kotsos_licious Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 έχω μία απλή απορία...: ποιά η διαφορά του DVD-R από το DVD+R???? *φαντάζομαι ότι η διαφορά του CD-R από το CD-RW είναι ότι το δεύτερο είναι επανεγράψιμο.... (σωστά???) thanks in advance!!!
nzeppos Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Οι βασικές διαφορές είναι ότι το DVD-R είναι της Pioneer και μπορεί να έχει μόνο ένα layer εγγραφής, ενώ το DVD+R είναι των Sony, Philips κλπ και μπορεί να γράψει πολλαπλά layers (δηλ. τα κλασικά Double Layer δισκάκια των 8.5GB). Τα +R συνήθως μπορούν να γραφτούν σε μεγαλύτερες ταχύτητες (ή μάλλον για να το πω διαφορετικά, οι διάφορες συσκευές εγγραφής συνήθως υποστηρίζουν μεγαλύτερες ταχύτητες εγγραφής στα +R σε σχέση με τα -R, για πολλούς και διάφορους λόγους). Τα +R είναι νεότερης τεχνολογίας και -θεωρητικά πάντα- έχουν καλύτερες μεθόδους διαχείρισης ελέγχου λαθών (error correction και defects) σε σχέση με τα -R. Αν θυμάμαι καλά υπάρχει και μια διαφορά μεταξύ των +R και -R στον τρόπο με τον οποιο φορμάρονται και επανεγγράφονται, αλλά αυτό παραείναι... technical specification και είναι μάλλον αδιάφορο για τον κοινό χρήστη. Εφόσον τα -R είναι πιο παλιά, συνεργάζονται καλύτερα με DVD players παλαιότερης τεχνολογίας (πολλά από τα οποια δεν υποστηρίζουν καν +R). Γενικά τα -R θεωρούνται "πιο συμβατά" με τα οικιακά DVD players. Στις μέρες μας βέβαια (πάνω από δεκαετία από τότε που βγήκαν τα -R) οι διαφορές στα Single Layer δισκάκια των 4.7GB είναι μηδαμινές, γιατί όλες οι συσκευές διαβάζουν όλα τα format DVD. Το βασικό πλεονέκτημα των +R είναι τα Double Layer δισκάκια, που κι αυτά όμως είναι ακόμα σχετικά ακριβά και συνήθως χρησιμεύουν σε ειδικές περιπτώσεις (εγγραφή κατεβασμένων HD ταινιών που είναι >4.7GB, αντιγραμμένα παιχνίδια XBOX 360, κάποια νέα παιχνίδια σε PC που βγαίνουν κι αυτά σε δισκάκια >4.7GB κλπ). Οπωσδήποτε η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών, προτιμά τα φθηνά και "απλά" δισκάκια των 4.7GB και αγοράζει Double Layer μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι 2 Single Layer δισκάκια είναι πολύ φθηνότερα από ένα Double Layer. Επίσης το ότι τα +R μπορούν εν δυνάμει να έχουν πολλαπλά layers, είναι και ο κύριος λόγος που γενικά είναι ακριβότερα από τα -R. Εδώ και πολλά χρόνια αγοράζω μόνο +R. ΥΓ.: 1) Η διαφορά των CD-R με τα CD-RW (όπως και των DVD-/+R με τα DVD-/+RW) είναι ακριβώς αυτή που είπες, ότι το δεύτερο είναι επανεγγράψιμο. ΥΓ.: 2) Για όσους ψάξουν λίγο παραπάνω την υπόθεση, η πλάκα είναι το παρασκήνιο της υπόθεσης -R και +R. Τα -R τα ανέπτυξε η Pioneer γύρω στο 1997 αν θυμάμαι καλά και τα χρησιμοποιούσε ευρέως η Apple. Είναι δε εγκεκριμένα από το περίφημο standards group "DVD Forum" (το οποιο ιδρύθηκε από τη Sony, τη Mitsubishi, τη Hitachi και άλλους... κινηματογραφικούς). Είναι ένα group με τεράστια δύναμη και επιρροή. Τα +R αναπτύχθηκαν αργότερα (μέσα 2002) και δεν υποστηρίζονται/εγκρίνονται από το DVD Forum αλλά από την DVD+RW Alliance, στην οποια συμμετέχουν οι Sony (ναι, πάλι!), Philips, Dell, Yamaha, κλπ. Το DVD Forum ισχυρίζεται ότι τα +R δεν είναι... επίσημα DVD (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Εν ολίγοις τρώγονται μεταξύ τους από το 2002, οπότε και επισήμως ανακοινώθηκε ότι τα δύο format θα λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
accipio Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Οι βασικές διαφορές είναι ότι το DVD-R είναι της Pioneer και μπορεί να έχει μόνο ένα layer εγγραφής ... Υπάρχουν και DVD-R dual layer δισκάκια, όπως π.χ. αυτό.
nzeppos Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Σωστός, το είχα ξεχάσει ότι υπάρχουν και Dual Layer DVD-R's (πρακτικά ίδια με τα Double Layer DVD+R's). Βλέπετε αγοράζω +R εδώ και τόσα χρόνια που ούτε ξέρω τι γίνεται με το... άλλο στρατόπεδο. Νομίζω όταν είχαν βγει τα πρώτα +R DL δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στα -R, γι' αυτό και μου είχε καρφωθεί στο κεφάλι ότι μόνο τα +R έχουν πολλαπλές στρώσεις.
kotsos_licious Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 σας ευχαριστώ πολύ.... απλώς το ρώτησα γιατί έχω το συγκεκριμένο μοντέλο laptop http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=21&category=69977907&product=1099469 και θέλω να πάρω ένα cake με DVD και ένα με CD και κοιτάζοντας παρατήρησα αυτή την διαφορά... έχετε μήπως να μου προτείνετε κάτι???? θα προτιμούσα τα δισκάκια να είναι γνωστής εταιρείας (είδα κάποια της TDK...)
washcloud Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Tayo Yuden αγοράζει "όλος ο κόσμος" = the best value for money / μια χαρά εγγραφές/συμβατότητα... (cake τουλάχιστον των 50< 10 ?) Αλλά αυτή είναι απλά η δική μου άποψη. (επίσης δεν ξέρω αν έπιασα καλά το πσοτ σου nzeppos , αλλά τα DVD+R βγαίνουν κανονικότατα σε χωρητικότητα 4.7Gb, και μάλιστα για φθηνότερα τα βλέπω από τα -R. A και κάπου σα να με μπέρδεψε το ποστ - σα να μιλάς για DVD+/-RW και όχι +/-R ; ! )
nzeppos Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Όχι, δεν έλεγα για RW αλλά για σκέτα +/-R. Δεν είπα ότι τα +R δεν βγαίνουν σε 4.7GB αλλά ότι ήταν τα πρώτα που βγήκαν και σε 8.5GB. Όταν σταμάτησα να παίρνω -R και το γύρισα στα +R (πριν 4-5 χρόνια περίπου) η διαφορά στην τιμή ήταν μεγάλη, πολλά +R κόστιζαν διπλάσια από τα -R. Τώρα πλέον, με την τεχνολογία να έχει ωριμάσει αρκετά, οι τιμές έχουν εξισωθεί (αλλά και πάλι παίρνω αποκλειστικά +R).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.