Προς το περιεχόμενο

Τροφοδοτικά & κατανάλωση

antonl

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω μια απορία για τα τροφοδοτικά σε σχέση με την κατανάλωση των καρτών γραφικών (κυρίως).

Λέμε πως ουσιαστικά για τον παραπάνω συνδιασμό βασικό ρόλο παίζουν τα ampere που δίνει η κάρτα στα +12V. Βλέπουμε πολλές φορές να προτείνονται σαν ελάχιστα τα 20-25-30 ή και παραπάνω ampere για μια κάρτα γραφικών. Παράλληλα βλέπω πως σε διάφορα συγκριτικά (link1, link2) ακόμα και η πιο ενεργοβόρα κάρτα χρειάζεται <200W (σε peak). Αυτό σημαίνει πως 200/12 = 17Α θα ήταν υπεραρκετά γι' αυτή (πιθανόν να μην ακριβές αυτό μιας και δεν ξέρω αν και πόσο ρεύμα παίρνει και από το pci-e slot εκτός απ' την extra 12V τροφοδοσία). Με ένα τυπικό HDD κι ένα DVD-RW τα 20A φαίνονται αρκετά, εφόσον κι αυτά τραβάνε ρεύμα απ' τη +12V.

Λίγο πολύ όπως προκείπτει ένα (καλό) τροφοδοτικό 350W φαίνεται να είναι αρκετό να υποστηρίξει μια κορυφαία κάρτα γραφικών, έναν σύγχρονο επεξεργαστή και τα υπόλοιπα parts που αποτελούν ένα pc (drives, μητρική, onboard συσκευές). Αν όμως προταθεί κάτι τέτοιο σε υποψήφιο αγοραστή της 280GTX ή της 4870 με κάποιον C2D ή C2Q θα μας πάρει με τις πέτρες.

Πού το χάνω;

Δημοσ.

Εχω την εντύπωση πως το maximum power output που δίνεται από την κάθε εταιρία για κάθε προϊόν της αναφέρεται σε ιδανικές συνθήκες λειτουργίας, οι οποίες μάλλον δεν παίζει να επικρατήσουν ποτέ στην πραγματικότητα...

Με λιγα λόγια οι απώλειες σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας παίζει να είναι τόσες, ώστε αναγκαστικά να χρειαζόμαστε μεγαλύτερης χωρητικότητας τροφοδοτικά...

Δημοσ.

Έχεις δίκιο, ξέχασα το efficiency.

Μιας και μιλάμε για ποιοτικά τροφοδοτικά (δηλ. 80+) το 350W γίνεται ~450W.

Αν βάλουμε και ένα ετήσιο ποσοστό γήρανσης του τροφοδοτικού ανεβαίνουμε ακόμα πιο πάνω (εφόσον θέλουμε να μας βγάλει για κάμποσο καιρό).

Μάλλον αυτό ήταν που χάνω, ε;

Απλά πάντα μου κανε μεγάλη εντύπωση ότι η Χ κάρτα γραφικών ήθελε 30A @ +12V => 360W (έστω 300-W λόγω απωλειών).

Δημοσ.

Βέβαια δεν πρέπει να είναι ο μόνος παράγοντας το efficiency...

Πόσες φορές έχουμε δει/ακούσει για τροφοδοτικά 280/350W που κρατάνε ενεργοβόρα περιφερειακά... εκεί τι να παίζει άραγε;

Δημοσ.

Επομένως τα 15Α μας δίνουν θεωρητικά 180watt. Αν όμως το efficiency είναι 80% τότε στην πραγματικότητα μας δίνει 180χ0,8= 144watt. Αν τώρα σε αυτά αφαιρέσεις περίπου 15% ως απώλεια για τα 2-3 χρόνια χρήσης του τροφοδοτικού τότε τα 144w γίνονται 122w (144x0,85). Τι γίνεται όμως όταν έχεις και δεύτερη 12v γραμμή. Μπορεί να βοηθηθεί η κατάσταση; Τα watt της γραμμής αυτής τι γίνονται;

Δημοσ.
Επομένως τα 15Α μας δίνουν θεωρητικά 180watt. Αν όμως το efficiency είναι 80% τότε στην πραγματικότητα μας δίνει 180χ0,8= 144watt. Αν τώρα σε αυτά αφαιρέσεις περίπου 15% ως απώλεια για τα 2-3 χρόνια χρήσης του τροφοδοτικού τότε τα 144w γίνονται 122w (144x0,85). Τι γίνεται όμως όταν έχεις και δεύτερη 12v γραμμή. Μπορεί να βοηθηθεί η κατάσταση; Τα watt της γραμμής αυτής τι γίνονται;

Από τα +12V τροφοδοτούνται επίσης (τουλάχιστον οι) σκληροί/DVD. Επίσης απ' όσο ξέρω είναι καλύτερο να χεις ένα rail με πολλά ampere παρά περισσότερα με λιγότερα (ακόμα κι αν σε συνδιασμό βγάζουν την ίδια ένταση).

Δημοσ.

Μια ερώτηση και από εμένα...

Το δικό μου λέει ότι βγάζει στο τετραπινο 15Α-16Α, εγώ όμως την κάρτα μου την εχω συνδέσει όχι σε αυτό αλλά σε αυτα που συνδέεις και τον σκληρό τα σίντι... Τα mole δηλαδή... Τι γίνεται εδώ? Υπάρχει κάποιο πρόβλημα? Ο υπολογιστής είναι της υπογραφής...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...