Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή στη φορολογία των Ελ. Επαγγελματιών

Sta

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αναρωτιέμαι τι θα κάνουν όσοι είναι υπάλληλοι και τους πληρώνουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Από 12 μισθούς το χρόνο θα πάνε στους 10.5?

• Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

και επειδει διαβαζω και μερικα μαργαριταρια, ΦΠΑ πληρωνουν μονο οι μισθωτοι.

Κάπου εδώ απλά σταματά οι λογική.

ΦΠΑ στα είδη που καταναλώνουν (πχ αν αγοράσω ένα ζευγάρι παπούτσια) πληρώνουν όλοι.

Οι ελευθεροι επαγγελματίες, πέραν αυτού, πληρώνουν 19% στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος τους.

Τώρα αν εννοείς ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αγοράσει ένα PC για το παιδί του και να το περάσει ως έξοδό του για να γλιτώσει το ΦΠΑ έχεις μερικό δίκιο. Συμβαίνει. Έτσι είχα πάρει την AMIGA μου όταν ήμουν πιτσιρικάς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι γίνεται στο βαθμό που νομίζεις (πόσα PC μπορεί να αγοράσει κάποιος το χρόνο) και στη τελική υπάρχουν τρόποι να κόψουν τον κώλο σε μερικούς που το κάνουν για να μαζευτούν οι υπόλοιποι. Εγώ ακόμα κρατάω το adsl modem μου που είχα αγοράσει με τιμολόγιο και πλέον είναι απαρχαιομένο με το φόβο μη πέσω σε κανα τσακάλι εφοριακό και μου το ζητήσει.

Δημοσ.
Πολύ απλή λύση στο πρόβλημα.

Γυρίστε το όλοι σε εταιρίες E.E. O.E. κλπ. και καθαρίσατε...

Θα είστε και πιο σοβαροί σαν παρουσία ...

Όσο για υδραυλικούς - μαραγκούς - ηλεκτρολόγους κλπ. που δεν έχουν δηλώσει ποτέ φράγκο στην εφορία , πληρώστε και κάτι στο κράτος γαμώτο κέρατο μου...

Υπάρχει αφορολόγητο σε νομικά πρόσωπα και δε το ήξερα ? Αν είναι έτσι αύριο ανοίγω ΟΕ.

Δημοσ.

"Πολύ απλή λύση στο πρόβλημα.

Γυρίστε το όλοι σε εταιρίες E.E. O.E. κλπ. και καθαρίσατε..."

'Αν δέν κάνω λάθος κάτω απο εισόδημα 30,000? δέν συμφέρει Ο.Ε λόγω συντελεστή (40%) ο οποίος πέφτει πάνω απο αυτό το ποσό (20%). Χώρις να είμαι και πολύ σίγουρος...

Δημοσ.

Παιδιά όσο και να κλαίμε, πληρώνουμε την ανοργανωσιά του κράτους και το ελληναριό. Όσα μέτρα και να βάλουν, θα καθόμαστε να μαλώνουμε για το ποιος φταίει. Όλοι φταίμε και το κάθε μέτρο που θα παίρνει κάθε κυβέρνηση θα μας οδηγεί σε νέες διαμάχες. Όλοι θα την φάμε αφού όλοι φταίμε για αυτό που δημιουργήσαμε!!!

Τώρα προσωπικά να κάτσω να σκεφτώ ποιος φταίει λιγότερο, δε με πολυαπασχολεί. Το θέμα είναι πως πάμε κατά διαόλου και δεν υπάρχει άλλη σανίδα σωτηρίας αλά πακέτου Delor (ή όπως λέγεται τέλος πάντων)

Δημοσ.
Αναρωτιέμαι τι θα κάνουν όσοι είναι υπάλληλοι και τους πληρώνουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Από 12 μισθούς το χρόνο θα πάνε στους 10.5?

Δυστυχώς σε αυτή την κατηγορία ανήκω κι εγώ. Έχει αρχίσει να γίνεται διαδεδομένο το φαινόμενο του Συμβασιούχου που πληρώνεται με ΑΠΥ. Πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί που παίρνουν 1.200? το μήνα και αυτούς πλήττει αυτό το μέτρο.

Νομίζω θα εξαιρέσουν τους κάτω 3ετίας και αυτούς που έχουν εξηρτημένη σχέση εργασίας (αν και πληρώνονται με ΑΠΥ), υποθέτω αρκεί να το αποδείξουν. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Τώρα βέβαια ο μαραγκός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος που βγάζει 60K το χρόνο και δηλώνει 5Κ, θα βγάλει απλώς 59.500. Είναι ο τρόπος για είσπραξη ζεστού χρήματος και τίποτε παραπάνω, όχι καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προφανώς. Όπως βέβαια και με τα τέλη κυκλοφορίας...

Δημοσ.

Όταν ήρθε ο υδραυλικός, προτίμησα να μη ζητήσω απόδειξη, για να γλιτώσω 40 ευρώ. Όταν κάναμε τις επισκευές στην πολυκατοικία, ψήφισα στη συνέλευση να μην πάρουμε απόδειξη, για να γλιτώσω 20 ευρώ στα κοινόχρηστα.

Όταν πήγα στον οδοντίατρο, προτίμησα να πληρώσω μαύρα, γιατί με απόδειξη ζητούσε 30 ευρώ περισσότερα.

Είμαι έξυπνος, γλίτωσα τόσα λεφτά. Και τώρα, λόγω φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, καταργείται το αφορολόγητο και πληρώνω 1 χιλιάρικο το χρόνο στην εφορία. Α ρεεεεεε, είμαι πολύ έξυπνος εγώ ο Έλληνας τελικά!

Δημοσ.

Κανονικά θα έπρεπε να είχαν αυξήσει το ΦΠΑ στο 25% και να μειώσουν τους φόρους εταιριών και μισθωτών στο 10% και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν αφορολόγητο στα 20000 ευρώ, με την προυπόθεση του ότι αν κλέψει κανείς εφορία ή ΦΠΑ να χάνει την άδειά του για 10 χρόνια....

Όλα τα άλλα μέτρα είναι μπούρδες και εδώ θα είμαστε του χρόνου για ΝΕΑ μέτρα....

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, να πληρώνει πάλι ο μισθωτός για τον ελεύθερο επαγγελματία?

Να βουλιάξει όλη η αγορά, επειδή ο ταρίφας θέλει να παίρνει 4 άτομα κούρσα και να μην κόβει απόδειξη ούτε για έναν?

Ε όχι δα, αυτό είναι ανήκουστο.

PS Δεν είναι ευδιάκριτο στο post σου, αν εννοείς να αυξηθεί στον ε.ε το ΦΠΑ, ή σε όλες τις κατηγορίες. Αν αυτό εννοείς, πάω πάσο...

Δημοσ.
Όταν ήρθε ο υδραυλικός, προτίμησα να μη ζητήσω απόδειξη, για να γλιτώσω 40 ευρώ. Όταν κάναμε τις επισκευές στην πολυκατοικία, ψήφισα στη συνέλευση να μην πάρουμε απόδειξη, για να γλιτώσω 20 ευρώ στα κοινόχρηστα.

Όταν πήγα στον οδοντίατρο, προτίμησα να πληρώσω μαύρα, γιατί με απόδειξη ζητούσε 30 ευρώ περισσότερα.

Είμαι έξυπνος, γλίτωσα τόσα λεφτά. Και τώρα, λόγω φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, καταργείται το αφορολόγητο και πληρώνω 1 χιλιάρικο το χρόνο στην εφορία. Α ρεεεεεε, είμαι πολύ έξυπνος εγώ ο Έλληνας τελικά!

ο μισθωτός όμως θα συνεχίσει όμως να μην ζητάει απόδειξη, γιατί στα @@ του αν εσύ πληρώνεις φέτος 1000 ευρώ παραπάνω. Αυτός θα πληρώσει λιγότερα.

Αν και, πιστεύω, το ίδιο θα συνεχίσεις να κάνεις κι εσύ. Εννοώ οι περισσότεροι σαν κι εσένα.

Γενικά, το μέτρο είναι παντελώς άχρηστο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δημοσ.
ο μισθωτός όμως θα συνεχίσει όμως να μην ζητάει απόδειξη, γιατί στα @@ του αν εσύ πληρώνεις φέτος 1000 ευρώ παραπάνω. Αυτός θα πληρώσει λιγότερα.

Αν και, πιστεύω, το ίδιο θα συνεχίσεις να κάνεις κι εσύ. Εννοώ οι περισσότεροι σαν κι εσένα.

Γενικά, το μέτρο είναι παντελώς άχρηστο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εμένα πάντως που είμαι μισθωτός, αν μου δώσεις σοβαρά κίνητρα για να ζητάω αποδείξεις,(επιστροφή χρημάτων ή φοροαπαλλαγή σε κάποιες κατηγορίες αγαθών), όχι απλά θα ζητάω, αλλά από το λαιμό θα τον βουτάω για να πάρω απόδειξη.

Δημοσ.

Βασικά εννοούσα ότι το κράτος χρειάζεται κάποια λεφτά. Θα τα πάρει ό,τι και να γίνει. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο και από ποιους. Αν ο καθένας φρόντιζε να μη γίνεται συνένοχος στη φοροδιαφυγή και στη μαύρη εργασία, τελικά θα γλίτωνε πολύ περισσότερα λεφτά. Μιλάω για το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου.

Δημοσ.
Κάπου εδώ απλά σταματά οι λογική.

ΦΠΑ στα είδη που καταναλώνουν (πχ αν αγοράσω ένα ζευγάρι παπούτσια) πληρώνουν όλοι.

Οι ελευθεροι επαγγελματίες, πέραν αυτού, πληρώνουν 19% στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος τους.

Τώρα αν εννοείς ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αγοράσει ένα PC για το παιδί του και να το περάσει ως έξοδό του για να γλιτώσει το ΦΠΑ έχεις μερικό δίκιο. Συμβαίνει. Έτσι είχα πάρει την AMIGA μου όταν ήμουν πιτσιρικάς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι γίνεται στο βαθμό που νομίζεις (πόσα PC μπορεί να αγοράσει κάποιος το χρόνο) και στη τελική υπάρχουν τρόποι να κόψουν τον κώλο σε μερικούς που το κάνουν για να μαζευτούν οι υπόλοιποι. Εγώ ακόμα κρατάω το adsl modem μου που είχα αγοράσει με τιμολόγιο και πλέον είναι απαρχαιομένο με το φόβο μη πέσω σε κανα τσακάλι εφοριακό και μου το ζητήσει.

Εισπράττουν από τον πελάτη τους το ΦΠΑ για λογαριασμό του κράτους και έπειτα, αν δεν φοροκλέπτουν, τον αποδίδουν στο κράτος. Είναι φόρος επί της κατανάλωσης, δεν είναι φόρος εισοδήματος. Ελπίζω να μη θεωρείς πως ο φόρος που εισέπραξες εν ονόματι του κράτους είναι έσοδό σου.

Δημοσ.
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, να πληρώνει πάλι ο μισθωτός για τον ελεύθερο επαγγελματία?

Να βουλιάξει όλη η αγορά, επειδή ο ταρίφας θέλει να παίρνει 4 άτομα κούρσα και να μην κόβει απόδειξη ούτε για έναν?

Ε όχι δα, αυτό είναι ανήκουστο.

PS Δεν είναι ευδιάκριτο στο post σου, αν εννοείς να αυξηθεί στον ε.ε το ΦΠΑ, ή σε όλες τις κατηγορίες. Αν αυτό εννοείς, πάω πάσο...

Ο ταρίφας, αν μιλάμε για τον ιδιοκτήτη, αποτελεί ειδική περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος πρέπει να φορολογηθεί τουλάχιστον 30% στα έσοδα. Ο ταρίφας προσφέρει μόνο μια θέση εργασίας, τίποτα άλλο. Οι άλλοι όμως ελεύθεροι, του λάχιστον οι περισσότεροι πρέπει να μην πληρώνουν φόρο.

Ο μισθωτός είναι και λίγάκι βολεμένο ρομπότ. Ο ελεύθερος πρέπει ΚΑΙ να δουλέψει ΚΑΙ να λειτουργήσει μια ατομική επιχείρηση. Δεν είναι το ίδιο!!

Δημοσ.
Ο ταρίφας, αν μιλάμε για τον ιδιοκτήτη, αποτελεί ειδική περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος πρέπει να φορολογηθεί τουλάχιστον 30% στα έσοδα. Ο ταρίφας προσφέρει μόνο μια θέση εργασίας, τίποτα άλλο. Οι άλλοι όμως ελεύθεροι, του λάχιστον οι περισσότεροι πρέπει να μην πληρώνουν φόρο.

Ο μισθωτός είναι και λίγάκι βολεμένο ρομπότ. Ο ελεύθερος πρέπει ΚΑΙ να δουλέψει ΚΑΙ να λειτουργήσει μια ατομική επιχείρηση. Δεν είναι το ίδιο!!

Οπότε με τη λογική σου, ο μισθωτός που δουλεύει με 700? per month, θα πρέπει να πληρώνει μέχρι και το βρακί που φοράει προσαυξημένο κατά 25%, για να μην πληρώνει ο ε.ε φόρο, επειδή επιτελεί κοινωνικό έργο, που προσφέρει θέσεις εργασίας?

Δημοσ.

Χαίρομαι που οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν με το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που πλήτωντε περισσότερο, για τους λόγους που αναφέρθηκαν ήδη, και είναι υπέρ αυτών.

Το περί 3 έτη χάριτος για τους ελ. επαγγελματίες το είχα ακούσει και εγώ στην κρατική τηλεόραση αλλά δεν γνωρίζω αν όντως ισχύει.

Σύμφωνα με τον μελέτη του υπουργείου 70% των ελ. επαγγ. δήλωναν κάτω απο 7 χιλ ευρώ. Τώρα 70% θα δηλώνει 0 και το υπολοιπο 30% 5 χιλιάδες ευρώ. Οι μεν θα συνεχίσουν αυτό που έκαναν και οι δε, δεν θα θέλουν να κάνουν άλλο τους μαλάκες :)

Α γεια σου! Σαν απλός πληροφορικός σκέφτομαι με το λίγο μυαλό μου.

Έστω ότι από τα 10 άτομα οι 7 φοροδιαφεύγουν, οι 2 είναι (ήταν) στο αφορολόγητο και ο 1 είναι νόμιμος.

Τώρα με τις αλλαγές ποιο ΔΕΝ ισχύει?

1. Οι 7 θα πληρώνουν φόρο

3. Οι 3 θα πληρώνουν φόρο

2. Οι 2 θα πληρώνουν φόρο

Bonus που ισχύει ούτως ή άλλως,

Όσοι "μπορούν" δεν θα πληρώνουν φόρο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...