dimitris2006 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Πιο εύκολη γίνεται η απαλλαγή των μαθητών από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις εκκλησιαστικών κύκλων, που κάνουν λόγο για προαιρετική διδασκαλία των Θρησκευτικών. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ίδιου του μαθητή εάν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής». Τι αλλάζει από το προηγούμενο καθεστώς; Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να δηλώσουν τον λόγο για τον οποίο ζητούν την απαλλαγή. Εκπαιδευτικοί που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι έως τώρα οι Ελληνες μαθητές και οι κηδεμόνες τους ανέφεραν ως λόγο του αιτήματος ότι δεν ήταν χριστιανοί. Ομως, ακριβώς η υποχρεωτικότητα της δημόσιας δήλωσης του λόγου αποθάρρυνε πολλούς γονείς να λάβουν τη σχετική απόφαση. Τώρα, καθώς δεν χρειάζεται η επίκληση του λόγου, η απόφαση διευκολύνεται. Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε χθες στην «Κ» ότι η εγκύκλιος εναρμονίζεται με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς η υποχρεωτική αναφορά του λόγου για τον οποίο ο κάθε γονιός ή μαθητής ζητεί την απαλλαγή προσκρούει στους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ηδη από χθες ορισμένοι, όπως ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, φέρεται να εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους στην εγκύκλιο. Πηγή: kathimerini.gr ποια η δικη σας γνωμη παιδια? εγω πιστευω πως θα πρεπει να δημιουργηθει ενα γενικοτερο μαθημα για τις θρησκειες οπως και φημολογειται. αν και πιστευω οτι το ολο θεμα δε ξεκινα απο τα βιβλια και το τι επιπεδου γνωσεις παρεχουν αλλα απο ορισμενους καθηγητες που διδασκουν το μαθημα. (οχι μονο για τα θρησκευτικα αυτο αλλα σε ολα τα μαθηματα)
Praetorianos Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!! Να και κάτι που συμβαίνει για καλό στα ελληνικά σχολεία, μακάρι να συνέβαινε κι αλλού. Να αρχίσω λέγοντας ότι δεν έχω τίποτα με τον χριστιανισμό ή την θρησκεία γενικότερα (άσχετα του τι πιστεύω) όμως ακόμα και αντικειμενικά να το δει κάποιος δεν μπορεί σε ένα μέρος όπου πρωοθούνται οι γνώσεις και η παιδεία να γίνεται υποχρεωτικά μάθημα ένα """""""παραμύθι"""""". Με ποιο δικαίωμα διδάσκεις και "επιβάλλεις" σε ένα παιδί που ακόμα δεν έχει κρίση κάτι με το οποίο διαφωνεί η πλειοψηφία του παγκόσμιου πλυθησμού και για κάτι για το οποίο δεν έχεις επιστημονικά στοιχεία να το αποδείξεις? Το μοναδικό που μπορώ να δεχτώ είναι να γίνει ένα γενικότερο μάθημα πάνω σε όλες τις θρησκείες, αλλά και πάλι υπάρχουν άθεοι που θα το θεωρήσουν ανούσιο. Αλλά πάλι οι γνωστοί καντυλανάφτες θα πιάσουν τα παράθυρα και θα αρχίσουν να λιβανίζουν για την υποβάθμιση της παιδείας, την προσπάθεια να διαγράψουμε τον χριστιανισμό και άλλα γραφικά, οπότε δεν πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το μέτρο,
Super Moderators Thresh Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Super Moderators Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 WTB Time Machine...now!
ata1983 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Τι δεν μου αρέσει θα πώ και όχι τι μου αρέσει που είναι το προφανές. 1ον: Ότι θα γίνει χαμός να πάρουν απαλλαγή όλοι για να γλυτώνουν μάθημα. Εγώ αν την είχα την επιλογή σκασμένος στην 3η Λυκείου από το τρελό διάβασμα θα προτιμούσα μια ώρα ξεκούρασης! Οπότε θα προτιμούσα μια πιο ξεκάθαρη αντιμετώπιση να γίνει μια λίστα με μαθήματα επιλογής και να διαλέγει καθένας τι του αρέσει. 2ον:Είναι απίστευτος ρατσισμός εναντίων τόσων άλλων άχρηστων μαθημάτων που χρειάστηκε επί χρόνια να παπαγαλίσουμε για να περάσουμε στη σχολή που θέλουμε. Γιατί να μην είχα απαλαχθεί από την Ιστορία Τεχνολογιών ή πως την έλεγαν δεν θυμάμαι και ακόμα τόσα άλλα άχρηστα μαθήματα αν κρίνουν οι γονείς μου ότι δεν θέλουν να λάβω αυτή τη γνώση! Δικαίωμά τους δεν είναι και αυτό. Μερικές φορές κάποια πράγματα περιορίζουν την ελευθερία σου αλλά είναι καλό να υπάρχουν αν δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την διατήρηση μιας γενικής φόρμας, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί κάποια λύση σοβαρή και όχι με σκέψη 5 λεπτών
FilipposMD Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Προτιμότερο θα ήταν να άλλαζε ο χαρακτήρας του μαθήματος. Να γίνει αυτό που είπαν και κάποιοι πριν, δηλαδή ένα μάθημα γενικά για τις θρησκείες. Ένα τέτοιο μάθημα θα ήταν χρήσιμο για την κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούμε και καλό θα ήταν να το παρακολουθούν όλοι. Για να μάθει κανείς τα περί της ορθόδοξης πίστης, υπάρχει το κατηχητικό και εκεί θα έπρεπε να πηγαίνουν όσοι ενδιαφέρονται. Συμφωνώ ότι τώρα πολλοί απλώς θα κάνουν κοπάνα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι κυβερνήσεις συνήθως θέλουν ή υποχρεώνονται από την Ε.Ε. να προχωρήσουν στον πρακτικό διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, αλλά επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις των εκκλησιαστικών κύκλων, παίρνουν ημίμετρα, τα οποία μερικές φορές είναι δυσλειτουργικά.
Purple_Haze Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Καιρός ήταν. Παρ΄ολα αυτά όμως θα πρέπει να καταργηθεί και η αναγραφή του θρησκεύματος στις καρτέλες των μαθητών του κάθε σχολείου. Πράγμα που θα έπρεπε να είχε γινει ταυτόχρονα με την μη υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Δεν έχουν καμιά δουλειά τα θρησκευτικά στο σχολείο, δεν έχει καμιά δουλειά η ομαδική προσευχή στο σχολείο και δεν έχει καμιά δουλειά το σχολείο να ξέρει αν είμαι μουσουλμάνος ή χριστιανός ή άθεος. ΥΓ: Επιδή πάει πάνω απο μια δεκαετία που τελείωσα το σχολείο, έρχεται ακόμη ιερέας στα σχολεία για να εξομολογηθούν οι μαθητές?
jimarass Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Καιρός ήταν.Παρ΄ολα αυτά όμως θα πρέπει να καταργηθεί και η αναγραφή του θρησκεύματος στις καρτέλες των μαθητών του κάθε σχολείου. Πράγμα που θα έπρεπε να είχε γινει ταυτόχρονα με την μη υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Δεν έχουν καμιά δουλειά τα θρησκευτικά στο σχολείο, δεν έχει καμιά δουλειά η ομαδική προσευχή στο σχολείο και δεν έχει καμιά δουλειά το σχολείο να ξέρει αν είμαι μουσουλμάνος ή χριστιανός ή άθεος. ΥΓ: Επιδή πάει πάνω απο μια δεκαετία που τελείωσα το σχολείο, έρχεται ακόμη ιερέας στα σχολεία για να εξομολογηθούν οι μαθητές? Στην Ελλάδα η επίσημη θρησκεία είναι ο Χριστιανισμός. Ωστόσο ο βαθμός εισχώρισης, όπως πχ προσευχή στο σχολείο ή στρατό, είναι γι ατις εποχές μας υπερβολικός. Ωστόσο δεν μπορούμε να βγάλουμε και το σταυρό από τη σημαία. Ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει ομαλά, ώστε να πάρει και η εκκλησία το μήνυμα ότι οι εποχές του βολέματος και της μάσας τελείωσε και πως πρέπει πάλι να γίνεται έργο. Στο σχολείο πρέπει να γίνεται μάθημα υποχρεωτικό που να αναφέρονται όλες οι θρησκείες και όλες οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στα αρχέγονα ερωτήματα που απασχολούσαν πάντα τον άνθρωπο. Επίσης στο ίδιο βιβλίο ή σε μάθημα επιλογής θα έπρεπε να γίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον Χριστιανισμό. Φυσικά η αναγραφή του θρησκεύματος οπουδήποτε στις μέρες μας είναι τουλάχιστον υποτιμητικό ακόμα και για τους Χριστιανούς!!
Praetorianos Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 ΥΓ: Επιδή πάει πάνω απο μια δεκαετία που τελείωσα το σχολείο, έρχεται ακόμη ιερέας στα σχολεία για να εξομολογηθούν οι μαθητές? Ευτυχώς και αυτό καταργήθηκε πριν από μερικά χρόνια με απίστευτους τσακωμούς και τότε. Θυμάμαι είχαν έρθει στο σχολείο μας κάτι παπάδες και προσπαθούσαν να μας κάνουν κατήχηση γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί αυτό και άλλες μπούρδες όπως φυλλάδια στο δρόμο, αφίσες κτλ. Πάντως το ότι ακόμα κάνουν προσευχή όλοι μαζί εγώ και αυτό το βρίσκω απρεπές, κι ας είμαι υπερβολικός.
ata1983 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Εντάξει ρε παιδιά η προσευχή δεν είναι υποχρεωτική, εγώ τουλάχιστον σε όλο το Λύκειο ζήτημα να την είχα προλάβει 5-10 φορές!!!
Null_Hypothesis Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2008 Εντάξει ρε παιδιά η προσευχή δεν είναι υποχρεωτική, εγώ τουλάχιστον σε όλο το Λύκειο ζήτημα να την είχα προλάβει 5-10 φορές!!! Άμα σε κλείνανε απ'έξω επειδή αργούσες για την προσευχή ή αμα σου βάζαν απουσία επειδή ήταν η σειρά σου να πεις προσευχή και την έκανες, τότε μάλλον υπήρχε πρόβλημα >:-[
TH_boy_20 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2008 πω δεν θα ξεχασω στο γυμνασιο που μας ειχαν βαλει ολους υποχρεωτικα να μαθουμε απ'εξω το "πιστευω" Καιρος ηταν ποιος ακουει τους παπαδες τωρα, παλι θα παρουν σβαρνα τα παραθυρα...
slipknot Δημοσ. 3 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2008 Δηλαδή πριν εφαρμοστεί το μέτρο ήταν δυσκολότερο να πάρεις απαλλαγή?
Berolinezos Δημοσ. 3 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2008 Καλά όλα αυτά τα προοδευτιλίκια φιγούρας αλλά με τα άλλα τα σχετικά με την εκκλησία τί κάνουμε? Με το αφορολόγητο της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας να πούμε που την πληρώνουμε ακριβά απο την τσέπη μας.
The_Judas Δημοσ. 3 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2008 Τι δεν μου αρέσει θα πώ και όχι τι μου αρέσει που είναι το προφανές. 1ον: Ότι θα γίνει χαμός να πάρουν απαλλαγή όλοι για να γλυτώνουν μάθημα. Εγώ αν την είχα την επιλογή σκασμένος στην 3η Λυκείου από το τρελό διάβασμα θα προτιμούσα μια ώρα ξεκούρασης! Οπότε θα προτιμούσα μια πιο ξεκάθαρη αντιμετώπιση να γίνει μια λίστα με μαθήματα επιλογής και να διαλέγει καθένας τι του αρέσει. 2ον:Είναι απίστευτος ρατσισμός εναντίων τόσων άλλων άχρηστων μαθημάτων που χρειάστηκε επί χρόνια να παπαγαλίσουμε για να περάσουμε στη σχολή που θέλουμε. Γιατί να μην είχα απαλαχθεί από την Ιστορία Τεχνολογιών ή πως την έλεγαν δεν θυμάμαι και ακόμα τόσα άλλα άχρηστα μαθήματα αν κρίνουν οι γονείς μου ότι δεν θέλουν να λάβω αυτή τη γνώση! Δικαίωμά τους δεν είναι και αυτό. Μερικές φορές κάποια πράγματα περιορίζουν την ελευθερία σου αλλά είναι καλό να υπάρχουν αν δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την διατήρηση μιας γενικής φόρμας, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί κάποια λύση σοβαρή και όχι με σκέψη 5 λεπτών Τα θρησκευτικά συνήθως είναι απο τα πιο εύκολα μαθήματα και μπορεί ο καθένας να πάρει ενα εύκολο 20άρι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται ρατσισμός το να γίνει μάθημα επιλογής ένα προπαγανδιστικό βιβλίο όπως αυτό των θρησκευτικών. Υπάρχουν και άλλα ανούσια γενικής ύλης βιβλία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούν να περάσουν κάποια ιδεολογία ή κάποιο δόγμα. Καλό θα ήταν να υπήρχαν μαθήματα επιλογής έτσι ώστε αντί να επιλέξει κάποιος την «Ιστορία Τεχνολογιών» που αναφέρεις, να μπορεί να παρακολουθήσει ένα μάθημα π.χ καλών τεχνών ή κάτι παρόμοιο. Πάντως εφόσον απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του γονέα δεν έχει κανένα νόημα το μέτρο αυτό κατ'εμε. Πάλι το παιδί γίνεται έρμαιο των γονέων του που ανάλογα με τις δικές τους ιδεολογίες θα επιβάλλουν στο παιδί την παρακολούθηση ή μη των θρησκευτικών. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να συμπληρώνουν οι γονείς και το μηχανογραφικό του παιδιού του και να επιλέγουν αυτοί τις σχολές που εγκρίνουν!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.