλη αν υπολογίσει κανείς ότι πάνω από 500.000 σπίτια έχουν Internet σήμερα και κατεβάζουν ασταμάτητα τραγούδια, ταινίες κτλπ θα τους βάλουν φυλακή όλους;

 

4. Τότε θα καταρρεύσει και ο προϋπολογισμός της χώρας αφού θα έχουν να μας ταϊζουν κάθε μέρα στις φυλακές...

 

 

 

Έλεος :eleos: :thumbdown: δλδ τους χτύπησε η ζέστη πάλι ή δεν έχουν να κάνουν τπτ καλύτερο...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...