Xvipes Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Φανταστείτε ότι είμαστε σε ένα φορτηγό που έχει ύψος 50μ και τρέχει με ταχύτητα 500.000 χλμ/ώρα(Φανταστείτε είπα ). Την ώρα που το φορτηγό προχωράει με σταθερή ταχύτητα 500.000 χλμ/ώρα πετάμε ένα κέρμα μέχρι την οροφή του φορτηγού,χωρίς όμως να την ακουμπήσει και περιμένουμε να φτάσει πάλι κάτω. Αν το κέρμα για να διανύσει τα 100m (50m για να ανέβει μέχρι την οροφή και 50m για να πέσει κάτω)χρειάζεται 10 λεπτά,τότε θα πέσει πάλι στο χέρι μου? Θεωρούμε ότι το έριξα τελείως κάθετα. Θα παρακαλούσα απαντήσεις με αιτιολόγηση. p.s παίζει να με έχει πειράξει η ζέστη
antonl Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Αν το όχημα διατηρεί σταθερή ταχύτητα, ναι θα πέσει στο χέρι σου. Τη στιγμή που το πετάς κινείται ήδη με την ταχύτητα του φορτηγού. Είναι αντίστοιχο με το ότι εσύ όταν χοροπηδάς (κάθετα) δε μετατοπίζεσαι επειδή κινείται η Γη Τώρα που το ξανασκέφτομαι αυτό που είπα παίζει να γίνεται μόνο σε ιδανικές συνθήκες (χωρίς απώλειες από τις τριβές με τον αέρα). Το φορτηγό για να διατηρήσει σταθερή ταχύτητα πρέπει να γκαζώνει διαρκώς. Το κέρμα δε μπορεί να το κάνει, οπότε αν υπάρχει αέρας δε θα πέσει στο χέρι σου. edit: Τώρα που το ξανα-ξανα σκέφτομαι δεν ξέρω. Κι ο αέρας που ναι μέσα στο όχημα κινείται με την ταχύτητα του φορτηγού άρα γιατί να φρενάρει την (προς τα εμπρός) κίνηση του κέρματος; Κι εδώ κάνει ζέστη
Xvipes Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Η κυρίως απορία μου είναι ότι από την στιγμή που θα φύγει από το χέρι μου το κέρμα και δεν θα είναι στο σύστημα του φορτηγού δεν θα χάνει σιγά σιγά ταχύτητα? Γι αυτό είπα ότι θέλει 10 λεπτά ώστε να φανεί η απώλεια ταχύτητας(αν έχει όντος απώλεια)
antonl Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Αν υπάρχει κενό αέρος στο φορτηγό (που κινείται με σταθερή ταχύτητα) σίγουρα θα πέσει στο χέρι σου. Αν υπάρχει αέρας μάλλον θα πέσει στο χέρι σου. Επίσης τη στιγμή που το πετάς δεν είμαι βέβαιος πως θεωρείται πως έχει φύγει από το σύστημα του φορτηγού. Βασικά δε θυμάμαι αν υφίσταται τέτοια ορολογία. Για να υπάρξει σύστημα χρειάζεται πάνω από ένα αντικείμενα (πχ σύστημα φορτηγού-κέρματος) αλλιώς δεν έχει νόημα. Πάνε καμιά 10αριά χρόνια που χω να ασχοληθώ με τέτοια πράματα, οπότε ίσως να είπα και καμιά πατάτα edit: Επίσης το κέρμα θα χρειαστεί ~4.5" (στη Γη) να κάνει αυτά τα 100m. Πρέπει να ψηλώσεις το φορτηγό "λιγάκι"
DrLo Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Η κυρίως απορία μου είναι ότι από την στιγμή που θα φύγει από το χέρι μου το κέρμα και δεν θα είναι στο σύστημα του φορτηγού δεν θα χάνει σιγά σιγά ταχύτητα?Γι αυτό είπα ότι θέλει 10 λεπτά ώστε να φανεί η απώλεια ταχύτητας(αν έχει όντος απώλεια) Ο αέρας μέσα στο φορτηγό κινείται με την ταχύτητα του φορτηγού, το κέρμα δε βρίσκεται μέσα σε ρεύμα αέρα για να "φύγει από την ευθεία του". Αν το φορτηγό φρενάρει ή γκαζώσει τότε μάλλον θα το χάσεις το κέρμα. όλα τα παραπάνω υπό την προυπόθεη ότι το φορτηγό 50 μέτρων δε θα γίνει μια ωραία μπάλα φωτιάς λόγω της τριβής με τον αέρα. Με λίγα λόγια δε παίζει ρόλο αν το φορτηγό κινείται (μιλάμε για σταθερή ταχύτητα πάντα) ή όχι. Την επόμενη φορά που θα κάνεις μακρύ ταξίδι με αεροπλάνο σήκω πήγαινε μπροστά μπροστά στο διάδρομο και άρχισε να χοροπηδάς. Αν όλα πάνε καλά και δε σε μαζέψουνε θα δεις ότι δε θα κουνήσεις ρούπι. ΥΓ : μου θυμίζεις την ερώτηση που κάναμε μικροί : Πως μιλάνε μέσα στο Concord ?
Sellers Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Φαντάσου όμως μέσα στο αεροπλάνο να έχεις πάρει και ένα πουλί μαζί σου. Αν το αφήσεις να πετάξει, τότε τι θα γίνει???
KaizerSoze Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Aν δεν τα εχω ξεχασει τελειως, θεωρητικα(χωρις αερα κτλ) το σωμα με το που φευγει εχει την συνισταμενη ταχυτητα 500.000χλμ/ωρα οριζοντια+την καθετη ταχυτητα που εχει με το που φευγει απο το χερι σου. Θα φυγει "θεωρητικα διαγωνια" ως προς τον ακινητο παρατηρητη. Αποκει και περα θα εχει μια επιβραδυνομενη κινηση λογω βαρυτητα(καθετης) και κατοπιν επιταχυνομενη κινηση (παλι λογω βαρυτητας κανωντας καμπυλη(παλι ως προς τον ακινητο παρατηρητη) Εσυ εισαι σταθερα κινουμενος εννοειται. Αν δεν εχω πει μαλακια, εφαρμοστε καποιον τυπο βαλλιστικης, και βρειτε το αποτελεμσα(βαριεμαι, πρεπει να βρω και λινκ να δω την Παναθα) Μινι διορθωση: Δεν χρειαζεται τυπος βαλιστικης για τον ακινητο παρατηρητη αφου συμφωνα με την ΘτΣ ακριβως το ιδιο αποτελεσμα θα παρουμε για το ομαλως κινουμενο οχημα ως προς τον παρατηρητη(επομενως τι μπλεκουμε με ενα συστημα που βλεπει βολη αφου το ιδιο θα μας πει και ενα συστημα με ακινητη κινηση?)
DrLo Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Αν είσαι φοιτητής σε οποιοδήποτε σχολή πλην της φιλοσοφικής χάθηκε η πίστη μου στο ελληνικό σύστημα παιδείας ... από την στιγμή που θα φύγει από το χέρι μου το κέρμα και δεν θα είναι στο σύστημα του φορτηγού .... Μα δε θα πάψει να είναι. Πριν ρωτήσεις γιατί ? ρώτα τον εαυτό σου για ποιό λόγο να πάψει να είναι. Πιο απλά ... - κράτα το κέρμα και κατέβα από το φορτηγό. - Τώρα βρίσκεσαι πάνω σε ένα σώμα (γη) που κινείται με περίπου 100.000 km/h γύρω από τον ήλιο. - Περίμενε να σταματήσει ο αέρας. - αν μπορείς πέτα το κέρμα όχι 50 αλλά 500 μέτρα ψηλά. - Που θα πέσει ?
DarkOrion Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Aν δεν τα εχω ξεχασει τελειως, θεωρητικα(χωρις αερα κτλ) το σωμα με το που φευγει εχει την συνισταμενη ταχυτητα 500.000χλμ/ωρα οριζοντια+την καθετη ταχυτητα που εχει με το που φευγει απο το χερι σου. Θα φυγει "θεωρητικα διαγωνια" ως προς τον ακινητο παρατηρητη. Αποκει και περα θα εχει μια επιβραδυνομενη κινηση λογω βαρυτητα(καθετης) και κατοπιν επιταχυνομενη κινηση (παλι λογω βαρυτητας κανωντας καμπυλη(παλι ως προς τον ακινητο παρατηρητη) Εσυ εισαι σταθερα κινουμενος εννοειται. Αν δεν εχω πει μαλακια, εφαρμοστε καποιον τυπο βαλλιστικης, και βρειτε το αποτελεμσα(βαριεμαι, πρεπει να βρω και λινκ να δω την Παναθα) Αυτό είναι. Και ο τύπος της βαλλιστικής που θα εφαρμόσεις θα σου δείξει οτι θα καταλήξει στο χέρι σου. όλα σχετίζονται με τον ακίνητο και τον κινούμενο παρατηρητή.
DrLo Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Φαντάσου όμως μέσα στο αεροπλάνο να έχεις πάρει και ένα πουλί μαζί σου. Αν το αφήσεις να πετάξει, τότε τι θα γίνει??? Νομίζω ότι η παραδοχή ότι τα κέρματα ΔΕΝ ΠΕΤΑΝΕ είναι αρκετά ασφαλης.
KaizerSoze Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Αν είσαι φοιτητής σε οποιοδήποτε σχολή πλην της φιλοσοφικής χάθηκε η πίστη μου στο ελληνικό σύστημα παιδείας Για πες...
Sellers Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Ναι οκ. Τα πουλιά όμως πετάνε. Απλά λέω τι θα γίνει αν αφήσεις ένα πουλί να πετάξει. Αυτό. Άσχετα με τα κέρματα που όντως δεν πετάνε.
antonl Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Ναι οκ. Τα πουλιά όμως πετάνε. Απλά λέω τι θα γίνει αν αφήσεις ένα πουλί να πετάξει. Αυτό. Άσχετα με τα κέρματα που όντως δεν πετάνε. Αν η ταχύτητα του αεροπλάνου παραμείνει αμετάβλητη, το πουλί δε θα καταλάβει καμία διαφορά απ' ό,τι αν πετούσε στον αέρα.
DrLo Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Ναι οκ. Τα πουλιά όμως πετάνε. Απλά λέω τι θα γίνει αν αφήσεις ένα πουλί να πετάξει. Αυτό. Άσχετα με τα κέρματα που όντως δεν πετάνε. Το μόνο που θα γίνει είναι να έχεις μπελάδες στο αεροδρόμιο που θα κατεβείς. Τώρα μάλιστα με την γρίπη των πτηνών αν έρχεσαι από Ασία την ... πτισοσύες
bilco Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Inertial Frame Of Reference Για να θέσω αλλιώς το ερώτημά σου, βρισκόμαστε πάνω στη γή που κινείται γύρω από τον ήλιο με 107.000+Km/h (υπολογίζω μόνο μια από τις κινήσεις που κάνει, αφού η συνολική εικόνα είναι: κίνηση γύρω από τον εαυτό της, κίνηση γύρω από τον ήλιο, κίνηση μαζί με το ηλιακό σύστημα γύρω από το κέντρο του γαλαξία, κίνηση μαζί με τον γαλαξία...). Γιατί το νόμισμα προσγειώνεται στο χέρι μου και όχι στο Τοπ Καππί?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.