Προς το περιεχόμενο

Fedora vs Kubuntu για "σχετικά" αρχάριο

Dark_Sage

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρά,

έχω εδώ και κανα 6μηνο το Kubuntu σε dual boot με Windows. Δεν το χρησιμοποιώ πολύ αλλα όταν το εχω δουλέψει δεν είχα κανένα πρόβλημα και μου άρεσε ιδιαίτερα οτι ήταν αρκετά έτοιμο για να ξεκινήσεις να δουλεύεις χωρίς τπτ ρυθμίσεις π.χ ιντερνέτ είχα αμέσως χωρίς την παραμικρή ρύθμιση. Σε ένα άλλο pc που δουλεύω τον τελευταίο καιρό έχει Fedora 9. Moυ φαίνονται πιο συγκροτημένα... πιο σοβαρά και γενικά με έχουν κερδίσει κ αυτά με τον δικό τους τρόπο. Η ερώτηση μου ειναι η εξής:

Στον κυρίος υπολογιστή που έχω και τα XP να αφήσω τα kubuntu ή να πάω σε Fedora μόνιμα? Το κακό ειναι οτι δεν ξέρω αν τα φεντόρα έχουν κανένα πρόβλημα με dual boot με windows... λοιπον παιδιά ακουώ τις προτασεις σας!

ps: KDE σε fedora λέει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το dual boot δεν είναι τόσο θέμα διανομής όσο της σωστής ρύθμισης του bootloader, οπότε εάν με το kubuntu έχεις σωστό dual boot δεν υπάρχει λόγος να μην έχεις με το fedora.

Όσον αφορά τις διανομές, αφού έχεις δουλέψει και με τις δύο βάλε αυτή που σου αρέσει περισσότερο ... fedora απ' ότι καταλαβαίνω

αυτό που με φοβίζει με φεντόρα ειναι ότι ειναι λιγο η δοκιμαστική διανομή των Red Hat και οτι καινούργιο θέλουν να δοκιμάσουν για Red Hat το πλασάρουν πρώτα στο Fedora...

δεν τη ξέρω τη διανομή αλλά και έτσι να είναι δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να σε φοβίζει. Άντε και προέκυψε κάποιο bug ... το ψάχνεις λιγάκι, ρωτάς κόσμο και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το λύνεις με αποτέλεσμα συνήθως να μάθεις και κάτι καινούριο!

Περίμενε και κάποιον χρήστη fedora να σου πει τη γνώμη του και αποφασίζεις

Εγω χρησιμοποιω fedora. Πιο πολυ απο συνηθεια (ξεκινησα απο redhat 9) παρα γιατι τη θεωρω ιδιαιτερα καλη διανομη. Εχω δοκιμασει και ubuntu παλια, πριν 2-3 χρονια αλλα και για λιγο την τελευταια εκδοση. Δεν βρηκα κατι που να με τραβηξει να φυγω απο το fedora. Εχει τα θετικα του το ubuntu αλλα και πραγματα που μου τη σπανε (sudo αντι για root, μικρη διανομη σε σχεση με το fedora που περιεχει ενα καρο πραγματα)

KDE εχει την τελευταια εκδοση που λενε οτι γενικως ειναι ακομα ημιτελης. Εγω χρησιμοποιω gnome ομως ετσι και αλλιως.

Κατα τ'αλλα, το dual boot δουλευει μια χαρα, η τελευταια εκδοση της διανομης ειναι επισης σχετικα problem free μεχρι τωρα. Που και που μονο μου κοβει τον ηχο.

Τωρα γενικως με μικρο bugs στις εφαρμογες υπαρχουν, ισως σε λιγο μεγαλυτερο βαθμο απο το Ubuntu. Εχω ενα στανταρ σε εφαρμογων που βαζω καθε φορα και απο διανομη σε διανομη παντα κατι θα εμφανιστει και θα θελει να ψαξω για λυση, αλλα τη βρισκω γρηγορα.

Επισης πρεπει να βρεις και ενα repository για ολες τις proprietary αναγκες σου. Τα γνωστα ειναι το livna και το freshrpms αλλα δεν μπορεις να τα χρησιμοποιεις μαζι γιατι θα εχεις conflicts στα πακετα. Απο αυτην την αποψη το ubuntu μαλλον κερδιζει γιατι ειναι ενας πονοκεφαλος λιγοτερος αλλα απαξ και το μαθεις δεν ειναι προβλημα.

Ενας καλος οδηγος που θα σου λυσει τις περισσοτερες αποριες ειναι αυτος.

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f9.html

να πω και γω απλα οτι η fedora 9 μου φανηκε απιστευτα ασταθης οταν την ειχα δοκιμασει στο pc μου (καλα αυτο δεν λεει και τπτ).

αυτο ομως που με ενοχλησε ειναι οτι τα φορουμ για το fedora δεν ειναι πολλα και δεν βρισκεις παντα λυση.

αντιθετα, στο ubuntu (+kubuntu) θα βρεις παντα καποιο που να εχει ρωτησει πριν απο σενα αυτο που ψαχνεις.

σαν διανομες δεν εχουν και μεγαλες διαφορες, σαν υποστηριξη ομως η διαφορα ειναι τεραστια.

αυτα απο μενα.

Μετά απο μερικούς μήνες με ubuntu, το γύρισα στο fedora. Τραγικές αλλαγές δεν υπάρχουν. Πέρα δηλαδή απο τον package manager (που προσωπικά τον προτιμώ για πολλούς λόγους) και τα repositories...

Tο μόνο πρόβλημα που έχω είναι οτι και εμένα κάποιες φορές μου κόβει τον ήχο. Όλα φτιάχνουν με ένα restart του X. Απο κεί και πέρα μια χαρά είναι και το ίδιο stable με το ubuntu.

Δεν ξέρω γιατί αλλά μου φαίνεται πιό σοβαρή διανομή, ίσως λιγάκι πιο advanced χωρίς αυτό να σημαίνει οτι το ubuntu υστερεί σε κάποιο τομέα. Νομίζω οτι όταν μιλάμε για binary διανομές αυτό που μετράει μετά τον package manager είναι η κοινότητα που έχει κάθε διανομή και ποιά απο αυτές μας κολλάει καλύτερα. Απο εκεί και πέρα είναι θέμα prestige πιστεύω...

Tι κανει μια διανομη πιο σοβαρη σε σχεση με μια αλλη?

Γιατι εμενα ολες το ιδιο σοβαρες μου φαινονται.

Δηλαδη η Slitaz ειναι πολυ αστεια http://www.slitaz.org/en/.

Καποτε το fedora και το παλιο redhat ηταν η πλεον διαδεδομενη διανομη. Τα τελευταια χρονια εχει εκτοπιστει απο το ubuntu αλλα παραμενει αρκετα μεγαλη. Υπαρχουν αρκετα φορουμ και guides. Δεν ειναι προβλημα.

Ουτε πιο advanced θα την ελεγα. Απλως εχει ενα "κολλημα" με το να ειναι 100% free σε αντιθεση με το ubuntu. Γι' αυτο και για να γινει πληρως λειτουργικη θελει να ρυθμισεις και εξωτερικα repositories.

Αν δεν σε πειράζει το package management και τα rpms αλλά θέλεις σταθερότητα στο λειτουργικό σου πήγαινε σε fedora.

Αν βαριέσαι(ή δεν θέλεις) να ασχοληθείς με dependencies και θες μεγαλύτερη κοινότητα υποστήριξης πήγαινε σε debian.

Δεν υπάρχει λόγος για ubuntu. Το είχα όσο ήμουν εντελώς αρχάριος στο linux και μετά είδα το slackware από κοντά και μου ήρθε η επιφοίτηση.

Δεν υπάρχει λόγος για ubuntu. Το είχα όσο ήμουν εντελώς αρχάριος στο linux και μετά είδα το slackware από κοντά και μου ήρθε η επιφοίτηση.

Μια απ'τα ιδια!Και εγω απο ubuntu ξεκινησα μεχρι να μαθω 10 πραγματα αλλα οταν καταλαβα τι παιζει πηγα απευθειας στην μαμα Debian και βρηκα την υγεια μου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...