liakos18 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Ο ενισχυτής που αναφέρεις δεν είναι άσχημος ούτε ακριβός. Μόνο που θα χρειαστεί και κανένα 400άρι επιπλέον για 5 ηχεία + subwoofer, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ενός τέτοιου ενισχυτή. Απ' ότι έχω καταλάβει ο φίλος ενδιαφέρεται για low budget λύση σε μικρό χώρο και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ότι αφορά τις ηχητικές στάθμες. Αν δεν μιλάμε λοιπόν για ένα μεγάλο σαλόνι, μπορεί να καλυφθεί με κάποιο αξιοπρεπές συστηματάκι 5.1 που συνδέεται απ' ευθείας στην έξοδο ήχου του υπολογιστή. Πιστεύω ότι για χώρους γύρω στα 12m το αποτέλεσμα θα είναι αξιοπρεπέστατο. Έτσι θα γίνει μάλλον γιατί το κόστος ενισχυτή + ηχεία ανεβάζει πολύ την τιμή ( και τις επιδόσεις βέβαια αλλά πιθανότατα δεν θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του στο χώρο μου). Ο χώρος είναι 14-15 τ.μ. Με μια καλή κάρτα ήχου και ένα καλό 5.1 σύστημα ηχείων πιστεύω θα είμαι μια χαρά. Αν σε μπέρδεψε η προηγούμενη απάντησή μου, πιστεύω ότι τα 1080p σε 32'' θα σε βοηθήσουν μόνο σε gaming υψηλών αναλύσεων, εφόσον βέβαια διαθέτεις και ανάλογη κάρτα γραφικών - θα στραβωθείς όμως σε κείμενο, internet κλπ. Για μένα πάντα, η τηλεόραση στο ρόλο monitor, δεν παύει να αποτελεί μεσοβέζικη λύση για τους λόγους που προανέφερα, χώρια τα 200-300 ευρώ που κοστίζει επιπλέον μια 1080p. Η απόφαση δική σου - καλή αγορά. Μετά από κάποια άρθρα που διάβασα απέρριψα το 1080p γιατί απ' ότι κατάλαβα για να δεις διαφορά πρέπει είτε να έχεις οθόνη πολλών ιντσών (42άρα και πάνω) είτε να κάθεσαι πολύ κοντά. Κατέληξα λοιπόν σε 720p. Θα μετρήσω την απόσταση θέασης ακριβώς για να δω τελικά πόσες ίντσες χρειάζομαι.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Οντως για μια επιφανεια γυρω στα 15m² επαρκει και παραεπαρκει ενα καλο συστηματακι για pc (οπως τα Ζ5500). Εαν το htpc δε θα προοριζεται για browsing κτλ οπου η μεγαλυτερη αναλυση ειναι και καλυτερη γιατι χωρανε περισσοτερα στοιχεια στην ιδια επιφανεια, η διαφορα ποιοτητας σε σχεση με το απλο HD ειναι αμελητεα.
dr lag Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Εαν το htpc δε θα προοριζεται για browsing κτλ οπου η μεγαλυτερη αναλυση ειναι και καλυτερη γιατι χωρανε περισσοτερα στοιχεια στην ιδια επιφανεια, η διαφορα ποιοτητας σε σχεση με το απλο HD ειναι αμελητεα. Σε συμβατικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, η διαφορά είναι χειρότερη σε HD, αλλά δυστυχώς κι όσο ανεβαίνεις σε ίντσες. Σε υλικό από συμβατικές βιντεοκάμερες και VHS, επίσης. Σε DVD τα σύγχρονα players κάνουν συνήθως upscalling στα 720p ή 1080i (καμιά διαφορά πρακτικά). Σε blue-ray αξίζει, αλλά μόνο πάνω από 42''. Σε κάποια games ίσως και να αξίζει το 1080p. Τώρα όσον αφορά το browsing, έχεις σερφάρει σε 32'' στα 1080p από τον καναπέ κι αν ναι, πόση ώρα άντεξες; Νομίζω πως αυτό (που μάλλον αναφέρεται σε 720p) τα λέει όλα: Δηλαδή αν στη 17άρα οθόνη κάθεσαι στο μισό μέτρο όταν σερφάρεις, στην 32άρα υπολόγιζε 1 μέτρο. Άντε 1.5 άν μεγαλώσεις τη γραμματοσειρά. Αν νομίζεις ότι θα κάτσεις στον καναπέ στα 2,5 μέτρα και θα σερφάρεις, ξέχνα το. Εγώ εχω 40άρα και στα 3 με 3,5 μέτρα το σερφάρισμα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Πρέπει να πλησιάσω στα 2 με 2,5 το πολύ για να αρχίσει να γίνεται αποδεκτό.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Ναι εχω σερφαρει, αλλα οχι απο τον καναπε. Απο καρεκλα σχετικα κοντα στη τηλεοραση. Δεν ειχα πολυ χρονο ομως, καθοτι σε σπιτι φιλου, αρα δε μπορω να μιλησω για κουραση. Απλα χρειαζεται μια ωραια πολυθρονιτσα και να εισαι κοντα στην τηλεοραση. Εγω γενικα συνηθιζω να εχω αρκετα κοντα τις οθονες του υπολογιστη οποτε δεν ειχα καποιο προβλημα. Οντως σε SD υλικο οποιαδηποτε HD τηλεοραση ειναι αχρηστη. Οντως σε DVD υλικο και με upscaling δε βλεπεις διαφορα στο 720/1080. Οντως σε BLU RAY υπαρχουν (μικρο)διαφορες σε 720/1080. Σε games οντως υπαρχει διαφορα σε 1080 (για HD-SD δε το συζηταμε καν). Σε desktop/browsing, προσωπικα προτιμω να ειμαι 1 μετρο πιο κοντα στην τηλεοραση στην οποια θα χωρανε πολλα περισσοτερα πραγματα (παραθυρα κτλ), παρα να ειμαι πιο μακρια και να ειναι σαν να βρισκομαι στη 19'' tft μου...
dr lag Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Κι έλεγα δεν θα απαντήσεις στην απάντηση της απάντησης σου; Εντάξει, πλάκα κάνω... Πιστεύω πάντως πως το καλύψαμε τόσο διεξοδικά το θέμα, που αν γράψουμε κι άλλα, ο φίλος θα πουλήσει και τον καναπέ και το HTPC και θα πάει να πάρει μια 100άρα superHD, να σερφάρει κι απ' το σαλόνι του απέναντι...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Και ειπα να προσθεσω στο τελος ενα ''αλλα ακομα δεν εχω καταλαβει πού διαφωνουμε''
adi32 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 δυστυχως αν συνηθισεις στις πολλες ιντσες δυσκολα γυριζεις στις λιγες Το αποτελεσμα βεβαια ηταν να παθω και το προβλημα με το πιασιμο στο χερι μου εγω εχω μια 46αρα 720p και σερφαρω απο τον καναπε στα 3-3,5 μ αλλα δουλευω σε 1360χ768 αν πας σε αναλυση Full Hd δε θα βλεπεις τιποτα και θελει μεγεθυνση γραμματων Βεβαια τα κανεις ολα απο το πισι και δε χρειαζεσαι καμια αλλη συσκευη Πηρα και την καρτα τιβι αυτη http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.702030 και βλεπω HD δορυφορικα
dr lag Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Και ειπα να προσθεσω στο τελος ενα ''αλλα ακομα δεν εχω καταλαβει πού διαφωνουμε'' τελικά, μάλλον πρέπει να διαβάζεις τη σκέψη μου...
XLV Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Έτσι θα γίνει μάλλον γιατί το κόστος ενισχυτή + ηχεία ανεβάζει πολύ την τιμή ( και τις επιδόσεις βέβαια αλλά πιθανότατα δεν θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του στο χώρο μου). Ο χώρος είναι 14-15 τ.μ. Με μια καλή κάρτα ήχου και ένα καλό 5.1 σύστημα ηχείων πιστεύω θα είμαι μια χαρά. Μετά από κάποια άρθρα που διάβασα απέρριψα το 1080p γιατί απ' ότι κατάλαβα για να δεις διαφορά πρέπει είτε να έχεις οθόνη πολλών ιντσών (42άρα και πάνω) είτε να κάθεσαι πολύ κοντά. Κατέληξα λοιπόν σε 720p. Θα μετρήσω την απόσταση θέασης ακριβώς για να δω τελικά πόσες ίντσες χρειάζομαι. Δες κι αυτό http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.702816 έχει και Optical inputs για να συνδέσεις και άλλες συσκευές επάνω, όσο για το gaming χρειάζεσαι μια κάρτα που έχει dolby digital live ( κάνει encode τα 5.1 κανάλια σε ενα Dolby digital stream που μπορεί μετά μέσω spdif να πάει στον ενισχυτή που ανέφερα και να γινει 5.1 αναπαραγωγή ). Τέτοιοι codecs υπάρχουν ακόμα κι ενσωματωμένοι σε μητρικές. Αν θες κάτι ακριβότερο με hdmi inputs, δες αυτό http://www.perfectshop.gr/pub/el/catalog/ProductDetail.aspx?17945 .. επίσης και ένα pc sound system θα δουλέψει καλά.. προ κάποιων μηνών είχε στο πλαισιο stock κάτι logitech 7.1 500W στα 175Ε, ψάξε αν έχουν κάτι..
phph Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Προσωπική μου άποψη επειδή βλέπω ότι αρκετοί ασχολούνται με το hdmi: Το hdmi είναι κάπως υπερεκτιμημένο σε απλά συστήματα. Η είσοδος vga σε συνδυασμό με αναλογική μεταφορά του ήχου είναι εξίσου καλή όταν πρόκειται για επικοινωνία Pc με tv. Εκτός πια αν ενοχλεί τόσο πολύ ένα επιπλέον καλώδιο ή αν έχεις πολύ κακή κάρτα ήχου. Η ψηφιακή είσοδος ήχου σε καλύπτει 100% φυσικά, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένη σε τηλεοράσεις. Το πιο σημαντικό (μακράν) είναι το pc να δίνει ψηφιακό σήμα εικόνας που να ταυτίζεται με την εγγενή ανάλυση του πάνελ της tv και φυσικά η tv να μπορεί να δεχτεί αυτό το σήμα μέσω vga ή hdmi χωρίς overscan. Δεν πα να πάρεις την καλύτερη τηλεόραση ή το καλύτερο bd player και να του βάζεις μόνο δισκάκια 1080p, αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, η είκόνα που θα έχεις θα είναι χειρότερη από την χειρότερη αναλογική ή θα κόβεται τα άκρα. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να ψάξεις και το δεύτερο πιο σημαντικό είναι ο driver της κάρτας ήχου να μπορεί να δίνει σήμα ταυτόχρονα στις εξόδους που θα χρησιμοποιείς. Το πιο σπαστικό πράγμα (μετά από 3 μήνες χρήσης htpc) είναι να πρέπει κάθε φορά να ρυθμίζω αν ο ήχος θα πηγαίνει στο hdmi όταν θέλω να έχω ήχο στην tv ή στην ψηφιακή έξοδο όταν θέλω να ακούω από τα ηχεία. Για μένα ο συνδυασμός tv με είσοδο vga και με ψηφιακή είσοδο ήχου ενισχυτή και pc με 2 ψηφιακές εξόδους ήχου που να μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα είναι το 95% της ποιότητας και ευχρηστίας. Το υπόλοιπο 5% ούτως ή άλλως λίγοι το αντιλαμβάνονται.
liakos18 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Προσωπική μου άποψη επειδή βλέπω ότι αρκετοί ασχολούνται με το hdmi: Το hdmi είναι κάπως υπερεκτιμημένο σε απλά συστήματα. Η είσοδος vga σε συνδυασμό με αναλογική μεταφορά του ήχου είναι εξίσου καλή όταν πρόκειται για επικοινωνία Pc με tv. Εκτός πια αν ενοχλεί τόσο πολύ ένα επιπλέον καλώδιο ή αν έχεις πολύ κακή κάρτα ήχου. Η ψηφιακή είσοδος ήχου σε καλύπτει 100% φυσικά, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένη σε τηλεοράσεις. Το πιο σημαντικό (μακράν) είναι το pc να δίνει ψηφιακό σήμα εικόνας που να ταυτίζεται με την εγγενή ανάλυση του πάνελ της tv και φυσικά η tv να μπορεί να δεχτεί αυτό το σήμα μέσω vga ή hdmi χωρίς overscan. Δεν πα να πάρεις την καλύτερη τηλεόραση ή το καλύτερο bd player και να του βάζεις μόνο δισκάκια 1080p, αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, η είκόνα που θα έχεις θα είναι χειρότερη από την χειρότερη αναλογική ή θα κόβεται τα άκρα. Επειδή όπως είπα είμαι αρχάριος με το θέμα μου το εξήγεις λίγο αυτό; Εννοείς η κάρτα γραφικών να βγάζει εικόνα σε ανάλυση 1366χ768 (όσο είναι και το πάνελ δηλαδή); Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να ψάξεις και το δεύτερο πιο σημαντικό είναι ο driver της κάρτας ήχου να μπορεί να δίνει σήμα ταυτόχρονα στις εξόδους που θα χρησιμοποιείς. Το πιο σπαστικό πράγμα (μετά από 3 μήνες χρήσης htpc) είναι να πρέπει κάθε φορά να ρυθμίζω αν ο ήχος θα πηγαίνει στο hdmi όταν θέλω να έχω ήχο στην tv ή στην ψηφιακή έξοδο όταν θέλω να ακούω από τα ηχεία. Για μένα ο συνδυασμός tv με είσοδο vga και με ψηφιακή είσοδο ήχου ενισχυτή και pc με 2 ψηφιακές εξόδους ήχου που να μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα είναι το 95% της ποιότητας και ευχρηστίας. Το υπόλοιπο 5% ούτως ή άλλως λίγοι το αντιλαμβάνονται. Ευχαριστώ πολύ και για τη συμβουλή για την κάρτα ήχου. Δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Ελπίζω να μη είναι τόσο σπάνια αυτή η δυνατότητα. Ενισχυτή μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσω λόγω κόστους και λόγω σίγουρης μη αξιοποίησής του.
phph Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Επειδή όπως είπα είμαι αρχάριος με το θέμα μου το εξήγεις λίγο αυτό; Εννοείς η κάρτα γραφικών να βγάζει εικόνα σε ανάλυση 1366χ768 (όσο είναι και το πάνελ δηλαδή); Αυτό οπωσδήποτε πρέπει να συμβαίνει. Το θέμα του overscan είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Έχει τύχει ποτέ να δεις το ίδιο βίντεο να παίζει στην οθόνη του υπολογιστή και σε τηλεόραση; Αν το κάνεις θα δεις ότι στην οθόνη του υπολογιστή βλέπεις περισσότερα πράγματα γιατί οι τηλεοράσεις κόβουν λίγο από τις άκρες. Αυτό είναι το overscan. Με ψηφιακό σήμα υπάρχει το εξής πρόβλημα: Η κάρτα γραφικών δίνει 1366Χ768 και η τηλεόραση το κόβει σε π.χ. 1350Χ768. Μετά προσπαθεί να δείξει αυτό το 1350Χ768 στο 1366Χ768 πάνελ της κάνοντας rescaling. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα. Άρα πρέπει η τηλεόραση να έχει δυνατότητα να προβάλει το ψηφιακό σήμα ακριβώς όπως το λαμβάνει. Δυστυχώς αυτή τη δυνατότητα δεν τη διαφημίζουν και θα πρέπει να την ψάξεις πολύ κατεβάζοντας ίσως και τα manual. Ευχαριστώ πολύ και για τη συμβουλή για την κάρτα ήχου. Δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Ελπίζω να μη είναι τόσο σπάνια αυτή η δυνατότητα. Ενισχυτή μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσω λόγω κόστους και λόγω σίγουρης μη αξιοποίησής του. Βασικά δεν ξέρω αν είναι δυνατότητα του hardware ή του software. Εγώ έχω Vista και δεν μπορώ να έχω ταυτόχρονη έξοδο ήχου σε hdmi και ψηφιακή έξοδο. Άλλοι με την ίδια motherboard και windows XP μπορούν. Ίσως είναι θέμα ωρίμανσης των drivers για Vista. Και μια διόρθωση στα προηγούμενα: Από τη βιασύνη μου έγραφα VGA ενώ εννούσα DVI. Βέβαια από μια γρήγορη ματιά που έριξα πλέον όλες οι καινούργιες τηλεοράσεις αν έχουν ψηφιακή είσοδο εικόνας, αυτή θα είναι hdmi. Εννοείται ότι σε ενδιαφέρει μόνο η ψηφιακή είσοδος εικόνας.
liakos18 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2008 Αυτό οπωσδήποτε πρέπει να συμβαίνει. Το θέμα του overscan είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Έχει τύχει ποτέ να δεις το ίδιο βίντεο να παίζει στην οθόνη του υπολογιστή και σε τηλεόραση; Αν το κάνεις θα δεις ότι στην οθόνη του υπολογιστή βλέπεις περισσότερα πράγματα γιατί οι τηλεοράσεις κόβουν λίγο από τις άκρες. Αυτό είναι το overscan. Με ψηφιακό σήμα υπάρχει το εξής πρόβλημα: Η κάρτα γραφικών δίνει 1366Χ768 και η τηλεόραση το κόβει σε π.χ. 1350Χ768. Μετά προσπαθεί να δείξει αυτό το 1350Χ768 στο 1366Χ768 πάνελ της κάνοντας rescaling. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα. Άρα πρέπει η τηλεόραση να έχει δυνατότητα να προβάλει το ψηφιακό σήμα ακριβώς όπως το λαμβάνει. Δυστυχώς αυτή τη δυνατότητα δεν τη διαφημίζουν και θα πρέπει να την ψάξεις πολύ κατεβάζοντας ίσως και τα manual. Αν κατάλαβα καλά αυτή είναι η λειτουργία που ανέφερες πριν ως just scan ή 1:1 (προφανώς έχει διαφορετικό όνομα ανάλογα την εταιρεία); Βασικά δεν ξέρω αν είναι δυνατότητα του hardware ή του software. Εγώ έχω Vista και δεν μπορώ να έχω ταυτόχρονη έξοδο ήχου σε hdmi και ψηφιακή έξοδο. Άλλοι με την ίδια motherboard και windows XP μπορούν. Ίσως είναι θέμα ωρίμανσης των drivers για Vista. Με προβλημάτισες τώρα γιατί κι εγώ Vista σκεφτόμουν να βάλω. Τέλος πάντων, μέχρι να φτάσουμε στο λειτουργικό έχουμε ακόμη!
phph Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2008 Αν κατάλαβα καλά αυτή είναι η λειτουργία που ανέφερες πριν ως just scan ή 1:1 (προφανώς έχει διαφορετικό όνομα ανάλογα την εταιρεία); Σωστά κατάλαβες.
liakos18 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2008 Σωστά κατάλαβες. Μετά από ένα ψάξιμο που έκανα διαπίστωσα ότι όντως είναι πολύ δύσκολο να μάθεις αν μια TV έχει 1:1 pixel mapping πριν την αγοράσεις... Πρέπει να το ψάξω καλά!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.