Προς το περιεχόμενο

LInux και swap

rodez

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα,

Θελω να βαλω linux στο νεο μου φορητο (debian η ubuntu) και προβληματιζομαι με το μεγεθος του swap.Το συστημα εχει 4gb μνημη και αν κανω 2πλασιο swap θα χρειαστω 8gb που μου φαινονται πολλα, τι νομιζετε ειναι απαραιτητο να κανω 8αρι η και λιγοτερο ειναι ΟΚ;

Επισης, υπαρχει λογος να βαλω την 64bit εκδοση;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτός ο κανόνας του swap διπλάσιο της RAM είναι απαρχαιωμένος. Νομίζω οτι 256 MB ή το πολύ 512 είναι καλά, δεν θα τα χρειαστείς άλλωστε. Όσο για το 64bit δεν έχω καμμία εμπειρία αλλά αν ρίξεις μιά ματιά στα forums και στις mailing lista, μπορείς να πάρεις μιά γεύση για το τί παίζει.

Είχαμε μια κουβέντα με τον nske για τα 64 bit. Αν δεν έχεις πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο hardware ή software που δεν παίζει σε 64 bit καλό θα ήταν να βάλεις την έκδοση των 64 bit.

Θα αντιμετωπίσεις ένα μικρό πρόβλημα με proprietary closed source εφαρμογές όπως τον flash player. Θα αναγκαστείς να έχεις 32 bit browser για να παίζει o flash player.

Δηλαδη θα εγκαταστησω την 32 εκδοση του firefox σε 64bit συστημα; Διαφορα σε ταχυτητα θα εχει; Γιατι ακουω πως δεν παιζουν μεγαλες διαφορες απλως αναρωτιεμαι αν εχει νοημα η 64 λογω των 4gb μνημης.

Ακόμα να λυθεί το θέμα με τον flash player; Μα καλά τι περιμένουν για 64bit support; Και η κουτσή Μαρία βάζει 4GB πλέον...

Δηλαδη θα εγκαταστησω την 32 εκδοση του firefox σε 64bit συστημα; Διαφορα σε ταχυτητα θα εχει; Γιατι ακουω πως δεν παιζουν μεγαλες διαφορες απλως αναρωτιεμαι αν εχει νοημα η 64 λογω των 4gb μνημης.

Είτε σε win είτε σε Linux τα 64bit OS είναι πιο αργά από τα αντίστοιχα 32bit. Και σαφώς το πόσα bit είναι το λειτουργικό δεν έχει να κάνει με "καλύτερη απόδοση". (Τουλάχιστον στο real world). Από κει και πέρα αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε τα 4 GB (π.χ για απαιτητικό photo editing) πρέπει να βάλεις 64bit. Διαφορετικά τα 32bit είναι πιο απροβλημάτιστα και σαφώς πιο γρήγορα.

Μα για hibernate δε θα χρειαστεί τόση swap όσο η κατειλημμένη ram εκείνη τη στιγμή;

Καλή ερώτηση... Λογικά έχεις δίκιο.

Εγω που δεν εχω αναγκη απο hibernate μπορω να μικρυνω λιγο το swap μου γιατι με χαλαει το 1.5GB που δεν γεμιζει ποτε ουτε κατα 1% ?

Αν ναι, το κανω με το γνωστο τροπο (gparted live cd > διαγραφη του swap > επεκταση του sda2 κατα Χ MB> επαναδημιουργια του swap)?

post-86335-129062972218_thumb.jpg

Χμ... το φοβάμαι αυτό που λες. Καλύτερα να μικρύνεις το SWAP χωρίς να το διαγράψεις και τον ελεύθερο χώρο που θα δημιουργηθεί να τον δώσεις στο SDA2 ή SDA4

Ε να το μικρυνω λεω και γω. Θα το διαγραψω και θα το ξανακανω λιγο πιο μικρο (512ΜΒ) απο live cd παντα. Θα υπαρχει προβλημα μετα? Fstab κλπ μενουν ως εχουν?

Απλά φοβάμαι μήπως αν το διαγράψεις και το ξαναδημιουργήσεις, αλλάξει κάποιος αριθμός (δεν ξέρω τι μπορεί να παίξει) και αργότερα δεν το "βλέπει" η διανομή σου. Δεν γνωρίζω, απλά υποθέσεις κάνω. Χρειάζεται οπωσδήποτε να το διαγράψεις προκειμένου να το μικρύνεις;

Συμφωνα με αυτο http://gparted.sourceforge.net/larry/tips/gfs.htm , απο καπου πρεπει να "γεννηθει" ελευθερος χωρος για να γινει η μετακινηση.

Βασικα, τι προβλημα θα εχει αφου και παλι το swap στο sda3 θα ειναι.

Ναι μπορείς να το κάνεις αυτό jim_p. Βέβαια καλό είναι να πάρεις πρώτα backup από τα partition που θα αυξήσεις (πλην του swap βέβαια). Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το μέγεθος του swap. Επίσης μπορείς με την swapoff να απενεργοποιήσεις το swap εντελώς για να δεις αν το χρειάζεσαι κιόλας, χωρίς να κάνεις restart ή οτιδήποτε αλλαγές σε /etc/fstab

@jim_p . υπαρχει πιθανοτητα να αλλαξει το fstab (βασικα να πρεπει να αλλαξεις εσυ το fstab) αναλογως της διανομης που εχεις. αν μεσα στο fstab το swap ειναι γραμμενο σαν /dev/sdXX τοτε θα εισαι οκ αλλα αν ειναι με UUID τοτε υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να χρειαστεις το καινουργιο UUID (σιγουρα θα βγαλει νεο UUID αν σβησεις και ξαναδημιουργησεις το swap)

1. Με 4GB δεν χρειάζεται swap.

2. Με restore previous session θα έχεις το pc στην κατάσταση που το άφησες.

3. Ακόμη και τα διάφορα hibernate, μπορούν να γράψουν μέχρι και τη μισή μνήμη στο swap.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...