Προς το περιεχόμενο

Multiboot σε MS-Dos 6.22 και Windows 95

sotris99

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πριν μερικέ εβδομάδες είχα βρει στο νετ έναν οδηγό για να μπορώ να κάνω το pc μου να μπουτάρει είτε σε dos είτε σε windows 95 αλλά δεν τον έκανα αποθήκευση στα αγαπημένα.

Το pc αυτό είναι παλιό και απλά θέλω να το βρώ για να μην ασχολούμαι με bootdisks. Έχω φυσικά και xp για να μην λέτε ότι είμαι πίσω απλά μερικά πράγματα παίζουν μόνο σε native dos ή windows 95 για αυτό ρωτώ.

Δημοσ.
απ΄οτι θυμαμαι κατα την εκκινηση πατας ctrl ή f5 και σου βγαζει το μενου να διαλεξεις

Μία πρόχειρη λύση είναι f8 και εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία με γραμμή εντολών. Μήπως εννοείς αυτό;

Δημοσ.

Ο "αυτόματος" τρόπος είναι,

1. Εγκατάσταση MS-DOS

2. Εγκατάσταση Windows 95

Οπότε στη συνέχεια το να τρέξεις DOS γίνεται από την επιλογή "Previous Version of MS-DOS" του μενού εκκίνησης, το οποίο εμφανίζεται με F8.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για προχωρημένους, π.χ.

μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις menu λειτουργίες του config.sys για να βλέπεις πάντα ένα προσαρμοσμένο μενού με timeout χωρίς να πατάς F8,

ή να χρησιμοποιήσεις τον grub4dos boot manager για να έχεις ένα μικρό εικονικό CD στο δίσκο σου με το DOS και να φορτώνει το DOS από εκεί (αυτό γίνεται ακόμα και σαν dual boot με Windows XP/Vista),

ή να έχεις 2 ξεχωριστά partition, ένα με το DOS και άλλο με τα 95 κτλ.

Δημοσ.

Γιατι δεν φτιαχνεις απλα ενα virtual machine με το virtual PC 2007 (η οποιο αλλο θες, αυτο ειναι δωρεαν) το οποιο θα τρεχει windows95/dos σαν παραθυρο στα xp.

Δημοσ.
Γιατι δεν φτιαχνεις απλα ενα virtual machine με το virtual PC 2007 (η οποιο αλλο θες, αυτο ειναι δωρεαν) το οποιο θα τρεχει windows95/dos σαν παραθυρο στα xp.

Καλή ιδέα και εγώ κάτι τέτοιο έχω ξεκινήσει.

Επειδή θέλω να ασχοληθώ με Dos (έτσι από ρομαντισμό), μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στα εξής;

1) Που έχει το αρχείο για να εγκαταστήσω το dos;

2) υπάρχουν drivers για κάθε σκληρό δίσκο, επεξεργαστή, κτλ

3)προς alkisg: μπορώ να βασίζομαι σε εσένα μέσω pm για βοήθεια σχετικά με εγκατάσταση και αναγνώρηση συσκευών;

Δημοσ.
Ο "αυτόματος" τρόπος είναι,

1. Εγκατάσταση MS-DOS

2. Εγκατάσταση Windows 95

Οπότε στη συνέχεια το να τρέξεις DOS γίνεται από την επιλογή "Previous Version of MS-DOS" του μενού εκκίνησης, το οποίο εμφανίζεται με F8.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για προχωρημένους, π.χ.

μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις menu λειτουργίες του config.sys για να βλέπεις πάντα ένα προσαρμοσμένο μενού με timeout χωρίς να πατάς F8,

ή να χρησιμοποιήσεις τον grub4dos boot manager για να έχεις ένα μικρό εικονικό CD στο δίσκο σου με το DOS και να φορτώνει το DOS από εκεί (αυτό γίνεται ακόμα και σαν dual boot με Windows XP/Vista),

ή να έχεις 2 ξεχωριστά partition, ένα με το DOS και άλλο με τα 95 κτλ.

Κάτι τέτοιο είχα διαβάσει...

Θα το δοκιμάσω παιδιά...

Δημοσ.
Καλή ιδέα και εγώ κάτι τέτοιο έχω ξεκινήσει.

Επειδή θέλω να ασχοληθώ με Dos (έτσι από ρομαντισμό), μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στα εξής;

1) Που έχει το αρχείο για να εγκαταστήσω το dos;

2) υπάρχουν drivers για κάθε σκληρό δίσκο, επεξεργαστή, κτλ

3)προς alkisg: μπορώ να βασίζομαι σε εσένα μέσω pm για βοήθεια σχετικά με εγκατάσταση και αναγνώρηση συσκευών;

1. Υποτίθεται πρέπει να το αγοράσεις αλλά δεν πουλιέται πια, οπότε εμπίπτει στην κατηγορία piracy και δεν μπορώ να πω τίποτα :). Παρά μόνο να προτείνω το http://www.freedos.org το οποίο αναπτύσσεται ακόμα και είναι παρόμοιο με το DOS.

2. Δεν υπάρχουν drivers για τίποτα.

3. Μπορείς, κι αν δεν δω κάποιο topic στείλε μου pm να το δω, αλλά και πάλι δεν υπάρχει διαδικασία εγκατάστασης ούτε αναγνώρισης συσκευών.

Το να δοκιμάσεις το DOS δεν είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το να πας

Έναρξη » Εκτέλεση » command

(ή cmd) στα Windows σου.

Το να παίξεις παιχνίδια σε DOS δεν είναι πρόβλημα (εκτός του ήχου, βλ. παρακάτω), γιατί τα περισσότερα ήθελαν απλή VGA 320x200, η οποία είναι στάνταρ χωρίς drivers ακόμα και σήμερα. Για δίσκο, μικρό PATA τον βλέπει αυτόματα και τίποτε άλλο. Φορμάρισμα σε FAT16.

Για ήχο, μάλλον δεν θα έχεις προκοπή. Μερικά παιχνίδια μόνο υποστήριζαν ήχο, και αυτά για συγκεκριμένες κάρτες, αφού δεν υπήρχαν drivers και το κάθε παιχνίδι "κουβαλούσε" τους δικούς του drivers. Έχω ακόμα κρατήσει μία αρχαία soundblaster 16, την πιο διαδεδομένη και υποστηριζόμενη κάρτα εκείνης της εποχής, αλλά φυσικά μπαίνει σε υποδοχή ISA (πριν το PCI).

Επομένως τώρα θα πρέπει να βρεις καμιά κάρτα που να έχει soundblaster emulation σε DOS mode και να ρυθμίσεις κάτι environment settings (SET BLASTER=...). Ξέχνα τον ήχο, δεν νομίζω καν να κυκλοφορεί τέτοια κάρτα πια.

Γι' αυτό και πλέον ακόμα και για αρχαία παιχνίδια πηγαίνουν όλοι σε emulation λύσεις, είτε DOSBox (google it), είτε VirtualBox, είτε scummvm (σ' αυτόν τον emulator είδα πρόσφατα πάλι το θρυλικό monkey island!) κτλ.

Δημοσ.
1. Υποτίθεται πρέπει να το αγοράσεις αλλά δεν πουλιέται πια, οπότε εμπίπτει στην κατηγορία piracy και δεν μπορώ να πω τίποτα.

Μετά λένε για το παράνομο λογισμικό. Δεν έχω όρεξη να γίνω παράνομος ειδικά για το Dos. Σε ευχαριστώ για το μήνυμα θα το δοκιμάσω το Freedos

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...