XLV Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Ας μιλήσουμε λίγο για θερμοδυναμική... Έχουμε 2 πανομιότυπες κάρτες γραφικών, ίδια ρολόγια, ίδιες αποδόσεις, άρα και ίδια κατανάλωση ενέργιας.Στην 1η έχουμε active στην 2η passive cooling. Αν οι κάρτες είναι πανομιότυπες σε αποδόσεις ρολόγια κτλ, τότε παράγουν και οι 2 την ΙΔΙΑ ακριβώς ποσότητα θερμότητας. Αρα... η θερμοκρασία που διαχεεται απο την κάρτα στο εσωτερικό του κουτιού είναι απολύτως η ίδια, η διαφορά είναι στον τρόπο μετάδοσης της θερμότητας, όπου την active έχουμε απαγωγή θερμότητας με μηχανική υποβοήθιση και στην 2η φυσικη απαγωγη θερμότητας λόγο μεγαλύτερης επιφάνειας ψύξης. Με λίγα λόγια οι active και οι passive θερμαίνουν το ίδιο το εσωτερικό του κουτιού!!! Σε μια κάρτα γραφικων δεν μπορείς να κοτσάρεις εναν 12αρι fan αλλα σε ένα κουτί πολύ εύκολα και σχεδόν εντελώς αθόρυβα. Αρα ένας επιπλέον 12αρις στο κουτί συμφέρει απο άποψης ακουστικής αλλά και αερισμού καλύτερα απο έναν ενσωματομένο 4αρι, 6αρι, 8αρι ενσωματομένο στην κάρτα γραφικων. Απο τα παραπάνω φαίνεται σαφέστατα ότι οι passive cooling καρτες υπερέχουν των active. Πάντα όμως χωρίς να ασχολιθούμε με o/c γιατί εκεί αλλάζει το πράγμα.... Έτσι ακριβώς είναι, με κάποιες διαφορές, όταν η passive κάρτα σηκώνει θερμοκρασίες επικίνδυνες για την υγεία της, χρειάζεται ενα fan πάνω της για την ίδια την κάρτα, όχι για το υπόλοιπο σύστημα, πολλές φορές ένα case fan είναι αρκετά μακριά από την κάρτα ώστε να την ψύξει αποτελεσματικά, και επίσης έχοντας ένα θερμό σημείο ( την κάρτα ) ενδέχεται να παρουσιάζουν προβλήματα άλλα μέρη ( cpu, MOSFETs ) που βρίσκονται κοντά, όταν με τον fan πάνω στην κάρτα η θερμότητά της διαχέεται πιο γρήγορα στο υπόλοιπο σύστημα ώστε να την περλάβουν οι case fans...
cyberking Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 MIXALISX εμένα πάντως μου είχε κάνει εντύπωση στο ebay που είχα δει ότι τις passive τις απέφευγαν γενικά και είχαν χαμηλότερες τιμές από τις active.όσο για τον 12αρη ανεμιστήρα εγώ σκεφτόμουν να τον δέσω πάνω στην κάρτα ή στη χειρότερη να τον βάλω πλάγια στο κουτί να χτυπάει πάνω. XLV η κάρτα είναι Asus EN7300GT.δε μπορώ να κάνω καμία πατέντα για το δέσιμο μόνος μου;
fe31h Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Αυτό ακριβώς που έλεγα, ακόμα και σχετικά ψυχρά chips όπως το 7600GT, σε passive υλοποίηση σε κουτί με κακό η καθόλου εξαερισμό, να σηκώνουν μεγάλες θερμοκρασίες... μα νομιζω κατι δεν καταλαβες! ειπα οτι συμφωνω με αυτο που λες, αλλα! στην περιπτωση μου της εχω βαλει 2 ολοκληρους 12αρηδες να την φυσανε!!!! οποτε απο θεμα θερμοκρασια κανενα προβλημα! να ειναι περιπου στους 55-66 (σπανια και στο νταλα μεσημερι!!!) οποτε λεω εγω μια απορια... οι εταιρια εχει κανει την δικια μου 7600 με παθητικη ποιο λιγο oc απο μια αλλη 7600 με ανεμηστηρα???? ξαναλεω οτι καλυτερες τελικα οι παθητικες γτ βαζεις ΔΥΟ ΑΘΟΡΥΒΟΥΣ 12αρηδες και δεν τρεχει τιποτα!!!!:p μηπως ξερει καποιος να μου πει???
MixalisX Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 MIXALISX εμένα πάντως μου είχε κάνει εντύπωση στο ebay που είχα δει ότι τις passive τις απέφευγαν γενικά και είχαν χαμηλότερες τιμές από τις active.όσο για τον 12αρη ανεμιστήρα εγώ σκεφτόμουν να τον δέσω πάνω στην κάρτα ή στη χειρότερη να τον βάλω πλάγια στο κουτί να χτυπάει πάνω. XLV η κάρτα είναι Asus EN7300GT.δε μπορώ να κάνω καμία πατέντα για το δέσιμο μόνος μου; απλά όλοι οι δήθεν ο/c θέλουν active για μελοντικους υπερχρονισμούς... Κατα την άποψή μου οι passive με extra φαν είναι οι καλήτερες κάρτες για o/c μιας και έχουν έτοιμη την ψυκτρα-τερας. Τώρα αν μπορείς να κοτσάρεις τον ανεμιστήρα πάνω καλός, άν όχι και απο τα πλάγια να φυσάει καλά είναι, μιας και έιναι η κάρτα λόγο μεγέθους πολύ κοντά στο πλάι του κουτιού.
fe31h Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 συμπέρασμα... Οι κάρτες με παθητική ψύξη είναι ακριβώς ίδιες όσο αναφορά την κατασκευή τους (ίδια ρεύματα στους πυρήνες κτλ)... Σωστά? Και φυσικά είναι καλύτερες από τις κάρτες με ανεμηστηρα γιατί έχουν αυτή την τεράστια ψυχτρα στην οποία αν βάλεις κανένα ανεμηστηρα θα είσαι άρχοντας!!! Εχω κάπου άδικο?
antonl Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 συμπέρασμα... Οι κάρτες με παθητική ψύξη είναι ακριβώς ίδιες όσο αναφορά την κατασκευή τους (ίδια ρεύματα στους πυρήνες κτλ)... Σωστά? Και φυσικά είναι καλύτερες από τις κάρτες με ανεμηστηρα γιατί έχουν αυτή την τεράστια ψυχτρα στην οποία αν βάλεις κανένα ανεμηστηρα θα είσαι άρχοντας!!! Εχω κάπου άδικο? Οι κάρτες με παθητική ψύξη φτάνουν στην καλύτερη την μεσαία κατηγορία (από άποψη ταχύτητας), συνεπώς δεν απευθύνονται σε χρήστες που ενδιαφέρονται αρκετά για pc gaming. Επίσης όπως ειπώθηκε θα πρέπει να έχουμε προνοήσει να έχει το κουτί μια σχετικά καλή ροή αέρα. Οπότε δε θα τις έλεγα πως είναι "φυσικά καλύτερες". Μάλλον απευθύνονται σε χρήστες με συγκεκριμένες προτεραιότητες.
XLV Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 συμπέρασμα... Οι κάρτες με παθητική ψύξη είναι ακριβώς ίδιες όσο αναφορά την κατασκευή τους (ίδια ρεύματα στους πυρήνες κτλ)... Σωστά? Και φυσικά είναι καλύτερες από τις κάρτες με ανεμηστηρα γιατί έχουν αυτή την τεράστια ψυχτρα στην οποία αν βάλεις κανένα ανεμηστηρα θα είσαι άρχοντας!!! Εχω κάπου άδικο? Λάθος.. οι ψύκτρες τους δεν είναι μελετημένες για να δέχονται ανεμιστήρες.. σε κάποιες περιπτώσεις απλά φτάνεις στα επίπεδα θερμοκρασίας μιας με active ψύξη, σε άλλες ούτε αυτό.. μην ξεχνάς οτι εδώ μιλάμε για γενικά ψυχρά chip, 7600gt, 7300gt κλπ, με μια stock ψύκτρα με ανεμιστήρα θα ήταν και ήσυχες και κρύες..
XLV Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 μα νομιζω κατι δεν καταλαβες!ειπα οτι συμφωνω με αυτο που λες, αλλα! στην περιπτωση μου της εχω βαλει 2 ολοκληρους 12αρηδες να την φυσανε!!!! οποτε απο θεμα θερμοκρασια κανενα προβλημα! να ειναι περιπου στους 55-66 (σπανια και στο νταλα μεσημερι!!!) οποτε λεω εγω μια απορια... οι εταιρια εχει κανει την δικια μου 7600 με παθητικη ποιο λιγο oc απο μια αλλη 7600 με ανεμηστηρα???? ξαναλεω οτι καλυτερες τελικα οι παθητικες γτ βαζεις ΔΥΟ ΑΘΟΡΥΒΟΥΣ 12αρηδες και δεν τρεχει τιποτα!!!!:p μηπως ξερει καποιος να μου πει??? Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς; Βάλε και μια αντίστοιχη dual slot stock ψύξη στην κάρτα σου ( γιατί τον ίδιο χώρο και περισσότερο καταλαμβάνει πια μέσα στο κουτί με τους δύο 12άρηδες ανεμιστήρες, και σύγκρινε ).
XLV Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 XLV η κάρτα είναι Asus EN7300GT.δε μπορώ να κάνω καμία πατέντα για το δέσιμο μόνος μου; Αυτή εδώ http://www.asus.com/prog_content/middle_enlargement.aspx?model=1193 ; Αν ναι, νομίζω ότι πρεπει να βρεις βίδες μακριές, να περνάνε απο τις τρύπες για βίδες του ανεμιστήρα, και καταλλήλου πάχους ώστε να βιδώνουν ανάμεσα στα fins της ψύκτρας...
cyberking Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 fe31h μακάρι να έχεις δίκιο αν και ακούγεται λίγο απλό αυτό που λες
fe31h Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2008 δίκιο εχω γιατί όχι? Όπως αναφέρω και στην αρχή όταν την είχα βάλει την κάρτα δεν είχα κανέναν ανεμηστηρα! Και μου έσβηνε ο υπολογιστής λόγο της θερμοκρασίας του επεξεργαστή... Μετά τα διάφορα που έκανα(τοποθέτηση ανεμηστηρων) αν προκείτε μόνο και μόνο για τις θερμοκρασίες σας λέω εγώ ότι με μέτριο κουτί δεν ανεβάσω ΠΟΤΕ πάνω από 65 στην κάρτα... Αν κρίνω κιόλας από τον φορητό μου που με λίγο παιχνίδι με την 7400 πάει στους 70 και ένας φίλος μου που με την 7300 πάει στους 75... Τι να υποθέσω λοιπόν? Η δικιά μου με παθητική δεν πάει με τίποτα πάνω από 70 και οι άλλες με ανεμηστηρα πάνε 70 για πλάκα... Δεν λέω ίσως να υπάρχουν τρόποι να μην ανεβαίνει και η δικιά μου πάνω από.... Ξέρω εγώ? Όσους να einai...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.