Προς το περιεχόμενο

GTX280 ή 4870χ2 και γιατί?

Heatspreader

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
ε ναι το scaling με 4 gpus είναι κάπως πίκρα...(ίδια φάση με 2x9800GX2)

Ναι ok, στο 3dmark γιατί δεν έχει διαφορές? Θέλω να σου πω ότι είναι θέμα της ATi και όχι των παιχνιδιών που δεν υποστηρίζουν καλά τις δύο κάρτες. Το COD υποστηρίζει Multi-GPU.

E, και αυτο δεν ειναι και πολυ δικαιο σαν συγκριση. (αν εξαιρεσουμε το κοστος)...

Ναι όντως είναι πιο ακριβή η ATi, αλλά εδώ μιλάμε για πια εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει τη καλύτερη κάρτα. Με τη λογική αυτή, δεν μπορούμε να πούμε ότι oi Intel CPUs είναι καλήτεροι από τους AMD επειδή οι τελευταίοι είναι πιο φθηνοί.

Δεν μετραμε τις καρτες γραφικων σαν οντοτητες σε αυτες τις περιπτωσεις,(καταλαμβανει μια θυρα PciXpress- αρα ειναι μια καρτα).

Αφου η μια εχει δυο πυρηνες, πως να το κανουμε? :-)

Όχι έτσι το μετράμε. Όταν πάω στο Πλαίσιο παίρνω μία κάρτα. Το ότι έχει 2GPU είναι καπέλο της εταιρίας. Θα μπορούσε να έχει και δέκα. Εγώ αγοράζω μία κάρτα. Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να κάνει ότι θέλει. Τι θα πούμε τώρα ότι η 4870χ2 είναι δύο κάρτες? Μία είναι.

Και στη τελική δεν μετράμε για τις κάρτες σαν δίκαιο διαγωνισμό του Style ε, ρε συ, η nVidia δεν είναι καλύτερη, απλά έχει Optimized παιχνίδια. Άρα καλύτερη είναι γιατί εγώ θα παίζω καλύτερα. Τι με νοιάζει εμένα πως και τι? Θέλω να σου πω ένα παράδειγμα.

Το ίδιο και αυτό με τις GPU. Δίνω χ λεφτά έχει y GPU και έχει Z απόδοση. Η ουσία είναι ότι αγοράζω μία κάρτα!

• Απαντ. 590
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Δεν τα συγκρίνω με Games, απλά το φέρνω ώς παράδειγμα στο ότι τα Games δεν σκαλάρουν καλά με 4GPU. Οπότε λέω τα 3dfart, γιατί δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα νούμερα??? Πες ότι εγώ είμαι 3dμαρκάς...

Δημοσ.

Heatspreader Δεν καταλαβες τι θελω να σου πω.

Δεν διαφωνω πως η 4870x2>GTX280.

Ουτε πως ο σωστος τυπος να τις συγκρινεις ειναι χοντρικα "τοσα δινω, τι μου δινει η καθεμια".

Απο εκει και περα ομως, (αν αφησουμε απ'εξω τις τιμες τους που ειναι συγκρισημες βαση των επιδοσεων τους), τεχνολογικα δεν ειναι δικαιο να συγκρινεις μια μονοπυρηνη καρτα με μια που εχει δυο πυρηνες.

Σταθηκα συγκεκριμενα σε μια προταση σου, ειναι προφανες οτι η 4780χ2 η γρηγοροτερη καρτα αυτην την στιγμη στην αγορα.

Νομιζω εγινα πιο σαφης απο πριν.

Δημοσ.

Μα γιατί? Εσένα σε ενοχλεί σε κάτι που έχει 2 GPU? Τι σε νοιάζει η κάρτα πόσους GPU έχει?

Με τη λογική αυτή να κάτσουμε να αναλύσουμε την αρχιτεκτονική κάθε κάρτας για να την αξιολογήσουμε. Δηλαδή δεν μπορώ να συγκρίνω την 4870 με την 3870, αφού η πρώτη έχει σε κάθε πυρήνα (SIMD) 40 μοναδες επεξεργασίας έναντι 16 που έχει η 3870?

Θέλω να πω ότι δεν σε νοιάζει τι έχει και την δεν έχει η κάθε κάρτα. Αυτό που σ'ενδιαφέρει είναι πόσο έχει και πως αποδίδει.

Και πως να τη σιγκρίνω? Να τη κόψω στη μέση?

Δημοσ.

Ξαναπαλι. :-)

Δεν σου λεω ρε συ να μην τις συγκρινεις. Αναποφευχτα ερχεται η συγκριση, αλλωστε ειναι οι "ναυαρχιδες" των δυο εταιριων.

Aυτο που σου λεω ειναι πως ειναι εν μεροι αδικο να τις συγκρινεις ως ισες.

Μπακαλιστικα ειναι σαν να συγκρινεις ενα crossfire με ενα απλο συστημα.

Το συμπερασμα ειναι δεδομενο:

-Το crossfire βγαινει καλυτερο.

Αλλα ειναι και το σχολιο δεδομενο:

-Ναι, αλλα ειναι crossfire...

Δεν ξερω πως αλλιως να στο εξηγησω, και δεν εχει και σημασια, εχουμε κολλησει σε μια μλκ τοση ωρα.. :P

Δημοσ.

Με την ίδια λογική δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε παιχνίδια που είναι nVidia Optimized ναι?

Αν δηλαδή συμφωνήσουμε με αυτό που λες, να συμφωνήσουμε και με αυτό.

Έτσι δεν είναι?

Δημοσ.

Δεν νομιζω πως εχει σχεση το ενα με το αλλο, απο την μια μιλαμε για hardware δυνατοτητες, και απο την αλλη για συμφωνιες που κανει η καθε εταιρια με τους developers.

Aν θες παντως, ναι, μπορεις να πεις σαν σχολιο:

-Ναι, αλλα αυτο ειναι nv-optimized...

ps: δεν νομιζω πως θα βγαλει καπου αυτη η κουβεντα... :-)

Δημοσ.

Σε νιώθω απόλυτα, απλά δεν μου αρέσει η τόσο ανάλυση και να σου πω το λόγω.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το nv-optimized ωραία? Εγώ συμφωνώ για τις GPU και εσύ με το Optimized.

Όταν πάω να αγοράσω μία κάρτα γραφικών τι θα πω, παίζει καλύτερα τα παιχνίδια η nVidia επειδή είναι Optimized, μαλακία δεν είναι δίκαιο, θα πάρω την άλλη που είναι καλύτερη σε χαρακτηριστικά! Η nVidia πληρώνει για να παίζουν καλά τα παιχνίδια...

Αυτό θα πω ή θα αρπάξω μία κάρτα από το ράφι που θα παίζει καλύτερα τα παιχνίδια από όλες χωρίς να το ψάξω πολύ πολύ?

Θέλω να πω ότι αυτό που λες εσύ είναι αρκτετά ροματνικό και όχι τόσο ουσιώδες. Δεν είπα ότι δεν συμφωνείς. Αντιλαμβάνομαι ότι κατάλαβες. Και οι δύο ξέρουμε τι και έχουμε καταλάβει! :-)

Δημοσ.

Δε νομιζω παντως να απασχολει τον καταναλωτη αν η καρτα εχει 1, 2 ή 4 GPU εφοσον κανει αυτα που ειναι να κανει. Ο καταναλωτης θα κρινει αν τον συμφερει η αναλογη αγορα βασει του λογου τιμης/αποδοσης και καταναλωσης. Αν μπορουσε και η ΝVidia να βγαλει μια 2Χ 280 θα εβγαζε αλλα προφανως "δεν της χωραει". Μπορει να βγει -λεμε τωρα- μια Χ εταιρεια και να μας δινει ιδιες αποδοσεις με 8 πυρηνες στη ιδια περιπου καταναλωση, το τελευταιο πραμα που θα κοιταξει κανεις ειναι αν ειναι σωστο να συγκρινουμε τον αριθμο των πυρηνων.

Αλλωστε κατα κει δε παει και η κατασταση με τα σημερινα CPU's? σε κανα χρονο θα βλεπουμε ποικιλους αριθμους πυρηνων αλλα στη τελικη ο καταναλωτης θα κοιταει τιμη/αποδοση και καταναλωση.

Δημοσ.

Βασικά για να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο μιας κουβέντας που δεν έχει και πολύ νόημα, αλλά την συνεχίζουμε.

Ο καταναλωτής πριν πάει να αγοράσει μία κάρτα κοιτά χοντρικά (κατα την γνώμη μου) με σειρά προτεραιότητας:

Τιμή/Επιδόσεις--Bugs/υποστηριξη/drivers/--θόρυβος/θερμοκρασίες--κατανάλωση.

Στα παραπάνω σημεία αλλού κερδίζει η 4870x2 και αλλού η GTX280.

Ο καθένας τα βάζει κάτω και ανάλογα με τις ανάγκες του αποφασίζει τι τον συμφέρει. (τελεία). :-)

Εμείς εδώ κάνουμε μία κουβέντα.

Εγώ πιάστηκα από μία πρόταση του Heatspreader που λέει πως συγκρίνουμε μία κάρτα με άλλη μία (4870x2 vs GTX280), και παρέθεσα λέγοντας στην ουσία πως την 4870χ2 δεν την θεωρώ μία κάρτα, αλλά ουσιαστικά 2. Έστω και αν σαν οντότητα είναι μία, στην ουσία είναι 2. (Vidal Sassoon φάση) :P

Δεν λέω πως είναι λάθος να τις συγκρίνουμε. Λέω πως είναι λάθος να τις συγκρίνουμε ως μία προς μία.

Από εκεί και πέρα, δεν διαφωνώ με τα περισσότερα που γράφτηκαν παραπάνω, απλά δεν συσχετίζονται και πολύ με αυτό που λέω.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που μπορεί να λάβει κάποιος υπ'οψη του πριν καταλήξει στην αγορά του, (optimizations--υλοποιήσεις--overclockability), αλλά είναι άλλη κουβέντα.

:-)

Δημοσ.

Ωραίος ρε Liopyr που ηρεμείς την κατάσταση λίγο … με την εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Βέβαια το θεωρητικό αυτό μοντέλο απέχει λίγο από την πραγματικότητα, καθώς ως γνωστόν η πραγματικότητα είναι υποκειμενική! Όποτε βάλε και ένα υποκειμενικό κριτήριο FanBoy και η εξίσωση λύνεται πιο εύκολα στην καθημερινότητα μας.

Αλλά ακόμα καλύτερη η παρομοίωση με τα σαμπουάν 2σε1 !

Δημοσ.
Δε νομιζω παντως να απασχολει τον καταναλωτη αν η καρτα εχει 1, 2 ή 4 GPU εφοσον κανει αυτα που ειναι να κανει. Ο καταναλωτης θα κρινει αν τον συμφερει η αναλογη αγορα βασει του λογου τιμης/αποδοσης και καταναλωσης. Αν μπορουσε και η ΝVidia να βγαλει μια 2Χ 280 θα εβγαζε αλλα προφανως "δεν της χωραει". Μπορει να βγει -λεμε τωρα- μια Χ εταιρεια και να μας δινει ιδιες αποδοσεις με 8 πυρηνες στη ιδια περιπου καταναλωση, το τελευταιο πραμα που θα κοιταξει κανεις ειναι αν ειναι σωστο να συγκρινουμε τον αριθμο των πυρηνων.

Μιας και δεν απέχει πλέον τόσο πολύ χρονικά το Ιntel Larabee, θα έχουμε όντως πολύ περισσότερους ακόμα και από 8 πυρήνες (εξαρτάται κάποιος και τι εννοεί "πυρήνα" ακριβώς...). Πίστεψέ με όμως και σε αυτήν και σε κάθε άλλη περίπτωση θα ψάξεις σαν καταναλωτής τι καπνό φουμάρουν οι οδηγοί. Η NV & η ATI δεν έχουν τέτοιος πονοκεφάλους γιατί έχουν χρόνια πείρας και προσαρμογών στους οδηγούς των γραφικών τους. Και ναι είναι πολλές φορές δυσκολότερο όταν ξεκινάς από το μηδέν. Καθαρά φιλική παρατήρηση, γιατί οι μεγάλες γενικεύσεις μπορούν να κρύβουν αρκετές παγίδες.

Το πρόβλημα με τα multi-chip/GPU configs είναι το λεγόμενο redundancy. ΄Αλλο πράγμα να μου πάρεις έναν μικρό πυρήνα όπως η Intel και να "κολλήσεις" καμιά 30-αριά πάνω σε ένα die και άλλο να ενώνεις είτε 2 PCB είτε 2 chip σε ένα PCB όπου και στις δύο περιπτώσεις το κάθε chip έχει στοιχεία που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αν μιλάγαμε για κάτι σε τύπο Larabee. Το πρόβλημα της μνήμης σε αυτά τα configs το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, αλλά αρχής γενομένης του RV870 τουλάχιστον αυτό θα εξαληφθεί.

Αν και είναι ακόμα τρομερά νωρίς να συζητάμε για Intel Larabee, ήδη η Intel έχει ξεκινήσει τις φανφάρες ότι με κάθε αύξηση του αριθμού πυρήνων υπάρχει linear scaling όσων αφορά τις επιδόσεις. Αν αληθεύει (που δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω προς το παρών) τότε αν για 30 πυρήνες π.χ. έχεις 50fps για 60 θα έχεις 100 κ.ο.κ. Στον απόλυτο μέσο όρο ωστόσο καμία GX2, X2 ή οτιδήποτε άλλο σχετικό δεν προσφέρει μια αναμενόμενη αύξηση επιδόσεων ενώ υπάρχει αναμενόμενη αύξηση τιμής και κατανάλωσης ενέργειας.

Αλλωστε κατα κει δε παει και η κατασταση με τα σημερινα CPU's? σε κανα χρονο θα βλεπουμε ποικιλους αριθμους πυρηνων αλλα στη τελικη ο καταναλωτης θα κοιταει τιμη/αποδοση και καταναλωση.

Μην κάνεις το λάθος και συγκρίνεις μια CPU με μια GPU. Ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους και αν και όλο και περισσότερο οι δεύτερες θα πλησιάζουν τις CPU ειδικά στον τομέα GPGPU θα είναι και θα παραμένουν special purpose (και ΟΧΙ general purpose) hardware.

Kαι για να ξεκαθαρίσω τι εννοώ με ένα απλό παράδειγμα: σε ένα Χ παιχνίδι αν μια GPU έχει 100 μονάδες επεξεργασίας Ψ και μια άλλη έχει 200 μονάδες Ψ στον ίδιο πάντα χρονισμό, φυσικά η δεύτερη θα κερδίσει. Mια 8-πύρηνη CPU ωστόσο αν τις δώσεις single threaded εφαρμογή σαν ένας πυρήνας θα δουλέψει και όχι σαν 8. Kαι για του λόγου το αληθές ακόμα και τα πιο σύγχρονα σημερινά παιχνίδια δεν έχουν τρομερές προσαρμογές dual-threading, τουλάχιστον δεν δίνουν την αναμενόμενη αύξηση επιδόσεων σε σχέση με ένα απλό αρχαίο μονοπύρηνο επεξεργαστή (clock for clock). Φυσικά σαν χρήστης και εγώ θα προτιμήσω έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή αν η τιμή του είναι πολύ κοντά στον διπύρηνο, αλλά δεν θα μου κάνει τεράστια διαφορά τουλάχιστον στα παιχνίδια.

Δημοσ.
Ωραίος ρε Liopyr που ηρεμείς την κατάσταση λίγο … με την εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Βέβαια το θεωρητικό αυτό μοντέλο απέχει λίγο από την πραγματικότητα, καθώς ως γνωστόν η πραγματικότητα είναι υποκειμενική! Όποτε βάλε και ένα υποκειμενικό κριτήριο FanBoy και η εξίσωση λύνεται πιο εύκολα στην καθημερινότητα μας.

Αλλά ακόμα καλύτερη η παρομοίωση με τα σαμπουάν 2σε1 !

...εχμ, η κατασταση νομιζω πως ητανε ηδη ηρεμη, κουβεντα κανουμε, και ελπιζω να μη υποννοεις εμενα φανμποι γιατι δεν ειμαι με τιποτα.

Το νημα ξεκινησε με το τι μας συμφερει και λιγο-πολυ λεω οτι μας συμφερει η υλοποιηση της ΑΤΙ για τους λογους που ανεφερα πιο πανω.

Επισης, το θεμα με τα drivers/υποστηριξη μιας καρτας κατ' εμε ενσωματωνεται στη λεξη "αποδοση".

Σε αυτα που ειπε ο Αιλουρος : εκτιμω πολυ τις γνωσεις σου αλλα δε χρειαζεται να κανουμε εκτενης αναλυση στοιχειων και διαφορων κτλ, σε γενικες γραμμες ο καταναλωτης απο τη τσιχλα μεχρι και το αυτοκινητο που θα αγορασει κοιταει να υπαρχει καλη σχεση τιμης/αποδοσης και καταναλωσης. Αν οχι, υπαρχουν 2 τινα :

1) δεν ξερει που του πανε τα 4

2) εχει παρα πολλα και δεν τον ενδιαφερει αν θα πληρωσει το κουκο ως αηδονι.

Δημοσ.

Επισης, το θεμα με τα drivers/υποστηριξη μιας καρτας κατ' εμε ενσωματωνεται στη λεξη "αποδοση".

Δεν είναι έτσι ακριβώς.

Βασικά κάνω λόγο για επίδοση και όχι απόδοση. (ναι, δυο φωνήεντα κάνουν την διαφορά).

Τώρα αν εννοούσες πως το "drivers/υποστήριξη" το ενσωματώνεις στην λέξη επίδοση, θα διαφωνήσω.

Άλλο πράγμα το framerate, άλλο πράγμα οι "γρίζοι καπνοί" να μεταμορφώνονται σε πράσινοι, κλπ... :P

Δεν εννοούσε εσένα fanboy, αλλά το γεγονός πως θίχτηκες σε κάνει ύποπτο! :-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...