souvlaki Δημοσ. 11 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2008 Καλησπέρα σε όλους... εδώ και δύο μέρες άρχισε να μυρίζει καμμένο πλαστικό το δωμάτιο του υπολογιστή! Το τροφοδοτικό είναι σχετικά καινούργιο αγορασμένο το Μάιο από e-shop.Το θέμα είναι ότι από τότε που το πήρα παρατήρησα ότι ζέσταινε το pc περισσότερο από το προηγούμενο που ήταν noname μαζί με το κουτί...ίσως επειδή απότι φάνηκε ήταν ελλατωματικό! Αυτό όμως που θα ήθελα από τους φίλους και ειδικά τους ψαγμένους είναι η δημιουργία ενός sticked θέματος γιατί οι περισσότεροι από εμάς λίγα γνωρίζουμε για τα τροφοδοτικά... Κάποιες από τις ερωτήσεις μου είναι: 1)Αν πάρω κάποιο τροφοδοτικό που είναι μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται ο υπολογιστής μου αυτό θα καίει περισσότερο από ένα που είναι στα watt που χρειάζεται ο υπολογιστής,λόγω του ότι τα τροφοδοτικά έχουν καλύτερη απόδοση σε συγκεκριμένες καταναλώσεις watt?Ρωτάω γιατί σκέφτομαι να πάρω κάτι μεγαλύτερο ώστε να σηκώνει την επερχόμενη αναβάθμιση που θέλω να κάνω... 2)Πως μπορούμε να υπολογίσουμε τα watt που χρειάζεται ο υπολογιστής μας και κατ'επέκταση να επιλεξουμε το τροφοδοτικό που μας χρειάζεται? 3)Τι άλλο πρέπει να προσέχουμε στην επιλογή του τροφοδοτικού εκτός από το efficiency και τον παραγόμενο θόρυβο?Καταλαβαίνω ότι όσο καλύτερο το efficiency τόσο πιο καλό το τροφοδοτικό και λιγότερη κατανάλωση στη ΔΕΗ άρα και μικρότεροι λογαριασμοί ρεύματος...όσο για τον θόρυβο όσο μικρότερος τόσο καλύτερο... 4)Διάβασα κάποια στιγμή σε κάποιο ξένο site ότι όλα σχεδόν τα ονόματα που γνωρίζουμε στα τροφοδοτικά δεν είναι πραγματικοί κατασκευαστές αλλά κάνουν παραγγελίες στους κατασκευαστές τροφοδοτικών με αποτέλεσμα να πληρώνουμε το ίδιο τροφοδοτικό 20-30% ακριβότερο...πχ η Dell που χρησιμοποιεί καλά τροφοδοτικά δεν τα φτιάχνει η ίδια,χωρίς να είναι τέλειο το παράδειγμα καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν πουλάει σκέτα τροφοδοτικά στο εμπόριο... Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αναλυθουν εύκολα όλα αυτά που ρωτάω αλλά έχω και άλλες απορίες απλώς πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου.
antonl Δημοσ. 11 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2008 1) Γενικά τα τροφοδοτικά έχουν το καλύτερο efficiency όταν η ισχύς που τους ζητείται είναι κάπου η μισή απ' τη μέγιστη που μπορούν να παράγουν. Όμως μιλάμε για μικρές διαφορές (<3%) που δε νομίζω να αξίζει τον κόπο να τις ψάξεις. Συνεπώς (απ' ό,τι συμπεραίνω εγώ) αν πάρεις ένα μεγαλύτερο τροφοδοτικό απ' ό,τι σου χρειάζεται, δε θα καις περισσότερο ρεύμα. Ίσως καις ελάχιστα λιγότερο αλλά πιθανότατα ποτέ δε θα κάνεις απόσβεση από το αρχικό επιπλέον κόστος του ισχυρότερου τροφοδοτικού. 2) Η παρεχόμενη ισχύς στα 3.3V απ' όπου τροφοδοτούνται οι επεξεργαστές είναι επαρκής σε οποιοδήποτε σύγχρονο τροφοδοτικό. Για την κάρτα γραφικών θα πρέπει να ψάξεις λίγο (στο internet ή στο site του κατασκευαστή αν αναφέρεται - σπάνια) να δεις πόσα ampere απαιτούνται στα +12V. Τα 450W που μπορεί να αναφέρει ο κατασκευαστής είναι αόριστα. Όταν βρεις τα Ampere, ψάχνεις να βρεις και ένα τροφοδοτικό με αντίστοιχες προδιαγραφές. Οι υπόλοιπες συσκευές δεν καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας εφόσον δεν έχεις κάτι εξεζητημένο ή υπερβολικό. 3) efficiency >=80% είναι καλά και τα fans 12/14cm είναι συνήθως ήσυχα. Αν καλύπτεται και το (2) δεν ξέρω τι άλλο αξίζει τον κόπο να κοιτάξεις εκτός απ' το να κάνεις λίγο googling/insomning () για τυχόν προβλήματα του συγκεκριμένου μοντέλου. Γενικά υπάρχουν ένα κάρο τεχνολογίες στα σύγχρονα τροφοδοτικά αλλά δεν είναι αυτό που θα ψάξω ιδιαίτερα. 4) Ναι, ισχύει αλλά δε ξέρω/θυμάμαι ποιος αγοράζει από ποιον. Αλλά δεν ξέρω πόσο θα είχε σημασία να το γνωρίζω όσο αφορά τις τιμές. Αν πχ η enermax αγοράζει απ' τη seasonic (και δεν το ξέρω) αλλά γνωρίζω ότι και τα δύο είναι καλά, θα δω ποιο είναι φθηνότερο. Παρόμοιες απορίες είχα πριν λίγο κι εγώ
souvlaki Δημοσ. 11 Αυγούστου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Αυγούστου 2008 Απλώς θεωρώ ότι είναι καλό να υπάρχει κάποιο καλό τροφοδοτικό που να βγάζει τα σωστά ρεύματα... από κει και πέρα ψάχνομαι να δώ γιατί έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την αγορά τροφοδοτικά 1000 W και...που χρησιμοποιούνται αυτά?Ποιο είναι (σε Watt) το τροφοδοτικό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μου για μια πενταετία τουλάχιστον?Μια που μάλλον κάηκε αυτό που είχα πάρει να δώσω κάτι παραπάνω και να πάρω κάτι καλο... Για ένα μέσο χρήστη έως και gamer δηλαδή ένα τροφοδοτικό 700w είναι υπέραρκετό?
Mystirios Δημοσ. 12 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2008 Αν δε πας για crossfire || sli , πιστεύω οτι ένα επώνυμο τροφοδοτικό 500-550W των 70-80 ? είναι αρκετό προς το παρόν με την προυπόθεση οτι και το υπόλοιπο σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα φορτωμένο με πολλούς σκληρούς , πολλά usb κτλ. Me 600W είσαι υπέρκαλυμμένος. Βασικό κριτήριο είναι και τα Αmpere που ζητάει η κάρτα γραφικών. Το τροφοδοτικό ειτε θα παρέχει όλα τα Α για τα 12V σε ένα rail , είτε θα είναι μοιρασμένα σε 2/3/4 rails οπου το καθένα ξεχωριστά θα μπορεί να δώσει μέχρι χ Α και όλα μαζί μέχρι y Α (δε πάνε αθροιστικά - προδιαγράφεται απο τον κατασκευαστή). Το ποιά rails αντιστοιχούν σε ποίες εξόδους του τροφοδοτικού προδιαγράφονται επίσης απο τον κατασκευαστή. π.χ στο δικό μου έχω στο rail1 -> 4pin + 8pin cpu connector rail2 -> pci-E rail3 -> όλα τα υπόλοιπα με το καθένα ξεχωριστά να δίνει 18Α και συνολικά νομίζω 40Α Το συγκεκριμένο με μια κάρτα γραφικών που ζητάει minimum 24A και έχει μόνο μια είσοδο για να παίρνει ρεύμα απο τις pci-e , πιθανόν να μην ενδείκνυται αν και συνολικά μπορεί να δώσει πολύ παραπάνω απο το minimum της κάρτας. H 9800GTX βέβαια που έχω , έχει 2 εισόδους 6pin pci-e για ρεύμα , οπότε στη μία έχω δώσει κανονικά το ένα απο τα 2 pci-e για να παίρνει ρεύμα απο το ένα rail2 , και στην άλλη με ανταπτοράκι molex -> pci-e δίνω ρεύμα απο τον rail3 και καλύπτω τα recommended 24A που ζητάει η κάρτα
logangr Δημοσ. 12 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2008 αγαπητέ mystirie να κάνω και γω μια ερώτηση..έχω εδώ και 3 χρόνια ένα 750W της thermaltake και πήρα πρόσφατα μια 4870 αυτό βγάζει σε 4 12v rail αν δε με απατά η μνήμη μου 17Α έχω κάποια προβληματάκια με hard restart και ψάχνομε να δω αν είναι θέμα psu ή μη επαρκούς ψήξης γιατί στον Ε8400 έχω την "μαμα" ψύκτρα! καμοιά άποψη???
Mystirios Δημοσ. 12 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2008 οι θερμοκρασίες σου σε τι επίπεδα βρίσκονται? (απο bios ή everest). Με τη μαμά ψύκτρα χωρίς OC δε νομίζω να χεις πρόβλημα πάντως
logangr Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 σε idle είναι από 45-49 και σε παιχνίδια φτάνει τα 53-54 τουλάχιστον όταν δουλεύει και μπορώ να το δω!!! το ότι έχει καμιά 10αρια βαθμούς διαφόρα ο ένας core από τον άλλο είναι λογικό? οι βαθμοί είναι από everest
logangr Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 αααα και μια ερώτηση το psu όταν είναι σχεδόν 24/7 ανοιχτός ο υπολογιστής΄"χάνει" σε απόδοση???
antonl Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 αααα και μια ερώτηση το psu όταν είναι σχεδόν 24/7 ανοιχτός ο υπολογιστής΄"χάνει" σε απόδοση??? Γερνάει πιο γρήγορα. Αλλά αν σου χρειάζεται ανοιχτός 24/7, αυτός ο λόγος δεν είναι αρκετός για να τον κλείσεις.
logangr Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 προφανώς απλά προσπαθώ να καταλάβω με κάποιο τρόπο αν το 750W της thermaltake που το έχω 3 χρόνια μου δημιουργεί αυτό τα προβλήματα με την 4870 γιατί να δώσω και κανα 200αρι για καινούργιο τροφοδοτικό μέσα στο κατακαλόκαιρο....δεν ειναι και το καλύτερο!!
antonl Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Καλά δεν είναι ανάγκη να δώσεις 200?. Με καμιά 70αριά θα σουν οκ, αν έφταιγε το τροφοδοτικό. Οι βαθμοί που αναφέρεις πιο πάνω είναι εντάξει αν και σε full load ένα 60άρι θα χεις σίγουρα. Επίσης αν θες να επεκταθείς στο πρόβλημα ίσως θα ταν καλύτερα ν ανοίξεις κάποιο άλλο thread για να μην ξεφύγουμε.
Comaniac Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Μπορείς να συμβουλευτείς το εξης site για την κατανάλωση του συστήματος σου http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine
antonl Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Μπορείς να συμβουλευτείς το εξης site για την κατανάλωση του συστήματος σουhttp://www.extreme.outervision.com/PSUEngine Αν το κάνεις, δώσε βάση και στο Attention που αναβοσβήνει...
logangr Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 εμ αυτό το attention είναι που με προβληματίζει!! γιατί το υπάρχον δίνει απο 4 12vραιλ 17A από το καθένα! επομένως συνδέοντας 2 είμαι κομπλέ?? αααα έχω και 3 sata και 1 blu-ray drive συνδεδεμένο επισής!!! όσο για το κόστος έ άμα αλλάξω τροφοδοτικό θα πάρω ένα με κάποιες προοπτικές και για CF σε περίπτωση που πέσει η 4870!!
antonl Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2008 Τα περισσότερα τροφοδοτικά έχουν τη δυνατότητα να κατανέμουν τα ampere μεταξύ των +12V rails, πχ ένα με +12V1 17A και +12V2 18A μπορεί να δώσει compined 30A (για παράδειγμα) οπότε να καλύψει τις ανάγκες μια απαιτητικής κάρτας γραφικών. Δε χρειάζεται να κάνεις καμιά πατέντα με τις συνδέσεις. Κάθε HDD άντε να ζητάει καμιά 10αριά watt (<1Α) από +12V. Το παραπάνω site με το calculator νομίζω είναι υπερβολικό. Το blu-ray δεν ξέρω πόσα θέλει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.