Προς το περιεχόμενο

PCI-E2.0 Κάρτα σε PCI-E1 Mobo problems!!!

Zigardeli

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας!!!

Πρόσφατα κάηκε η Sapphire ATI Radeon X1950XT 256MB που είχα και την έστειλα (στην Interset Ηρακλείου) για αντικατάσταση... Ε, εδώ άρχισαν και τα προβλήματα...

Όπως ήδη γνώριζα η συγκεκριμένη κάρτα έχει καταργηθεί από την αγορά και σε τέτοιες περιπτώσεις η ATI τις αντικαθιστά με ένα καινούριο (κ συνήθως καλύτερο) μοντέλο. Μετά από λίγο καιρό με πήραν τηλέφωνο από την Interset στην Αθήνα και μίλησα με έναν τεχνικό τους ο οποίος με ενημέρωσε πως δεν υπάρχει το ίδιο μοντέλο με το δικό μου και αν θέλω μπορούν να μου στείλουν την ASUS EAH3850/G/HTDI/512M/A. Τον ρώτησα αν είναι στην ιδία κατηγορία με την δική μου μιας και εγώ την είχα πάρει γύρω στα 200+ ευρώ, ενώ αυτή έχει περίπου 100. Μου είπε ότι είναι καλύτερη από την δική μου, ότι βγάζει μεγαλύτερο σκορ στο 3DMark και ότι τώρα πια πέφτουν οι τιμές και ανεβαίνουν οι επιδόσεις. Έδωσα λοιπόν το ΟΚ και μου την έστειλε...

Την τοποθέτησα στο PC μου, έβαλα τους τελευταίους drivers (catalyst 8.8) και έκανα ένα test με το PerformanceTest 6.1 με το οποίο είχα κάνει και στην άλλη κάρτα (με catalyst 8.1) και είχα αποθηκεύσει τα αποτελέσματα. Η Sapphire είχε βγάλει αποτέλεσμα 183.8 ενώ η Asus έβγαλε 115.8 δηλαδή 58.7% κάτω (όπως λέει και το πρόγραμμα). Αυτό όμως δεν με ενδιαφέρει και τόσο μιας και στις επιδώσεις στα παιχνίδια η Asus είναι, όπως νομίζω, καλύτερη.

Το πρόβλημα μου είναι ότι η κάρτα είναι PCI-Express 2.0 ενώ το motherboard μου (A8N32-SLI Deluxe) είναι PCI-Express 1. Όλα τα βασικά προγράμματα στα XP, όπως το DirectX και το Catalyst Control Center, την αναγνωρίζουν σαν 1024ΜΒ (εκτός από το GPU-Z το οποίο μάλλον παίρνει πληροφορίες κατευθείαν από την κάρτα) με αποτέλεσμα να μου πετάνε error τα παιχνίδια μετά από κανένα 20λεπτο. Εκτός από αυτό η κάρτα δεν λειτουργεί σε 16x εύρος. Όταν την πρωτόβαλα δούλευε στα 1x και τώρα δουλεύει στα 4x, αλλά ούτε και αυτό με πολυαπασχολέι. Εγκατέστησα τα Windows σε ένα καινούριο δίσκο και έβαλα μόνο τους drivers της κάρτας, για να δω αν θα έχω και πάλι πρόβλημα… 1024 και πάλι…. :(

Είχα το 1303 bios του mobo και έβαλα το 1405 το beta για να δω μήπως και αλλάξει κάτι, άλλα τίποτα.

Ερωτήσεις:

1. Μήπως έφαγα τάπα από την Interset και η παλιά μου κάρτα είναι καλύτερη από την καινούρια;;; (ίσως να μπορώ ακόμα να την επιστρέψω όπως και είπα του τεχνικού στην Αθήνα σε περίπτωση που καταλάβω κάτι τέτοιο)

2. Ξέρετε πως θα φτιάξω τα Windows να την αναγνωρίζουν σαν 512 μιας και πιστεύω πως αυτό προκαλεί τα errors.

Υ.Γ. Έβαλα και μια εικόνα…… Το "300MHz μάλλον είναι ψεύτικο...

6q9u53s7iflokiv72b3w_thumb.jpg

5vimcr52e21m9o958wlt_thumb.jpg

• Moderators
Δημοσ.

Η Χ1950ΧΤ 256 ειναι χειροτερη απο την 3850.

Εγω παιζω με HD3870 σε P35 μητρικη (pci-x version 1.1), και δουλευει τελεια.

Τι cpu εχεις? Επισης ποση ram εχεις? (με προβληματιζει το hypermemory, μπορει να σου καιει πολυτιμη ραμ αμα εχεις λιγη).

Δημοσ.

Υποστηρίζει η συγκεκριμένη κάρτα hypermemory; (είδα τι λέει το CCC αλλά εδώ δεν πρόσεξα κάτι τέτοιο)

Αν το pci-e λειτουργούσε σε κάτω από 16x ή 8x είναι λογικό να έχεις μειωμένες επιδόσεις.

Τι μήνυμα λάθους παίρνεις απ τα παιχνίδια;

Δημοσ.

Φίλε GeorgeMan

Έχω τον Athlon64 3500+ 2200MHz Winchester overclocked στα 2380MHz

Η μνήμη είναι 2GB και μου την δείχνει κανονικά στις ιδιότητες του υπολογιστή μου.

Φίλε antol

Δεν γνωρίζω αν είναι HyperMemory άλλα αφου δεν το λέει και στο site της Asus δεν πρέπει να είναι.

Κάθε παιχνίδι μου βγάζει error το exe του... πχ Fouc.exe (Flatout Ultimate Carnage) PES2008.exe (Pro Evolution 2008) κλπ.

Σκέφτομαι να φλασάρω κανένα άλλο bios στην κάρτα απο εδώ:

http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?page=1&architecture=ATI&manufacturer=Asus&model=HD+3850&interface=PCI-E&memSize=512

• Moderators
Δημοσ.

Οπως ακριβως το περιμενα.

Δε σε κοβει απλα ο επεξεργαστης, σε υπερκοβει!

Και σαν να μην εφτανε αυτο, η καρτα γραφικων τρεχει σε pciexpress 4x mode, δηλαδη κοβει κι απο κει αρκετες επιδοσεις.

Προφανως τα τεστ της κατασκευαστριας εγιναν με καποιον Core2 επεξεργαστη και σαφως σε 16x mode.

Η καρτα δεν υποστηριζει Hypermemory και με προβληματιζει η ενδειξη αυτη του CCC.

Αρα συμπερασματικα:

Η μητρικη σου ειναι SLi, αρα μηπως εχεις συνδεσει τη καρτα σε αλλο pci-express slot και οχι στο X16?

Μηπως εχεις ρυθμισει λαθος το ευρος του σλοτ απο το BIOS της μητρικης ή απο καποια επιλογη στους drivers στο CCC?

Οσο για τη λαθος ενδειξη MB, μην ανησυχεις, τετοια λαθη γινονται.

Αφου σου αναφερει τα σωστα GB στις ιδιοτητες, τοτε δεν υπαρχει προβλημα! (εκτος εαν σου εδωσαν καμια εξεζητημενη 1GB εκδοση :P !!)

Τι τροφοδοτικο εχεις?

PS: Το φλασαρισμα αλλου BIOS αντεδεικνειται παντως.

Δημοσ.

GeorgeMan έχω συνδέσει κανονικά την κάρτα στο χ16 slot (αν και είναι και τα 2 χ16 στο συγκεκριμενο motherboard).

Στο bios είναι δηλωμένο 16πάνω 16κάτω (http://img176.imageshack.us/img176/7651/dsc00901po3.jpg)

Πιστεύω οτι τα errors οφείλονται στο οτι προσπαθεί το κάθε παιχνίδι να γεμίσει την άλλη μισή 512 που βρίσκουν τα windows η οποία όμως δεν υπάρχει και έτσι κολάει.

Τα σωστά GB τα δείχνει για την μνήμη του υπολογιστή, όχι της κάρτας...

Το τροφοδοτικό ειναι TAGAN 420W. :(

Η κάρτα είναι σίγουρα 512ΜΒ αφου το λέει το GPU-Z....

• Moderators
Δημοσ.

Τι να πω σηκωνω τα χερια ψηλα.

Το τροφοδοτικο μικρο μεν αλλα αφου αντεχε τη ρουφηχτρα ενεργειας Χ1950ΧΤ δε θα αντεχει την 3850?

Και ο επεξεργαστης πολυ μικρος για τη καρτα αλλα δε θα επρεπε να μπαινει στα παιχνιδια τουλαχιστον?

Νομιζω παντως οτι δε φταιει η λαθος αναγνωριση των MB της καρτας, ειδικα σε Vista εχει δει παρα πολλες λαθος αναγνωρισεις και ολα τα μηχνηματα λειτουργουσαν μια χαρα.

Δημοσ.

Δεν ξέρω τι άλλο να κανω...

Θα κάτσω να κάνω φορματ σε ένα δίσκο να του βάλω τα xp και να το δουλέψω για λίγο. Αν πετάει πάλι errors θα πάω την κάρτα σε ενα φίλο μου που έχει καινούριο PC να δώ αν την βρεί κανονικά. Αν δεν την βρέι θα την στείλω πίσω.

Ευχαριστώ για την βοήθεια ρε guys!!!!

Δημοσ.

Ζητησε να σου δωσουν, στη θεση της 3850, μια 9600GT :shifty:

Για υποστηριξη 3850/70 και 4850/70 υπαρχουν bios updates σε αρκετες 939 μητρικες,

αλλα τις 9600GT τις βλεπουν καρφι = κανονικα B)

Σε αντικατασταση, απεφυγε NVIDIA 88ΧΧ: ακομη μεγαλυτερα προβληματα/ασυμβατοτητες, με PCI-E1...:cry:

Δημοσ.
Ζητησε να σου δωσουν, στη θεση της 3850, μια 9600GT :shifty:

Για υποστηριξη 3850/70 και 4850/70 υπαρχουν bios updates σε αρκετες 939 μητρικες,

αλλα τις 9600GT τις βλεπουν καρφι = κανονικα B)

Σε αντικατασταση, απεφυγε NVIDIA 88ΧΧ: ακομη μεγαλυτερα προβληματα/ασυμβατοτητες, με PCI-E1...:cry:

εγώ έχω mobo pcie1 και δεν έχω κανένα πρόβλημα με την 8800gt....

• Moderators
Δημοσ.

Η εκφραση ''ακομα μεγαλυτερα προβληματα ασυμβατοτητας'' δεν σημαινει ''88xx= ασυμβατη με pci-e 1.0'', αλλα ''ενδεχομενως ασυμβατες, αναλογα τις εκαστοτε υλοποιησεις''.

Δημοσ.

H καρτα σου κατα 99% δεν εχει κανενα προβλημα.Το προβλημα ειναι οτι προσπαθει να ανοιξει τα games με τις ρυθμισεις που ειχες μ την παλια καρτα κ γιαυτο σου πεταει προβληματα.Μου τοκανει κ μεα πολλες φορες οταν αλλαζω καρτες.Απλα σβησε τα settings που ειναι για το καθε παιχνιδι κ ξανατρεχτω.

Μια χαρα θα ειναι.Αν δεν ξερεις νατο κανεις αυτο απλα unistall κ install ξανα το παιχιδι.

Αυτα...

• Moderators
Δημοσ.

Αφου ειπε οτι εκανε μεχρι και φορματ!

Ειναι γνωστο οτι οταν αλλαζεις καρτες της Ati στο ιδιο συστημα (αρα και εγκατασταση νεοτερων drivers), κατι μουλαρωνει στο συστημα και εμφανιζονται διαφορα προβληματα.

Αλλα δε προτεινα κατι σχετικο γιατι ειπε οτι εκανε και φορματ.

Δημοσ.

Εχεις δικιο.Τωρα που το διαβασα καλυτερα το ειδα.Οποτε η λυη ειναι μια.Την βαζει σε αλλο pc κ βλεπει αν δουλευει σωστα.Αν δουλευει τοτε παιζει ασυμβατοτητα.Κοιτα για bios update της μητρικης κλπ.Αν δεν δουλευει RMA κ αλλη καρτα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...