Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με X1950Pro, atikmdag, θερμοκρασίες και PSU

ghadhika

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το πρόβλημά μου είναι κατά βάση με την X1950Pro μου αλλά δε ξέρω κατά πόσο ευθύνεται αυτή ή κάποιο άλλο hardware ή ακόμα και software. Το πρόβλημά μου άρχισε πριν μερικούς μήνες και όσο περνάει ο καρός επιδυνώνεται. Άρχισε να μου εμφανίζεται το "γνωστό" πρόβλημα με τα driver restarts και crashes λόγω του atikmdag. Ακολούθησα διάφορες λύσεις που βρήκα φυσικά εδώ στο Insomnia αλλά και εδώ (http://www.repairyourpcnow.com/resources/atikmdag-has-stopped-responding.php) αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όσο καλοκαίριαζε, το πρόβλημα χειροτέρευε και υποψιάστηκα τις θερμοκρασίες. Από το Catalyst Control Center είδα ότι τη στιγμή που άνοιγε το pc η θερμοκρασία ήταν στους 53C, μετά από 1-2 λεπτά σε idle κατάσταση έφτανε τα 69-73 και όταν "τολμούσα" να τρέξω κάποιο game έπιανε κατοστάρες (για να μη τα παραλέω, έπιασε ακόμα και 98C). Έλεγξα αν όλα τα ανεμιστηράκια δουλέυουν σωστά, πήρα καθαριστικό με πεπιεσμένο αέρα και άστραψα το εσωτερικό και κυρίως του fans, συμμάζεψα τα καλώδια, μετέφερα την Audigy μακριά από την PCI-E αλλά η θερμοκρασία έμεινε αμετάβλητη. Επόμενη κίνηση ήταν να ρωτήσω "επίσημα" αν οι θερμοκρασίες που έπιανα ήταν φυσιολογικές και η Sapphire μου πάντησε ότι είναι φυσιολογικότατες και ότι φταίει το PSU μιας και οι X1950Pro θέλουν 600W ενώ εγώ έχω 520W!! Το PSU μου είναι ποιοτικό και καινούριο (περίπου 1μιση χρόνο παλιό) και με παραξένεψε ότι αυτά τα 80W μπορούν να κάνουν τόση ζημιά.

Δεν έχω 100-150? για πέταμα αλλά πραγματικά πιστέυετε ότι με το hardware που έχω μπορεί να φταίνει αυτά τα 80W? Βοηθείστε παιδιά γιατί σε 2-3 μήνες φέυγω στρατό και δεν είμαι να δίνω λεφτά για πέταμα αλλά ούτε θέλω να κάθομαι και να χαζέυω το desktop. Πείτε καμιά ιδέα, anything...

Αλήθεια, εσείς που έχετε X1950Pro, τι PSU έχετε?

Δημοσ.

Καταρχήν δε θέλει 600W τροφοδοτικό ούτε νW. Αυτό που θέλει είναι 28Α στη +12V αν θυμάμαι καλά και το δικό σου απ' οτι βλέπω βγάζει ακριβώς τόσα στη 12άρα, που σημαίνει οτι σε πλήρη φόρτο δε "φτάνουν τα Α γιατί από τη 12άρα τροφοδοτούνται κι άλλα περιφερειακά.

Αν έχεις τη δυνατότητα δοκίμασε κάποιο άλλο (μεγαλύτερο και με περισσότερα Α) τροφοδοτικό ώστε να σιγουρευτείς αν φταίει αυτό.

Δημοσ.

Χμμμ, επειδή οι γνώσεις μου γύρω από PSU περιορίζονται στα W και κάπου σε έχασα, μήπως μπορείς να μου προτείνεις μερικά μοντέλα?

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

είσαι σίγουρος για το τροφοδοτικό του φίλε??διότι εγώ έχω ένα heroichi 475watt και μου σηκώνει μια χαρά εδώ και κάτι λιγότερο απο 2 χρόνια την χ1950pro agp 512mb...μη πάρεις ακόμη τροφοδοτικό φίλε δοκίμασε εάν είναι εφικτό αυτό που σου προτείνει το παιδί ή πιο εύκολο για μένα βάλε την κάρτα στο pc ενός άλλου φίλου σου που έχει μεγαλύτερο τροφοδοτικό και άσε την να δουλέψει μια-δυο μέρες

Δημοσ.

Αν βγάζει 28A στη +12V πιστεύω πως (υπερ)αρκεί. Δεν υπάρχει κάρτα που να χρειάζεται 336W. Έχω την εντύπωση πως οι τιμές που αναφέρονται πολλές φορές για τα ampere στη +12V, μιλάνε για το σύστημα συνολικά (για ένα μέσο σύστημα μάλλον). Απ' όσο θυμάμαι ακόμα και οι πιο ενεργοβόρες διπλές κάρτες τρώνε <200Watt σε peak.

Δημοσ.

Δυστυχώς από του γνώστούς εγώ έχω το μεγαλύτερο PSU αλλιώς θα το είχα δοκιμάσει ήδη. Ούτε εγώ πίστευα ότι είναι το PSU αλλά αυτό μου απάντησε η Sapphire.

Εδώ(http://www.repairyourpcnow.com/resources/atikmdag-has-stopped-responding.php) λέει λεπτομέρειες για το atikmdag και το αντίστοιχο πρόβλημα στις nvidia. Μεγάλο μανίκι. Έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες τις προτεινόμενες λύσεις εκτός αυτής που προτείνει να βγάλεις το ένα dimάκι (αν έχεις δύο όπως εγώ) γιατί δε με παίρνει να μείνω με 1GB, φυσικά χωρίς αποτέλεσμα. Γι'αυτό και υποψιάστηκα τη θερμοκρασία.

Δημοσ.

Αλήθεια, οι θερμοκρασίες που πιάνω τελικά είναι φυσιολογικές γιατί τα 100 δε μου ακούγονται και πολύ φυσιολογικά.

Δημοσ.

φιλε και εγω εχω την x1950pro σε agp στον παλιο μου υπολογιστη και μπορω να σου πω οτι δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα, η θερμοκρασια της εφτανε σε full load το πολυ τους 75βαθμους και το τροφοδοτικο ειναι αυτο το 460αρι της zalman (εχει καπου στα 32 amperes στην 12V) και την αντεχει ανετα, για πες μας και το μοντελο του τροφοδοτικου σου ομως ;)

Δημοσ.
Αλήθεια, οι θερμοκρασίες που πιάνω τελικά είναι φυσιολογικές γιατί τα 100 δε μου ακούγονται και πολύ φυσιολογικά.

το κατοστάρι μου φαίνεται και μένα κάπως...:-( αυτή η θερμοκρασία που λες είναι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή μόλις βγεις απο το παιχνίδι..γιατί αν είναι αφού βγεις τότε πιάνεις ακόμη παραπάνω οπότε έχεις πρόβλημα....

Δημοσ.
φιλε και εγω εχω την x1950pro σε agp στον παλιο μου υπολογιστη και μπορω να σου πω οτι δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα, η θερμοκρασια της εφτανε σε full load το πολυ τους 75βαθμους και το τροφοδοτικο ειναι αυτο το 460αρι της zalman (εχει καπου στα 32 amperes στην 12V) και την αντεχει ανετα, για πες μας και το μοντελο του τροφοδοτικου σου ομως ;)

Το γράφω στην υπογραφή μου, OCZ Modstream 520W. Απλά η δικιά μου X1950Pro είναι σε PCI-E.

το κατοστάρι μου φαίνεται και μένα κάπως...:-( αυτή η θερμοκρασία που λες είναι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή μόλις βγεις απο το παιχνίδι..γιατί αν είναι αφού βγεις τότε πιάνεις ακόμη παραπάνω οπότε έχεις πρόβλημα....

Και στις δυο περιπτώσεις. Ας πούμε μέχρι πριν λίγες μέρες έπαιζα το Quake4 στο οποίο δε μπορώ να κάνω Alt+Tab αλλά είχα ανοιχτό το CCC και με το που έβγαινα έβλεπα κάτι 95άρια. Φυσικά κάθε 2-3 λετπά κολούσαν οι drivers, έκαναν restart και μετά από 2-3 φορές έβγαζε και μια bsod και υπέυθυνο ήταν το atikmdag. Στο Pes2008 που μπορώ να κάνω Alt+Tab, πάνω κάτω τα ίδια βλέπω απλά τα φτάνει σε περισσότερη ώρα. Αντίθετα τώρα δοκιμάζω ένα αρκετά πιο ελαφρύ game, το Second Sight κατά το οποίο η θερμοκρασία ενώ παίζω δεν ανεβαίνει πάνω από τους 80 και δεν έχω ούτε driver restarts, ούτε κολήματα ούτε τίποτα. Αλλά πως να το κάνουμε, για πόσο ακόμα θα παίζω παιχνίδια του 2005.

Μια λύση που είχα βρει στο Call of Duty 2 ήταν να διαλέξω να το παίξω σε DX8 και δεν είχα προβλήματα αλλά τότε δεν είχα υποψιαστεί ακόμα τη θερμοκρασίες και δε την είχα κοιτάξει. Αντίθετα στο Halo 2, ακόμα και με 800x600 και όλα στο τέρμα low, πάνω από 3 λεπτά χωρίς driver restart δε την έβγαζα.

Λέτε μια επίσκεψη στο Πλαίσιο να βοηθούσε, μιας και είμαι ακόμα μεσ'την εγγύηση. Αλλά ρε γμτ, σε 2 μήνες φέυγω στρατό και δε θέλω να χάσω τον ένα μήνα περιμένωντας πότε θα ελεήσουν να ελέγξουν την κάρτα και αν τελικά θέλει αντικατάσταση, πόοοοτε θα τη αντικαταστήσουν. Θα φύγω και ακόμα θα περιμένω. Λέτε μια αντικατάσταση του συστήματος ψήξης της κάρτας από μένα να βοηθούσε? Αν είναι εύκολη διαδικασία...άσε που θα χάσω και την εγγύηση...

Δημοσ.

Μπορείς να δοκιμάσεις το ATITOOL με το οποίο 8α μπορείς να διαχειριστείς τους ανεμιστήρες της κάρτας όπως και να παρακολουθείς και τις θερμοκρασίες σου.Επίσης μπορείς να του ορίσεις πόσο τις % θέλεις να δουλεύει ο ανεμιστήρας.Αν θες μπορείς να βάλεις modαρισμενους οδηγούς οι οποίοι περιλαμβάνουν το ATITOOL από το omegadrivers.net.

Δημοσ.

ATITool 0.26

All NVIDIA and ATI cards except for Radeon X1950 Pro are supported in this release.

edit: Sorry, τελικά βρήκα και την ATITool 0.27 Beta 4 που πρέπει να την υποστηρίζει. Θα την δοκιμάσω.

Δημοσ.

παίζει πάντως να είναι πρόβλημα θερμοκρασίας...το να βλέπεις θερμοκρασίες αφού βγεις απο το παιχνίδι μπορεί να σημαίνει ότι είχες και +20 μιας και με το που βγαίνεις πέφτει αμέσως αρκετά....

Δημοσ.

Δυστυχώς το AtiTool δε λειτουργεί στα Vista64 άρα ήδη δε με βολέυει. Τέσπα, το δοκίμασα στα XP και είδα ότι το fan speed ήταν στο 45%. Το έβαλα στο 100% και η temp σε idle state κατέβηκε από τους 72C στους 66C, αρκετά καλή πτώση αν και ο θόρυβος σου χτυπάει λίγο στα μηνίγγια.

Όμως τελικά μέσα σε 3D περιβάλλον (συγκεκριμένα στο Stalker) η κατάσταση παραμένει η ίδια. 90φεύγα μέχρι 100άρες σε ελάχιστα λεπτά και driver restart και τελικά bsod ή crash του παιχνιδιού.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...