Προς το περιεχόμενο

Πως μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης


Freakster

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πως μπορείτε να γίνετε δότης αίματος.

 

 

-Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα;

 

Άνθρωποι που μπορούν να κάνουν δωρεά αίματος είναι εκείνοι των οποίων η υγεία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και εκείνοι που δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του αίματός τους.

Η ηλικία στην οποία οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να δίνουν αίμα ποικίλλει από χώρα σε χώρα, αλλά συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στα 17 και 65 χρόνια.

Εφ'όσον τα κριτήρια για το ασφαλές αίμα εκπληρώνονται, πολλά ιατρικά κέντρα δέχονται δωρεά αίματος από ανθρώπους που βρίσκονται στην ηλικία των 16 και επιπλέον επεκτείνουν το ανώτατο όριο ηλικίας μετά τα 65.

 

-Ποιοι δε θα ʽπρεπε να δίνουν αίμα;

 

Δε θα πρέπει να δίνετε αίμα, αν υπάρχει το ενδεχόμενο η αιμοδοσία να σας δημιουργήσει πρόβλημα υγείας. Το πρώτο μέλημα της υπηρεσίας μετάγγισης αίματος είναι να εξασφαλίσει ότι η αιμοδοσία δε θα προκαλέσει κανένα κακό στο δότη.

Δε θα πρέπει να δώσετε αίμα:

 

* Αν νιώθετε αδιάθετοι/-ες

* Αν είστε έγκυος ή ήσασταν έγκυος τον τελευταίο χρόνο

* Αν βρίσκεστε αντιμέτωποι/-ες με διάφορες νοσογόνες καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή ή χαμηλή πίεση, διαβήτη, επιληψία

* Αν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα.

 

Ισως να έχετε τη δυνατότητα να δώσετε αίμα αργότερα. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις, θα αποκλειστείτε από την αιμοδοσία, για να προστατεύσετε την ίδια σας την υγεία.

Δε θα πρέπει να δίνετε αίμα, αν αυτό μπορεί να βλάψει το λήπτη

Το αίμα μπορεί να μεταδώσει μολύνσεις, που είναι απειλητικές για τη ζωή των ασθενών στους οποίους γίνεται η μετάγγιση. Δε θα πρέπει να δίνετε αίμα αν:

 

* έχετε ή ενδέχεται να έχετε προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως από τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας του ανθρώπου ( HIV ) ή από σύφιλη, το οποίο μπορεί να περάσει στον ασθενή μέσω του αίματός σας

* ο τρόπος ζωής σας σας θέτει σε κίνδυνο να μολυνθείτε από κάποιο ιό, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματός σας: για παράδειγμα, αν έχετε περισσότερους του ενός ερωτικούς συντρόφους ή αν έχετε ερωτικές επαφές με πόρνες

* έχετε κάνει ποτέ ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών

* στο πρόσφατο παρελθόν είχατε κάνει τατουάζ, σκαριφισμό ή τρύπημα αυτιών ή σώματος

* είχατε σεξουαλική επαφή με ανθρώπους των παραπάνω κατηγοριών.

 

http://www.aima.gr/faq.php

 

Κέντρα αιμοδοσίας http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=1031

 

Πως μπορείτε να γίνετε δότης μυελού των οστών.

 

Που μπορώ να γίνω δότης; Προκειμένου κάποιος να δηλώσει την επιθυμία του να συμπεριληφθεί στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με τα εργαστήρια Ιστοσυμβατότητας των Νοσοκομείων που αναφέρονται παρακάτω όπου μπορεί να υπογράψει τη δήλωση δωρεάς και να δώσει δείγμα αίματος για την τυποποίηση των αντιγόνων του.

 

Προκειμένου κάποιος να δηλώσει την επιθυμία του να συμπεριληφθεί στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με τα εργαστήρια Ιστοσυμβατότητας των Νοσοκομείων που αναφέρονται παρακάτω όπου μπορεί να υπογράψει τη δήλωση δωρεάς και να δώσει δείγμα αίματος για την τυποποίηση των αντιγόνων του.

Με την διαδικασία αυτή ο ιστικος του τύπος θα καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο και στην Διεθνή Δεξαμενή BMDW και θα ελέγχεται η συμβατότητα του με κάθε έλληνα η ξένο ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση αιμοποιητικων κυττάρων.

Η δήλωση εθελοντικής δωρεάς πρέπει να γίνεται μετά από ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία, σοβαρή σκέψη και συνειδητή απόφαση.

Η ενημέρωση και αιμοληψία των εθελοντών δοτών μπορεί να γίνει πρωινές ώρες στα Εργαστήρια Ιστοσυμβατότητας των παρακάτω νοσοκομείων:

 

 

Κέντρα Δοτών

 

 

• «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών (210-7711914) Τμήμα Ανοσολογίας – Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατόητας

• «Ευαγγελισμός»(210-7205701) Τμήμα Ανοσολογίας –Ιστοσυμβατόητας

• «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης (2310-892056) Τμήμα Ανοσολογίας – Περιφερικό Κέντρο Ιστοσυμβατόητας

• «Έλενα Βενιζέλου»(210-6453759)Ανοσοβιολογικό Τμήμα

• «Αγία Σοφία» (210-7757401) Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατοτητας

• «Π. Ν. Λάρισας» (2410-682137) Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατοτητας

 

*(Για την επαρχία η καταγραφή των εθελοντών δοτών γίνεται στις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων μετά από επικοινωνία με τα ανωτέρω εργαστήρια

 

http://www.eom.gr/article_detail.asp?e_cat_id=6&e_article_id=66

 

_________________________________________________________

 

Δωρεά Μυελού των ΟστώνΕνας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνει από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα γιατί ο μυελός του, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει τα κύτταρα του αίματός του, παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μας να σώσουμε αυτούς τους ανθρωπους προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας.ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ (ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ)

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ Γʼ

 

 

Μπορείς να σώσεις μία ζωή!

Ενας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνει από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα γιατί ο μυελός του, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει τα κύτταρα του αίματός του, παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μας να σώσουμε αυτούς τους ανθρωπους προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι μια δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο συνάνθρωπό του στον οποίο χαρίζει πραγματικά τη ζωή.

 

Τι είναι Μυελός των Οστών;

 

 

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα.

Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα υπάρχουν σε μικρό ποσοστό και στο αίμα, ενώ αρκετά μεγάλος αριθμός τους ανευρίσκεται και στο αίμα του ομφαλίου λώρου.

 

 

 

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με τον νωταίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση.

 

 

Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων.

 

Σε περίπτωση που ο μυελός των οστών ανεπαρκεί, έχει καταστραφεί ή διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα, εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, μυελική απλασία κ.ά. Η αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών επιχειρείται με διάφορα φαρμακευτικά σχήματα, αλλά πολλές φορές μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση, δηλαδή η αντικατάσταση του πάσχοντος μυελού με μυελό που θα του δημιουργηθεί αν του μεταμοσχευθούν αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από έναν συμβατό με αυτόν, υγιή δότη. Για τη μεταμόσχευση μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε μυελός των οστών του δότη είτε κύτταρα από το περιφερικό του αίμα. Το προϊόν της συλλογής υφίσταται επεξεργασία και τελικά το μόσχευμα των αιμοποιητικών κυττάρων χορηγείται στον ασθενή με ενδοφλέβια έγχυση (σαν μετάγγιση αίματος).

 

 

Στη περίπτωση χρησιμοποίησης μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αυτές έχουν συλλεγεί από τον ομφάλιο λώρο νεογέννητων, και, μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί, φυλάσσονται καταψυγμένες στις ειδικές "Τράπεζες", ώστε να χορηγηθούν και πάλι με ενδοφλέβια έγχυση στους ασθενείς για τους οποίους είναι κατάλληλες.

 

 

 

 

 

Κατάλληλος δότης Αιμοποιητικών Κυττάρων

 

 

 

 

Προκειμένου η μεταμόσχευση να έχει επιτυχία είναι απολύτως απαραίτητο ο δότης και ο λήπτης να παρουσιάζουν ιστική συμβατότητα, δηλαδή ομοιότητα ως προς ειδικά μόρια (αντιγόνα του συστήματος HLA) που εκφράζουν πάνω στα κύτταρά τους. Τα HLA αντιγόνα, τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο και καθορίζουν τον «Ιστική Ταυτότητά» του, προσδιορίζονται σε ειδικά εργαστήρια ιατοσυμβατότητας σε δείγμα αίματος και η σύγκριση της «Ιστικής Ταυτότητας» δύο ατόμων έχει σαν αποτέλεσμα την εκτίμηση της οιμοιότητας-συμβατότητας μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικό του HLA είναι ο τεράστιος πολυμορφισμός του. Αν, με βάση το σύστημα ΑΒΟ, τα άτομα κατατάσσονται σε 4 ομάδες αίματος (Α, Β, ΑΒ, Ο), μια κατάταξη με βάση το HLA θα οδηγούσε σε τεράστιο αριθμό «ομάδων», γεγονός που κάνει κατανοητό ότι η πιθανότητα HLA-ομοιότητας δύο τυχαίων ατόμων είναι εξαιρετικά μικρή.

 

 

 

 

Πως θα βρεθεί συμβατός δότης με τον ασθενή;

 

 

 

Επειδή τα αντιγόνα HLA κληρονομούνται από τους γονείς, η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή γίνεται μέσα στην οικογένειά του. Η αναζήτηση αυτή θα δώσει το ποθητό αποτέλεσμα για το 1/3 μόνον των ασθενών.

Για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης ανάμεσα σε εθελοντές που έχουν εκφράσει την επιθυμία να δωρίσουν αιμοποιητικά κύτταρα για οποιονδήποτε ασθενή έχει ανάγκη.

Για τον εντοπισμό κατάλληλων (αν οχι όμοιων, που είναι απίθανο, τουλάχιστον αποδεκτά συμβατών) μη συγγενών δοτών, απαιτείται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εθελοντών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καταγραφή Αιμοποιητικών Κυττάρων

 

 

Δεξαμενές δοτών

 

Η καταγραφή εθελοντών δοτών ξεκίνησε τη δεκαετία του ʼ70 στην Ολλανδία, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία. Σε κάθε κράτος, οι καταγραφόμενοι εθελοντές συγκεντώνονται σε ένα κεντρικό αρχείο που αποτελεί την Εθνική «Δεξαμενή» της χώρας. Σήμερα, υπάρχουν 58 «Δεξαμενές» δοτών σε 43 χώρες και 39 «Τράπεζες» φύλαξης μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε 21 χώρες. Τα στοιχεία δοτών και μονάδων συγκεντρώνονται σε ένα Διεθνές Αρχείο, το οποίο έχει, σήμερα, καταγεγραμμένους περισσότερους από 11.000.000 εθελοντές (συμπεριλαμβανομένων 250..000 περίπου μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος). Ολες οι συνεργαζόμενες εθνικές «Δεξαμενές» έχουν πρόσβαση στο Διεθνές Αρχείο.

Η πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης διαδικασίας, η οποία διεκπεραιώνεται μέσα σε ένα διεθνώς οργανωμένο σύστημα. Στο σύστημα αυτό συνεργάζονται τα Αιματολογικά-Μεταμοσχευτικά Κέντρα που πραγματοποιούν τις μεταμοσχεύσεις, τα «Κέντρα Δοτών» που στρατολογούν τους εθελοντές, ελέγχουν τον ιστικό τύπο τους και διατηρούν εμπιστευτικά αρχεία γιʼαυτούς και οι «Δεξαμενές Εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων» που συντονίζουν τη διαδικασία αναζήτησης, διατηρώντας αρχεία με τους ιστικούς τύπους των εθελοντών, προκειμένου να συγκρίνονται με τους ιστικούς τύπους των ασθενών για τους οποίους αναζητείται δότης.

Στην όλη προσπάθεια ακολουθούνται κανόνες που καθορίζονται από Διεθνή Ενωση, την WMDA.

 

 

 

 

Τι γίνεται στην Ελλάδα

 

Ελληνικά μεταμοσχευτικά κέντρα που έχουν διεθνή άδεια λειτουργίας για πραγματοποίηση μη συγγενικών μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών λειτουργούν στα Νοσοκομεία «Ο Ευαγγελισμός» και «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Από τη δεκαετία του ʼ80, λειτούργησαν δύο «Δεξαμενές» δοτών, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες αναφέρονταν οι εθελοντές που στρατολογούνται και τυποποιούνται σε 5 Κέντρα Δοτών. Από το τέλος του 2002, λειτουργεί μια κεντρική «Δεξαμενή» στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος συντονίζει όλες τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας.

Οι καταχωρημένοι Ελληνες εθελοντές, στις 31/12/2006, ήταν 19.533, αριθμός που είναι εξαιρετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση. Μέχρι σήμερα, για το 95% των ασθενών που έχουν μεταμοσχευθεί, οι δότες προέρχονταν από «Δεξαμενές» του Εξωτερικού. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η αναζήτηση δοτών ανάμεσα σε άτομα με κοινή καταγωγή είναι αποτελεσματικότερη λόγω γενετικών ομοιοτήτων. Επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη αύξησης των Ελλήνων δοτών προς όφελος των Ελλήνων ασθενών, αλλά και για την ουσιαστικώτερη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή προσπάθεια.

 

 

 

 

Ποιός μπορεί να γίνει δότης;

 

Εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 55 (προτιμότερο 50) χρόνων, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών (παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας), με την παρακάτω διαδικασία:

• Ενημερώνεται προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς μυελού των οστών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του εθελοντισμού, της δωρεάς προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, της ανωνυμίας και της ελευθερίας του δότη για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την τελική δωρεά του μυελού του.

• Συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ιατρικές πληροφορίες, από τις οποίες κρίνεται η καταλληλότητάτου να συμπεριληφθεί στους εθελοντές.

• Συμπληρώνει ένα έντυπο με προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.α.), τα οποία παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά.

• Υπογράφει δήλωση συγκατάθεσης, όπου εκφράζει την επιθυμία του να περιληφθεί στους εθελοντές χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευσή του για την συμμετοχή του στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή.

• Υποβάλλεται σε λήψη μικρής ποσότητας αίματος (15 ml περίπου), προκειμένου να καθορισθεί ο ιστικός του τύπος (HLA) για να μπορεί να συγκριθεί με εκείνους των ασθενών.

• Τα HLA αντιγόνα του εθελοντή δότη καταγράφονται στο αρχείο του Κέντρου Δοτών και το Εθνικό Αρχείο Δοτών του ΕΟΜ, από τον οποίο και αναφέρονται στο Διεθνές Αρχείο. Αντίθετα, τα προσωπικά του στοιχεία παραμένουν τοπικά και δεν γίνονται γνωστά σε κανέναν εκτός του προσωπικού του Κέντρου όπου στρατολογήθηκε ο εθελοντής και της Εθνικής «Δεξαμενής» εαν ο ίδος έχει συγκατατεθεί γιʼ αυτό.

 

• Ο εθελοντής δότης μπορεί να παραμείνει στο αρχείο ως τα 55 του χρόνια. Εχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στην υγεία του ή στα προσωπικά του στοιχεία.

• Με τα σημερινά δεδομένα (αριθμό εθελοντών και ασθενών που χρειάζονται δότη ετησίως), 1 στους 15.000 εθελοντές θα κληθεί να δώσει τελικά μυελό για ασθενή.

 

 

 

Τι θα γίνει αν ένας εθελοντής βρεθεί συμβατός με έναν ασθενή;

 

 

 

 

Εαν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και, στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για να επβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του.

 

 

Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας μέχρι την τελική συγκατάθεση για τη μεταμόσχευση, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γιʼ αυτή. Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του. Ατομα που έχουν αμφιβολίες ή εγγράφονται κάτω από συναισθηματική ή άλλη πίεση χωρίς να είναι σίγουρα αν είναι πραγματικά πρόθυμα να προχωρήσουν, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς.

 

Πως γίνεται η λήψη του μοσχεύματος;

 

 

Η λήψη του μοσχεύματος από τον δότη γίνεται στο πλησιέστερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της περιοχής του και μεταφέρεται στο κέντρο που θα μεταμοσχευθεί ο λήπτης.

• Αν η πηγή των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για έναν ασθενή είναι ο μυελός των οστών, τότε η λήψη τους γίνεται στο χειρουργείο από ειδικούς Αιματολόγους με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία. Το ποσό του μυελού του συλλέγεται, αποτελεί το 5% περίπου του συνόλου του μυελού του δότη και αναγεννάται γρήγορα, χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάστασή του. Ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη της λήψης και το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζει είναι ένας ελαφρός πόνος στο σημείο της παρακέντησης.

• Εάν χρησιμοποιηθούν κύτταρα περιφερικού αίματος, τότε στο δότη χορηγούνται ειδικοί «αυξητικοί» παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων και λίγες ημέρες αργότερα γίνεται η λήψη των κυττάρων με τρόπο παρόμοιο όπως της αιμοδοσίας (κυτταραφαίρεση).

 

Λίγους μήνες μετά την δωρεά του, ο δότης μπορεί, αν το επιθυμεί, να επανέλθει στο αρχείο των εθελοντών. Σε σπάνιες περιπτώσεις (ανεπαρκής εμφύτευση του μοσχεύματος), μπορεί να του ζητηθεί η λήψη επιπλέον ποσότητας κυττάρων (μυελού ή περιφερικού αίματος) για τον ίδιο ασθενή.

 

 

 

Η δωρεά είναι ανώνυμη

 

Η δωρεά προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων είναι ανώνυμη. Ο δότης ενημερώνεται μόνο για το φύλο, την ηλικία και τη χώρα προέλευσης του ασθενούς για τον οποίο θα δώσει μόσχευμα, ενώ και ο ασθενής γνωρίζει μόνο τα αντίστοιχα στοιχεία για τον δότη του. Εν τούτοις, ο δότης μπορεί να ενημερώνεται για την εξέλιξη της πορείας του ασθενούς, αλλά απαγορεύεται αυστηρά, η αποκάλυψη αποιουδήποτε στοιχείου για την ταυτότητα του ενός ή του άλλου. Μετά μερικούς μήνες και ανάλογα με τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε χώρα, μπορεί να επιτραπεί η ανταλλαγή ανώνυμης αλληλογραφίας μεταξύ τους και, στη συνέχεια, και αφού έχει περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους και το επιθυμούν και οι δύο, να επιτραπεί η ανταλλαγή στοιχείων που αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Ευνόητο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε οικονομική προσφορά από τον ασθενή προς τον δότη. Σημειώνεται ότι κάθε οικονομική επιβάρυνση του δότη (μετακινήσεις, απώλειες ημερομισθίων κλπ) καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς χωρίς καμμία συμμετοχή του ιδίου.

 

Πως μπορείτε να γίνετε δότης αιμοπεταλίων.

 

Η αφαίρεση αιμοπεταλίων γίνεται από υγιής δότες ηλικίας 18 - 60 ετών με μηχανήματα που ονομάζονται διαχωριστές κυττάρων. Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούν αναλώσιμα κλειστά συστήματα μιας χρήσης για λόγους ασφάλειας του δότη. Ο χρόνος της αφαίρεσης κυμαίνεται μεταξύ 30 και 100 λεπτών, εξαρτάται δε από το αν χρησιμοποιηθούν 1 ή 2 φλέβες, τον αιματοκρίτη, τον αριθμό των αιμοπεταλίων και τον τελικό αριθμό των αιμοπεταλίων που συλλέγονται. Ο τελικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ των 3x10E11 αιμοπεταλίων που είναι η θεραπευτική δόση για τον ασθενή και των 6?1011 αιμοπεταλίων που είναι 2 θεραπευτικές δόσεις. Η αφαίρεση είναι απαραίτητη για τη συλλογή τόσου μεγάλου αριθμού αιμοπεταλίων, δεδομένου ότι απαιτείται επεξεργασία 2,5-5,5 lt αίματος, πράγμα αδύνατο να επιτευχθεί μέσω συνήθους αιμοδοσίας 450 ml αίματος που περιέχει περίπου 0,5x1011 αιμοπετάλια. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι ο ασθενής εκτίθεται σε 1 δότη ανά μετάγγιση με επακόλουθο την δραστική ελάττωση της πιθανότητας έκθεσης του σε λοιμογόνους παράγοντες και της δημιουργίας αντιαιμοπεταλιακών αντισωμάτων, ο δότης μπορεί να προσφέρει αιμοπετάλια κάθε μήνα δεδομένου ότι δεν αφαιρούνται ερυθροκύτταρα, ο τυχόν χαμηλός αιματοκρίτης του δότη δεν απαγορεύει την διαδικασία και τέλος η διαδικασία αυτή καθ' εαυτή είναι απόλυτα ασφαλής και χωρίς καμία επίπτωση στην υγεία του δότη. Ο δότης αιμοπεταλίων μπορεί να είναι παράλληλα και αιμοδότης αν τηρούνται τα μεσοδιαστήματα ασφαλείας που είναι 5 ημέρες από αιμοπετάλια σε αίμα και αντίστροφα, 1 μήνας από αιμοπετάλια σε αιμοπετάλια και 3-6 μήνες από αίμα σε αίμα ανάλογα με τον αιματοκρίτη και το φύλο του δότη. Επειδή η διαδικασία αφαίρεσης αιμοπεταλίων είναι ακριβή λόγω του υψηλού κόστους των αναλώσιμων, ο δότης που προσέρχεται για πρώτη φορά θα πρέπει να προελέγχεται όσον αφορά την ομάδα αίματος, τα αιματολογικά στοιχεία και τα του αίματος μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο έλεγχος αυτός επαναλαμβάνεται σε κάθε αφαίρεση, παράλληλα όμως με τη διαδικασία, δεδομένου ότι στατιστικά η πιθανότητα αλλοίωσης του αρχικού ελέγχου είναι σχεδόν μηδενική. Οι αιμοδότες του Κέντρου Αιμοδοσίας δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε προέλεγχο, δεδομένου ότι αυτός έχει ήδη γίνει μέσω της αιμοδότησης. Οι αφαιρέσεις αιμοπεταλίων γίνονται προγραμματισμένα, δεδομένου ότι το όριο χρήσης τους είναι μόνο 5 ημέρες και θα πρέπει να υπάρχει στο Νοσοκομείο αντίστοιχος ασθενής δέκτης. Ο προγραμματισμός γίνεται είτε μέσω του Κέντρου Αιμοδοσίας με κλήση του δότη όταν χρειάζεται είτε μέσω του δότη σε συνεννόηση με το Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να προσέλθει σε μέρα και ώρα που του είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχει αντίστοιχος ασθενής ...

http://www.aimopetalio.gr/pltdonation.html

 

 

 

Πως μπορείτε να γίνετε δωρητής οργάνων.

 

Πώς μπορώ να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου να γίνω δωρητής οργάνων;

  • Υποβάλετε στα Κ.Ε.Π. την Αίτηση Εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών. Εφόσον λάβουμε την αίτηση και καταχωρήσουμε τη δήλωση, θα σας στείλουμε ταχυδρομικά στη διεύθυνσή σας τη Κάρτα Δωρητή.
  • Ζητήστε μας να σας στείλουμε ηλεκτρονικά (με email) το έντυπο της δωρεάς και συμπληρώστε τη δήλωση. Στείλτε την στον Ε.Ο.Μ. ταχυδρομικά (Αναστασίου Τσόχα 5, Αθήνα-Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 11521) ή με fax (2107255066).
  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Ε.Ο.Μ. (1147 και 2106471200) όλο το 24ωρο ή στο email: [email protected] για να σας αποστείλουμε ταχυδρομικά έντυπο ενημερωτικό υλικό μαζί με μία δήλωση δωρεάς οργάνων.

Σημείωση: Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης δεν είναι εφικτή καθόσον δεν έχει νομική ισχύ η ηλεκτρονική υπογραφή με βάση την Αρχή Προστασίας Ευαίσθητων προσωπικών Δεδομένων

 

http://www.eom.gr/article_detail.asp?e_cat_serial=001001011&e_cat_id=13&e_article_id=32

Δημοσ.

Πολύ καλό και ενημερωτικό.

 

Προσωπικά, είμαι εθελοντής αιμοδότης (αν και τον τελευταίο χρόνο λόγω λοιμώδης μονοπυρήνωσης δεν μπόρεσα να κάνω αιμοδοσίες) και έχω δηλώσει και εθελοντής δότης μυελού και γενικά πιστεύω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον καθένα να συμμετέχει σ' αυτές τις διαδικασίες γιατί πραγματικά σώζεις ζωές, οπότε ελπίζω το παρακάτω να μην παρεξηγηθεί.

 

Όσον αφορά το δότης οργάνων, δε βρίσκω λόγο να το έχει δηλώσει κανείς από πριν. Φτάνει να έχει ενημερώσει τους δικούς του πως όταν πεθάνει, επιθυμεί τα όργανα του να χρησιμοποιηθούν. Και το λέω γιατί εγώ προσωπικά θ' ανησυχούσα αν ποτέ βρισκόμουν σε μια κατάσταση "θα ζήσει; θα πεθάνει;" και υπήρχε ανάγκη για κάποιο από τα όργανα μου.

 

Λυπάμαι που είμαι τόσο καχύποπτος (πολύ θα ήθελα να μην περνάνε τόσο τρομαχτικές σκέψεις από το μυαλό μου), αλλά η εποχή μας μου το επιτρέπει.

 

Άλλωστε, δε βρίσκω κάτι το ελαττωματικό στο να μην έχεις δηλώσει από πριν ότι θέλεις να γίνεις δωρητής οργάνων μετά το θάνατό σου. Φτάνει όπως είπα να έχεις ενημερώσει τους συγγενείς σου.

Δημοσ.

To πιο τρομακτικό μου ακούγεται η παροχή μυελού των οστών.. Βελόνα μέσα στα οστά της λεκάνης.. μπρρρρρ.. Αναρωτιέμαι αν παρ'όλη την νάρκωση νιώθεις τίποτα.;

Δημοσ.

και εγω ειμαι εθελοντης αιμοδοτης και εχω δωσει δειγμα και εχω συμπεριληφθει στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

 

για τα αιμοπεταλια δεν ηξερα

 

οσο για τα οργανα και εγω ειμαι καχυποπτος με τη διαδικασια γιατι κατα καιρους εχουν ακουστει πολλα οπως πχ για ατυχηματα ατομων που εχουν δηλωσει οτι θελουν να δοθουν τα οργανα τους μετα το θανατο τους

πιστευω οτι σε αυτη την περιπτωση το καλυτερο ειναι να ενημερωσεις την οικογενεια για την επιθυμια σου

 

αν μενεις επαρχια οπως εγω ειναι δυσκολο οσο και να θες να εισαι δοτης μυελου των οστων ή αιμοπεταλιων

 

σκεφτειτε οτι στη λαρισα για παραδειγμα το πανεπιστημιακο νοσοκομειο δεν εχει τμημα εθελοντικης αιμοδοσιας

θα πρεπει να πας στο γενικο νοσοκομειο

ασε που οι περισσοτεροι γιατροι της επαρχιας δεν γνωριζουν τις διαδικασιες για μυελο των οστων και αιμοπεταλια

Δημοσ.
...

ασε που οι περισσοτεροι γιατροι της επαρχιας δεν γνωριζουν τις διαδικασιες για μυελο των οστων και αιμοπεταλια

 

Αυτό είναι λίγο υπερβολικό. Μην το γενικεύεις τόσο :-)

Δημοσ.
To πιο τρομακτικό μου ακούγεται η παροχή μυελού των οστών.. Βελόνα μέσα στα οστά της λεκάνης.. μπρρρρρ.. Αναρωτιέμαι αν παρ'όλη την νάρκωση νιώθεις τίποτα.;

 

Επειδη ειχα συγγενη με προβλημα υγειας που εφτασε κοντα στην μεταμοσχευση (ευτυχως δεν χρειαστηκε) εχω παρακολουθησει απο κοντα την ολη διαδικασια.

Η διαδικασια να δωσεις κύτταρα περιφερικού αίματος ειναι απλη. Πας στο νοσοκομειο μια φορα τη μερα για 4-5 μερες και κανεις κατι ενεσεις στο χερι (αυξητικες) στη συνεχεια οταν ανεβασεις τον αριθμο των κυτταρων σου στον επιθυμητο μπαινεις σε ενα μηχανημα οπως αυτο των αιμοπεταλιων και απο το ενα χερι το μηχανημα τραβαει το αιμα το επεξεργαζεται (κρατωντας οτι χρειαζεται) και το βαζει στο σωμα σου απο το αλλο.

Αν η πηγή των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για έναν ασθενή είναι ο μυελός των οστών: Απο οσο ξερω οταν βγαινει ο μυελος αισθανεσαι σαν να σου ρουφανε κατι απο το σωμα αλλά φανταζομαι οτι επειδη χρειαζεται να παρουν αρκετο μυελο η ναρκωση θα ειναι δυνατη οποτε αν εισαι ξυπνιος δεν θα νιωθεις και πολλα. Εναν δοτη που ειχα δει πονουσε κανα 2-3 μερες στο σημειο που τον τρυπησαν αλλά την παλευε ανετα με παυσιπονα.

 

Οπως και να 'χει αυτο που ηθελα να γραψω ειναι οτι αν ολοι δηλωναμε εθελοντες τοτε θα καλυπτονταν πληρως οι αναγκες για αιμα και οι μεταμοσχευσεις κατα 95% στη χωρα μας. Επισης επειδη εχει τυχη να παω στο νοσοκομειο μαζι με το συγγενη μου για εξετασεις αιματος, χρειαστηκε επειδη ειχε χαμηλο αιματοκριτη να παρει αιμα ειχαν ομως αλλοι ασθενεις προτεραιοτητα που ειχαν χαμηλοτερο οποτε χρειαστηκε να περιμενουμε καπου 5-6 ωρες μεχρι να γινει σαφες οτι τα αποθεματα αιματος εφταναν και αλλες 2 ωρες μεχρι να το παρει. Δεν ειναι και οτι καλυτερο λοιπον να περιμενεις 7-8 ωρες για λιγο αιματακι...

Δημοσ.
σκεφτειτε οτι στη λαρισα για παραδειγμα το πανεπιστημιακο νοσοκομειο δεν εχει τμημα εθελοντικης αιμοδοσιας

θα πρεπει να πας στο γενικο νοσοκομειο

ασε που οι περισσοτεροι γιατροι της επαρχιας δεν γνωριζουν τις διαδικασιες για μυελο των οστων και αιμοπεταλια

 

Φίλε μου, και εγώ στη Λάρισα μένω, αλλά πηγαίνω στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσ/νικη. Νομίζω είναι η καλύτερη λύση, γιατί και στο Γενικό δεν είμαι ευχαριστημένος όσον αφορά το τμήμα αιμοδοσίας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...