Προς το περιεχόμενο

Γιατί κάθε φορά φτύνουμε αίμα με καινούριο hardware;

gdp77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για λογαριασμό φίλου μου που μένει στην Κύπρο, έστησα ένα συστηματάκι και θα του το στείλω. XP 64 ήθελε και ευτυχώς που υπήρχε ένα μικρό στοκ στο Πλαίσιο.

Μην τα πολυλογώ, το μηχάνημα έχει P45 chipset, 4GB και AMD 4850. Έτσι απο περιέργεια, αφού ολοκλήρωσα την εγκατάσταση διαφόρων προγραμμάτων που μου είχε ζητήσει ο φίλος μου, επιχείρησα να boot-άρω με Ubuntu 8.04 . Όπως το περίμενα, το Live-CD με έβγαζε σε κονσόλα (busybox) . Η αιτία δεν ξέρω αν είναι η 4850 ή το P45 ή και τα δυο μαζί (μεταγενέστερο hardware του Ubuntu 8.04), ούτε και έχω χρόνο να το ψάξω.

Η ερώτησή μου είναι απλή: Γιατί π.χ. τα XP του 2002, με οποιοδήποτε hardware θα γίνουν εγκατάσταση, ενώ το Ubuntu (και προφανώς και οι άλλες διανομές) θέλουν πάντα latest kernel για να δουν το καινούριο hardware; Εντάξει, το ξέρω ότι οι drivers περνιούνται στον kernel, αλλά γιατί δεν υπάρχει ένα "compatibility mode" με το οποίο να μπορείς να boot-άρεις Linux με σηκωμένο τον X πάντα, όσο "νέο" και να είναι το hardware που έχεις;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To πρόβλημα είναι φυσικά η amd 4850 και ότι η κάρτα δεν υπήρχε καν στην αγορά όταν βγήκε το ubuntu. Η λύση είναι εγκατάσταση σε text mode η με το alternate iso μετά εκκίνηση σε recovery mode, update του συστήματος από το text mode, επανεκκίνηση και μετά ενεργοποιήση όλων των repositories και εγκατάσταση envyng και των τελευταίων ati driver.

Το θέμα είναι γενικότερο με τις κάρτες γραφικών και αν μπορέσει ποτέ στο linux να γίνει η κατάσταση plugnplay δλδ τουλάχιστον όταν μια κάρτα γραφικών δεν υποστιρίζετε από το σύστημα να μπαίνεις σε γραφικό περιβάλλων και να μην σε κρεμάει έτσι. Αυτό είναι θέματου linux και όχι του ubuntu.

Η ερώτησή μου είναι απλή: Γιατί π.χ. τα XP του 2002, με οποιοδήποτε hardware θα γίνουν εγκατάσταση,

Δεν ισχύει αυτό. Έχω πάει να κάνω εγκατάσταση σε καινούρια μηχανήματα και πήγαινε η BSOD και τα κολλήματα σύννεφο. Ήθελε slipstream service pack 2 με μερικά hot fixes.

Επίσης το Ubuntu έχει προβλήματα και με παλιό hardware. Σε εμένα με Pentium ΙΙΙ με μητρική QDI advance 10 και Nvidia FX5200 δεν την πάλευε καθόλου. Δοκίμασε με κάποιο άλλο cd που είναι ποιο "διαφανές" και απλό (κατέβασε μία παλιά έκδοση του arch και τέσταρε το).

To πρόβλημα είναι φυσικά η amd 4850

Από μία πρόχειρη έρευνα υπάρχει θέμα και με το P45 (κάτι με το SATA και το Ubuntu δε βλέπει καθόλου τους δίσκους). Μπορείς να κάνεις μια αλλαγή στο Bios, αλλά μετά δε θα σου boot-άρουν τα XP.

Αν θεωρητικά αυτό ήταν το δικό μου μηχάνημα και ήθελα να σηκώσω Ubuntu, θα έφτυνα αίμα κυριολεκτικά....

Υ.Γ. To τελευταίο gparted Live-CD boot-αρε κανονικά (ενημερωμένο τον Ιούλιο του 08).

Τώρα θα φάω κράξιμο αλλά θα το πω. Το Linux έκανε boot κανονικά. Δεν χρειάζεται Χ για να κάνεις install. Το αν σηκώθηκε ο X είναι περισσότερο θέμα autoconfiguration του X server στο κομμάτι του driver που θα φορτωθεί. Θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με τον π.χ. vesa driver σε χαμηλή ανάλυση και με 16-bit χρώμα αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο αλλά δεν ξέρω πώς ρυθμίζεις το live cd του Ubuntu να κάνει κάτι τέτοιο.

Το λειτουργικό πάντως bootαρε και αυτό είναι η ουσία. Για την διαδικασία του install δεν είναι απαραίτητο ένα fully running system, το μόνο που προσθέτει είναι αχρείαστη πολυπλοκότητα (και δυστυχώς σου μιλάω εκ πείρας).

Στο live cd του ubuntu υπάρχει ρύθμισει να μπεις με vesa driver. To θέμα που λες gdp77 είναι παλιό και ήταν θέμα μια συγκεκριμένης έκδοσης του kernel που υπήρχε στο gutsy. Και άλλες διανομές που χρησιμοποιούσαν αυτήν την έκδοση είχαν προβλήματα στην αναγνώριση των sata δίσκων. Eτσι και αλλιώς ένα live cd μπουτάρει χωρίς να υπάρχουν καν δίσκοι στο σύστημα σου.

Καταλαβαίνω τι λες, αλλά το Linux δεν μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και από κονσόλα χωρίς αλλαγή στο bios(για p45)

Από μία πρόχειρη έρευνα υπάρχει θέμα και με το P45 (κάτι με το SATA και το Ubuntu δε βλέπει καθόλου τους δίσκους). Μπορείς να κάνεις μια αλλαγή στο Bios, αλλά μετά δε θα σου boot-άρουν τα XP.

To live-cd (αν ποτέ κατάφερνε να τρέξει) δε θα έβλεπε δίσκους ποτέ.

To θέμα που λες gdp77 είναι παλιό και ήταν θέμα μια συγκεκριμένης έκδοσης του kernel που υπήρχε στο gutsy. Και άλλες διανομές που χρησιμοποιούσαν αυτήν την έκδοση είχαν προβλήματα στην αναγνώριση των sata δίσκων

Πάντως πήρε το μάτι μου threads στο ubuntuforums με το συγκεκριμένο πρόβλημα για hardy (και p45 πάντα)

Eτσι και αλλιώς ένα live cd μπουτάρει χωρίς να υπάρχουν καν δίσκοι στο σύστημα σου.

Έχεις δίκιο. Άρα το live-CD δε σήκωσε τον X λόγω της 4850. Και σε safe vga mode που δοκίμασα πάλι τα ίδια

Update: Η 4850 είναι το τελευταίο από τα προβλήματά σου αν θέλεις να βάλεις Linux στη σύνθεσή μου. Η ASUS P5Q (p45) είναι κυριολεκτικά "bad news" για να βάλεις οποιαδήποτε διανομή. Θέμα με το SATA, θέμα με τον marvel controller (μάλλον εκεί χτυπάει το Ubuntu "bios bug xxxxxxx" και αν ποτέ κάνεις εγκατάσταση, έχεις θέμα και με το καινούριο atheros chipset που χρησιμοποιεί... Άντε γεια...

Όπως βλέπετε δεν είναι πρόβλημα του X. Το θέμα που αναφέρω στο αρχικό μου post υφίσταται και ας μην εθελοτυφλούμε. Το Linux έχει πολλά προβλήματα με "νέο" hardware και δεν αναφέρομαι μόνο στον X

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι εγκατάσταση με το alternate. Oσο για τους sata δεν έχω συναντήσει πουθενά ανάλογο πρόβλημα. Οπως είπα υπήρχε ένα πρόβλημα παλιά που ήταν πρόβλημα του kernel και με συγκεκριμένο hardware.

Update: Η 4850 είναι το τελευταίο από τα προβλήματά σου αν θέλεις να βάλεις Linux στη σύνθεσή μου. Η ASUS P5Q (p45) είναι κυριολεκτικά "bad news" για να βάλεις οποιαδήποτε διανομή. Θέμα με το SATA, θέμα με τον marvel controller (μάλλον εκεί χτυπάει το Ubuntu "bios bug xxxxxxx" και αν ποτέ κάνεις εγκατάσταση, έχεις θέμα και με το καινούριο atheros chipset που χρησιμοποιεί... Άντε γεια...

Όπως βλέπετε δεν είναι πρόβλημα του X. Το θέμα που αναφέρω στο αρχικό μου post υφίσταται και ας μην εθελοτυφλούμε. Το Linux έχει πολλά προβλήματα με "νέο" hardware και δεν αναφέρομαι μόνο στον X

Στο linux υπάρχουν ακόμα προβλήματα με συμβατότητα hardware αν και γιαυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη ευθύνη. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες αν θέλεις να δοκιμάσεις linux χωρίς προβλήματα. Ο πρώτος είναι το σύστημα σου τουλάχιστον να φοράει εμπορικά δημοφιλές hardware και αυτό γιατί σε περίπτωση που δεν υπάρχουν driver να ξέρεις σίγουρα ότι θα υπάρξουν σύντομα. Ο δεύτερος βασικός κανόνας είναι να μην υπάρχει παράξενο hardware. Στην περίπτωση σου μόλις εχεις παραβεί αυτόν τον κανόνα με τον marvel controller..

Επειδή ο τίτλος λίγο έως πολύ παραπλανεί κ ίσως κάποιοι να το βρουν κ λίγο εριστικό κ γενικόλογο να προσθέσω στο νήμα τη μικρή εμπειρία που είχα πρόσφατα σε ένα laptop που αγόρασα (εις διπλούν μάλιστα ένα για μένα κ ένα για ένα συνεργάτη μου) σχετικά με την εγκατάσταση λειτουργικών.

Όπως ξέρετε πλέον έρχονται με partition για το λειτουργικό οι καινούργιοι H/Y. Αφού λοιπόν τον άνοιξα ξεκίνησε ο γολγοθάς εγκατάστασης σβήστα (ζζζ... πενήντα ώρες), δημιουργία recovery discs (ο μόνος λόγος που μπήκαν εξ αρχής κ δεν bootαρα με live cd). Αμέσως μετά boot με το install cd του debian, εγκατάσταση χωρίς γραφικό περιβάλλον, εγκατάσταση KDE, σήκωμα X, εγκατάσταση κλειστών οδηγών ATI (mobility 1350 πλήρως υποστηριζόμενη πλέον, πάνε ευτυχώς οι εποχές που κράταγε τα πλακάτ κατά Αti ο Stallman), εγκατάσταση ότι ήθελα κ τραβούσε η ψυχή μου (compiz, openoffice, inkscape (ήθελα να δώσω στον ταμπελά μου κάτι μακέτες να μου φτιάξει), κλπ) από τα repos κ πλήρως λειτουργικό σύστημα με την ικανοποίηση ότι δεν κρεμιέμαι από τα @@ του κάθε μ@μ@κα (βλ. Μπιλ).

Ναι έφτυσα αίμα, βαρέθηκα τη ζωή μου τι ήθελα τα recovery discs κ αναγκάστηκα να βάλω τα σβήστα?

Τελειώνοντας ευχαρίστησα τον καλό Θεό που ανακατεύτηκα κάποια στιγμή με linux, τον Linus, τον Richard, τον Ian, άντε και τη Debra που έδωσε το μισό όνομα της στην αγαπημένη μου διανομή.

... πλήρως λειτουργικό σύστημα με την ικανοποίηση ότι δεν κρεμιέμαι από τα @@ του κάθε μ@μ@κα (βλ. Μπιλ).

Ναι έφτυσα αίμα, βαρέθηκα τη ζωή μου τι ήθελα τα recovery discs κ αναγκάστηκα να βάλω τα σβήστα?

νομίζω ότι είσαι λίγο απόλυτος:) απλά το λίνουξ σε αντίθεση με τα windows δε έχει το generic device δλδ to upnp τουλάχιστον σε πλήρη εφαρμογή.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...