Προς το περιεχόμενο

Μερικές απορίες για βάσεις δεδομένων κ.α.

capitan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Άκουγα καιρό για SQL, mySQL, [βάλε δυσνόητα-ακαταλαβίστικα αρχικά εδώ]SQL,PHP και είπα λοιπόν να το ψάξω στη Wikipedia.

Τελικά αυτά που κατάλαβα είναι:

-η SQL είναι γλώσσα προγραμματισμού βάσεων δεδομένων

-το mySQL είναι βάση δεδομένων + διάφορες μέθοδοι για εισαγωγή/διαγραφή/ενημέρωση κτλ

-η PHP είναι και αυτή γλώσσα προγραμματισμού σαν την html.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με απλά λόγια τι είναι το JDBC και το ODBC και που κολλάνε στο όλο concept των βάσεων? Το mySQL είναι γραμμένο σε SQL, εξ'ου και το "SQL" στο όνομα?

Πραγματικά για κάποιον που δε γνωρίζει, όλα αυτά του φαίνονται βουνό.

Δημοσ.
Άκουγα καιρό για SQL, mySQL, [βάλε δυσνόητα-ακαταλαβίστικα αρχικά εδώ]SQL,PHP και είπα λοιπόν να το ψάξω στη Wikipedia.

Τελικά αυτά που κατάλαβα είναι:

-η SQL είναι γλώσσα προγραμματισμού βάσεων δεδομένων

-το mySQL είναι βάση δεδομένων + διάφορες μέθοδοι για εισαγωγή/διαγραφή/ενημέρωση κτλ

-η PHP είναι και αυτή γλώσσα προγραμματισμού σαν την html.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με απλά λόγια τι είναι το JDBC και το ODBC και που κολλάνε στο όλο concept των βάσεων? Το mySQL είναι γραμμένο σε SQL, εξ'ου και το "SQL" στο όνομα?

Πραγματικά για κάποιον που δε γνωρίζει, όλα αυτά του φαίνονται βουνό.

Δεν ξέρω για jdbc/odbc, αλλά κάποιες διορθώσεις:

Η sql είναι η γλώσσα με την οποία επικοινωνείς με τη βάση δεδομένων, όχι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη. Η mysql είναι ένας τύπος βάσης.

H html δεν είναι ακριβώς γλώσσα προγραμματισμού, απλώς μια γλώσσα που δίνει μια μορφή στο κείμενο.

H php είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που τρέχει στον server, οπότε μπορεί να στείλει μια query γραμμένη στη γλώσσα sql στη βάση δεδομένων του server. Όταν π.χ. ανοίγεις ένα thread σε κάποιο forum τρέχει ένα php script που στέλνει μια query στη βάση η οποία δίνει στο script τα posts που περιέχει το thread και μετά το script σου στέλνει το αποτέλεσμα το οποίο σου παρουσιάζεται σε html.

Δημοσ.

H SQL(Structured Query Language) είναι μία γλώσσα έτσι ώστε να μπορεί ένα πρόγραμμα να επικοινωνεί με ένα DB σύστημα (όπως είναι η MySql).

Η XML (Xtensible Markup Language) είναι μία γλώσσα έτσι ώστε να μπορείς να δημιουργείς δομημένα αρχεία που περιέχουν πληροφορίες. Στο λέω πάρα πολύ απλοϊκά για να το καταλάβεις.

Για παράδειγμα υπάρχουν συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιούν XML αρχεία για την αποθήκευση των πληροφοριών. Γενικότερα όμως είναι άλλη η χρήση των XML αρχείων.

JDBC (Java DataBase Connectivity) αυτό συνήθως αναφέρεται σε drivers για το κάθε σύστημα διαχείρησης ΒΔ γραμμένο σε Java και με σκοπό να χρησιμοποιείται από προγράμματα γραμμένα σε Java. Αυτό βασικά αναφέρεται στο ΑΡΙ και όχι στους ίδιους τους drivers, αλλά για να μην σε μπερδέψω, απλά σου λέω ότι είναι ένας τρόπος έτσι ώστε να μπορεί ένα πρόγραμμα Java να επικοινωνεί με ένα οποιοδήποτε σύστημα ΒΔ.(όπως MySql, Oracle κτλ)

To ODBC (Open Database Connectivity) είναι το ίδιο πράγμα με το JDBC με την μόνη διαφορά ότι είναι γραμμένο έτσι ώστε να είναι ανεξάρτητο από την γλώσσα που θα το χρησιμοποιεί.

Υ.Γ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σου φαίνονται αυτές οι έννοιες βουνό στην αρχή.

Ο μόνος τρόπος έτσι ώστε να αρχίσεις να μαθαίνεις πραγματικά τι είναι το κάθε τι είναι να ασχοληθείς.

Δηλαδή, ξεκίνα να μαθαίνεις μία γλώσσα προγραμματισμού (όχι HTML,css καθώς αυτά δεν είναι γλώσσες).

Μετά σιγά σιγά όλα θα αρχίσουν να αποκτούν νόημα καθώς θα δεις πως σου λύνει τα χέρια μία ΒΔ και γιατί πραγματικά χρειάζεσαι ένα JDBC driver ή ODBC driver και φυσικά γιατί χρειάζεσαι SQL.

Όταν αποφασίσεις να μπεις στην διαδικασία να μαθαίνεις ΒΔ τότε πρέπει να σου πω πως πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις ένα βιβλίο και να διαβάσεις λίγη θεωρία για το τι είναι ΒΔ και το θεωρητικό υπόβαθρο βάσει του οποίου φτάσαμε στις ΒΔ.

Υ.Γ.2 Μην ρωτήσεις από πια γλώσσα να ξεκινήσεις καθώς θα πάρεις πααααααρα πολλές απαντήσεις και θα βάλεις πάλι τα μέλη του Insomnia να διαφωνούν μεταξύ τους.;)

Προσωπική γνώμη η Java (αλλά καλύτερα να ανατρέξεις σε προηγούμενες συζητήσεις στο insomnia και να καταλήξεις μόνος σου με τι θέλεις να ασχοληθείς).

Καλή τύχη:-)

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές απαντήσεις.

Βασικά έχω ήδη ξεκινήσει με Java απλά οι Βάσεις Δεδομένων είναι μάθημα επόμενου εξαμήνου.

Εσείς γενικά αυτά που ξέρετε από που τα μάθατε? Από τη σχολή σας, από δική σας πρωτοβουλία, ή από ανάγκες της δουλειάς?

Δημοσ.

Εγώ προσωπικά έχω σπουδάσει πληροφορική και μόλις τελείωσα και μεταπτυχιακό στην πληροφορική.Κατά συνέπεια τις βασικές γνώσεις τις πήρα από τις σπουδές μου.

Παρόλα ταύτα η πληροφορική και το software στην προκειμένη, είναι χαοτικά αντικείμενα. Πράγμα που σημαίνει πως παίρνεις μεν τις αρχές από την σχολή αλλά με τίποτα δεν είναι αρκετές.

Εγώ τα περισσότερα πάντως τα έχω μάθει μόνος μου, με πολύ κέφι και υπομονή.Σίγουρα η οποιαδήποτε δουλειά όμως θα είναι το καλύτερο σχολείο και για μένα αλλά και για όλους πιστεύω.

Οπότε η απάντηση για το που τα μάθαμε (απαντώντας για τον εαυτό μου) είναι με τον συνδυασμό όλων αυτών που ανέφερες.

Δημοσ.

ο προγραμματισμος ειναι σαν τις γομενες. Σε γενικες γραμμες ξερεις γιατι ειναι χρησημες. Το πανεπιστημιο ειναι σαν να σου συστηνουνε την γκομενα σε μια παρεα, και περνοντας 1-2 ωρες μαζι της μαθαινεις τι κανει γενικα. Αλλα για να την μαθεις καλα αυτη και τα κουμπια της πρεπει να παιξεις μονος σου μαζι της...

Στην αρχη εισαι ενθουσιασμενος μαζι της, μετα την μαθαινεις και κατανταει ρουτινα. Καθε φορα που ανανεωνεται (version/κομμωτηριο) θα βιαζεσε να δεις τις καινουριες αλλαγες και θα σε εξιταρει. Επισης, θα σου !@#$%^& την ψυχολογια μεχρι να την στρωσεις.

Εν τελη.. θα καταλαβεις οτι ολες οι γλωσσες ειναι οντως σαν τις γομενες, κανουν τα ιδια πραγματα, στηριζονται πανω στις ιδιες αρχες, και ολοι τσακωνονται για το ποια ειναι η καλυτερη.

Αστα σου λεω... αβυσσος ο compiler της γλωσσας (οχι το ψαρι)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...