firewalker Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Μάλλον επειδή είναι ποιο κοντά στην φιλοσοφία του Linux. Επειδή αναγκάζουν τον χρήστη να νιώσει τι είναι Linux με ότι αυτό συνεπάγεται. Όλες οι διανομές (όσες ξέρω εγώ) που χρειάζονται συνεχή συντήρηση (αν και αυτό είναι καθαρά στην κρίση του χρήστη αν θα το πράξει) δεν έρχονται προ-ρυθμισμένες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NullScan Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Καμία μα καμία διανομή δεν απαιτεί από τον χρήστη συνεχή ενασχόληση για συντήρηση. Το αν ο χρήστης επιλέξει να κάνει κάποια αναβάθμιση στο software του είναι άλλο θέμα. Όπως επίσης πρέπει να καταλάβουν όλοι οι χρήστες επιτέλους ότι δεν μιλάμε για mp3 player, μιλάμε για λειτουργικό σύστημα. Όταν αποφασίσεις να αναβαθμίσεις κάτι στο λειτουργικό σου κάποια πράγματα θα χρειαστούν την προσοχή σου. Υπάρχει (πολύς; ) κόσμος που συμπεριφέρεται στους drivers σαν να είναι ένα ακόμη software που θα χρειαστεί να εγκαταστήσει λίγο πριν περάσει το Office. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι έτσι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. PS. Τα παιδάκια απ' ότι έμαθα μια χαρά περνάγανε με το FreeBSD (αρκεί να μην επέλεγαν τον wizard partitioner κατά το install ), μακάρι να είχα κι εγώ τέτοιους δασκάλους όταν πήγαινα λύκειο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
soturin Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρούνται καλές οι διανομές που χρειάζονται συνεχή συντήρηση από τους χρήστες τους ενώ θεωρούνται ανάξιες διανομές που στην ουσία δεν χρειάζονται καμία συντήρηση. Να εξηγήσω ότι σε μια εγκατάσταση ubuntu η δυσκολότερη στιγμή που θα αντιμετωπίσει ένας χρήστης είναι μετά την αρχική εγκατάσταση και αν θα είναι συμβατή η διανομή με το hardware του. Μετά δεν χρειάζετε σχεδόν καμία συντήρηση από τον χρήστη αν μείνει στα πακέτα που υπάρχουν με την διανομή. Ακόμα και το upgarde στην νέα έκδοση της μετά από 6 μήνες κατα 99% δεν θα δημιουργήσει ποτέ προβλήματα. Δλδ είναι άσχημο να απολαμβάνεις ένα εξάμηνο σταθερότητας χωρίς των άγχος των συνεχών update? Για τον ίδο λόγο που κάποιος προτιμά να οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητο του, χωρίς αυτόματο κιβώτιο, και να ξέρει πως δουλεύει και τι συνέβη στα απλά προβλήματα που παρουσιάζει. Δεν χρειάζεται να είναι τεχνικός αυτοκινήτων Προσωπικά, στους γονείς μου έβαλα ένα kubuntu 8.04 και άραξα, αν και θα μπορούσα να βάλω κάτι πιο "έμπειρο" επειδή ο πατέρας μου έζησε και δεν διάβασε απλά για unix σαν εμάς τους τσιπιρίκους στο δικό μου pc σε μια απόφαση γρήγορου ξεκαθαρίσματος και τακτοποίησης έχω επίσης kubuntu με τα wined προγράμματα της σχολής και κονσόλα ανοίγω εθυμοτυπικά να πω ένα γεια μια φορα το μήνα θέλω ένα μηχάνημα να τα γα**ω, να δοκιμάζω πράγματα, να μένω 2 μέρες με την τερματικό στο χέρι, να μαθαίνω. Αυτό θα συμβεί με την έλευση του δεύτερου μηχανήματος στο σπιτικό μου, το οποίο θα χει καθήκοντα σχολής, γιατί έως τώρα κουραζόμουνα να κάνω τα παραπάνω στο μοναδικό μου μηχάνημα Δεν έχω λόγο και ανάγκη να ασχολούμαι και να διαβάζω μαζοχιστικά για open-source και να σκαλίζω όλο και πιο βαθειά. Ή μήπως έχω? Μήπως αυτός είναι ο υγιής τρόπος σκέψης του νέου χρήστη? Και νέου ηλικιακά, να μάθει να θέλει να ψάχνεται για τους υπολογιστές για τον έλεγχο αυτων των εργαλείων του, να θέλει να μορφώνεται γενικότερα και ολοκληρωμένα. Η τηλεόραση και η γενικότερη σύγχρονη "κουλτούρα" είναι γεμάτες άχρηστες μη-πληροφορίες και όλοι καθονται και ασχολούνται και γνωρίζουν οτιδήποτε κοσμικό ποδοσφαιρικό παπαροπαπαρικό υπάρχει. Γιατί ρε παλικάρι να μην ασχοληθείς όσο σε πάει με υπολογιστές? Υπολογιστες! Το παν των πάντων για πάντα από δω και πέρα πολύ απλά, ό,τι σε ωθεί από windows σε linux θα πρεπε σε επόμενο βήμα να σε ωθεί από ubuntu σε debian (ή ό,τι άλλο, παράδειγμα είναι) υγ1: συγχαρητιάρες στον alkis για τη, δυστυχώς ξεχωριστή, δουλειά που κάνει υγ2: ένα "μπράβο" και ένα "κουράγιο!" στον apoiko που πάντα σε αυτά τα threads απαντάει εκτενέστατα σε οτιδήποτε ενω μπορεί να πει ένα "σιχτιρ, τα παμε χίλιες φορές αυτά":-D Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alkisg Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 ...η δυνατότητα που έχεις να περιηγηθείς και να βρεις την πληροφορία που θέλεις σε μια mailing list σε περιπτώσεις που δεν έχεις διαθέσιμο γραφικό περιβάλλον... Μια μικρή απάντηση σ' αυτό γιατί όντως παρεκκλίναμε από το thread, όλα τα σοβαρά forums έχουν low-fi mode για προβολή από text browsers ή από web spiders. Μάλιστα λόγω του bbcode τα καταφέρνουν καλύτερα από ότι μια mailing list αν σ' αυτήν κάποιοι χρήστες στέλνουν html περιεχόμενο. Και φυσικά υπάρχει το topic mail notification ή το rss feed για όποιον δεν έχει browser. Και το backup και των δύο είναι παρόμοια υπόθεση, χρειάζεται backup της βάσης και των σχετικών scripts. Όσο για offline browsing, νομίζω ότι σε μία μέρα θα μπορούσα να φτιάξω έναν offline exporter για το smf, δεν θεωρώ ότι είναι τεχνικό το ζήτημα ούτε δυνατοτήτων αλλά μόνο φιλοσοφίας (το γέρικο σκυλί δε μαθαίνει εύκολα νέα κόλπα - το βλέπω και στον εαυτό μου πια! ) Όσο για τον πλουραλισμό των διανομών, αν κάποιος μαθητής με ρωτήσει για ένα πρόβλημα που έχει στο σπίτι του με το *BSD ή το Slack, τι να του πω αφού δεν τα έχω δει καν; Να πω στον μαθητή της Α' Γυμνασίου που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ούτε πιθανώς τη διάθεση για τεχνικά ζητήματα ούτε πιθανώς καν Internet ότι πρέπει να διαβάσει για το xorg.conf για να λύσει το πρόβλημα και να καταφέρει να ξεκινήσει τον υπολογιστή του; Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί *nix ένας αρχάριος χρήστης που απλά θέλει τον υπολογιστή για κάποιες συγκεκριμένες εργασίες; Δεν θα πρέπει να του προτείνω κάποια διανομή που να του επιτρέπει να επικεντρωθεί στις εργασίες του και όχι στην εκμάθηση του λειτουργικού; Ίσως αυτή να είναι η κεντρική ιδέα του Ubuntu (και αν είναι, τότε συμφωνώ μαζί τους), ότι δεν (πρέπει να) είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τεχνικά ζητήματα για να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή, ότι το λειτουργικό/λογισμικό δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο. Μέσο είναι και το αυτοκίνητο και πολλοί περιφανεύονται για τις μηχανικές τους γνώσεις ή τη δεξιοτεχνία τους στο χειρισμό του. Ποιος όμως δεν θα προτιμούσε ένα αυτοκίνητο που να μην έχει ταχύτητες ούτε συμπλέκτη αλλά να έχει ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις με τα συμβατικά αυτοκίνητα; Παλιότερα για να σετάρουμε τις ISA κάρτες έπρεπε να ξέρουμε να ρυθμίσουμε τα jumpεράκια ανάλογα με τα IRQ. Ακόμα παλιότερα, να δηλώνουμε τα CHS των δίσκων στο BIOS. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι ρυθμίσεις master/slave/cable select/stand alone των PATA που ευτυχώς τις γλυτώσαμε με τους SATA. Δεν θεωρώ ότι αυτά είναι χρήσιμες γνώσεις για τους απλούς χρήστες, παρά μόνο προσωρινές και "υποχρεωτικές" γνώσεις αν αναγκαστούν να κάνουν τον τεχνικό για να επιδιορθώσουν τον υπολογιστή τους. Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, θεωρώ χρήσιμη γνώση την ιεραρχία του file system, τα δικαιώματα, το μηχανισμό αναζήτησης, και "προσωρινή και εξαναγκασμένη γνώση, άχρηστη για τους μη τεχνικούς ή developers" οτιδήποτε υπάρχει από εκεί και κάτω - partitions, cluster size, mbr, boot sectors, raid... Όλα αυτά θα αλλάξουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οποιοδήποτε λειτουργικό αποσκοπεί στο να κάνει τον υπολογιστή να δουλεύει χωρίς να ασχοληθεί ποτέ ο απλός χρήστης με αυτά, με βρίσκει σύμφωνο. (πάλι ξέφυγα τελικά! ) edit: @soturin: πλάκα έχει που διαλέξαμε και οι δύο το παράδειγμα με το αυτοκίνητο.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
avpap75 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Κουράστηκα ρε παιδιά με αυτό το πινγκ-πόνγκ "απόψεων" ή μάλλον προσπάθειας επιβολής των απόψεων σας πάνω στο θέμα και γι' αυτό θα μεταφέρω την ταπεινή μου γνώμη απ' τα δύο λειτουργικά για έναν και μόνο λόγο. Εδώ και μια βδομάδα προσπαθώ να μάθω ποιά διανομή Linux μου ταιριάζει, ξεκινώντας απ' το Ubuntu - Kubuntu -Xubuntu - Mint - Fedora - Open Suse 11 - Arch - Debian. Ubuntu - Mint για αρχάριους ή απλά "χρήστες". Debian - Αrch για απαιτητικούς ή απλά χρήστες που θέλουν σταθερότητα. Open Suse 11 Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν μου κάθεται με τίποτα Υ.Γ. Αλήθεια η Debian (GNU/LINUX) Lenny δεν μοιάζει με Ubuntu απίστευτα.( Η είναι ιδέα μου). Γιατί;; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Η μόνη ομοιότητα του Ubuntu με το Debian είναι ο packet manager. Αυτά. Αφου το λες εσυ ετσι θα 'ναι.Να ειδοποιησουμε και την Wiki ομως για να τα ξαναγραψει... Ubuntu - Mint για αρχάριους ή απλά "χρήστες". Debian - Αrch για απαιτητικούς ή απλά χρήστες που θέλουν σταθερότητα. Ακριβως ετσι. +1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
avpap75 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Επίσης να προσθέσω πώς αυτό το ρημάδι το laptop Dell XPS M1330 που πήρα δέχεται την Ubuntu και ακόμα καλύτερα το Linux Mint σαν νεράκι...Αλλά με Debian Etch λόγω παλαιού kernel τζίφος (κάρτα δικτύου γάρ). Να και κάτι αρνητικό στο Debian, το Hardware τρέχει πολύ γρηγορότερα ενώ οι ανανεώσεις στον kernel για να το δεχτεί τρέχουν αργά. Υ.Γ. α) Οπότε θέλω customized installation στην Ubuntu ή το Debian Lenny εδώ και τώρα! β) Ένα thread Mozzilla vs Iceweasel μας μένει τώρα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Επίσης να προσθέσω πώς αυτό το ρημάδι το laptop Dell XPS M1330 που πήρα δέχεται την Ubuntu και ακόμα καλύτερα το Linux Mint σαν νεράκι...Αλλά με Debian Etch λόγω παλαιού kernel τζίφος (κάρτα δικτύου γάρ). Να και κάτι αρνητικό στο Debian, το Hardware τρέχει πολύ γρηγορότερα ενώ οι ανανεώσεις στον kernel για να το δεχτεί τρέχουν αργά. Και ειναι τοσο δυσκολο να εγκαταστησεις τον τελευταιο kernel στην Debian Etch ε? Πρεπει να εισαι χακερ...για να το κανεις.Αν ειναι δυνατον οτι θελουμε λεμε.... Δυο εντολες και ενα reboot Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
firewalker Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Αφου το λες εσυ ετσι θα 'ναι.Να ειδοποιησουμε και την Wiki ομως για να τα ξαναγραψει... Η μόνη ομοιότητα του Ubuntu με το Debian είναι ο packet manager. Αυτά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρούνται καλές οι διανομές που χρειάζονται συνεχή συντήρηση από τους χρήστες τους ενώ θεωρούνται ανάξιες διανομές που στην ουσία δεν χρειάζονται καμία συντήρηση. Να εξηγήσω ότι σε μια εγκατάσταση ubuntu η δυσκολότερη στιγμή που θα αντιμετωπίσει ένας χρήστης είναι μετά την αρχική εγκατάσταση και αν θα είναι συμβατή η διανομή με το hardware του. Μετά δεν χρειάζετε σχεδόν καμία συντήρηση από τον χρήστη αν μείνει στα πακέτα που υπάρχουν με την διανομή. Ακόμα και το upgarde στην νέα έκδοση της μετά από 6 μήνες κατα 99% δεν θα δημιουργήσει ποτέ προβλήματα. Δλδ είναι άσχημο να απολαμβάνεις ένα εξάμηνο σταθερότητας χωρίς των άγχος των συνεχών update? Όπως ειπώθηκε παραπάνω, ελάχιστες είναι οι διανομές που χρειάζονται συντήρηση καθημερινά και το debian σίγουρα δεν είναι μια απ' αυτές. Σίγουρο στο σετάρισμα δεν είναι τόσο «φιλικό» όσο το ubuntu, αλλά άπαξ και το στήσεις, δεν ξαναασχολείσαι μαζί του, ακόμα και αν τρέχεις testing. Προσωπικά έχω δει τους 2 υπολογιστές που χρησιμοποιώ καθημερινά με debian testing να έχουν αλλάξει 3-4 φορές όλα τους τα πακέτα μέσω του συστηματικόυ dist-upgrade και ουδέποτε έχω αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα ή έχει χρειαστεί να ασχοληθώ πάνω από 2' για να κάνω migrate 1 παλιό αρχείο ρυθμίσεων σε νέα έκδοση. Μια μικρή απάντηση σ' αυτό γιατί όντως παρεκκλίναμε από το thread, όλα τα σοβαρά forums έχουν low-fi mode για προβολή από text browsers ή από web spiders. Μάλιστα λόγω του bbcode τα καταφέρνουν καλύτερα από ότι μια mailing list αν σ' αυτήν κάποιοι χρήστες στέλνουν html περιεχόμενο. Και φυσικά υπάρχει το topic mail notification ή το rss feed για όποιον δεν έχει browser. Και το backup και των δύο είναι παρόμοια υπόθεση, χρειάζεται backup της βάσης και των σχετικών scripts. Όσο για offline browsing, νομίζω ότι σε μία μέρα θα μπορούσα να φτιάξω έναν offline exporter για το smf, δεν θεωρώ ότι είναι τεχνικό το ζήτημα ούτε δυνατοτήτων αλλά μόνο φιλοσοφίας (το γέρικο σκυλί δε μαθαίνει εύκολα νέα κόλπα - το βλέπω και στον εαυτό μου πια! ) Όπως είπε και ο Nullscan, οι mailing lists είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το UNIX ως φιλοσοφία. Ναι, συμφωνώ ότι για τον αρχάριο δεν είναι ότι πιο φιλικό και αυτονόητο, αλλά από την άλλη πλευρά τα πλεονεκτήματα χρήσης είναι αρκετά (όπως είπαμε ο Nullscan και εγώ). Μια παρατήρηση επιπλέον, όταν λέμε ότι μπορείς να κάνεις mirror μια mailing list, εννοούμε ότι δε χρειάζεται να έχεις καμία αλληλεπίδραση με τον administrator της για να το κάνεις και ότι μπορείς να το κάνεις ως απλός συνδρομητής, διότι όλη η πληροφορία, στην πρωτογεννή της μορφή, βρίσκεται στα ίδια τα headers των μηνυμάτων που λαμβάνεις. Αντίθετα, ένα forum για να γίνει σωστά clone χρειάζεται ο administrator να δώσει πρόσβαση είτε απευθείας στη βάση, είτε σε κάποια δομή δεδομένων που έχει παραχθεί από αυτήν. Όσο για τον πλουραλισμό των διανομών, αν κάποιος μαθητής με ρωτήσει για ένα πρόβλημα που έχει στο σπίτι του με το *BSD ή το Slack, τι να του πω αφού δεν τα έχω δει καν; Να πω στον μαθητή της Α' Γυμνασίου που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ούτε πιθανώς τη διάθεση για τεχνικά ζητήματα ούτε πιθανώς καν Internet ότι πρέπει να διαβάσει για το xorg.conf για να λύσει το πρόβλημα και να καταφέρει να ξεκινήσει τον υπολογιστή του; Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί *nix ένας αρχάριος χρήστης που απλά θέλει τον υπολογιστή για κάποιες συγκεκριμένες εργασίες; Δεν θα πρέπει να του προτείνω κάποια διανομή που να του επιτρέπει να επικεντρωθεί στις εργασίες του και όχι στην εκμάθηση του λειτουργικού; Δεκτόν. Μια παρατήρηση μόνο: η απουσία xorg.conf δεν είναι χαρακτηριστικό του Ubuntu, είναι εξέλιξη που προέκυψε από την ανάπτυξη του X.Org στην έκδοση 1.4. Ούτε στο debian π.χ. χρειάζομαι xorg.conf για να σηκώσω X. Για μένα το μεγαλύτερο feature του Ubuntu είναι ο installer του, ο οποίος είναι ο καλύτερος installer λειτουργικού που έχω δει (ανάμεσα σε Win, *BSD, διάφορες διανομές Linux και Mac OS X). Ίσως αυτή να είναι η κεντρική ιδέα του Ubuntu (και αν είναι, τότε συμφωνώ μαζί τους), ότι δεν (πρέπει να) είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τεχνικά ζητήματα για να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή, ότι το λειτουργικό/λογισμικό δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο. Δεν είναι μέσο, είναι εργαλείο. Και οποιοσδήποτε μάστορας ξέρει πως δουλεύουν τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για να κάνει τη δουλειά του ;-) Ποιοςόμως δεν θα προτιμούσε ένα αυτοκίνητο που να μην έχει ταχύτητες ούτε συμπλέκτη, αλλά να έχει ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις με τα συμβατικά αυτοκίνητα; Εγώ . Ναι, έχεις δίκιο, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια έχουν και «χειροκίνητο» σειριακό τρόπο λειτουργίας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι ρυθμίσεις master/slave/cable select/stand alone των PATA που ευτυχώς τις γλυτώσαμε με τους SATA. Άσχετο, αλλά ο λόγος που τις γλιτώσαμε δεν είναι ότι το SATA έχει κάποιο autoconfiguration, αλλά ότι έχεις 1 δίσκο/κανάλι οπότε δεν υπάρχει εν γένει master/slave. Δεν θεωρώ ότι αυτά είναι χρήσιμες γνώσεις για τους απλούς χρήστες, παρά μόνο προσωρινές και "υποχρεωτικές" γνώσεις αν αναγκαστούν να κάνουν τον τεχνικό για να επιδιορθώσουν τον υπολογιστή τους. Απ' τη στιγμή όμως που επιλέγεις να περάσεις 2 λειτουργικά, δεν πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει filesystem, γιατί δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στα ίδια δεδομένα και από τα δύο λειτουργικά, ότι μπορείς να έχεις μέχρι 4 partitions ανά δίσκο κλπ; Δυστυχώς, πρέπει να τα ξέρεις, διότι είναι εγγενείς περιορισμοί της πλατφόρμας (=εργαλείου) που χρησιμοποιείς. Όλα αυτά θα αλλάξουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οποιοδήποτε λειτουργικό αποσκοπεί στο να κάνει τον υπολογιστή να δουλεύει χωρίς να ασχοληθεί ποτέ ο απλός χρήστης με αυτά, με βρίσκει σύμφωνο. (πάλι ξέφυγα τελικά! ) Ρίξε μια ματιά στο Mac OS X σε apple μηχάνημα, είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεις και δεν κρύβω το θαυμασμό μου για την apple και το πόσο φιλικό λειτουργικό έχει καταφέρει να φτιάξει. Όμως, οπως έγραψα και προηγουμένως, εν γένει το PC ως αρχιτεκτονική έχει πάρα πολλές ιδιοτροπίες και αναποδιές για να φιλοδοξούμε να το κάνουμε mp3 player. Επίσης να προσθέσω πώς αυτό το ρημάδι το laptop Dell XPS M1330 που πήρα δέχεται την Ubuntu και ακόμα καλύτερα το Linux Mint σαν νεράκι...Αλλά με Debian Etch λόγω παλαιού kernel τζίφος (κάρτα δικτύου γάρ). Να και κάτι αρνητικό στο Debian, το Hardware τρέχει πολύ γρηγορότερα ενώ οι ανανεώσεις στον kernel για να το δεχτεί τρέχουν αργά. Έχει βγει το etch-and-a-half με πυρήνα 2.6.24, ακριβώς για αυτό το λόγο: http://www.debian.org/News/2008/20080726 . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
avpap75 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Έχει βγει το etch-and-a-half με πυρήνα 2.6.24, ακριβώς για αυτό το λόγο: http://www.debian.org/News/2008/20080726 . καλά ρε τόσο καιρό απογοητεύομαι σαν μ....ς! Ευχαριστώ θερμότατα το δοκιμάζω τώρα αμέσως. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
blashyrkh+ Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Μέλος Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 εγω δεν καταλαβαινω γιατι λετε οτι η debian ειναι πιο δυσκολη για το χρηστη απο την ubuntu .Mε binaries και με gui γινονται ολα ποια η τοσο μεγαλη και συνεχης απασχοληση που πρεπει να εχει ο χρηστης?Οσο για την debian για μενα η βασικη διαφορα ειναι οτι ειναι σαφεστατα πιο ελαφρια και πιο σταθερη απο την ubuntu αλλα μεχρι εκει gnu/linux ειναι και προσανατολισμενο στον χρηστη και μαλιστα σε αυτον που δεν εχει και τοσο ορεξη να τα κανει ολα μονος του.Εγω οταν αρχισα πριν 2-3 χρονια να ασχολουμαι με το bsd (freebsd ) καταλαβα ποσο διαφορετικο και ποσο πιο πολλα πραγματα επρεπε να γινουν με το χερι.!Μετα απο την ενασχοληση με το bsd θα καταλαβει καποιος ποσο απλο και ομορφο ειναι το linux για καθημερινη χρηση και για πραγματα που το bsd θα σου βγαζε την παναγια να τα κανεις.Η debian ειναι σαφως πιο minimal διανομη αλλα τρομαζει με την κλειστη της φιλοσοφια των νεο χρηστη.Η ubuntu δεν καταλαβαινω γιατι εχει τοση διασημοτητα εδω που τα λεμε ,επειδη ειναι ολα ενα κλικ στην αρχη και εχει 500 αχρηστα πραγματα κατευθειαν δεν σημαινει οτι ειναι πιο φιλικη..Απλα ειναι βολικη για αυτον που ερχεται απο windows και εχει και ενα καλο μηχανημα και θελει να βλεπει κυβους και εφε που απλα κανουν το linux πιο δελεαστικο σε τυπους που ανετα θα κραταγαν windows αν ηταν πιο ελαφρια.Αυτο ειναι το κακο με την ubuntu οτι εχει γινει απο μονη της ενα λειτουργικο που θελει "να τα εχει καλα με ολους."Για μενα οι νεοι χρηστες πρεπει να βαζουν ubuntu για κανα 6μηνο και μετα αν οντως ενδιαφερονται να πηγαινουν σε κατι πιο λιτο και ετοιμο να τους βαλει τα χερια στο πληκτρολογιο οπως η slackware η το freebsd. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DragonlordP Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Βασικά, αυτό που με εκνευρίζει κάπως με αρκετούς λινουξάδες είναι ότι δείχνουν να αγνοούν τη φιλοσοφία πίσω από το gnu/linux. Είναι πραγματικά γελοίο να λέτε μερικοί "το gnu/linux είναι για όσους θέλουν να ασχοληθούν πραγματικά με το λειτουργικό σύστημα και να μάθουν να κάνουν compile κλπ, για τους υπόλοιπους υπάρχουν τα windows". Το gnu/linux ΔΕΝ φτιάχτηκε για να γίνει το παιχνίδι των computer geeks. Ναι, μπορεί να εξυπηρετεί ΚΑΙ αυτόν τον σκοπό και καλά κάνει (και καλά κάνετε όσοι το θέλετε γι'αυτό) αλλά ο βασικός λόγος που υπάρχει είναι για να έχουμε ένα ΕΛΕΥΘΕΡΟ λειτουργικό σύστημα. Τελεία και παύλα. Το λειτουργικό σύστημα τώρα είναι κάτι το οποίο απλώς χρειάζεται για να τρέξει ο υπολογιστής, είναι ένα ΜΕΣΟ και γι'αυτό ΔΕΝ θα πρέπει να είναι όλοι υποχρεωμένοι να μάθουν κονσόλα ή να πειράζουν τον kernel ή δεν ξέρω κι εγώ τι κουλαμάρα σάς έρχεται. Το λειτουργικό σύστημα, ιδανικά, θα πρέπει απλώς να κάνει τη χρήση του υπολογιστή ευχάριστη και κατά τα άλλα να μην καταλαβαίνεις ότι είναι εκεί. Να δουλεύουν όλα out of the box και να μπορείς να ασχοληθείς με τις εφαρμογές που χρειάζεσαι, οι οποίες είναι και ο ουσιαστικός λόγος να χρησιμοποιείς υπολογιστή. Με αυτές ναι, πρέπει να ασχοληθείς και να τις μάθεις στο βαθμό που χρειάζεται για να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και αποδοτικά (ακόμα κι αν αυτές οι εφαρμογές είναι ο firefox και το emesene, δε μιλάω αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση). Τα υπόλοιπα είναι ονειροφαντασίες computer geeks. Σίγουρα πάντα θα υπάρχουν διανομές για αυτούς που γουστάρουν να παιδεύονται, αλλά κατά τη γνώμη μου ένας βασικός στόχος του gnu/linux είναι να φτάσει σε ένα επίπεδο που σε γενικές γραμμές θα τρέχουν τα πάντα όπως πρέπει και θα μπορεί κι ένας ηλίθιος άνετα να το εγκαταστήσει/δουλέψει (τι να κάνουμε, υπάρχουν και οι ηλίθιοι κι έχουν κι αυτοί δικαίωμα να έχουν ένα ανοιχτό και ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, κι ας μην μπορούν/θέλουν να μάθουν να κάνουν compile). On topic τώρα, σύμφωνα με τα παραπάνω πολλοί θα έχετε υποθέσει ότι είμαι με ubuntu, αλλά αν και ξεκίνησα με αυτό πλέον είμαι σε debian. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι, πχ μού φαίνεται υπερβολικό αυτό το "κάθε έξι μήνες νέα έκδοση βρέξει-χιονίσει", αλλά κυρίως προτιμώ την προσύλωση του debian στο ελεύθερο λογισμικό και το ότι δεν έχει εταιρεία από πίσω αλλά κοινότητα. Προσωπικά μεγάλες διαφορές δεν έχω δει, οι ομοιότητες είναι σίγουρα πολύ περισσότερες, το ubuntu είναι λίγο πιο εύκολο για το νέο χρήστη, αλλά και το debian δεν είναι τίποτα τρομακτικό. ΜΕΓΑΛΟ συν όμως η τεράστια κοινότητα που παρέχει υποστήριξη για το ubuntu, ακόμα και τώρα που είμαι σε debian συνήθως κάνω google με το πρόβλημά μου και τη λέξη ubuntu γιατί έχω περισσότερες πιθανότητες να βρω λύση έτσι. Τις mailing lists ποτέ δεν τις συμπάθησα, και όχι επειδή μεγάλωσα με φόρουμ, μπαίνω net εδώ και μια δεκαετία και συμμετείχα σε λίστες πριν ανακαλύψω τα φόρουμ, απλώς τα βρίσκω πολύ πιο βολικά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2008 Βασικά, αυτό που με εκνευρίζει κάπως με αρκετούς λινουξάδες είναι ότι δείχνουν να αγνοούν τη φιλοσοφία πίσω από το gnu/linux. Είναι πραγματικά γελοίο να λέτε μερικοί "το gnu/linux είναι για όσους θέλουν να ασχοληθούν πραγματικά με το λειτουργικό σύστημα και να μάθουν να κάνουν compile κλπ, για τους υπόλοιπους υπάρχουν τα windows". Το gnu/linux ΔΕΝ φτιάχτηκε για να γίνει το παιχνίδι των computer geeks. Ναι, μπορεί να εξυπηρετεί ΚΑΙ αυτόν τον σκοπό και καλά κάνει (και καλά κάνετε όσοι το θέλετε γι'αυτό) αλλά ο βασικός λόγος που υπάρχει είναι για να έχουμε ένα ΕΛΕΥΘΕΡΟ λειτουργικό σύστημα. Τελεία και παύλα. Το GNU φτιάχτηκε για να είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα . Το Linux φτιάχτηκε για να είναι το παιχνίδι των διαφόρων χακεράδων. Επομένως η φιλοσοφία που επικαλείσαι θα μπορούσε να ανήκει στο GNU και όχι στο συνδυασμό GNU/Linux. Αλλά εδώ κάνεις ένα μεγάλο λογικό λάθος: το «ελεύθερο» λειτουργικό σύστημα δε σημαίνει απαραίτητα και λειτουργικό-σύστημα κονσέρβα. Τα εργαλεία είναι εκεί έξω ελεύθερα, όμως εσύ πρέπει να κάτσεις να τα μάθεις. Το ότι δε σε παίρνει κανείς απ' το χεράκι δε σημαίνει ότι το GNU/Linux δεν είναι ελεύθερο. Ούτε είπε κανείς ότι πρέπει να περιοριστεί σε μια κάστα «εκλεκτών», παρά μόνο ότι για διάφορους λόγους πρέπει να ασχοληθείς μαζί του για να λάβεις τα αντίστοιχα οφέλη. Προσωπικά το βρίσκω μια απόλυτα τίμια και ξηγημένη συμφωνία. Το λειτουργικό σύστημα τώρα είναι κάτι το οποίο απλώς χρειάζεται για να τρέξει ο υπολογιστής, είναι ένα ΜΕΣΟ και γι'αυτό ΔΕΝ θα πρέπει να είναι όλοι υποχρεωμένοι να μάθουν κονσόλα ή να πειράζουν τον kernel ή δεν ξέρω κι εγώ τι κουλαμάρα σάς έρχεται. Το λειτουργικό σύστημα, ιδανικά, θα πρέπει απλώς να κάνει τη χρήση του υπολογιστή ευχάριστη και κατά τα άλλα να μην καταλαβαίνεις ότι είναι εκεί. Ιδανικά ναι, αλλά ποιός σου λέει ότι το ιδανικό λειτουργικό σύστημα είναι εφικτό; Εδώ βάζουμε ακόμα τα κανάλια χειροκίνητα στις τηλεοράσεις και εσύ υποστηρίζεις ότι μια κατασκευή με εκατομμύρια states και 1500 διαφορετικά υποσυστήματα πρέπει και μπορεί να έχει interface φούρνου μικροκυμμάτων; Όσον αφορά στα υπόλοιπα που λες, έχω να (ξανα)πω κάτι (για 1000στη φορά): αυτό που έχεις μπροστά σου και ονομάζεται διανομή GNU/Linux είναι ένα σύνολο που απαρτίζεται από χιλιάδες διαφορετικά πακέτα που αναπτύσσουν χιλιάδες άνθρωποι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Το μόνο κοινό είναι ότι οι προγραμματιστές αυτοί έχουν επιλέξει να σου το δίνουν ελεύθερα για να το κάνεις ό,τι θέλεις και μπορείς εσύ, αλλά μέχρι εκεί. Κοινώς, δεν υπάρχει ένα κεντρικό "πρέπει το linux να κάνει αυτό" και "το linux έγινε για εκείνο". Το linux είναι αυτό που είναι και από 'κει και έπειτα όποιος θέλει να φτιάξει κάτι βασισμένος σε αυτό είναι ελεύθερος να το πράξει. Αλλά αν ρωτήσεις π.χ. τον Torvalds (τυχαίο όνομα) αν πιστεύει ότι το linux πρέπει να προαγάγει ένα μοντέλο ηλίθιου χρήστη, ενδεχομένως θα σου πει ότι διαφωνεί κάθετα (το έχει πει για την προσέγγιση του GNOME άλλωστε). Επίσης αν ρωτήσεις τον τάδε kernel developer γιατί γράφει κώδικα, είναι αρκετά πιθανό να σου πει «γιατί είμαι geek και γουστάρω» παρά «για να περάσει το linux στις μάζες». Επομένως κόφτε τις σταυροφορίες, λύστε όσα προβλήματα μπορείτε να λύσετε μόνοι σας και μην έχετε στρατηγικές απαιτήσεις από τους άλλους. Έτσι δουλεύει το opensource software, σας αρέσει δε σας αρέσει, είναι μέρος της συμφωνίας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DragonlordP Δημοσ. 19 Αυγούστου 2008 Share Δημοσ. 19 Αυγούστου 2008 Καλά, επειδή δεν έχω όρεξη για μακροσκελές flame, θα σου πω απλά ότι πρώτον δεν προσπαθώ να ξεκινήσω καμία σταυροφορία ούτε έχω απαιτήσεις από τους άλλους, τη γνώμη μου είπα απλά, θεωρώ τη συγκεκριμένη νοοτροπία αστεία, δεν περιμένω όμως να την αλλάξετε επειδή το είπα εγώ, δεύτερον ότι ενώ λες από τη μία ότι στο linux δεν υπάρχει "πρέπει το linux να κάνει αυτό" κλπ από την άλλη μιλάς για συμφωνίες και τέτοια, εγώ η μόνη συμφωνία που βλέπω είναι η GPL, τα υπόλοιπα είναι δικές σου ερμηνείες. Τέλος αν ίσχυαν αυτά που λες δεν θα είχαμε καν GUI στο GNU/linux, εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι χοντρικά όλα τα βήματα ανάπτυξης στα διάφορα μέρη του gnu/linux είναι προς τη διευκόλυνση του χρήστη (γιατί πχ βάζουν drivers στον kernel αφού οι πεφωτισμένοι linux users θα πρέπει να μπορούν -και να γουστάρουν- να το κάνουν χειροκίνητα; - εντελώς πρόχειρο παράδειγμα) και θέλω να πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια θα είναι πανεύκολο το να στήσεις και να χειριστείς ένα μηχάνημα με linux χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Καλό θα ήταν να σεβαστείτε μερικοί πως, όπως δε με ενδιαφέρει το πώς λειτουργεί το αυτοκίνητό μου εφόσον μπορώ να το χειριστώ επαρκώς για να πάω όπου θέλω (και για κάποιον που μίλησε πιο πάνω για αυτόματα, σήμερα αγόρασα το πρώτο μου αυτοκίνητο και είναι αυτόματο), έτσι υπάρχει και κόσμος που δεν ενδιαφέρεται για το compile αλλά θέλει για οποιονδήποτε λόγο να βάλει gnu/linux. Και αν κρίνουμε από την επιτυχία του ubuntu, αυτός ο κόσμος είναι ΠΑΡΑ πολύς. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.