blashyrkh+ Δημοσ. 30 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 2008 Μαλλον δεν υπηρχε ενα επισημο thread για το OpenBSD..Ποσταρετε παραπονα,προβληματα,αποριες,εντυπωσεις,γνωμες για το πιο ασφαλες λειτουργικο του κοσμου.Το openBSD αναπτυσσεται με αξονα την ποιοτητα του κωδικα και την ασφαλεια.Η ασφαλεια λοιπον που το εκανε διασημο,η ταχυτητα και η επεκτασιμοτητα που προσφερει υπερνικα κατα πολυ την αρχικη δυσκολια του αρχαριου να στησει και να διαμορφωσει ενα συστημα για τις αναγκες του.Υπαρχουν καποιες φορες και προβληματα υποστηριξης hardware και αυτο οφειλεται στην περιορισμενη βοηθεια που δεχεται το openbsd απο τις μεγαλες εταιρειες hardware του χωρου.Το openbsd ειναι εξαιρετικα ελαφρυ και χαμηλο σε απαιτησεις και για αυτο συχνα χρησιμοποιειται για gateway ,hardware firewall (με το pf),server.Αν καλυπτει τις αναγκες σας αξιζει να το δοκιμασετε.Ειναι βεβαια λιγο δυστροπο σε σχεση με το freebsd κατα τη γνωμη μου αλλα καθαρα σε desktop θεματα οπως το environment κτλ.Σαν server δεν νομιζω οτι θα προβληματισει κανεναν καθως μπορει να δουλευει απροσκοπτα και σε headless mode ,το administration να γινεται δηλαδη απο αλλο pc μεσω ssh.. ps:Το προβλημα που με ταλαιπωρει καιρο ειναι οι drivers των ασυρματων καρτων.Εχω 2 notebook με openbsd και το ενα εχει μια 4965 .Το αλλο εχει μια ipw2200 αλλα δεν εχω βρει για καμια απο τις 2 κατι για openbsd.Eχει κανει κανεις τπτ με το θεμα αυτο? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NullScan Δημοσ. 30 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 2008 Για την 2200 κάρτα σου είναι εύκολο, από εδώ κατεβάζεις το firmware και τα ipw utils έχουν γίνει ported στο CURRENT flavor από την εποχή του 4.1 αν δεν κάνω λάθος. Η 2100 στο laptop μου παίζει μιά χαρά με ελάχιστη προσπάθεια. Εδώ υπάρχει διαθέσιμο ένα mini online documentation. Γιά την 4965 δέν έχω ιδέα. Όσον αφορά το ίδιο το λειτουργικό είναι κορυφαίο λειτουργικό για την δουλειά που έχει φτιαχτεί. Σε πείσμα του Linus (και του πιστού του ακολούθου που τριγυρνάει με το nick apoikos ) που αποκάλεσε την κοινότητα του OpenBSD "ένα μάτσο αυνανιζόμενους πιθήκους" σε ελεύθερη μετάφραση by NullScan, έχει καταφέρει να θέσει το standard σε 2 πολύ σημαντικές κατηγορίες γι αυτούς που ψάχνουν ένα σταθερό και ελαφρύ λειτουργικό για firewalls/servers κλπ. 1) Είναι πραγματικά ασφαλέστατο σε επίπεδο kernel. Μόνο και μόνο με το built in encryption στα δεδομένα που υπάρχουν ανα πάσα στιγμή στη μνήμη γλυτώνεις από ένα τεράστιο ποσοστό buffer overflow vulnerabilities. 2) Είναι εξωπραγματικά ταχύτατοι στο να βγάζουν patches σε προβλήματα που θέτουν την ασφάλεια του συστήματος σε κίνδυνο. Παράδειγμα το vulnerability που βγήκε κάποια στιγμή κατά τις αρχές προς μέσα Ιουλίου και αφορούσε την υλοποίηση του DNS πρωτοκόλλου. Μέχρι τις 23 του ίδιου μήνα, οι developers είχαν κάνει όχι 1 αλλά 2 releases με patches που έλυναν το πρόβλημα. Η ποιότητα του κώδικα που βγαίνει από το OpenBSD είναι υψηλότατη. Σε αυτό βέβαια μπορεί να βοηθάει το ίδιο το περιβάλλον σε αντίθεση με το Linux όπου οι headers αλλά και ο ίδιος ο GNU compiler είναι λίγο πιο ελαστικοί. Παρ' όλα αυτά κάποια από τα projects τους έχουν γίνει standard πλέον όπως p.x. το openssh. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν προτείνεται για desktop σύστημα καθώς μόνο και μόνο το compile όλου του συστήματος που χρειάζεται για να μεταβεί κάποιος από το RELEASE στο CURRENT είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
firewalker Δημοσ. 30 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 2008 Μην κάνετε θέματα για *BSD... Θα αρχίσουν να πλακώνουν τίποτε περίεργοι τύποι από εκεί. :-) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
blashyrkh+ Δημοσ. 30 Αυγούστου 2008 Μέλος Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 2008 iwi firmware not ipw 8elei το έχω κάνει αυτό αλλα δεν μου τη βγάζει στο ifconfig.Δεν ξέρω τι γίνεται.μια 3945 την αναγνωρίζει μια χαρά μετά το firmware.θα το παιδέψω λίγο παραπάνω κάτι με μένα παίζει να φταίει. EDIT:μηπως φταιει που εχω βαλει την εκδοση 3 του firmware? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.