Προς το περιεχόμενο

Ερωτήσεις για επαγγέλματα και πληροφορική

yannisfam

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Τον τελευταίο καιρό είμαι πολύ προβληματισμένος σχετικά με το επαγγελματικό θέμα και αποφάσισα ν' απευθυνθώ σ' αυτό το forum για ν' ακούσω γνώμες και συμβουλές απο κάποιους ειδικούς. Έτσι για το ιστορικό, είμαι 30 χρόνων, παντρεμένος χωρίς παιδιά και οι μόνες σπουδές που έχω κάνει είναι πάνω στον προγραμματισμό σε κάποιο ΙΕΚ. Βέβαια απο το '97 που τελείωσα δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα οπότε είναι σαν να μην πήγα ποτέ. Η επαγγελματική μου εμπειρία είναι κυρίως πωλητής σε διάφορα καταστήματα. Επειδή όμως μου αρέσει πάρα πολύ η Πληροφορική θα ήθελα να κάνω κάποιες περαιτέρω σπουδές ωστε να αποκτήσω κάποιο δυνατό χαρτί η πτυχίο.

Με τη γυναίκα μου σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να πάμε μόνιμα στο εξωτερικό αλλά για κάποιον με το δικό μου εκπαιδευτικό background δεν θα έλεγα ότι με περιμένουν και με ανοιχτές τις πόρτες οι διάφορες εταιρείες. Εδώ είναι λοιπόν που περνάμε στο ψητό, δηλαδή στις ερωτήσεις που θέλω να σας απευθύνω και οι οποίες είναι οι εξής:

1) Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα επαγγέλματα (στον κλάδο της Πληροφορικής πάντα) που έχουν και θα έχουν στο μέλλον τη μεγαλύτερη ζήτηση, κυρίως στο εξωτερικό που μας ενδιαφέρει;

2) Ξέρω ότι το New York College δίνει τη δυνατότητα e-learning στον κλάδο Computer Science που μ' ενδιαφέρει. Μπορεί να μου πεί κάποιος αν αξίζει και αν αυτό το χαρτί σου ανοίγει κάποιες πόρτες;

3) Η άλλη επιλογή που είναι λίγο τρελή για την ηλικία μου είναι να δώσω εξετάσεις και να μπώ στο ΤΕΙ. Να συμπληρώσω ότι αυτή τη στιγμή δεν δουλεύουμε κανείς απ' τους δύο και παίρνω μόνο εγώ επίδομα απ' τον ΟΑΕΔ. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι πόροι καθώς και οι γονείς που βοηθάνε αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι να δουλεύω και να διαβάζω. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι χώρες που μας ενδιαφέρουν κυρίως είναι Αυστρία και Γερμανία οπότε θα πρέπει να κάνουμε και Γερμανικά ταυτόχρονα το οποίο σημαίνει ανάγκη για περισσότερο χρήμα και χρόνο.

4) Τι πιστεύετε για τα σεμινάρια της CISCO ή της Microsoft; Ποια ειδικότητα έχει περισσότερο μέλλον; Άν έπαιρνα κάποια πιστοποίηση χωρίς να κάνω τίποτα άλλο απο αυτά που προανέφερα θα ήταν απο μόνη της αρκετή ώστε να βρώ δουλειά σε μια μεγάλη εταιρεία στο εξωτερικό;

Πάντως επειδή κλείνω προς το 4 έψαχνα έτσι απο περιέργεια διάφορες αγγελίες απο το εξωτερικό και ζητάνε τρελά πράγματα που ούτε καν ξέρω τι σημαίνουν πολλά απ' αυτά όπως MPLS, OSPF, BGP, IOS, PPPoE, L2TP, GRE, mobile-IP, IP-QoS και όλα αυτά σε μία αγγελία μόνο. Επίσης αλλού είδα ότι απαιτούν γνώσεις Linux, Unix και πολλά ακρωνύμια που δεν καταλαβαίνω. Με λίγα λόγια απ' ότι κατάλαβα τα χαρτιά της Cisco δεν κάνουν τίποτα απο μόνα τους. Εννοείται ότι απαιτούν εμπειρία χρόνων και επίσης τουλάχιστον Degree σε Computer Science ή Information Technology. Τα 'χω παίξει λίγο με όλα αυτά και είμαι τρομερά προβληματισμένος για το τι να κάνω. Δεν θέλω να δώσω τόσα λεφτά στα σεμινάρια της Cisco και να μην βρίσκω δουλειά μετά.

Μια τελευταία σκέψη είναι να πάω το IST, στο New York Colllege ή στο Mediterranean που έχουν κλάδους Computer Science και ΙΤ αλλά το ερώτημα είναι θα με καλύψουν τα μαθήματα εκεί για όλα αυτα τα πεντακόσια πράγματα που ζητάνε οι εταιρείες ή θα πρέπει να διαβάζω για δέκα χρόνια ακόμα;

Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά βρίσκομαι σε μία πολύ μπερδεμένη φάση της ζωής μου και όσες περισσότερες γνώμες ακούσω τόσο καλύτερα.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και για τις απαντήσεις σας.

Δημοσ.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή...

Θα προσπαθήσω να στα πω όσο απλά γίνετε για να μην μπερδευτείς με ονομασίες και ακρονύμια

1) Δίκτυα είναι το σίγουρο χαρτί, είτε αυτό σημαίνει συγκριμένα σε συστήματα Cisco ή σε κάτι πιο γενικό. Βάσεις δεδομένων...όλα τα ERP συστήματα που δουλεύουν οι εταιρίες και θα φτάσει σε σημείο που θα έχουν όλες, είναι στημένα σε βάσεις δεδομένων, οπότε γνώσεις SQL έχουν μέλλον. Συστήματα Microsoft...αυτό έχει σχέση με το ότι το 80% των εταιριών δουλεύουν σε συστήματα της MS...οπότε ότι κάνεις εκεί θα υπάρχει σίγουρα για πολύ καιρό, αλλά θα πρέπει να κρατάς επαφή με κάθε καινούριο σύστημα που βγαίνει...

οι άλλοι μπορούν να σου συστήσουν και άλλα (όπως προγραμματισμό σε php ή γενικότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με ιστοσελίδες)

2)Το e-learning είναι πολύ καλό γιατί είναι εύκολο να το κάνεις, καθότι όλα είναι μέσω internet, αλλά κοστίζει και 12000 ευρώ (για το master που είχα ρωτήσει, αν και έχω πάρει ήδη ένα master από το NYC...εσύ έχεις τα λεφτά; )

3)Το διάβασμα για να μπεις σε ΤΕΙ, δεν πάει να μπει ότι θα καταφέρεις να μπεις κιόλας. Σε αυτή την ηλικία το διακινδυνεύεις; Επίσης θα θες μετά και 4 χρόνια...αν τα τελειώσεις χωρίς να χρωστάς μαθήματα

4)Πιστοποίηση Cisco είναι πολύ καλό χαρτί, όπως και η πιστοποίηση της Microsoft, αλλά και αυτά κοστίζουν...όχι μόνο τα σεμινάρια...αλλά και οι εξετάσεις...αν θες να διαβάσεις μόνος σου, μπορείς, αλλά οι εξετάσεις τουλάχιστον της Microsoft είναι ηλίθιες...δλδ στις 4 απαντήσεις που έχεις οι 2 είναι σωστές...εσύ πρέπει να διαλέξεις την σωστή που θα την κάνεις πιο γρήγορα...(αυτό ήταν ένα παράδειγμα), αλλά αν γίνει πx MCSE τότε και αυτό είναι σαν πτυχίο που σε κάνει εξπέρ στα συστήματα αυτά και χωρίς πολλές ερωτήσεις...

Μία εταιρεία μπορεί να ζητάει πολλά...και σχεδόν τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει άτομο που να καλύπτουν ότι ζητάει μία αγγελία. Σκέψου ότι συνήθως συμπληρώνετε από τα άτομα του ανθρώπινου δυναμικού, οπότε είναι κάποιες φορές γελοία αυτά που ζητάνε. Από εκεί και πέρα, ένα πτυχίο Bachelor είναι καλό χαρτί για δουλεία, αλλά πρέπει να δείξεις και τι ξέρεις σε θέματα τεχνολογίας...μετά είναι και το τι θες να κάνεις...θες δουλειά με βασικό μισθό και να δουλεύεις ως helpdesk ή support...γενικότερα ως τεχνικός υπολογιστών...ή θες πιο advanced σαν μηχανικός συστήματων και δικτύων...IT Pro κοινώς;

Ο χρόνος περνάει...αλλά θα πρέπει να σκεφτείς και άλλα...θα μπορείς πχ να φτιάχνεις δίκτυα όταν πας 50 χρονών...ή να γράφεις κώδικα σαν προγραμματιστής στα 45 σου; η λες στα 53 σου να ανοίγεις PC για να αλλάζεις την καμμένη μνήμη; Από εσένα εξαρτάται...να είσαι σίγουρος τι θες...

Εγώ στην θέση σου θα κοίταζα για δουλειά και να έκανα αυτό του New York...εφόσον ένα πτυχίο είναι πιο καλό από ότι άλλο πιο εξειδικευμένο...

τώρα που θες να πας εξωτερικό...αυτό θα είναι εφικτό αν βρεις δουλειά εκεί...αν και με βάση αυτά που λες...η υλοποίηση είναι πιο εύκολη μετά από 4 χρόνια...για να πας με κάποιο χαρτί...

στην περίπτωση πιστοποίησης...σε λιγότερο χρόνο...

ελπίζω να βοήθησα

Δημοσ.

Οι πιστοποίησεις πουλάνε πολύ αλλά σκέψου αυτό που λέει ο Blackman

Ο χρόνος περνάει...αλλά θα πρέπει να σκεφτείς και άλλα...θα μπορείς πχ να φτιάχνεις δίκτυα όταν πας 50 χρονών...ή να γράφεις κώδικα σαν προγραμματιστής στα 45 σου; η λες στα 53 σου να ανοίγεις PC για να αλλάζεις την καμμένη μνήμη; Από εσένα εξαρτάται...να είσαι σίγουρος τι θες...

Ένα καλό business πτυχίο (bachelor) με κατεύθυνση στην πληροφορική δε σε καταδικάζει μόνο στο κλάδο και μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς μέσα σε μια εταιρεία. Ειδικά αν το ενισχύσεις με ένα master ή mba. Δυστυχώς τα κολέγια στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο φτηνά και λίγα έχουν καλό όνομα.

Σκέφτηκες το να πας Αυστρία (η Γερμανία που λες) και να σπουδάσεις εκεί δουλεύοντας παράλληλα?

Δημοσ.

Σκέφτηκες το να πας Αυστρία (η Γερμανία που λες) και να σπουδάσεις εκεί δουλεύοντας παράλληλα?

my point extactly...αλλά να είσαι έτοιμος να δουλέψεις σε κάτι άσχετο για αρχή με το αντικείμενο, εκτός και αν είσαι τυχερός και βρεις κάπου σχετικά και σε εκπαιδεύσουν κιόλας...

αλλιώς θα πρέπει να τα κάνεις εδώ και μετά να σκεφτείς για έξω..

Δημοσ.

Παιδιά, ευχαριστώ για τη βοήθεια και χαίρομαι πραγματικά επειδή αυτά που μου είπατε είναι πολύ κοντά σε αυτά που μου πρότεινε φίλος που δουλεύει 18 χρόνια στις τηλεπικοινωνίες εκ των οποίων τα 10 στην Ericsson και τα υπόλοιπα στην Cosmote. Τι με συμβούλεψε; 3 χρόνια Computer Science για το BSc στο New York College και 1 χρόνο Master πάνω στο Business Administration. Γιατί το τελευταίο; το Business Administration θα με βοηθήσει να ασχοληθώ ύστερα απο κάποια χρόνια και με προγραμματισμό και οργάνωση διαφόρων project σε μία εταιρεία (δηλαδή project manager απ' ότι κατάλαβα) όταν θα έχω βαρεθεί να είμαι απλά ένας Network Enginner ή Administrator, να κάνω το ίδιο πράγμα συνέχεια ή να είμαι, όπως είπε ο Blackman, πάνω απο ένα πληκτρολόγιο και να γράφω κώδικα στα 45 μου αλλά και επειδή ο εργοδότης πολύ πιθανόν να θελήσει να πάρει κάποιον πιο νέο για φτηνά εργατικά. Τι πιστεύετε εσείς;

Και κάτι τελευταίο. Το NYC συνεργάζεται στον κλάδο Computer Science με το πανεπιστήμιο Greenwich της Αγγλίας. Ξέρετε αν είναι καλό πανεπιστήμιο και αν αναγνωρίζονται τα πτυχία του είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό; Αν όχι, από που θα μπορούσα να πάρω έγκυρες και αντικειμενικές πληροφορίες για την ποιότητα του πανεπιστημίου και απο πού σχετικά με την αναγνώριση;

Δημοσ.

Δεν είναι αναγκαίο να κάνεις masters σε Business Administration, εγώ πχ έκανα σε Management of Information Technology...οπότε βλέπεις ότι και εδώ υπάρχει το management...το οποίο το έκανα στο New York College και το πτυχίο ήταν από το πανεπιστήμιο του Sunderland.

Τα πτυχία του εξωτερικού είναι αναγνωρισμένα στην Ευρωπαική Ένωση (πλυν της Ελλάδας)αλλά και όχι μόνο στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό έγινε το πρώτο βήμα για την αναγνώριση των ξένων πτυχίων και σχετικά σύντομα θα υπάρχει πλήρης αναγνώριση (όπως το βλέπω εγώ).

Στον ιδιωτικό τομέα πάντως δεν τίθετε θέμα αναγνώρισης, όπου εξαρτάται από τον εργοδότη και μόνο. όπου εκεί κανονίζεις εσύ το μισθό σου και όχι τα πτυχία σου αν ήταν αναγνωρισμένα. Τα υπόλοιπα στην πράξη...

επίσης έχε κατά νου ότι σε οποιοδήποτε κολέγιο-ξένο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα πας, τα περισσότερα αν όχι όλα, κάθε τόσο φέρνουν εταιριες που ψάχνουν νέο κόσμο και μπορείς να βρεις δουλειά έτσι.

Σε θέμα πανεπιστημίου πάντως, με όποιον έχω μιλήσει στηρίζω British Hellenic College με 1000...μακράν η καλύτερη οργάνωση (τουλάχιστον από το NYC που έχω εμπειρία) και πτυχίο από University of Wales (Swansea, Cardiff, Aberystwith etc)

πάρε εμπειρικές γνώμες στο θέμα αυτό...και προχώρα (εφόσον είναι μέσα στα οικονομικά σου, αν και δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους)

Δημοσ.
Σε θέμα πανεπιστημίου πάντως, με όποιον έχω μιλήσει στηρίζω British Hellenic College με 1000...μακράν η καλύτερη οργάνωση (τουλάχιστον από το NYC που έχω εμπειρία) και πτυχίο από University of Wales (Swansea, Cardiff, Aberystwith etc)

Κοίταξα το συγκεκριμένο κολλέγιο αλλά δεν έχει Computer Science που μ' ενδιαφέρει. Πάντως το NYC είναι πολύ χάλια απο οργάνωση; Επίσης ο κλάδος Computer Science είναι καινούργιος και φέτος θα ξεκινήσει πρώτη φορά. Μήπως αυτό είναι μειονέκτημα; Γενικά το προτείνεις σαν κολλέγιο ή να συμβιβαστώ με κάτι άλλο;

Δημοσ.

κοίτα...όταν εγώ ήμουν στο British Hellenic, έκανα Business Information Systems...οπότε κοίτα το αν υπάρχει ακόμα... και μέχρι που τελείωσα το 2000 είχε και CS, τώρα αν το έβγαλαν ..δεν το ξέρω.

Στο NYC έκανα όπως σου ανέφερα Management of Information Technology...το οποίο υπάρχει στο NYC από το 99-00.

Για computer science, προσωπικά δεν το κοίταζα για τον λόγο που αναφέραμε...δηλαδή γιατί πχ με το Business Information Systems έκανα μαθήματα Business-Management-Marketing-Accounting κλπ και υπολογιστών (Databases-Programming-Networking κλπ) ...την ίδια εποχή που το CS τμήμα έκανε μόνο των υπολογιστών και ελάχιστα άλλα μαθήματα...

ε πλέον χαίρομαι ιδιαίτερα για την επιλογή μου η οποία ενυσχήθηκε με το Master, καθότι και εργασιακά το έχω δει, ότι μπορώ και βρίσκω λύσεις που ένας καθαρός κομπιουτεράς λόγο σπουδών δεν έχει...

για παράδειγμα...

πριν λίγο καιρό έδωσα στην διοίκηση της εταιρίας 2 αναλύσεις ...

μία...Cost Benefit Analysis για την αγορά κάποιων φωτοτυπικών μηχανημάτων και επίσης και μία RoI (Return on Investment) για κάποια συστήματα που έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε...

αυτό που θέλω να σου πω...είναι ότι ο κλάδος της πληροφορικής έχει πολλά παρακλάδια...δεν είναι μόνο το Computer Science...

οι σχολές που υπάρχουν είναι αρκετές...είτε σε αμερικάνικο σύστημα ή στο βρετανικό...εγώ όπως ανέφερα έχω προσωπική εμπειρία από αυτά τα 2...και αν θυμάμε και το CBS είναι μέλος του ομίλου του NYC, όπου είχα πάει για κάποια μαθήματα εκεί...

Για αυτό έχω να σου πω ότι στο θέμα οργάνωσης, απογοητεύτικα πλήρως...και δεν μιλάω μόνο για την προσωπική μου εμπειρία και της τάξης που ήμουν που πέρασε τα ίδια...αλλά και από άλλους ανθρώπους.

τα μαθήματα ξεκινάνε τον Οκτώμβρη, οπότε κάνε τις κινήσεις σου...

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

ΕΙΜΑΙ 16 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ "ΨΗΛΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ"

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΕΛΛΟΝ ΕΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΚΑΤΙ???

ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΩ, ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ??

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΤΙ ΜΕ ΚΑΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ... ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ

PLEASE...ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΓΝΩΜΕΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...

ΔΕΚΤΑ ΟΛΑ!!!!

-------e.MAIL: [email protected]

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...