mazda Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Το Σάββατο, 12/7/2008, πηγαίνοντας για μπάνιο, στη Σκύρο, βρέθηκα μπροστά σε μιά εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη, διαπιστώνοντας οτι το σύννεφο στο βάθος δεν ήταν ακριβώς σύννεφο, αλλά πυκνός καπνός. Ηταν καπνός από μεγάλη φωτιά στο πευκοδάσος που κάλυπτε το βόρειο κομμάτι του μικρού νησιού. Και ήταν μεγάλη η φωτιά γιατί λίγα λεπτά αργότερα, μόλις βρέθηκα στην αμμουδιά της Καλαμίτσας, είδα τα πυροσβεστικά CanadairCL-415 να κατεβαίνουν στη θάλασσα γιʼανεφοδιασμό, κιʼήταν επτά (από τα 10 που διαθέτουμε!!!). Αν και είχαν αρχίσει νωρίτερα τις ρίψεις, να μιλήσω μόνο γιʼαυτό που είδα: Με τα μάτια μου, λοιπόν, τα έβλεπα, εξήμισι ώρες, να πηγαινοέρχονται σε κύκλους χτυπώντας το θηρίο που είχε ξυπνήσει απʼτο πρωί και κατάτρωγε το δάσος. Ορμούσαν μέχρι που νύχτωσε, ξανά και ξανά, χωρίς ανάσα, χωρίς φαί, ακατούρητοι, ακούραστοι, χωρίς φόβο, πολεμώντας με τις μικρές τους υδάτινες λόγχες να γκρεμίσουν το θεόρατο καθεδρικό των πύρινων γλωσσών. Δεν φοβήθηκαν ούτε όταν, κατά τις δύο το μεσημέρι, το τέρας σηκώθηκε όρθιο και ούρλιαξε τόσο δυνατά που ο καπνός του έφτασε στο Σούνιο. Από κοντά πολέμαγαν και δυό ελικόπτερα, αυτά που είναι σαν τεράστιες ακρίδες, πολύ μικρά όμως στην άνιση μάχη. Και δεν έφυγαν, παρά μόνο σαν νύχτωσε και δε βλέπανε άλλο. Και απʼτα χαράματα της Κυριακής ξανάρχισε ο πόλεμος. Μέχρι που τελικά, νικήσανε. ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οσες ώρες τα έβλεπα, τα Canadairγύριζαν σε κύκλους των οκτώμισι λεπτών (άντε πές εννέα), δηλαδή έκαναν τουλάχιστον 43 ρίψεις το καθένα. Με 5,5 τόνους νερό περίπου σε κάθε ρίψη κουβάλησαν και έριξαν στη φωτιά τουλάχιστον 236 τόνους νερού το καθένα. Και συνολικά ρίξανε, όσο τα έβλεπα εγώ, πάνω απο 1655 τόνους νερού. Οι 43 ρίψεις αντιστοιχούν σε όσες απο/προσγειώσεις κάνει ένα πλήρωμα Boeing 747 σε 6 μήνες, αν δεν κάνω λάθος. Η μέγιστη ταχύτητα των CL-415 είναι 375 km/h (λίγο πιο γρήγορα από Formula 1), ενώ όταν κάνουν ρίψη, πετούν (?) με 195 km/h (πιο αργά απο την τελική του οικογενειακού μας αυτοκινήτου). Το κάθε πλήρωμα αποτελείται από δύο άτομα που ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ Εχουν τελική μεγαλύτερη από Formula 1, αλλά δεν οδηγούν Formula 1. Και δεν έχει βέβαια, καμία σχέση ο μισθός τους με αυτόν των πιλότων της Formula 1! Δεν πετούν σε ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, πετούν μέσα σε καπνό και φλόγες. Οι σμαραγδένιες θάλασσες, που κολυμπάμε εμείς που «βλέπουμε» είναι νερό για να σβήσει η φωτιά Οταν, όταν και άν, τελειώσουν και γυρίσουν στην Ελευσίνα δεν τους περιμένει κανείς. Δεν απεργούν. Ποτέ! Δεν επιτρέπεται να είναι ευρύπυγοι, άρα δεν συνδικαλίζονται. Δεν είναι αρμόδιοι, άρα είναι υπεύθυνοι. Δεν φορούν φανταχτερές στολές και δεν εμφανίζονται ποτέ σε κανάλια. Η γειτονιά τους ξέρει μόνο οτι δουλεύουν (!) στην Αεροπορία. Δεν θα αναφερθεί ποτέ κανείς γιʼαυτούς με το μικρό τους όνομα. Ούτε με το επίθετο, διότι είναι ανώνυμοι!!! Νομίζω όμως, οτι θυμάμαι κάποιους αριθμούς: 2049 2044 2054 2053 2050 2052 2051 ΑΦΙΕΡΩΣΗ Με κατανόηση, στην παγκόσμια κότα, που δήλωσε σε «κανάλι» στην τελευταία φωτιά του Υμηττού «...τʼαεροπλάνα κάνανε μία ώρα νάρθουν...» !!! Μία, να είναι η ώρα σας, μαντάμ. Κι εκείνη, στο κρεββάτι! ΕΥΧΗ Την έχει κάνει η γιαγιά μου: «Γειά στα χεράκια σας παλληκάρια μου» και, «Να σας χαίρεται η μανούλα σας λεβέντες μου» Και η γυναίκα σας και τα παιδιά σας κι εμείς οι κολυμβητές, οι παρατηρητές, οι αμέτοχοι, οι ευγνώμονες Υ.Γ. Σαν παρατηρητής, κολυμβητής, αμέτοχος και θλιβερά ανίκανος, έσφιγγα ασυναίσθητα τις γροθιές μου όταν οι πιλότοι πίεζαν (και ίσως με τα ίδια τους τα χέρια τους τραβούσαν) τα CL-415, να σηκωθούν φορτωμένα, βογγώντας από την Καλαμίτσα. Ο ήχος από τους P&W, που αγωνίζονταν να ισορροπήσουν τα αεροπλανάκια που κλυδωνίζονταν στο δυνατό Βοριά δεν είχε τίποτα το ηρωικό, το φαντασμαγορικό, τέλος πάντων! - Γιαγιά, οι άγγελοι έχουν φτερά; - Εχουν, αγόρι μου. - Γιαγιά, οι άγγελοι έχουν ονόματα; - Εχουν αγόρι μου. - Και πώς τους λένε: - 2049, 2044, 2054, 2053, 2050, 2052, 2051. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Οπως λεω και πιο κατω πηρα ενα email απο ενα φιλο με ενα αρχειο word μεσα ανωνυμο....αρα δεν ξερω την πηγη αυτου του κειμενου...Εγω απλως το μετεφερα μεσα εδω
Praetorianos Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Πολύ ωραίο ποστ και όντως άξιζε στα παιδιά των Canadair αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι έγινε too melo σε κάποια σημεία (δικαιολογημένα ίσως). ΥΓ Οι κότες και γενικά οι ηλίθιοι που διαμαρτύρονται για την πυροσβεστική κάθε φορά που έχει φωτιά ας κάτσουν σπίτι τους να πλέξουν πουλόβερ
MantiVersuS Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Ωραίο ποστ! Τους χρειάζεται ένα μεγάλο μπράβο για την δουλειά τους! Μπράβο και συγχαρητήρια!
kage Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 ας δουμε κ την αλλη μερια... ποσους μηνες δουλευουν το χρονο?3-4 του καλοκαιριου ?μετα τι κανουν? εννοειται πως κανουν πολυ καλη δουλεια αν κ απ οτι ξερω οι σωστες ριψεις ερχονται με την εμπειρια...κ απ οτι εχει ακουσει οι περισσοτεροι πλεον ειναι νεοι. τα παραπονα δεν ειναι γι αυτους αλλα γι αυτους που τους συντονιζουν... http://homepages.pathfinder.gr/jkarsiotis/phot-metg-gr.htmεδω λενε οτι υποτιθεται εχουν 26 αεροπλανα κ οχι 10... ποσα χρονια εχουν να παραγγειλουν νεα canadair?2-3...
klainmaingr Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Επειδή έτυχε να υπηρετώ κυριολεκτικά δίπλα σε αυτούς που τα συντονίζουν πρέπει να πώ οτι κάνουν το καλύτερο που μπορούν με αυτά που τους δίνονται.. 4 ενεργά canadair έχουμε στη β.ελλάδα και 2πλάσια στη νότια... Αυτά.. Τελεία και παύλα.. Τα 26 δεν ξέρω ποιος τα φαντάστηκε.. Είναι μισά 215 και μισά 415.. Οι φωτιές που καλούνται να σβήσουν καθημερινά είναι πολύ περισσότερες απο αυτές που φτάνουν στα αυτιά σας μέσω των ειδήσεων.. Πετάνε κυριολεκτικά απο το πρωί μέχρι το τελευταίο φώς της ημέρας ασταμάτητα μιας και το βράδυ δεν έχουν τη δυνατότητα να επιχειρήσουν.. Όλα αυτά συνήθως με περιορισμένη ορατότητα και εξωφρενικές συνθήκες και θερμοκρασίες.. Το χείμωνα που αναφέρατε κάνουν εκπαιδευτικές πτήσεις και σχεδιασμό για την πυροσβεστική περίοδο που είναι γύρω στους 5 μήνες.. Δεν νομίζω να περιμένετε κάποιος να πιάσει ξαφνικά ένα canadair και να κάνει ρίψεις και προσθαλλασώσεις χωρίς εκπαίδευση... Επίσης τα αεροπλάνα θέλουν μέρα νύχτα -χειμώνα καλοκαίρι συντήρηση.. Κάνουν το καλύτερο δυνατό και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό απο την άνεση του καναπέ του.. Το αν δεν έχουμε παραπάνω αεροπλάνα σίγουρα δεν είναι ευθύνη των συντονιστών αλλα φτάνει ΠΟΛΥ πιο πάνω.. Να σημειώσω οτι όλα αυτά τα κάνουν με μισθούς που κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα που πιστέψτε με ΔΕΝ αξίζουν τον κίνδυνο που διατρέχεις καθημερινά.. Respect στα παιδιά και respect στους αδικοχαμένους Χατζούδη και Στοιλίδη στις περσινές πυρκαγιές στην Εύβοια... Μακάρι να μην ξαναχρειαστεί να θρηνήσουμε θύματα ποτέ.. Επιχειρήσεις Β.Ελλάδα http://www.haf.gr/en/structure/units/day/units/113cw.asp (Θεσσαλονίκη) 383 MEEA Επιχειρήσεις Ν.Ελλάδα http://www.haf.gr/en/structure/units/day/units/112cw.asp (Ελευσίνα)
Tzimmys Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Μπράβο σε σένα φίλε που το έγραψες και ένα τεράστιο μπράβο στους πιλότους αυτούς.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2008 ας δουμε κ την αλλη μερια...ποσους μηνες δουλευουν το χρονο?3-4 του καλοκαιριου ?μετα τι κανουν? Τι ερωτηση ειναι αυτη? Στρατιωτικοι. Καπου ειχα ακουσει οτι πετανε πολεμικα αεροπλανα τον υπολοιπο χρονο, δε ξερω αν ισχυει. Αν οχι, κανουν κανονικα τα 8ωρα τους, τις υπηρεσιες τους, τις υπερωριες τους, τις ασκησεις τους. Οπως καθε μονιμος στρατιωτικος. Και το καλοκαιρι ξεσκιζονται ολη μερα και παιζουν τη ζωη τους κορωνα γραματα για να βγαινει η κυρια ταδε στα καναλια και να λεει "ανυπαρκτη πυροσβεστικη, δε ντρεπονται οι αλητες, καθυστερησαν να φτασουν και κινδυνευσε να καει ο κηπος απτο (αυθαιρετο αρκετες φορες) εξοχικο κλπ". Μαλιστα τα canadair 215 δεν εχουν κλιματισμο. Αρα σκεψου το εξης. 40 βαθμους υπο σκια. 60+ υπο ηλιο που πετανε τα αεροπλανα. Λαμαρινα που πυρωνει και το 60+ γινεται ακομα παραπανω. Πετας πανω απο φλογες αρα το παραπανω απτο 60+ γινεται ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Και δεν κανεις πτησεις ρουτινας, αλλα παλευεις στα ορια. Δλδ πετας ελαχιστα μετρα πανω απτις φλογες, με ελαχιστη ταχυτητα και ενα στιγμιαιο λαθος σε οδηγει με τη μια στο θανατο καθως οταν το αεροπλανο δεν εχει ταχυτητα πολυ ευκολα χανει τη σταθεροτητα του και πεφτει (οπως οι σαιτες). Βαλε και τον αερα που φυσαει συνηθως και σε παει περα δωθε. Βαλε και οτι πετανε απτο χαραμα ως τη δυση του ηλιου με αυτες τις συνθηκες και αυτο το ρισκο και μετα σκεψου μηπως ακομα και αυτοι οι 3-4 μηνες που λες, ειναι δουλεια ενος χρονου κ παραπανω. Κι ολα αυτα επειδη το κρατος ειναι ανικανο να συλλαβει μερικους ψυχοπαθεις πυρομανεις και μερικους εκμεταλευτες γης (μαλιστα στους 2ους κανει κ πλατες), και επειδη καποιοι συμπατριωτες μας πετουν αβιαστα το αναμενο τσιγαρο μεσα στο δασος, τα σκουπιδια τους κλπ. Απορω ποιος απο μας θα μπορουσε μια μερα με 40C να μπει στο αμαξι του με κλειστα παραθυρα και AC κατα τις 3 το μεσημερι και να κατσει κατω απτον ηλιο πανω απο μιση ωρα. Ποσο μαλλον να οδηγησει -ας πουμε για ενα 4ωρο- ετσι, οχι με 200 και 300, αλλα με 50km/h. Και τελικως αυτους τους ανθρωπους δε τους βλεπουμε πουθενα, παρα μονο αν σκοτωθουν σε μια πτηση (τοτε παιρνουν και τιτλους ηρωα, ενω οσο βρισκονται εν ζωη το κρατος τους εχει ψιλογραμενους και βολευει τα βυσματα μεσα στο στρατο αντι για αυτους). Αντιθετως τον Καραμανλη τον Παυλοπουλο και τον καθε υπουργο τους βλεπουμε να βγαινουν αμεσως με ενα χαμογελο ως τα αυτια μετα απο καθε επιτυχια αυτων των ανθρωπων, για να δηλωσουν ποσο καλα οργανωμενο ηταν το κρατος. Ενα μεγαλο μπραβο σε αυτους τους ανθρωπους. Ισως καποιος απο αυτους δει αυτο το thread προς το φθινοπωρο που θα εχει χρονο και χαμογελασει για αυτη την ατυπη αναγνωριση που τους δινεται εστω απο εδω.
gf030 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 Μπραβο για την ευαισθησια σου να γραψεις για αυτα τα παλικαρια.
kage Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 εδω δεν παραπονιουνται αυτοι...παραπονιεστε εσεις γι αυτους κ χωρις να ξερετε? δουλεια ειναι κ με καλα λεφτα κ ευκολυνσεις...οπως κ ολοι οι στρατιωτικοι... αρκετοι στρατιωτικοι μπορουν να βγουν απο τα 38-43τους σε συνταξη ή στα 53 με πληρη.οταν εσυ φτασεις στα 65 για να βγεις σε συνταξη,να δω αν θα λες τα ιδια για αυτες τις ομαδες εργαζομενων... υπαρχουν κ αλλες ομαδες που δεν παιρνουν ουτε τα μισα απο αυτους-ουτε καν ιδια ενσημα δεν κολανε-υπαλληλοι καθαριοτητας,οικοδομοι,εργατες κτλ.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 εδω δεν παραπονιουνται αυτοι...παραπονιεστε εσεις γι αυτους κ χωρις να ξερετε? Μαλλον εσυ δε τα ξερεις καλα. Εχει τυχει να δω αφιερωματα για αυτους τους ανθρωπους και λεγανε στις συνεντευξεις τους ακριβως οσα σου λεω (προφανως και δε θα τα εβγαζα απτο μυαλο μου). Δηλαδη για τις συνθηκες εργασιας, για την αχαριστια καποιων πολιτων, για την αχαριστια του κρατους που σπανιως αναγνωριζει την προσπαθεια τους και αντι για αυτους "τιμα" τους βυσματικους-κοματοσκυλα. Εκτος αν στο κρατος που ζεις και με οσα εχεις δει με τα ματια σου πεφτεις απτα συννεφα και θεωρεις οτι οσα λενε ανηκουν στη σφαιρα της φαντασιας και ειναι εκτος πραγματικοτητας, γτ απο τα ποστ σου κατι τετοιο καταλαβαινω. Τελευταιο αφιερωμα στο οποιο ειδα οσα λεω, ηταν στο MEGA μετα το θανατο των δυο πιλοτων κατα την πτωση ενος Canadair στην Ευβοια, οταν βρηκε πανω σε στυλο της ΔΕΗ, κατα τη διαρκεια ριψης αν θυμαμαι καλα περυσι στις αρχες καλοκαιριου. (δεν προλαβαν να τον διακρινουν οι πιλοτοι λογω των καπνων, ενω πετουσαν σε τοσο χαμηλο υψος για να σωσουν ενα σπιτι στο οποιο ειχαν φτασει οι φλογες. Ο νομος τους υποχρεωνει να μην κατεβαινουν κατω απο 30 μετρα. Και αυτοι παρανομουν ρισκαροντας τη ζωη τους, για να σωσουν την περιουσια του πολιτη. Σκεψου σε τι υψος πεταγε για να βρει σε ξυλινο στυλο της ΔΕΗ και σκεψου ποσες τετοιες "χαμηλες" πτησεις κανουν καθημερινα, τπτ αλλο).
kage Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 εγω ειπα οτι δεν τα ξερω κ γι αυτο δεν υποστηριζω αυτα που λες..
admin11111 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 ξέχασες να βάλεις τις εικόνες φίλε!!! το πραγματικό thread είναι αυτό: http://www.lifehack.ws/forum/viewtopic.php?f=7&t=1866
subdee Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2008 Θέλω και εγώ να πώ ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ που παλεύουν να σβήσουν τις φωτιές που μας θεριάζουν κάθε καλοκαίρι. Και άσε την κάθε νοικοκυρούλα που παραπονιέται να ζήσει τα 15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας που τους δίνεται. Αφού το ξέρουν και οι ίδιες ότι μετά θα επιστρέψουν στην μίζερη ρουτίνα τους και θα ισαξιούν με το μηδέν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.