Προς το περιεχόμενο

Asus Eee PC 901 XP photo review

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Το 901 το έχω περίπου 10 ημέρες. Το πήρα από το pda4u.gr 490 ευρώ και "φοράει" την μπαταρία των 6cell @ 6600. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει σε περισσότερα σημεία και σαφώς σε καλύτερες τιμές. Η έκδοση που πήρα έχει εγκατεστημένα τα Windows Xp και έχει 2 ssd δίσκους: Έναν 4gb για το λειτουργικό και άλλον έναν 8gb για τα υπόλοιπα. Η έκδοση με linux έχει αντίστοιχα 4gb & 16Gb.

2769858017_04442d4b67.jpg?v=0

Τα περιεχόμενα της συσκευασίας

2770704828_f7ce41e28b.jpg?v=0

Ο ιδιαίτερα μικρός σε μέγεθος φορτιστής του μαζί με τον αντάπτορα (η έκδοση αυτή αν κρίνω από το πληκτρολόγιο με τους εξτρά χαρακτήρες είναι Γαλλική).

2770693080_1cfa69b48c.jpg?v=0

Το πλαστικό είναι πλέον γυαλιστερό και όχι ματ όπως στα προηγούμενα μοντέλα. Παραδόξως δεν γεμίζει με τόσες πολλές δαχτυλιές όπως περίμενα αλλά έχει στη συσκευασία και ένα πάρα πολύ καλό πανάκι για γυάλισμα!

2769847461_431c0c5a8b.jpg?v=0

Η οθόνη 1024χ600, 8.9". Υποστηρίζει και 1024χ768 αλλά για να δείτε τα άκρα της οθόνης πρέπει να μετακινείστε με το ποντίκι πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά.

2770694200_6b521635d2.jpg?v=0

2770706044_1fd8e2b259.jpg?v=0

Το πληκτρολόγιο είναι σχετικά μικρό και οριακά μπορεί κάποιος να πληκτρολογήσει κείμενο με τυφλό σύστημα. Αν έχει και χοντρά δάχτυλα τότε η κατάσταση χειροτερεύει!

2770705384_f167f334c3.jpg?v=0

Για τα δικά μου δάχτυλα η κατάσταση είναι υποφερτή. Το eeepc 901 είναι μικρότερο σε διαστάσεις από το msi wind και αυτό είναι μεν καλό για το συνολικό μέγεθος του netbook αλλά όχι και τόσο για το πληκτρολόγιο! Εγώ δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα και το βρήκα πιο ποιοτικό από αυτό που είχε το 701!

2770695262_5a2cce8f87.jpg?v=0

Το touchpad όμως είναι η καλύτερη έκπληξη! Σχεδόν πλήρες μέγεθος και καμία σχέση με τα προηγούμενα ή ακόμη και από το msi! Επίσης είναι multitouch και επιτρέπει scrolling με 2 δάχτυλα, zoom in-out & rotation στις φωτογραφίες όπως στο iphone και διάφορα άλλα τα οποία είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα από τις ρυθμίσεις.

2770695692_54897effbc.jpg?v=0

Το power button με το μπλε led. Στην αρχή πριν το γεμίσω με προγράμματα κλπ ξεκινούσε σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα (στο 3 πέρασμα της μπάρας εκκίνησης των xp εμφάνιζε το desktop). Τώρα που το γέμισα, πέρασα updates κλπ κλπ εμφανίζεται το desktop μετά το 5ο πέρασμα της μπάρας.

2770696656_72473ef069.jpg?v=0

Τα πλήκτρα συντομεύσεων τα οποία παραμετροποιούνται όπως μας βολεύει. Η default ρυθμίσεις από αριστερά προς τα δεξιά είναι: σβήσιμο οθόνης, δεύτερη οθόνη, αλλαγή ρυθμίσεων ενέργειας (normal, super, turbo, auto perfomance), παραμετροποιήσιμο από τον χρήστη.

2770694684_7fd2898c83.jpg?v=0

Η ενσωματωμένη κάμερα 1.3mpixels

2770697126_084f23717a.jpg?v=0

Επεξεργαστής intel Atom 1.6, Windows Xp sp3, Dolby Sound Room

2770697610_a1dd0825f0.jpg?v=0

Το μενού ρυθμίσεων του multitouch touchpad

2770699174_ef572ab1c2.jpg?v=0

Το 901 έρχεται με προεγκατεστημένα το microsoft works και την πλήρη έκδοση του StarOffice. Εδώ βλέπουμε το staroffice writer

2769853485_175f93cccf.jpg?v=0

Η ανάλυση της οθόνης είναι ικανοποιητικότατη για web browsing.

2769856765_1488d19d80.jpg?v=0

My Computer. Το 901 έχει 2 δίσκους (ή μαλλον μνήμες) ssd οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και μπορούν να αφαιρεθούν. Ένας με 4GB στον οποίο βρίσκονται εγκατεστημένα τα XP και μερικές εφαρμογές, ο οποίος είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί μιας και βρίσκεται στο εσωτερικό του μηχανήματος. Και ο δεύτερος είναι 8gb και μπορεί να αλλαχτεί πανεύκολα μιας και βρίσκεται σε ειδική θέση στο κάτω μέρος μαζί με τη μνήμη ram. Η αλλαγή αυτού του δίσκου είναι πολύ πιο εύκολη μιας και το λειτουργικό βρίσκεται στον μικρότερο, οπότε δεν θα χρειαστεί εγκατάσταση εκ νέου, παρά μόνο μεταφορά των δεδομένων από τον παλιό!

Επίσης βλέπουμε και το εικονίδιο του YoStore που είναι η υπηρεσία που προσφέρει η Asus και δίνει 20Gb free online space!

2770703414_e63bebc072.jpg?v=0

H portable έκδοση του photoshop λειτουργεί άψογα με μόνο περιορισμό την ανάλυση της οθόνης.

2770701984_3342b81954.jpg?v=0

Η μπαταρία του 901 η οποία δίνει τον περισσότερο όγκο και βάρος στο netbook. Είναι 6cell και είναι 6600mAh. Μας αποζημιώνει όμως με τους απίστευτους χρόνους αναμονής! Ενδεικτικά: 7 σχεδόν ώρες με κλειστό το wireless & bluettoth, 6 ώρες περίπου με χρήση wifi, 5:20 ώρες περίπου με χρήση 3g usb modem!

2769854529_739acc8b86.jpg?v=0

Το συνολικό βάρος του 901 με την μπαταρία είναι περίπου 1.1 κιλά.

2770702522_f9105169d7.jpg?v=0

Προφίλ! Διακρίνονται η sdhc υποδοχή μνήμης, οι 2 από τις 3 συνολικά usb2 υποδοχές, η έξοδος για εξωτερική οθόνη και η υποδοχή του φορτιστή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η 3η USB και το ethernet

2769855199_89a3d2b0e1.jpg?v=0

Οι δαχτυλιές που λέγαμε! Το χρώμα του δεν είναι εντελώς μαύρο αλλά δίνει αυτή την ψευτο-μεταλλική αίσθηση βαφής που διακρίνεται στην φωτό.

2770744002_a9f60f6cf1.jpg?v=0

Το κάτω μέρος με το πορτάκι το οποίο μας προσφέρει πρόσβαση στον δίσκο, τη μνημη ram και το wifi chip. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση της εγγύησης αν το ανοίξουμε!

2769861759_60098ca317.jpg?v=0

Εδώ βλέπουμε στα αριστερά τον δίσκο (μνήμη ssd) των 8gb, στα δεξιά το wifi chip και στο κάτω μέρος κάτω από το πλαστικό κάλυμμα τη μνήμη ram. Το 901 έρχεται με 1gb ddr2 ram αλλά εδώ φαίνεται το νέο chipaki που του εγκατέστησα, μια kingston ddr2@667 των 2GB.

Επίσης το wifi chip υποστηρίζει τα πρότυπα: a,b,g & n!

2769860565_1d8919ca41.jpg?v=0

Και εδώ μια σύγκριση με το πρώτο 701 4G. To 701 είναι λίγο πιο μικρό και ελαφρύ (λόγω μικρής μπαταρίας) και η επιφάνειά του ήταν ματ.

2770700250_690f829ce1.jpg?v=0

Φυσικά το μέγεθος της οθόνης και η ανάλυση του 901 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 701, οπως επίσης και το μέγεθος-ποιότητα κατασκευής του touchpad!

2769852489_19e53cc01b.jpg?v=0

2769849943_f11f9ae808.jpg?v=0

Σε γενικές γραμμές είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το 901! Οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές και η αυτονομία του εντυπωσιακή! Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πλήρες λαπτοπ, κυρίως λόγω οθόνης και μέγεθος πληκτρολογίου. Αποτελεί όμως μια άριστη επιλογή για να μας ακολουθεί παντού με σχεδόν ασήμαντο βάρος στην τσάντα μας!

Η θερμοκρασία του βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και μπορείς άνετα να το έχεις πάνω σου χωρίς να ψήνεσαι! Ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα σχεδόν δεν υπάρχει ακόμη και στα "δύσκολα".

Περιμένω από Σεπτέμβρη την κυκλοφορία νέων ssd για το 901 οι οποίοι θα κοστίζουν 100$ περίπου τα 32 και 200 τα 64gb!

B)

Φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση εδώ!

Δημοσ.

Πολύ ωραίο review φίλε μου! Μπράβο. Να σε ρωτήσω κάτι, ανέφερες πως υπάρχουν πλήκτρα για "αλλαγή ρυθμίσεων ενέργειας (normal, super, turbo, auto perfomance)" βάζοντάς το στο turbo πχ παρατηρείς αντίστοιχη μείωση της ζωής της μπαταρίας?

• Super Moderators
Δημοσ.
Πολύ ωραίο review φίλε μου! Μπράβο. Να σε ρωτήσω κάτι, ανέφερες πως υπάρχουν πλήκτρα για "αλλαγή ρυθμίσεων ενέργειας (normal, super, turbo, auto perfomance)" βάζοντάς το στο turbo πχ παρατηρείς αντίστοιχη μείωση της ζωής της μπαταρίας?

Ε ναι προφανώς μιας και ο επεξεργαστής λειτουργεί σε μεγαλύτερες συχνότητες. Από την άλλη όμως από το High Perfomance στο Super, δεν παρατήρησα αισθητές διαφορές στις επιδόσεις!

Οι χρόνοι αναμονής που περιγράφω είναι με τη χρήση του Auto Perfomance.

B)

Δημοσ.

Καλησπέρα,

μπορεί να μου πει κάποιος αν υπάρχει κανένα test με σύγκριση των MSI,ASUS,ACER,HP σχετικά με τις αποδόσεις και την ποιότητα των οθονών;;Με ενδιαφέρει να μάθω ποιό είναι το καλύτερο από άποψη οθόνης....

• Super Moderators
Δημοσ.
Καλησπέρα,

μπορεί να μου πει κάποιος αν υπάρχει κανένα test με σύγκριση των MSI,ASUS,ACER,HP σχετικά με τις αποδόσεις και την ποιότητα των οθονών;;Με ενδιαφέρει να μάθω ποιό είναι το καλύτερο από άποψη οθόνης....

http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?cid=14&id=2605

B)

Δημοσ.

Να, αυτά κάνετε και θα μας εξαναγκάσετε ακόμη κι εμάς τους late adopters να τα «σκάσουμε» στο τέλος!

Nice review!

• Super Moderators
Δημοσ.
Να, αυτά κάνετε και θα μας εξαναγκάσετε ακόμη κι εμάς τους late adopters να τα «σκάσουμε» στο τέλος!

Nice review!

Φαντάσου τι έχει να γίνει όταν θα σκάσουν μύτη και μοντέλα άλλων κατασκευαστών!

Άσε που πολύ σύντομα βγαίνουν και νέες εκδόσεις όσων κυκλοφορούν τώρα! Η Asus ετοιμάζει super lux versions των eee (με το αζημίωτο βέβαια)!

Πάντως έχω να πω πως σήμερα πρώτη μέρα στη δουλειά, το συνολικό βάρος της τσάντας μου ήταν απίστευτα μικρότερο! Άλλο τα 4 κιλά του αγαπημένου -πλην αρχαίου- IBM thinkpad και άλλο το ένα του eee!

BTW, ψάχνω καμιά καλή τσαντούλα μικρού μεγέθους αλλα δεν βρίσκω κάτι καλό! Οι επώνυμες φτάνουν μέχρι για laptops 13". Any ideas?

B)

Δημοσ.
BTW, ψάχνω καμιά καλή τσαντούλα μικρού μεγέθους αλλα δεν βρίσκω κάτι καλό! Οι επώνυμες φτάνουν μέχρι για laptops 13". Any ideas?

Το ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ. Ακόμα να πάρουν χαμπάρι οι κατασκευαστές τσαντών τι λεφτά μπορούν να αρμέξουν από κάτι τύπους σαν και μας :-D

Για το mininote μου πάντως πήρα μια για 13" υφασμάτινη. Πολύ ωραία αλλά το laptop έκανε ύπτιο εκεί μέσα.

Δημοσ.
Ο ιδιαίτερα μικρός σε μέγεθος φορτιστής του μαζί με τον αντάπτορα (η έκδοση αυτή αν κρίνω από το πληκτρολόγιο με τους εξτρά χαρακτήρες είναι Γαλλική).

Αγγλική έκδοση είναι. Το φις της πρίζας είναι αγγλικό. Επίσης, τα γαλλικά πληκτρολόγια έχουν διάταξη AZERTY και όχι QWERTY όπως φαίνεται να έχει το δικό σου στις φωτογραφίες.

• Super Moderators
Δημοσ.
Αγγλική έκδοση είναι. Το φις της πρίζας είναι αγγλικό. Επίσης, τα γαλλικά πληκτρολόγια έχουν διάταξη AZERTY και όχι QWERTY όπως φαίνεται να έχει το δικό σου στις φωτογραφίες.

Ναι σωστά! Απλά με μπέρδεψαν οι έξτρα χαρακτήρες που έχει στο "a", "u", "o", "e" & "i" (Γαλλικά δεν είναι?)

Anyway!

B)

Δημοσ.

μια ερωτηση...το VGA out τι αναλυση μπορει να βγαλει?

με ενδιαφερει, αφου κανω παρουσιασεις με προτζεκτορα και δεν ξερω αν θα βγαζει καλη αναλυση...

• Super Moderators
Δημοσ.
μια ερωτηση...το VGA out τι αναλυση μπορει να βγαλει?

με ενδιαφερει, αφου κανω παρουσιασεις με προτζεκτορα και δεν ξερω αν θα βγαζει καλη αναλυση...

Βασικά δεν το έχω δοκιμάσει! Επισήμως στο 901 με linux εμφάνιζε μόνο μέχρι 1024*768 στο εξωτερικό monitor αλλά με μερικές αλλαγές στο xorg.conf το ανέβαζες άνετα!

Στα windows δεν έχω ιδέα τι παίζει!

B)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...