Προς το περιεχόμενο

Σκληρος για νεο Pc

spid_x

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Aν θες διαβασε και αυτο το post που ειχα κανει εγω παλαιοτερα http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=258501

Θα σου ανοιξει τα ματια πιστευω. Αγορασα τελικα τοτε τον WESTERN DIGITAL 640GB WD6400AAKS CAVIAR SE16 SATA και δεν το μετανιωσα ποτε.

Εμεινα κατευχαριστημενος οπως θα μηνεις και εσι. Ευτυχως που μου εκοψε και εκανα τοτε την ερωτηση στο forum γιατι συνηθως δεν ρωταω μιας και ασχολουμε 10ετιες με υπολογιστες. (Απο την εποχη του amstrad cpc στα 4 mhz..), και συχνα νομιζω οτι τα ξερω ολα. Επειδη ομως ολα εξελισονται, σε πολλα πραγματα ολοι μενουμε πισω, και ολο και καποιος αλλος ξερει περισσοτερα απο τον καθενα. Ευτυχως μου ανοιξε τα ματια ο ThReSh και εμενα και πηρα τον συγκεριμενο σκληρο και τωρα ετοιμαζομαι να παρω ακομα ενα να τον βαλω σε raid για 2πλασιασμο των επιδοσεων. Ο συγκεκριμενος σκληρος εκτος του οτι ειναι στην ουσια ο γρηγοροτερος σκληρος στις 7200 στροφες, με την τεχνολογια inteliseek αν το γραφω καλα ειναι σχεδον αθορυβος. (Ο ποιο αθορυβος σκληρος που εχω παρει ποτε, και εχω παρει αρκετους).Η συγκεκρημενη τεχνολογια δεν ειναι διαφημιστικο Marketing αλλα πραγματικα δουλευει για να σου προσφερει μειωση θορυβου. Επιπλεον ειναι πολυ φτηνος. Να το πω απλα παιρνει 10 σε ταχυτητα (στις 7200 στροφες) 10 σε θορυβο, 10 σε σχεση αποδοσης προς τιμη. Πολυ το ψαχνεις. Οι αλλες λυσεις στις 10.000 στροφες ειναι βεβαια ποιο γρηγοροι, αλλα σε καμια περιπτωση δεν αξιζουν τα τοσο παραπανω χρηματα για την διαφορα των επιδοσεων, για ενα μεσο χρηστη.

Απο τις ερωτησεις που κανεις ειναι φανερο οτι εισαι μεσος (και ποιο κατω κατα τη γνωμη μου) χρηστης, και σε καμια περιπτωση δεν χρειαζεσαι 10000 στροφες δισκο.

Επιπλεον, να αναφερω κατι που εχω ηδη κανει. Εχω χωρισει σε 4 partion το δισκο. Εχω τα xp στο πρωτο partion το οποιο ειναι και το ταχυτερο (γιατι ειναι στην ακρη του δισκου-100 giga) με αποτελεσμα να ειναι παρα πολυ γρηγορος και με ακομα καλυτερο seek time. Στα επιπεδα δηλαδη ενος δισκου 10.000 στροφων και ελαφρος χειροτερο seek time στο συγκεκριμενο partion. τα εχω μετρησει ο ιδιος και εχω διαπιστωσει οτι το κολπο δουλευει στην πραξη, με αυξηση επιδοσεων. Αυτα απο εμενα. α! ο τελευταιος σκληρος που αναφερεις, με τα 740 giga ειναι ποιο αργος. Μην μπερδευεσαι με το μεγαλυτερο buffer που εχει, και εγω εκει την παταγα. Δεν θα βρεις ποιο γρηγορο σκληρο απο τον WD6400AAKS ,στις 7200 στροφες, μονο καποιους στο 1tb sumsung που εχουν κατασκευαστει με την ιδια πυκνοτητα, οι οποιοι δεν ειναι γρηγοροτεροι, ειναι απλα το ιδιο γρηγοροι.

Δημοσ.
πηρα τον συγκεριμενο σκληρο και τωρα ετοιμαζομαι να παρω ακομα ενα να τον βαλω σε raid για 2πλασιασμο των επιδοσεων

Έχω 5 χρόνια raid 0..δεν υπάρχει διπλασιασμός επιδόσεων..όμως υπάρχει μια σημαντική βελτίωση..όχι όμως διπλασιασμός.. αυτό απλά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις..:-)

• Super Moderators
Δημοσ.

σε καθημερινές (real) εφαρμογές δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βελτίωση, μόνο σε benchmarks κυρίως...

Δημοσ.

Ναι ε? Καλα το 2πλασιασμος ηταν για να μην γραφω πολλα απλα περιμενα οτι πχ, αν φορτωνεις ενα game με μεγεθος στο σκληρο 1 Giga, και θελει πχ 20 δευτερολεπτα, αν το εχεις κανει σε raid με 2 δισκους εγκατασταση, να κανει π.χ 13-15 sec. Στηριζομενος στην ιδεα οτι θα διαβαζουν 2 κεφαλες ταυτοχρονα απο 500 mb η καθε μια.. Που κανω λαθος ? Η απλα η θεωρια απο την πραξη διαφερει τοσο πολυ?

• Super Moderators
Δημοσ.

συνήθως σε μεταφορές αρχείων από δίσκο σε δίσκο (ή από pc σε pc) θα δεις σοβαρή βελτίωση...

Δημοσ.

Για να το λες κατι θα ξερεις.. Αμα ειναι ετσι να το ξεχασω το raid καλυτερα..

Λιγο ασχετο με το αρχικο post αλλα αμα εχει κανεις κανα site που να κανει τετοια συγκριση, benchmarc read /write με raid και χωρις, νσ τιξω μια ματια, αν και εκ τον προτερων καταλαβαινω οτι , οτι νουμερα και να διαβασω, στην πραξη μπορει να μην ειναι καθολου ετσι.

• Super Moderators
Δημοσ.

δεν "ξέρω", έτσι έχω ακούσει από άλλους (δεν γουστάρω καθόλου raid)

πχ ο liopyr, από ότι μου έχει πει έχει σε raid 0 δυο 640gb WD και δεν βλέπει διαφορά επιδόσεων σε καθημερινές εφαρμογές και έτσι...

Δημοσ.

Σαφώς και δεν διπλασιάζονται οι overall επιδόσεις των σκληρών σε RAID συνδεσμολογία γιατί ενώ έχεις θεωρητικά διπλάσιο read και write rate έχεις και τις πάγιες καθυστερήσεις για seek, spin up, read error retries, calibration retries κτλ...

Ακόμα τα πιο σύνθετα TOCs και Headers των Sectors των σκληρών καθυστερούν και την απόκριση των ελεγκτών οι οποίοι όταν είναι on board δεν είναι και οι καλύτεροι που υπάρχουν. Ο κανόνας είναι απλός, αν η δουλείες σου περιέχουν μεγάλα data transfer η RAID συνδεσμολογία σου προσφέρει πολλά, αν όχι σου προσφέρει λιγότερα!

Δημοσ.

Thanks. Δηλαδη ρε παιδια για να καταλαβω, οσοι εχετε raid, στην πραξη, με καθημερινες εφαρμογες, δεν μιλαμε για εξεζητημενες εφαρμογες, αλλα για ενα μεσο χρηστη, τι αυξηση επιδοσεων πιστευετε οτι εχετε στην πραξη? 5%, 10%?

Τελος κατι που με ενδιαφερει πολυ. Βελτιωνεται καθολου, και αν ναι ποσο περιπου η εκινηση του λειτουργικου α) μετα απο shutdown β)μετα απο αδρανοποιηση?

Δημοσ.

Δεν ξέρω σε τι ποσοστό αντιστοιχούσε η αύξηση των επιδόσεων με το raid, πάντως ήταν αρκετά μικρό για να το κρατήσω (είχα παλιότερα και το διάλυσα).

Δεν τα χα χρονομετρήσει αλλά ο χρόνος εκκίνησης μετά από shutdown δε νομίζω να επηρεάζεται ιδιαίτερα από το RAID-0. Αντίθετα μετά από το hibernate, πιστεύω πως θα υπάρχει ορατή διαφορά μιας και όλα τα δεδομένα που θα φορτωθούν στη μνήμη θα διαβαστούν από ένα μόνο (μεγάλο) αρχείο. Όχι ότι αυτός είναι ικανός λόγος για να προχωρήσεις σε RAID-0 :)

Δημοσ.

Και η εκκίνηση από shutdown και η εκκίνηση από hibernation θα βελτιωθούν αλλά μην περιμένεις θαύματα. Επίσης να ξαναπώ ότι ο controller παίζει μεγάλο ρόλο ειδικά όταν μιλάμε για RAID με striping. Και να θυμίσω ότι οι συστοιχίες RAID είναι κάπως server-oriented οπότε αυτό και μόνο λέει ότι για desktop/windows χρήση τα οφέλη είναι λίγα.

Δημοσ.

Σε οποιο προγραμμα/ παιχνιδι εχεις μεταφορα δεδομενων απο τους δισκους στη ram, ακα φορτωμα, θα δεις αρκετες διαφορες με το raid. Εγω με 2 παλιους 120gb WD ειδα σε benchmark HDD->Ram διαφορα απο 47μβ/ς average read σε 78mb/s. Επισεις στο boot time tων windows ηταν περιπου 20% ταχυτερο.

To προβλημα με το raid δεν ειναι οτι θα δεν τα πιανει, αλλα οτι τα ποιανει σπανια μιας και τα περισσοτερα accesses στον δισκο γινοντε σε πολλα μικρα αρχεια και οχι σε ενα μεγαλο ετσι ωστε να μινει το read ψιλα για να δεις διαφορα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...