KaizerSoze Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Bασικα μια αναλυσουλα να καναμε δυναμεων..Δεχομενοι καθετη δυναμη και μονο απο το χερι, δεν βρισκω δυναμη στο οριζοντιο πεδιο που χρειαζεται για να "σταματησει"/"επιταχυνει" το κερμα απο το να κινηθει μαζι με το αμαξι.Βαλε και το βαρος, ολες οι δυναμεις καθετες, οριζοντια δεν αλλαζει κατι, μου φαινεται λογικο -καποιος ακινητος εξωτερικος παρατηρητης να βλεπει βολη -εμεις στο αμαξι δεν περνουμε πρεφα και βλεπουμε κατακορυφη κινηση με το αντικειμενο να προσγειωνεται στο ιδιο σημειο edit:Βρηκα αυτο, νομιζω κλυνει τις αποριες, εχω και αλλα Η ερωτηση ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ερωτηση αρχικα http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/phy00/phy00855.htm edit: Πριν ψαξω για λινκ για την Παναθα, αν μιλαμε για περιπτωση μεγαλη κατακορυφης βολης, μεγαλο χρονο δλδ και αρα αρχιζουμε να περνουμε υποψη την "καμπυλη" και οχι ευθυγραμμη κινηση της Γης καθως και οτι ειναι συνδιασμος κινησεων (ας το περιορισω σε σταθερο Ηλιο=μονο περιστροφη περι τον αξονα και περι τον Ηλιο). Για πειτε(δεν το εχω σκεφτει καθολου, με επιασε Παναθοφρενεια τωρα)
DrLo Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 edit: Πριν ψαξω για λινκ για την Παναθα, αν μιλαμε για περιπτωση μεγαλη κατακορυφης βολης, μεγαλο χρονο δλδ και αρα αρχιζουμε να περνουμε υποψη την "καμπυλη" και οχι ευθυγραμμη κινηση της Γης καθως και οτι ειναι συνδιασμος κινησεων (ας το περιορισω σε σταθερο Ηλιο=μονο περιστροφη περι τον αξονα και περι τον Ηλιο). Για πειτε(δεν το εχω σκεφτει καθολου, με επιασε Παναθοφρενεια τωρα) Το ότι η τροχειά της γης δεν είναι ευθεία δε νομίζω να παίζει ρόλο. Ίσως να παίζει ρόλο ότι η ταχύτητα της γης δεν είναι σταθερή (όταν περνά κοντά από τον ήλιο μεγαλώνει). Έτσι αν πετάξεις ένα κέρμα τον Νοέμβρη και πέσει κάτω τον Φλεβάρη ίσως μείνει μερικά νανόμετρα πίσω. Μπα χαζομάρα είπα αφού και η μπάλα γυρίζει γύρω από τον ήλιο άρα και αυτή θα επιατχύνει. Ίσως να παίζει ρόλο η μάζα (δεχόμαστε ότι το κέρμα ζυγίζει λιγότερο από τη γή) Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε στο πρόβλημα και τις δυνάμεις Coriolis !
peppasko Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 παιδια θωρια newton περι σχετικοτητας.το κερμα ο αερας και εμεις ειμαστε ακινητοι ως προς το φορτηγο(στον οριζοντιο αξονα παντα)
KaizerSoze Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 παιδια θωρια newton περι σχετικοτητας.το κερμα ο αερας και εμεις ειμαστε ακινητοι ως προς το φορτηγο(στον οριζοντιο αξονα παντα) Μην το παρεις προσωπικα αλλα αφενος δεν το λυσαμε ηδη αυτο???:lol: Αφετερου, θεωρεια ποιανου γιατι?
KaizerSoze Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Μπα χαζομάρα είπα αφού και η μπάλα γυρίζει γύρω από τον ήλιο άρα και αυτή θα επιατχύνει. Ίσως να παίζει ρόλο η μάζα (δεχόμαστε ότι το κέρμα ζυγίζει λιγότερο από τη γή) Ποια μπαλα???Τον γαυρο βλεπεις και παρασυρθηκες?
DrLo Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Ώρα να το σκίσουμε τελείως το θέμα : Όταν θα πετάξεις το κέρμα στον αέρα θα δεχθείς μια ίση και αντίθετη δύναμη προς τα κάτω και άρα και το φορτηγό στο οποίο πατάς. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να πιεστεί το φορτηγό στο δρόμο και να "κάτσουν" τα λάστιχα άρα να αυξηθεί η τριβή κύλισης. Άρα το φορτηγό θα επιβραδύνει. Άρα το κέρμα θα σε προσπεράσει. ΥΓ : Το έχω ξαναπεί ... μπορώ να γίνω πολύ σπαστικός σε κάτι τέτοια.
DrLo Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Ποια μπαλα???Τον γαυρο βλεπεις και παρασυρθηκες? oops, σε όλα τα προβλήματα της φυσικής στο λύκειο κάποιος πέταγε μπάλα ...
KaizerSoze Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Γιατι να επιβραδυνει? Μια μηχανη εχει που του δινει ενεργεια δεν ειναι μονο του. Ο ΣΟΥΠΕΡ υπολογιστης του μηχανηματος του φορτηγου θα επιταχυνει ωστε να αντισταθμησει την επιβραδυνση χιχι
JERY Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Η απαντηση βρισκεται στη θεωρια της σχετικοτητας
Grobath Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Να ρωτήσω και εγώ κάτι που έχει σχέση με τη φυσική αλλα είναι άσχετο με το αρχικό post. Η γη στον ισημερινό κινείται ποιο γρήγορα από ότι πχ στον βόρειο πόλο. Δεν ξέρω άμα καταλάβατε τι εννοώ απλά είχαμε μια διαφωνία με τους φίλους μου και είχαμε αυτή την απορία. Επειδή πχ στην τρίτη λυκείου λέγαμε ότι η ταχύτητα δεν είναι ίση σε όλο το σώμα αλλά αλλάζει και γι' αυτό θα ήθελα να μου πει κάποιος που ξέρει καλύτερα αν αυτό ισχύει και στη γη.
DarkOrion Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 Να ρωτήσω και εγώ κατι που έχει σχέση με τη φυσική αλλα είναι άσχετο με το αρχικό post. Η γη στον ισημερινό κινείται ποιο γρήγορα από ότι πχ στον βόρειο πόλο. Δεν ξέρω αμα καταλάβαται τι εννοώ απλά είχαμε μια διαφωνία με τους φίλους μου και είχαμε αυτή την απορία. Επειδή πχ στην τρίτη λυκείου λέγαμε ότι η ταχύτητα δεν είναι ίση σε όλο το σώμα αλλά αλλάζει και γι' αυτό θα ήθελα να μου πει κάποιος που ξέρει καλύτρερα αν αυτό ισχίει και στη γη. Η απάντηση είναι απλή. Εξαρτάται από ποια ταχύτητα μετράς. Αν μετράς την γωνιακή, τότε όλα τα σημεία έχουν την ίδια γωνιακή ταχύτητα. Αν μετράς την γραμμική, τότε επειδή ισχύει οτι Γραμμική = Γωνιακή * ακτίνα, όσο πιο έξω είσαι, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα έχεις. Βέβαια, στην πραγματικότητα παιζουν και κατι ημίτονα και συνημίτονα, μιας και δεν είσαι πάνω στο ίδιο επίπεδο, αλλά βαριέμαι να το αναλύσω τώρα...
antonl Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 @Grobath: Αν κρίνω από την υπογραφή του DarkOrion, κάτι παραπάνω θα θυμάται για τέτοια θέματα Όμως σύμφωνα με το post η γωνιακή ταχύτητα είναι σταθερή, και η ακτίνα της Γης σε όλη την επιφάνειά της το ίδιο (έστω ότι η Γη είναι σφαιρική κι όχι πεπλατισμένη). Συνεπώς θα έπρεπε να έχουν και την ίδια γραμμική ταχύτητα. Οπότε πάμε σε άτοπο Έχω την εντύπωση πως αυτός ο τύπος ισχύει για επίπεδα σώματα και όχι για τρισδιάστατα, πχ σ' έναν περιστρεφόμενο δίσκο, η γωνιακή ταχύτητα των σημείων που βρίσκονται σε μια νοητή ευθεία που ενώνει το κέντρο του με την περιφέρειά του είναι η ίδια αλλά η γραμμική ταχύτητα είναι μεγαλύτερη γι αυτά που απέχουν περισσότερο απ' το κέντρο του (μεγαλύτερη ακτίνα). Δες το πρώτο αποτέλεσμα.
DrLo Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 Να ρωτήσω και εγώ κάτι που έχει σχέση με τη φυσική αλλα είναι άσχετο με το αρχικό post. Η γη στον ισημερινό κινείται ποιο γρήγορα από ότι πχ στον βόρειο πόλο. Δεν ξέρω άμα καταλάβατε τι εννοώ απλά είχαμε μια διαφωνία με τους φίλους μου και είχαμε αυτή την απορία. Επειδή πχ στην τρίτη λυκείου λέγαμε ότι η ταχύτητα δεν είναι ίση σε όλο το σώμα αλλά αλλάζει και γι' αυτό θα ήθελα να μου πει κάποιος που ξέρει καλύτερα αν αυτό ισχύει και στη γη. Ναι σωστά τα λες. Αυτό ακριβώς εκμεταλεύονται οι διαστημικές υπηρεσίες και προσπαθούν να κάνουν τις εκτοξέυσεις τους όσο το δυνατό πιο κοντά στον ισημερινό. πχ η Γαλλία εκτοξέυει πυράυλους από την Γαλλίκή Γουιάνα. Άλλο τρανταχτό παράδειγμα το Sea Launch που εκμεταλέυεται ακριβώς αυτό Καημένη Ρωσία ... του πούλο πήρες
Xvipes Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 ok πιστεύω με καλύψατε... DrLo το ότι εσύ θεωρείς κάτι αυτονόητο,κάποιος άλλος μπορεί να θέλει κάτι παραπάνω για εξήγηση.Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άσχετος,σπουδάζει φιλολογία,παίζει με κουβαδάκια κλπ κλπ. Thank και πάλι για τις λεπτομερέστατες απαντήσεις με κάλυψαν πλήρως. Feel free to use this thread για άλλες ερωτησούλες
DarkOrion Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2008 Όμως σύμφωνα με το post η γωνιακή ταχύτητα είναι σταθερή, και η ακτίνα της Γης σε όλη την επιφάνειά της το ίδιο (έστω ότι η Γη είναι σφαιρική κι όχι πεπλατισμένη). Συνεπώς θα έπρεπε να έχουν και την ίδια γραμμική ταχύτητα. Οπότε πάμε σε άτοπο Ναι, δίκιο έχεις. Η ακτίνα της γης είναι σχεδόν ίδια σε κάθε σημείο, αλλά αυτό που μας νοιάζει είναι η κατακόρυφη απόσταση οποιουδήποτε σημείου ως προς τον άξονα περιστροφής. Γι αυτό είπα οτι μπαίνουν και κάτι ημίτονα και συνημίτονα στην μέση. Όπως είπε και ο DrLo, το sealaunch είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Για όσους δεν ξέρουν, το sea launch είναι ένα ζεύγος ενός πλοίου και μιας μεγάλης πλωτής πλατφόρμας, τα οποία πηγαίνουν τους δορυφόρους στον ισημερινό και τους εκτοξεύουν από εκεί.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.