Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Τώρα αν κάποιοι θεωρούν ότι μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση δε βοηθά ανθρώπους που το καθημερινό τους πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της πείνας και ασθενειών ξεχασμένων για εμάς τους ανεπτυγμένους εγώ πάω πάσο....

Ενώ εσύ δεν θεωρείς ότι οι πείνα και οι ασθένειες είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση... :whistle:

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς...

Δεν είναι χαζός ο Νεγρεπόντε (αν αυτό ειρωνεύεσαι), σε καμιά περίπτωση.

Το ότι μια χώρα είναι καταχρεωμένη δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει λεφτά για διάφορες δραστηριότητες.

Επίσης το laptop δεν απευθύνεται μόνο στις "καταχρεωμένες" χώρες τις Αφρικής, αλλά και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και σε Ευρωπαϊκές αναπτυσσόμενες χώρες).

Αυτό που θέλω να πω πως και ο Νεγρεπόντες λεφτά θέλει να βγάλει, όπως και οι υπόλοιποι. Και δεν με πειράζει καθόλου αυτό. Καλά κάνει!

Αυτό που με ενοχλεί είναι η "αγιοποίηση" των δραστηριοτήτων του, υπό το πέπλο της (άκουσον άκουσον) φιλανθρωπίας...

Φίλος, χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον νεγροπόντε, επειδή εσύ (και πολύς κόσμος ακόμα, είναι αλήθεια) γουστάρεις κεφαλαιοκρατία και φράγκα δεν σημαίνει ότι είναι όλοι έτσι. Και όχι, αν θέλει όπως λες να πλουτίσει από επιχορηγήσεις αναπτυσσόμενων κρατών δεν "κάνει καλά" και λυπάμαι που το επικροτείς.

Δημοσ.

Αγαπητέ φίλε, αν διαβάσεις λίγο καλύτερα θα δεις ότι δεν είπα αυτό, αλλά στην τελική κανένας δεν πιστεύει ότι με το να στείλεις ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. σε ένα φτωχό κράτος δεν βοηθάς τους ανθρώπους του. Δεν τους λύνεις όμως το πρόβλημα. Το πρόβλημα το λύνεις όταν τους δώσεις τη δυνατότητα να μάθουν ποιες καλλιέργειες είναι πιο αποδοτικές για τη γη την οποία κατοικούν, ποιες μέθοδοι πρέπει να ακολουθούνται στις διάφορες φάσεις της καλλιέργειας για να έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση, πώς θα προστατέψουν καλύτερα τα ζώα τους από τις ασθένειες, πώς θα οργανώσουν την παραγωγή τους για να είναι πιο κερδοφόρα κ.ο.κ. Με το να στέλνεις φάρμακα για το AIDS ή την ελλονοσία επίσης βοηθάς. Πιο πολύ όμως θα βοηθούσες αν μάθαινες στους ανθρώπους αυτούς στοιχειώδη πράγματα για την υγιεινή τα οποία αγνοούν σε σημείο που να προσβάλλονται από σοβαρές ασθένειες για αστείους λόγους. Το θέμα είναι να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι ώστε να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους. Και η πρόσβαση στη γνώση είναι βασικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Δημοσ.
Φίλος, χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον νεγροπόντε, επειδή εσύ (και πολύς κόσμος ακόμα, είναι αλήθεια) γουστάρεις κεφαλαιοκρατία και φράγκα δεν σημαίνει ότι είναι όλοι έτσι. Και όχι, αν θέλει όπως λες να πλουτίσει από επιχορηγήσεις αναπτυσσόμενων κρατών δεν "κάνει καλά" και λυπάμαι που το επικροτείς.

Εσύ φίλε μου, που "δεν γουστάρεις την κεφαλαιοκρατία", μπορείς να μου πεις (αν δεν σε πειράζει) τι επαγγέλλεσαι και πως βγάζεις το ψωμί σου?

Ακούς εκεί "γουστάρεις κεφαλαιοκρατία"...

Αγαπητά φίλε, αν διαβάσεις λίγο καλύτερα θα δεις ότι δεν είπα αυτό, αλλά στην τελική κανένας δεν πιστεύει ότι με το να στείλεις ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. σε ένα φτωχό κράτος δεν βοηθάς τους ανθρώπους του. Δεν τους λύνεις όμως το πρόβλημα. Το πρόβλημα το λύνεις όταν τους δώσεις τη δυνατότητα να μάθουν ποιες καλλιέργειες είναι πιο αποδοτικές για τη γη την οποία κατοικούν, ποιες μέθοδοι πρέπει να ακολουθούνται στις διάφορες φάσεις της καλλιέργειας για να έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση, πώς θα προστατέψουν καλύτερα τα ζώα τους από τις ασθένειες, πώς θα οργανώσουν την παραγωγή τους για να είναι πιο κερδοφόρα κ.ο.κ. Με το να στέλνεις φάρμακα για το AIDS ή την ελλονοσία επίσης βοηθάς. Πιο πολύ όμως θα βοηθούσες αν μάθαινες στους ανθρώπους αυτούς στοιχειώδη πράγματα για την υγιεινή τα οποία αγνοούν σε σημείο που να προσβάλλονται από σοβαρές ασθένειες για αστείους λόγους. Το θέμα είναι να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι ώστε να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους. Και η πρόσβαση στη γνώση είναι βασικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Ειμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί σου, αλλά το $100 laptop δεν θα τους δώσει τη πρόσβαση στη γνώση αυτή, όχι όταν μεγάλη μερίδα δεν ξέρει ούτε καν να διαβάζει (πόσο μάλλον να γράφει), και δεν έχει βασικές ζωτικές παροχές όπως καθαρό νερό και ηλ. ρεύμα!

Δημοσ.

Όντως το olpc από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του αναλφαβητισμού, το θέμα είναι ότι υπάρχει από πίσω δυνατό background σε εκπαιδευτικό λογισμικό που αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό. Το olpc είναι απλώς το μέσον. Ένα παράδειγμα:

http://news.cnet.com/8301-13507_3-9837995-18.html

Στο παραπάνω ουσιαστικά ένα κοριτσάκι αρχίζει να κατανοεί μαθηματικές έννοιες λειτουργώντας σε προγραμματιστικό περιβάλλον. Ασφαλώς προγραμματιστικά δεν κάνει τίποτα σπουδαίο, το να έχουν όμως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τους αριθμούς όχι πλέον στο χαρτί αλλά μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει λογική στη δομή του για μένα είναι μεγάλο βήμα.

Αν το ψάξτε λίγο έχει και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Δημοσ.
Για να βγάλω και τη χολή μου, εδώ φαίνεται και πόσο "φιλάνθρωπος" είναι ο Gates, σιχτιρ

Κορυφαίο το άρθρο. Ριχνει σφαλιάρες κι αποκαλύπτει τον υποκριτικό ρόλο για πολλούς "καλοθελητες" και σβήνει πολλες ψευδαισθησεις.

Συγχαρητήρια!!!!

Οσο για τον Gates και την φιλανθρωπία...

ο άνθρωπος έκανε τα πρώτα του βήματα κλέβοντας στην ουσία ιδέες άλλων, πρώην φίλων και συμφοιτητών, αγοράζοντας τα σε εξευτελιστικές τιμές και σταδιακα κατοχυρώνοντας τα για δικα του.

Πες μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσια?

Μα έχει ο Gates ακόμη φίλους? Υπάρχουν ακόμη τέτοια θύματα?

Τους καημένους! :shock:

(κι ο Νεγρεπόντε το άρθρο γράφει πως φίλος του είναι! :lol:)

Καταλαβετε το επιτέλους!

'

Φιλανθρωπία μεγαλοεπιχειρηματιών == ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Βρώμικο μπορέι να είναι από πορνεία, παρανομο εμπόριο όπλων , ναρκωτικων, bla, bla, bla

Βρώμικο όμως μπορέι και να είναι λόγω μονοπωλίων, αθεμίτων τακτικών, κλπ.

Οταν μία εταιρεία κάνοντας "φιλανθρωπίες" και "κοινωνικό έργο", κερδίζει τα πολλαπλασια λόγω ευνοικότερης φορολόγησης, για ποια φιλανθρωπία μιλάμε?

Και η Ιντελ πότε, πότε κάνει "φιλανθρωπίες" στην AMD, όχι γιατί νοιαζεται για τον υγιή ανταγωνισμο (τον οποίο συνεχώς κατηγορείται ότι καταπατα) αλλα για να ανεβασει τα ποσοστα του ανταγωνιστή ίσα-ίσα για να υπάρχει και να μην πληρώνει φοροεπιβάρυνση λόγω εμπορικου μονοπωλίου.

Φιλανθρωπία είναι η ειλικρινής ανθρώπινη κίνηση-χειρονομία υπέρ των ασθενέστερων ανθρώπων σε αυτή την γη, υπό την προϋπόθεση πως δεν γίνεται για την αποκόμιση άμεσου (φοροελαφρύνσεις) ή έμμεσου (διαφήμιση) κέρδους.

Βαρδινογιαννάιοι, ΜπιλΓκεήδες και λοιπη συντεχνία, τις κάνουν για ιδίων όφελος και για αυτοπροβολή. Τα υπόλοιπα έιναι για να έχουμε να λέμε... ;)

Δημοσ.
Εσύ φίλε μου, που "δεν γουστάρεις την κεφαλαιοκρατία", μπορείς να μου πεις (αν δεν σε πειράζει) τι επαγγέλλεσαι και πως βγάζεις το ψωμί σου?

Ακούς εκεί "γουστάρεις κεφαλαιοκρατία"...

Υπάλληλος σε υποθηκοφυλακείο είμαι, οι περισσότεροι αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάτι για να ζήσουμε, αυτό δε σημαίνει κάτι. Όταν λες ότι ο Νεγροπόντε έχει στο μυαλό του το παραδάκι, σημαίνει ότι κοιτάει να πλουτίσει (γιατί σίγουρα την άνετη διαβίωσή του την έχει εξασφαλισμένη), και μάλιστα εις βάρος του τρίτου κόσμου (καθώς αν δεν έπαιρνε αυτός τις επιχορηγήσεις θεωρητικά θα πήγαιναν στους πολίτες/σε κάτι πιο χρήσιμο). Και όταν λες "και καλά κάνει", σημαίνει ότι το επικροτείς αυτό. Ε, αυτό που σου λέω είναι ότι όχι, δεν έχουν όλοι στο μυαλό τους να πλουτίσουν όπως λες, δεν ξέρω για τον νεγροπόντε αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν βάζουν το κέρδος πάνω από τα πάντα. Το ότι δεν μπορείς να το δεις εσύ δε σημαίνει ότι είναι όλοι σαν εσένα.

Δημοσ.

Εγώ δεν είπα οτι ο Νεγρεπόντε θα πλουτίσει εις βάρος τω χωρών του Τρίτου Κόσμου, ούτε είπα οτι επικροτώ οποιοδήποτε το κάνει.

Αυτό που είπα (και ήταν σαφέστατο) είναι ότι η επιχειρηματική κίνηση του Νεγρεπόντε στοχεύει στις (νόμιμες) κρατικές χορηγίες. Τώρα, αν ένα κράτος ΔΕΝ έχει λεφτά, και παρ' όλα αυτά χρεώνεται παραπάνω για να αγοράσει το $100 laptop, δε νομίζω ότι είναι ο Νεγρεπόντε ο κύριος υπέυθυνος...

Και από πότε, στον σύγχρονο κεφαλαιοκρατικό (καπιταλιστικό) κόσμο, είναι κακό κάποιος να θέλει να πλουτίσει με νόμιμα μέσα? Αυτοί δεν είναι οι κανόνες του παιχνιδιού? Δλδ ο Gates πλούτισε εις βάρος κανενός φτωχού?? Αν εσένα δεν σ' αρέσει το οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί τα τελευταία 150 χρόνια στον ανεπτυγμένο κόσμο, πρόβλημά σου. Αν θες κοινοκτημοσύνες, ψεύτικες ισότητες και "πλασματικές" προοπτικές, τότε προφανώς γεννήθηκες σε λάθος εποχή και λάθος χώρα...

Anyway, δεν θέλω να το προχωρήσω σε off-topic οικονομικοπολιτική κόντρα, οπότε σταματάω εδώ! Από την αρχή κατέκρινα τον Νεγρεπόντε και τις τακτικές του, για τον ψευδορομαντισμό του όμως, και όχι για το γεγονός ότι θελει να βγάλει λεφτά.

Δημοσ.
Εγώ δεν είπα οτι ο Νεγρεπόντε θα πλουτίσει εις βάρος τω χωρών του Τρίτου Κόσμου, ούτε είπα οτι επικροτώ οποιοδήποτε το κάνει.

Αυτό που είπα (και ήταν σαφέστατο) είναι ότι η επιχειρηματική κίνηση του Νεγρεπόντε στοχεύει στις (νόμιμες) κρατικές χορηγίες. Τώρα, αν ένα κράτος ΔΕΝ έχει λεφτά, και παρ' όλα αυτά χρεώνεται παραπάνω για να αγοράσει το $100 laptop, δε νομίζω ότι είναι ο Νεγρεπόντε ο κύριος υπέυθυνος...

Και από πότε, στον σύγχρονο κεφαλαιοκρατικό (καπιταλιστικό) κόσμο, είναι κακό κάποιος να θέλει να πλουτίσει με νόμιμα μέσα? Αυτοί δεν είναι οι κανόνες του παιχνιδιού? Δλδ ο Gates πλούτισε εις βάρος κανενός φτωχού?? Αν εσένα δεν σ' αρέσει το οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί τα τελευταία 150 χρόνια στον ανεπτυγμένο κόσμο, πρόβλημά σου. Αν θες κοινοκτημοσύνες, ψεύτικες ισότητες και "πλασματικές" προοπτικές, τότε προφανώς γεννήθηκες σε λάθος εποχή και λάθος χώρα...

Anyway, δεν θέλω να το προχωρήσω σε off-topic οικονομικοπολιτική κόντρα, οπότε σταματάω εδώ! Από την αρχή κατέκρινα τον Νεγρεπόντε και τις τακτικές του, για τον ψευδορομαντισμό του όμως, και όχι για το γεγονός ότι θελει να βγάλει λεφτά.

Τα οποια συμπερασματα σου για το ποια ειναι τα πραγματικα ελατηρια της κινησης του Νεγρεποντε τα εβγαλες χωρις καποιες αποδειξεις, ουτε καν ενδειξεις βεβαιως

τελικα τα παντα ερμηνευονται αναλογως τα ματια του παρατηρητη

και συγνωμη που σου το λεω αλλα ευτυχως που δεν σκεφτονται ολοι οπως εσυ διαφορετικα θα ημασταν πραγματικη ζουγκλα

Δημοσ.

και συγνωμη που σου το λεω αλλα ευτυχως που δεν σκεφτονται ολοι οπως εσυ διαφορετικα θα ημασταν πραγματικη ζουγκλα

Και δε μου λες σε παρακαλώ, ποιο είναι ακριβώς το σκεπτικό μου αυτό που θα οδηγούσε σε μια κοινωνία-ζούγκλα? Γιατί δεν υποστήριξα κάτι περισσότερο από αυτό που γίνεται ήδη, δηλαδή παγκόσμιο εμπόριο μεγάλης κλίμακας... :rolleyes:

Δεν καταλαβαίνω την προσωπική επίθεση προς το πρόσωπό μου...

Όσο για τον Νεγρεπόντε, αυτός κάνει το εμπόριο, εγώ τα ακούω... Ντάξει, αν δεν σας αρέσει μπορείτε να συνεχίσετε να τον θεωρείτε ως τον "κορυφαίο προφήτη της ψηφιακής διασύνδεσης" και ως "σύγχρονο Προμηθεά". Ας γεμίσει τις αναπτυσσόμενες χώρες με $100 laptops, και όσοι δεν έχουν φαϊ να φάνε ας φάνε το laptop, όσοι δεν έχουν δρόμους ας στρώσουν καινούργιους με τα laptops, και όσοι δεν έχουν βασική σχολική εκπαίδευση - don't worry - θα μπούνε στο Internet να μορφωθούν (γιατί μπορεί να μην έχουν τα πολύ βασικά, αλλά ένα wifi θα το βρούνε κάπου, δεν μπορεί...).

Δημοσ.
Και δε μου λες σε παρακαλώ, ποιο είναι ακριβώς το σκεπτικό μου αυτό που θα οδηγούσε σε μια κοινωνία-ζούγκλα? Γιατί δεν υποστήριξα κάτι περισσότερο από αυτό που γίνεται ήδη, δηλαδή παγκόσμιο εμπόριο μεγάλης κλίμακας... :rolleyes:

Δεν καταλαβαίνω την προσωπική επίθεση προς το πρόσωπό μου...

Όσο για τον Νεγρεπόντε, αυτός κάνει το εμπόριο, εγώ τα ακούω... Ντάξει, αν δεν σας αρέσει μπορείτε να συνεχίσετε να τον θεωρείτε ως τον "κορυφαίο προφήτη της ψηφιακής διασύνδεσης" και ως "σύγχρονο Προμηθεά". Ας γεμίσει τις αναπτυσσόμενες χώρες με $100 laptops, και όσοι δεν έχουν φαϊ να φάνε ας φάνε το laptop, όσοι δεν έχουν δρόμους ας στρώσουν καινούργιους με τα laptops, και όσοι δεν έχουν βασική σχολική εκπαίδευση - don't worry - θα μπούνε στο Internet να μορφωθούν (γιατί μπορεί να μην έχουν τα πολύ βασικά, αλλά ένα wifi θα το βρούνε κάπου, δεν μπορεί...).

Αλλο το αξιοπρεπες εμποριο (το οποιο εχει διαφορα απο το νομιμο) και αλλο η εξαπατηση οικονομικα εξαθλιωμενων αλλα και εκμεταλευση της ευαισθησιας και ανθρωπιας των υπολοιπων,υπαρχουν και ηθικοι κανονες αν εχεις ακουστα

ουτε αποσκοπουν οι παντες στυγνα στο κερδος ουτε εχουν κανει θεο τους το χρημα με καθε κοστος ξεπουλωντας τα παντα

τελος θα σου θυμισω μια κινεζικη παροιμια που λεει οτι αν βρεις ενα πεινασμενο μπορεις να του δωσεις 2 ψαρια για να χορτασει αλλα καλυτερα θα ηταν να του μαθεις να ψαρευει, αυτο για τα φτηνα laptop και την δυναμη και σημασια της γνωσης και της παιδειας σε περιπτωση που δεν καταλαβες

Δημοσ.
Αλλο το αξιοπρεπες εμποριο (το οποιο εχει διαφορα απο το νομιμο) και αλλο η εξαπατηση οικονομικα εξαθλιωμενων αλλα και εκμεταλευση της ευαισθησιας και ανθρωπιας των υπολοιπων,υπαρχουν και ηθικοι κανονες αν εχεις ακουστα

Και τι σχέση έχουν αυτά με το θέμα μας? Μην υπερβάλλουμε...

ουτε αποσκοπουν οι παντες στυγνα στο κερδος ουτε εχουν κανει θεο τους το χρημα με καθε κοστος ξεπουλωντας τα παντα

Και πάλι, τι ξεπουλάμε στην περίπτωση που συζητάμε?

Νοιώθω ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής στη συζήτησή μας... :rolleyes:

τελος θα σου θυμισω μια κινεζικη παροιμια που λεει οτι αν βρεις ενα πεινασμενο μπορεις να του δωσεις 2 ψαρια για να χορτασει αλλα καλυτερα θα ηταν να του μαθεις να ψαρευει, αυτο για τα φτηνα laptop και την δυναμη και σημασια της γνωσης και της παιδειας σε περιπτωση που δεν καταλαβες

Συμφωνώ απόλυτα για γνώση και παιδεία. Αλλά είναι υποκρισία να λες ότι αυτό που τους λείπει είναι ένα laptop να μπαίνουν στο internet.

Ας φτιάξουν σχολεία, ας φτιάξουν δρόμους να πηγαίνουν όλοι σας σχολεία, ας φτιάξουν συνθήκες να μην αναγκάζονται να δουλεύουν τα μικρά παιδιά και έτσι να μην πηγαίνουν σχολείο... ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ laptop, χρειάζονται συνθήκες εκπαίδευσης...

Απλά πράγματα!!

Δημοσ.

ρε παιδια δεν μπορω να καταλαβω καποια ατομα λες και τα πραματα δεν ειναι απλα και ξεκαθαρα. κανεις δεν κανει κατι για την ψυχη της μανας του, ολοι λεφτα θελουμε να βγαλουμε! το ιδιο συμβαινει και με το olpc, ειναι ενα προιον που θα πουληθει και θα βγαλει κερδος! τοσο απλο δεν χρειαζετε να αποδειξει κανει τπτ ειναι ενας κανονας . πως να το πω αλλιως? αν θελετε να βοηθησετε αυτους τους ανθρωπους πατε να κανετε εθελοντισμο (το ξαναπα) πχ αμα εχετε πτυχια μηχανικου πατε να δουλεψετε τσαμπα στα εργοστασια τους. τοσα απλα ειναι τα πραγματα αυτοι οι ανθρωποι δεν θελουν υπολογιστες φαι θελουν! οποιος τους πουλαει υπολογιστες με τιμη τους μισθους ενος χρονου ενος απλου εργατη τους κοροιδευει!

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Παιδια κακα τα ψεματα.Σημερα δεν υφισταται ο η φραση "για την ψυχη της μανας μου" ή "για το καλο του τριτου κοσμου" κ.λ.

Παντα ειναι το χρημα απο πισω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...