Προς το περιεχόμενο

Διαφορες μεταξυ Ubuntu και Debian


blashyrkh+

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ακουγεται συχνα οτι μπορει η Ubuntu να ειναι debian based αλλα δεν ειναι τοσο σταθερη κ διανομη οσο η debian.Eνταξει σε ενα server machine δεν θα σκεφτομουν να βαλω ubuntu για λογους πρακτικους ομως πιο πολυ,δινει πραγματα που δεν χρειαζεται ενας server αλλα μεχρι εκει.Ουτε debian μαλλον θα εβαζα ομως. θα προτιμουσα κατι σε (open)bsd.Τωρα για τα desktop μηχανηματα το να ειναι προσφατες ακομα και unstable οι εκδοσεις δεν ειναι και κακο αν θες δεν της βαζεις καν.Πραγματικα ποιες ειναι οι πραγματικες διαφορες μεταξυ στις 2 διανομες περα απο τα παραπανω εργαλεια και τις ομορφιες (compiz κλπ)που προσφερει out of the box η ubuntu και οτι ειναι συχνα ενα βημα πιο μπροστα απο εκδοσεις?Σκεφτομαι οτι οι φιλοι της Debian απλα προσπαθουν να κρατησουν με νυχια και δοντια την ανερχομενη πορεια της Ubuntu η οποια ξεκινησε απο debian based αλλα φαινεται να δαγκωνει το χερι που την ταισε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 88
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Oλα είναι ένα μύθος και όλα βασίζονται από την χρήση που κάνει ο καθένας μας στις διανομες. Ξέρω πάρα πολλούς που έχουν στήσει server που τρέχουν ubuntu και φυσικά υπάρχουν αρκετές εταιρείες που κάνουν το ίδιο. Οπως και για desktop χρήση αρκετοί είναι που συντηρούν εγκαταστάσεις ubuntu πάνω από ένα χρόνο με συνεχή update και χωρίς να αντιμετωπίζουν τα παιδιαρώδη προβλήματα που συναντάς καθημερινά στα forum από αρχάριους χρήστες. Γιαυτό επειμένω ότι τα πάντα είναι θέμα χρήσης της κάθε διανομής και κατα πόσο έχεις την εμπειρία να δουλεύεις μαζί της.

Από την αλλη το debian προσφέρει σταθερότητα λόγο των αργών αναβαθμίσεων που έχει στην σταθερή του έκδοση. Από την μια είναι καλό αυτό λόγο ότι δεν θα υπάρχουν τόσα προβλήματα που δημιουργούνται με αναβαθμίσεις αλλά απο την άλλη δεν θα έχεις νέες τεχνολογίες που βγαίνουν όπως το kvm. Δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να περνάς πακέτα στην stable από τα unstable repositories. Αυτό θα μας το εξηγήσει καλύτερα κάποιος που χρησιμοποιεί την διανομή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χρησιμοποιω debian etch εδω και ενα χρονο τωρα σε ενα πολυ παλιο laptop(amd 450mhz 160mb ram).Εκανα netinstall το base system και τα υπολοιπα χειροκινητα με APT(xorg,fluxbox,htop,epiphany-browser,gparted,mplayer,xmms κ.λ....)Ολα δουλευουν αψογα και light και η ram δεν εχει ανεβει ποτε πανω απο 100 mb.

 

Οταν δοκιμασα το ιδιο με ubuntu mini μετα το δευτερο reboot κρασαρε ο grub:lol::lol:

Επισης εχω προσεξει οτι η ubuntu ειναι πιο βαρια σε θεμα απαιτησεων(ram,cpu)

Oταν ειχα βαλει ubuntu σε partition στο κανονικο μου pc αυτο που αντικρισα ηταν μια διανομη καθαρα για noobies αφου προσπαθει να μιμιθει την "ευκολια" των windows.Μαλιστα μου ειχε κανει εντυπωση πως με τον καιρο το συστημα γινοταν ολο και πιο αργο(Σας θυμιζει τιποτα?:-()Ετσι λοιπον

την εσβησα με τα ιδια εισιτηρια γιατι ηθελα κατι σταθερο και γρηγορο και οχι μια φθηνη απομιμιση των windows και 7gb γεματα πακετα τα οποια δεν ηθελα καν.Ετσι κατεληξα σε Debian και εχω παραμεινει εκει.Σταθεροτατο λειτουργικο ,light σε απαιτησεις οσο το θελει ο χρηστης και ευκολο στο configuration.

Σε διαφορα forums εχω δει να αναφερουν την ubuntu σαν τα "windows ME των διανομων" αν αυτο σου λεει κατι...

 

Δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να περνάς πακέτα στην stable από τα unstable repositories. Αυτό θα μας το εξηγήσει καλύτερα κάποιος που χρησιμοποιεί την διανομή.

 

Εχω αναβαθμισει κανονικα καποια πακετα απο την unstable(οπως τον xserver-xorg)και εχω εγκαταστησει και καποια αλλα χωρις κανενα προβλημα:-)(κατεβαζει και αναβαθμιζει αναλογα οτι χρειαζεται.)

 

Αυτα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

-Οταν δοκιμασα το ιδιο με ubuntu mini μετα το δευτερο reboot κρασαρε ο grub

Ή λάθος του grub που δεν το νομίζω ή δικό σου, συμβαίνουν αυτά.

 

-ηταν μια διανομη καθαρα για noobies αφου προσπαθει να μιμιθει την "ευκολια" των windows

Προσπαθεί να γίνει λειτουργική για όλους.

 

-Μαλιστα μου ειχε κανει εντυπωση πως με τον καιρο το συστημα γινοταν ολο και πιο αργο(Σας θυμιζει τιποτα?)

Όχι

 

-την εσβησα με τα ιδια εισιτηρια γιατι ηθελα κατι σταθερο και γρηγορο και οχι μια φθηνη απομιμιση των windows και 7gb γεματα πακετα τα οποια δεν ηθελα καν

 

Φθηνή όχι, δωρεάν ναι.

απομίμηση των windows όχι, φιλική προς τον χρήστη ναι.

7gb γεματα πακετα τα οποία δεν ήθελες καν εσύ, η πλειοψηφία και ο σκοπός της διανομής (user friendly - plug'n'play) όμως τα θέλει.

Καλά έκανες λοιπόν και αφού είδες οτι δεν σου κάνει να ψάξεις αλλού και όπως προείπες να βρείς αυτό που θες.

 

-Σε διαφορα forums εχω δει να αναφερουν την ubuntu σαν τα "windows ME των διανομων" αν αυτο σου λεει κατι...

Δεν μου λέει τίποτα, πρώτη φορά το ακούω!

Τα Vista δηλαδή ποια διανομή είναι?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτά που λες δεν ισχύουν. Στο linux δεν υπάρχει πουθενά registry για να κάνει μια διανομή αργή. Στο linux όλες οι διανομές μοιράζονται τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες ακριβώς εκδόσεις των προγραμμάτων. Τώρα αν εσύ έχεις κάνει τίποτα αλχημίες με το σύστημα σου και το έχεις κρεμάσει δεν φταίει καμία διανομη γιαυτό και δυστυχώς έχω να σου πω ότι όποια και να δοκιμάσεις με αυτήν την νοοτροπία που έχεις αργά η γρήγορα θα σου κάνει τα ίδια.

Τέλος είναι και μόνο γελοίο να συγκρινεις μια οποιαδήποτε διανομή linux με τα windows μια και για άλλη μια φορά να πω ότι οι διανομές μοιράζονται τον ίδιο kernel και σχεδόν το 99% των προγραμμάτων τους. Τα δε service που τρέχουν ενεργοποιούνται μόνο αν βρεθούν συσκευές που τα χρειάζονται σε αντίθεση με τα windows.

Και ότι αναφέρω παραπάνω δεν στα λέει κάποιο που τρέχει τώρα ubuntu αλλά κάποιος που συντηρεί το σύστημα του πάνω από χρόνο με τρία upgrade και που λειτουργεί άψογα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βεεεεβαια.

 

Απλα ανεφερα αυτα που προσεξα οταν δουλευα με ubuntu και τους λογους που πηγα σε Debian.Και καλα...που ζεις?Για πηγαινε μια βολτα στα ubuntu forums kai debian forums και δες για debian vs ubuntu,διαβασε τις γνωμες μακροχρονιων χρηστων tων δυο αυτων λειτουργικων και μετα ελα να τα ξαναπουμε..Ουτως η αλλως η ubuntu στηριζεται στις unstable εκδοσεις της Debian και για να τις κρινει η τελευταια unstable κατι θα ξερει.H iδια αναφερει:

 

"The code name for Debian's development distribution is "sid", aliased to "unstable". Most of the development work that is done in Debian, is uploaded to this distribution. This distribution will never get released; instead, packages from it will propagate into testing and then into a real release.

 

Please note that security updates for "unstable" distribution are not managed by the security team. Hence, "unstable" does not get security updates in a timely manner. For more information please see the Security Team's FAQ.

 

"sid" is subject to massive changes and in-place library updates. This can result in a very "unstable" system which contains packages that cannot be installed due to missing libraries, dependencies that cannot be fulfilled etc. Use it at your own risk!"

 

 

Α και η εννοια φιλικο προς τον χρηστη ειναι πολυδιαστατη.Που ξερεις τι μπορει να θελει ο καθε χρηστης απο το λειτουργικο του??Εγω για παραδειγμα γουσταρω να κανω σχεδον τα παντα μεσω terminal.Αν ηθελα πχ καθε φορα που συνδεω ενα usb stick στο pc να μου πεταει ενα πανεμορφο παραθυρακι με εκατο επιλογες στο τι θελω να τι κανω τοτε θα ειχα windows

 

Παιδια κακα τα ψεματα Linux=Unix=Terminal (επι το πλειστον παντα)

 

 

Φιλικα:-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

-Και καλα...που ζεις?Για πηγαινε μια βολτα στα ubuntu forums kai debian forums και δες για debian vs ubuntu,διαβασε τις γνωμες μακροχρονιων χρηστων tων δυο αυτων λειτουργικων και μετα ελα να τα ξαναπουμε..

 

Το ubuntu μακροχρόνιοι χρήστες του debian το ξεκίνησαν.

Οπότε ότι και να διαβάσεις είναι διαφορές μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις, γούστα και όνειρα...

 

-Α και η εννοια φιλικο προς τον χρηστη ειναι πολυδιαστατη.Που ξερεις τι μπορει να θελει ο καθε χρηστης απο το λειτουργικο του??

Αυτό που λές είναι απαιτήσεις χρήστη.

Η έννοια φιλικό προς τον χρήστη δεν είναι καθόλου πολυδιάστατη.

 

 

-Εγω για παραδειγμα γουσταρω να κανω σχεδον τα παντα μεσω terminal.Αν ηθελα πχ καθε φορα που συνδεω ενα usb stick στο pc να μου πεταει ενα πανεμορφο παραθυρακι με εκατο επιλογες στο τι θελω να τι κανω τοτε θα ειχα windows

 

Ωραία, εμείς που θέλουμε το παραθυράκι και δεν θέλουμε windows χρησιμοποιούμε ubuntu.

 

 

Φιλικά πάντα, :-)

Δημήτρης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mα γιαυτό υπάρχει και το πλήθος των διανομών για να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες του καθενός. Σε σένα μπορεί να αρέσει να δουλεύεις από terminal αλλά σε κάποιους αρέσει το σύστημα τους απλά να παίζει χωρίς πολλά πολλά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για την αρκίβεια το ubuntu το ξεκίνησαν προγραμματιστές που δούλευαν μέχρι τότε στο debian. Ο ίδιος ο mark shuttleworth ήταν developer του debian.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ δεν καταλαβαίνω το νόημα του post του tritonas00! Δηλαδή θέλεις να μας πείσεις ότι η τελειότερη διανομή είναι η Debian επειδή εσένα δεν "έκατσε" το Ubuntu στο PC σου; Ωραία! Και λοιπόν;

Πιστεύεις ότι όλοι όσοι έχουν Ubuntu ταλαιπωρούνται και αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που έβαλαν Linux στον υπολογιστή τους; Τί θέλεις να μας πεις ωρέ ποιητή;

Εκτός αν θες ν' ανοίξεις flame για τις διανομές, οπότε ν' αρχίσω κι εγώ να σου αναπτύσσω τα προτερήματα του Gentoo έναντι του Debian και ο άλλος για την υπεροχή του Mint απέναντι στο PCLOS και πάει λέγοντας!

Μπράβο σου που την καταβρήκες με την Debian, αλλά please, κόψε αυτό το ελιτίστικο υπεροπτικό στυλάκι γιατί είναι άκρως απωθητικό.

Φιλικά.:-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ δεν καταλαβαίνω το νόημα του post του tritonas00! Δηλαδή θέλεις να μας πείσεις ότι η τελειότερη διανομή είναι η Debian επειδή εσένα δεν "έκατσε" το Ubuntu στο PC σου; Ωραία! Και λοιπόν;

Πιστεύεις ότι όλοι όσοι έχουν Ubuntu ταλαιπωρούνται και αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που έβαλαν Linux στον υπολογιστή τους; Τί θέλεις να μας πεις ωρέ ποιητή;

Εκτός αν θες ν' ανοίξεις flame για τις διανομές, οπότε ν' αρχίσω κι εγώ να σου αναπτύσσω τα προτερήματα του Gentoo έναντι του Debian και ο άλλος για την υπεροχή του Mint απέναντι στο PCLOS και πάει λέγοντας!

Μπράβο σου που την καταβρήκες με την Debian, αλλά please, κόψε αυτό το ελιτίστικο υπεροπτικό στυλάκι γιατί είναι άκρως απωθητικό.

Φιλικά.:-)

 

Μα το topic εχει τιτλο "Διαφορες μεταξυ Ubuntu και Debian"Τι να πω??Πιστευω πως η Debian ειναι πιο σταθερη και γρηγορη.Αυτα δεν ειναι διαφορες?Τι γνωμη μου λεω και τιποτα παραπανω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παρακαλώ να μην εξελιχθεί σε distro-flame, γιατί υπάρχει και το λουκέτο ;)

 

Οι βασικότερες διαφορές ανάμεσα στο debian και το ubuntu είναι οι εξής:

  • Το Debian έχει 3 branches, το stable, το testing και το unstable. Το stable είναι οι επίσημες εκδόσεις το υ Debian (π.χ. woody, sarge, etch κλπ), ενώ το testing και το unstable είναι rolling branches, δηλαδή τα πακέτα τους συνεχώς αναβαθμίζονται στις τελευταίες εκδόσεις. Και τα 3 branches είναι απόλυτα χρησιμοποιήσιμα, ανάλογα με τις δυνατότητες και τη θέληση του κάθε χρήστη. Το Ubuntu από την άλλη πλευρά πρακτικά έχει μόνο stable branch, με κύκλο 6 μηνών, ο οποίος είναι συγχρονισμένος με τον κύκλο του GNOME.
  • Το Debian παρέχει security support για όλα τα πακέτα που διαθέτει στα repositories του. To security support παρέχεται τόσο για το stable, όσο και για το unstable (όχι όμως και γιια το testing). Αντίθετα, το Ubuntu εγγυάται support μόνο για το main (ένα μικρό υποσύνολο των πακέτων του δηλαδή), ενώ δε δίνει εγγυήσεις για το universe και το multiverse. Από μια πρόχειρη στατιστική που έχω κάνει, το security support του debian είναι πολύ πιο γρήγορο και σοβαρό από αυτό του ubuntu.
  • Στόχος του Ubuntu είναι το desktop του μέσου χρήστη. Προς τα εκεί γίνεται το (όποιο) development κάνει η canonical. Αντίθετα, το debian αυτοπροσδιορίζεται ως ένα γενικής χρήσης Λ/Σ (Universal Operating System), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στόχος είναι να τρέχει τόσο σε desktops, όσο και σε servers και σε embedded συστήματα διαφορετικών αρχιτεκτονικών. Επομένως, το debian τρέχει σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος hardware και είναι κατάλληλο για μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών απ' ότι το Ubuntu.
  • Το Debian έχει κάποιες πολύ αυστηρές αρχές, σχετικά με το τι μπαίνει στη διανομή και πως (τα λεγόμενα DFSG - Debian Free Software Guidelines). Σε γενικές γραμμές, binary-only software σπανίως μπαίνει στη διανομή οπότε για κάποιες εφαρμογές (flash, skype, opera κλπ) ο χρήστης πρέπει να χρησιμοποιήσει τρίτα repositories ή μεμονομένα πακέτα των κατασκευαστών. Επίσης το Debian αφαιρεί τυχόν πατενταρισμένους αλγορίθμους από το software που διανέμει, πράγμα το οποίο επηρεάζει κυρίως τα σχετικά με τα πολυμέσα πακέτα.
  • Το Debian δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην αξιοπιστία και τη χρήση κοινώς αποδεκτών προτύπων (π.χ. LSB). Αντίθετα το ubuntu όλη τη σχετική δουλειά την παίρνει έτοιμη από το debian και το δικό τους βάρος σε ένα development lifecycle 6 μηνών δίνεται στην ενσωμάτωση περιορισμένων νέων τεχνολογιών.

 

Γενικά (προσωπικά) συμπεράσματα:

Σε καθημερινή χρήση βρίσκω το ubuntu τουλάχιστον κουραστικό και τίγκα στο bug. Προτιμώ 1000 φορές να χτίσω ένα σύστημα όπως το θέλω, παρά να πρέπει να «γδύσω» μια παραφορτωμένη διανομή, ενώ θεωρώ απαράδεκτο να ενσωματώνονται αδοκίμαστα προγράμματα σε stable releases (π.χ. x.org, kernel και firefox στο hardy). Επίσης διαφωνώ κάθετα με τη δημιουργία τεχνητών διαχωρισμών π.χ. Ubuntu vs Kubuntu vs Xubuntu· το debian έχει ως το default desktop του το GNOME μεν (όταν επιλέξεις εγκατάσταση με desktop), αλλά πουθενά δε

δημιουργούνται τέτοιου είδους διαχωρισμοί. Αντίθετα, δίνει ίδιο βάρος στα 2 μεγάλα γραφικά περιβάλλοντα και παρέχει ένα πλήθος από εναλλακτικούς window managers, χωρίς να «πατρονάρει» το χρήστη. Τελικά, το ubuntu είναι μια χαρά για τον απλό ή τον αρχάριο χρήστη, αλλά για οποιονδήποτε θέλει το κάτι παραπάνω, νομίζω ότι το debian είναι πολύ καταλληλότερο.

 

Τέλος, το να «δαγκώσει το χέρι που την ταΐζει» είναι τελείως χαζό. Η canonical και η κοινότητα του ubuntu δεν έχουν την ικανότητα να υποκαταστήσουν τη δουλειά που κάνει το debian για αυτούς και τουλάχιστον η canonical το ξέρει (η κοινότητα όμως επιδεικνύει ώρες-ώρες μια ακατανόητη αλλαζονία). Προσωπικά, ως θιασώτης του Debian, θέλω να αποδίδονται τα του καίσαρος τω καίσαρι ;-)

 

Κλείνοντας, μια παρατήρηση σχετικά με την «κοινότητα»: Η αλήθεια είναι ότι οι χρήστες του Ubuntu εισήλθαν μαζικά στο χώρο και διαφέρουν ριζικά ακόμα και από τον πρωτάρη το παρελθόντος και αυτό δημιουργεί μερικές φορές προστριβές με τους «παλιότερους». Παλιότερα, ένα μεγάλο κομμάτι των νέων χρηστών Linux είχε καταλήξει στο Linux επειδή έψαχνε να βρει κάτι και είχε διάθεση να ασχοληθεί. Πλέον που έχει γίνει μόδα (κυρίως με το Ubuntu), ένα μεγάλο κομμάτι των νέων χρηστών ενδιαφέρεται μόνο να κάνει το «κομμάτι» του. Δεν κατανοεί τι σημαίνει το "AS-IS" στη GPL, δεν ενδιαφέρεται να μάθει τους εσωτερικούς μηχανισμούς του Λ/Σ και, το κυριότερο, δεν κατανοεί τι θα πει «διάβασε το manual», παρά θεωρεί τους «γνώστες» «ελιτιστές».

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι και από την άλλη είναι ακατανόητη η άρνηση αποδοχής του προφανές από τους παλιούς χρήστες του linux. Δλδ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν το pc τους θέλουν να κάνουν βασικές δουλειές απλά και χωρις να χρειάζετε να ξέρουν τα ενδότερα του λειτουργικού τους.

Και είναι ακατανόητη η εμπάθεια που υπάρχει προς το ubuntu από τους λεγόμενους geek linux user που ξεκινάει από μια απλή απέχθεια του ονόματος μέχρι μια γενική κατακραυγή της διανομής. Φυσικά κανείς από αυτούς δεν λέει ποιοί στήσανε την διανομή κα τι κάναν πριν φτιάξουν την διανομή.

Ενα δείγμα αυτής της εμπάθειας υπήρξε και στο πρόσφατο συνέδριο κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού που έγινε στην Ελλάδα. Εκεί όλοι παρουσίασαν την δουλειά τους χωρίς κανένας να διαμαρτυρηθεί για κάτι. Οταν ήρθε η σειρά της παρουσίασης του ubuntu-gr που εκπροσωπεί 1000 μέλοι εγγεγραμμένα και άλλα 700 στο που συμμετέχουν καθημερινά στο forum του βγήκαν κάποοι από την Ελληνική ομάδα του debian και ρωτάγανε γιατί το launchpad είναι κλειστού κώδικα λες και είχαν την εντύπωση ότι εκπροσωπούμε την canonical και όχι την κοινότητα.

Αυτό είναι το άσχημο apoikos ότι συν την καθημερινή βοήθεια που προσφέρουμε σε νέους χρήστες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το καθημερινό πρόβλημα που λέγετε "Παλιοί χρήστες του LInux" η ακόμα και χρήστες " Εμαθα 10 πράγματα και τώρα βρίζω αυτόν που μου άνοιξε τα ματια"

 

edit: Aυτά τα προβλήματα και τα bug που συχνά αναφέρετε γιατί δεν τα έχω δει εγώ? Αυτην την απορία δεν μου έχει λύσει κανεις μέχρι τώρα. Η καλύτερα για να το διατυπώσω αλλιώς γιατί έχω μια υποψία ότι bug που λέτε αναφέρετε κατα 100% πάντα και από άλλες διανομές που χρησιμοποιούν τις ίδιες εκδόσεις των προγραμμάτων? Αυτό ποτέ κανείς από τους λεγόμενους έμπειρους δεν μου έχει απαντήσει ποτέ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@chek2fire: Δεν παρουσιάζονται όλα τα bugs σε όλα τα setups. Αλλοίμονο, αν ένα bug παρουσιαζόταν παντού και κατάφερνε να περάσει σε stable release! Σε κάθε περίπτωση, το "σ' εμένα δουλεύει μια χαρά" δε σημαίνει ότι δεν έχει bug.

 

Δλδ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν το pc τους θέλουν να κάνουν βασικές δουλειές απλά και χωρις να χρειάζετε να ξέρουν τα ενδότερα του λειτουργικού τους.

Ναι' date=' έχει καλώς. Αν όμως θες να κάνεις οτιδήποτε παραπάνω από τα βασικά (= browsing + word processor), [b']πρέπει[/b] να ξέρεις 5-10 πράγματα για το πως δουλεύει ο υπολογιστής και το λειτουργικό σου.

Κατά δεύτερον, έχεις ποτέ αναρωτηθεί μετά από πόσες 100άδες απαντήσεις στο πως να κάνει κανείς re-install το grub θα σου σπάσουν τα νεύρα; Δεν είναι ότι δε γουστάρουμε νέους, αλλά ότι οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν το "συν Αθηνά και χείρα κίνει", ότι δηλαδή δεν έχει κανείς καμία υποχρέωση να τους λύσει τα προβλήματα αν οι ίδιοι δεν ασχοληθούν έστω και στοιχειωδώς.

 

Όσον αφορά στα του fosscomm, καλά έκανε ο debian developer και σας ρώτησε. Τα πάντα σε αυτή τη ζωή είναι ζήτημα πολιτικής (όχι με τη συνηθισμένη έννοια): το ubuntu πήρε όλα του τα πακέτα έτοιμα από το debian, έφτιαξε ένα χρήσιμο πράγμα (το launchpad) και το κράτησε closed source με τη δήθεν δικαιολογία του forkability. Και εσείς το launchpad το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα για να κάνετε τη δουλειά σας (επιβραβεύοντας έμμεσα τη συμπεριφορά της canonical), τη στιγμή που θα μπορούσατε να στήσετε κάτι εναλλακτικό (ως κοινότητα). Φυσικά, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε, αλλά να αναμένετε ότι θα δέχεστε κριτική, διότι παίζετε σε έναν χώρο του οποίου τις ισορροπίες και τα ταμπού δεν κατανοείτε (ακόμα) πλήρως.

 

Αυτό είναι το άσχημο apoikos ότι συν την καθημερινή βοήθεια που προσφέρουμε σε νέους χρήστες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το καθημερινό πρόβλημα που λέγετε "Παλιοί χρήστες του LInux"

Στη θέση σου δε θα θεωρούσα τους παλιούς χρήστες "πρόβλημα". Ναι, πορουσιάζουν απότομες συμπεριφορές μεν (που συνήθως οφείλονται στην εξάντληση της υπομονής μετά από κάποιο καιρό), είναι όμως αυτοί που λύνουν τα προβλήματα, φτιάχνουν και συντηρούν διανομές, γράφουν software κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι δε λέτε στους νέους χρήστες εξ αρχής με τι πάνε να μπλέξουν. Γιατί προέρχονται από έναν κόσμο στον οποίο τα πάντα ήταν αμετάβλητα από το '95 και δε συνειδητοποιούν πόσο βαθιά ριζωμένα είναι κάποια πράγματα μέσα τους, τα οποία πρέπει να αλλάξουν.

 

Παρεμπτιπτόντως, οι αριθμοί στα φόρα δε σημαίνουν και πολλά. Η κοινότητα του Debian π.χ. δε χρησιμοποιεί fora για να επικοινωνεί, όπως κάνουν άλλωστε και ελάχιστοι "παλιοί" linuxάδες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...