Acid-Burn Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Κλοπή και παραβίαση ιδιοκτησίας μπορεί να θεωρηθεί πιστεύω οποιαδήποτε χρήση ενός αντικειμένου ή υπηρεσίας εν αγνοία του ιδιοκτήτη (αυτού που έχει πληρώσει για αυτό).
Bspus Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Ε, καλά δεν είναι και global superuserpassword αυτά :> Οχι αλλα ειναι πολυ συχνα οι εργοστασιακες ρυθμισεις. Λες να υπαρχουν πολλοι που δεν ξερουν να κλειδωσουν το δικτυο τους, ομως αλλαζουν τα default password?
nske Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Προσωπικά θεωρώ ότι οποιοδήποτε ασύρματο επιτρέπει ανοικτή πρόσβαση προσφέρει σκόπιμα αυτή την υπηρεσία. Κι εγώ το ίδιο ακριβώς κάνω με το δικό μου δίκτυο. Μπορεί να μην ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, ή και στις περισσότερες, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για κάποιον που θέλει να παρέχει ελεύθερη υπηρεσία στον κάθε άγνωστο. Όποιος δεν θέλει να παρέχει ελεύθερη υπηρεσία στον κάθε άγνωστο, μπορεί εύκολα να το κλειδώσει κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν το επιθυμεί. Κατά τη γνώμη μου αυτή η νοοτροπία πρέπει να υπάρξει, αν δεν υπάρχει ήδη. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της υπηρεσίας πρόσβασης, οι συγκρίσεις με τηλεοράσεις, αυτοκίνητα και πυροβολισμούς είναι εντελώς άστοχες, όπως και ο χαρακτηρισμός "ανήθικο". Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα, δε νομίζω να θέλει κανείς να ζει σε ένα καθεστώς στο οποίο ο νόμος, η καχυποψία και ο φόβος υπαγορεύουν κατά γράμμα τη παραμικρή συμπεριφορά μας. Αν τώρα κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να ανησυχεί για το αν είναι νόμιμο να χρησιμοποιήσει ένα άγνωστο ασύρματο δίκτυο το οποίο παρέχει ανοικτή πρόσβαση στο Internet, και κάποιος άλλος για το τι μπορεί να πάθει αν μοιράσει ελεύθερα internet και κάποιος το καταχραστεί, τότε πιο είναι το επόμενο βήμα; Οταν κατεβαζει ο ''υποκλοπεας '' ενα αρχειο σε τι ιp/στοιχεια φαινεται αυτο ? Φαινεται δηλαδη οτι το κατεβαζει ο πραγματικος ιδιοκτητης της γραμμης ? Ναι. Δηλαδη αν ο αλλος αρχιζει και κατεβαζει η μοιραζει αρχεια παιδικης πορνογραφιας τι θα γινει δηλαδη ? Θα την πληρωσει (θεωρητικα σε περιπτωση που..) ο πραγματικος ιδιοκτητης της γραμμης η υπαρχει περιπτωση να ανιχνευτει και ο υπολογιστης (η εστω η τοποθεσια ) οπου ''εκλεβε '' τη γραμμη ? Αν ο pervert δεν είναι πλέον συνδεδεμένος, ούτε μπορεί ανιχνευθεί ούτε μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποδείξει ότι δεν ήταν αυτός. Βέβαια μηχανισμοί καταγραφής ενεργειών υπάρχουν σχεδόν πάντα στο σχετικό λογισμικό, οπότε θα μπορούσε να βασιστεί στις καταγεγραμμένες πληροφορίες για να δείξει ότι κάποιος άλλος έκανε χρήση του δικτύου, όμως αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να το έχει "πλαστογραφήσει" και ο ίδιος, ως κάλυμμα. Εν πάσι περιπτώσει, στο συγκεκριμένο σενάριο δεν θα την πληρώσει με νομικές συνέπειες, προφανώς, ο ιδιοκτήτης (αυτό έλειπε !!), εφόσον δε θα βρεθεί πουθενά στην κατοχή του το επίμαχο υλικό, αλλά μπορεί να υποστεί άλλου είδους συνέπειες (διασυρμό και προσωρινή κατάσχεση υπολογιστών και αποθηκευτικών μέσων για την έρευνα, κλπ) ενώ ενδεχομένως να τεθούν και κάποια ενδιαφέροντα ζητήματα, π.χ. κατά πόσο θα είναι υποχρεωμένος να δώσει το κλειδί για κρυπτογραφημένα δεδομένα που τυχόν έχει για να μη θεωρηθεί ένοχος (αν θυμάμαι καλά αυτόν τον χρόνο είχαμε αρνητικές νομοθετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα). Πάντως λυπάμαι αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλύτερα να περιμένει "να τον προστατεύσει ο νόμος" από το να κάτσει 2 ώρες και να πληροφορηθεί πώς μπορεί να ασφαλίσει υποτυπωδώς το ασύρματο δίκτυό του, εφόσον κρίνει ότι χρειάζεται να το κάνει.
mvaggel Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Όταν δεν προστατεύω κάτι στο οποίο είμαι ιδιοκτήτης, τότε ουσιαστικά επιτρέπω σε οποιονδήποτε επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει. Αν δηλαδή ο γείτονας έχει συνειδητά αφήσει ανοιχτό το δίκτυο για να δίνει πρόσβαση στους περαστικούς, πως θα το κοινοποιήσει στον κόσμο? Όποιος τώρα συνδεθεί στο δίκτυο, φαίνεται στο interface του router, άρα η σύνδεση ΔΕΝ γίνεται εν αγνοία του ιδιοκτήτη. Ο οποίος μπορεί να τη διακόψει ανά πάσα στιγμή, χωρίς να σε ρωτήσει. Άρα εσύ ΔΕΝ επηρεάζεις το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δικτύου ούτε αμφισβητείς τον ιδιοκτήτη. Όσο για το παράδειγμα με την τηλεόραση, όποιος διαφωνεί ας αφήσει TV, laptop, κινητό ή και γω δε ξέρω τι σε ένα παγκάκι και να φύγει, και ας πάει την άλλη μέρα στην αστυνομία να πει τι έγινε και να δηλώσει κλοπή. EDIT : @nske: Δεν θα μπορούσα να αναλύσω καλύτερα το θέμα όσον αφορά το ελεύθερο δίκτυο... tnx
Acid-Burn Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Καλά όλα αυτά...αλλά μάλλον ήταν ανάλυση για το τι θα έπρεπε ή τι θα ήταν καλό να ισχύει. Το ερώτημα ήταν αν είναι παράνομο(όπως έχουν τα πράγματα τώρα). Καλώς ή κακώς όπως είπε και ο MY80$ που είχε ρωτήσει έναν γνωστό του δικηγόρο "καλύπτεται από νομο περί μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα." οπότε μάλλον για παράνομο μου κάνει. Συμφωνώ ότι θα έπρεπε και καλό θα ήταν να επικρατήσει να μοιραζόμαστε τις συνδέσεις μας(άλλωστε έχουν τόσοι πολλοί που δε θα τραβάνε όλοι από έναν) αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μην υπάρχουν άτομα που πχ θα κατεβάζουν torrents που κάνουν πολλά connections etc γονατίζοντας τη γραμμή.Αν εκλείψει αυτό το φαινόμενο τότε δε θα είχα κανένα πρόβλημα να το έχω ανοιχτό...
mvaggel Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Από τη στιγμή που το δίκτυο είναι ΟΧΙ κλειδωμένο, οποιοσδήποτε έχει εξουσιοδότηση να το χρησιμοποιεί.
phanispal Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Παιδιά σα να μου φαίνεται οτι έχετε δίκιο τελικά... Από εδώ και πέρα όταν θα μου δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλευτώ τον οποιονδήποτε θα το κάνω, χαρούμενος που εγώ σα γνώστης/έξυπνος/όχι μ@λ@κ@ς που είμαι δεν την πατάω και αδιαφορώντας για τον άσχετο/ηλίθιο/μ@λ@κ@ που βρήκα να εκμεταλλευτώ. Ευτυχώς που γίνονται αυτές οι εποικοδομητικές συζητήσεις και μαθαίνουμε 5 πράγματα...
prantzos Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Καλά όλα αυτά, αλλά απαντήστε και σε μένα μια ερώτηση... Πόσο IQ χρειάζεται να έχει κανείς για να καταλάβει ότι ουσιαστικά είναι παράνομο/ανήθικο να κλέβεις την υπηρεσία του Internet από τον γειτονά σου, υπάρχει/δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος στη νομοθεσία του Ελληνικού κράτους;;; a. 50 b. 80 c. 120 d. 160 Ας το βάλουμε αυτό σε μια ψηφοφορία του insomnia!
nske Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Συμφωνώ ότι θα έπρεπε και καλό θα ήταν να επικρατήσει να μοιραζόμαστε τις συνδέσεις μας(άλλωστε έχουν τόσοι πολλοί που δε θα τραβάνε όλοι από έναν) αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μην υπάρχουν άτομα που πχ θα κατεβάζουν torrents που κάνουν πολλά connections etc γονατίζοντας τη γραμμή.Αν εκλείψει αυτό το φαινόμενο τότε δε θα είχα κανένα πρόβλημα να το έχω ανοιχτό... Υπάρχει και η δυνατότητα να επιβάλεις τους περιορισμούς που θέλεις ώστε να αποτρέψεις καταχρήσεις. Βέβαια η βούληση για κατάχρηση φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ, εδώ λίγοι έχουν συνείδηση και σεβασμό της δημόσιας ιδιοκτησίας που στο κάτο κάτο συντηρείται από τις τσέπες τους! Γενικά οι περισσότεροι έχουν μια κουτοπόνηρη, λιγούρικη, νοοτροπία του να επωφεληθούν όσο περισσότερο μπορούν γράφοντας στα @@ τους όλους τους άλλους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό τελικά λειτουργεί εις βάρος τους. Εγώ δε λέω αν είναι καλό ή κακό να επικρατήσει να μοιραζόμαστε τις συνδέσεις μας, αλλά είναι απαραίτητο αν δεν επιθυμούμε να το κάνουμε να μην ρίχνουμε την ευθύνη στο νόμο και να μην κατηγορούμε κάποιον που απλά έκανε χρήση αυτού που, σύμφωνα με την καλύτερη δυνατή πληροφόρησή του, διαθέταμε σκόπιμα ελεύθερα. Αν καλύπτεται ξεκάθαρα από νόμο όπως λέει ο MY80$ (δεν αποτελεί κενό ανεπαρκούς διατύπωσης) και είναι παράνομο, λυπάμαι αλλά δεν εκπλήσομαι. Παράλογους νόμους, προϊόντα ασχετοσύνης, ειδικά σε τεχνολογικά θέματα, έχουμε δει πολλούς. Από εδώ και πέρα όταν θα μου δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλευτώ τον οποιονδήποτε θα το κάνω, χαρούμενος που εγώ σα γνώστης/έξυπνος/όχι μ@λ@κ@ς που είμαι δεν την πατάω και αδιαφορώντας για τον άσχετο/ηλίθιο/μ@λ@κ@ που βρήκα να εκμεταλλευτώ. Εγώ π.χ. δεν έχω πρόβλημα να εξυπηρετηθούν άλλοι από τη σύνδεσή μου. Με εκμεταλλεύονται σώνει και καλά; Προφανώς αν δεν ήθελα, θα φρόντιζα να μην παρέχω ανοικτή πρόσβαση. Πόσο IQ χρειάζεται να έχει κανείς για να καταλάβει ότι ουσιαστικά είναι παράνομο/ανήθικο να κλέβεις την υπηρεσία του Internet από τον γειτονά σου' date=' υπάρχει/δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος στη νομοθεσία του Ελληνικού κράτους;;;[...'] Ας το βάλουμε αυτό σε μια ψηφοφορία του insomnia! Και από κάτω ας βάλουμε το εξής: "Τι μαντικές ικανότητες χρειάζεται να έχει κανείς για να γνωρίζει ότι ουσιαστικά κλέβει την υπηρεσία του internet από τον γείτονά του και δεν χρησιμοποιεί μια υπηρεσία η οποία παρέχεται σκόπιμα ελεύθερα;"
Acid-Burn Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Υπάρχει και η δυνατότητα να επιβάλεις τους περιορισμούς που θέλεις ώστε να αποτρέψεις καταχρήσεις. Βέβαια η κατάχρηση φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ, εδώ λίγοι έχουν συνείδηση και σεβασμό της δημόσιας ιδιοκτησίας που στο κάτο κάτο συντηρείται από τις τσέπες τους! Γενικά οι περισσότεροι έχουν μια κουτοπόνηρη, λιγούρικη, νοοτροπία του να επωφεληθούν όσο περισσότερο μπορούν γράφοντας στα @@ τους όλους τους άλλους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό τελικά λειτουργεί εις βάρος τους. Εγώ δε λέω αν είναι καλό ή κακό να επικρατήσει να μοιραζόμαστε τις συνδέσεις μας, αλλά είναι απαραίτητο αν δεν επιθυμούμε να το κάνουμε να μην ρίχνουμε την ευθύνη στο νόμο και να μην κατηγορούμε κάποιον που απλά έκανε χρήση αυτού που, σύμφωνα με την καλύτερη δυνατή πληροφόρησή του, διαθέταμε σκόπιμα ελεύθερα. Αν καλύπτεται ξεκάθαρα από νόμο όπως λέει ο MY80$ (δεν αποτελεί κενό ανεπαρκούς διατύπωσης) και είναι παράνομο, λυπάμαι αλλά δεν εκπλήσομαι. Παράλογους νόμους, προϊόντα ασχετοσύνης, ειδικά σε τεχνολογικά θέματα, έχουμε δει πολλούς. Και από κάτω ας βάλουμε το εξής: "Τι μαντικές ικανότητες χρειάζεται να έχει κανείς για να γνωρίζει ότι ουσιαστικά κλέβει την υπηρεσία του internet από τον γείτονά του και δεν χρησιμοποιεί μια υπηρεσία η οποία παρέχεται σκόπιμα ελεύθερα;" Δε λέω ότι δεν είναι παράλογος ή όχι απλά αυτό που είπε ο MY80$ ήταν το πιο κοντινό πράγμα σε κάτι που να ισχύει πέρα από τις προσωπικές μας απόψεις/γνώμες. Αν και όταν με ενδιαφέρει τόσο πολύ θα το ψάξω πάντως. Δε θα υπήρχε πιστεύω κανένα πρόβλημα από κανέναν εδώ μέσα για κάποιον που έκανε απλή χρήση και όχι κατάχρηση. Το έχω πει άλλωστε και πιο πριν.Κι εγώ το έχω κάνει όταν είχα πρόβλημα με τη γραμμή μου και δε θα είχα κανένα πρόβλημα αν κάποιος έκανε "απλή" χρήση της σύνδεσής μου και όχι κατάχρηση. Όσο για τη δυνατότητα περιορισμών δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία έχει τις απαραίτητες γνώσεις να το κάνει αυτό.
mvaggel Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Άλλο ανήθικο και άλλο παράνομο. Ανήθκες είναι και οι τιμές του ADSL για τις υπειρεσίες που τελικά παρέχονται αλλά δεν είναι παράνομες. "Τι μαντικές ικανότητες χρειάζεται να έχει κανείς για να γνωρίζει ότι ουσιαστικά κλέβει την υπηρεσία του internet από τον γείτονά του και δεν χρησιμοποιεί μια υπηρεσία η οποία παρέχεται σκόπιμα ελεύθερα;" +1 Υ.Γ. Όσο κάποιοι μετράνε το IQ τους, κάποιοι άλλοι μπορεί απλά να χρησιμοποιούν το μυαλό τους.
phanispal Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Ρε παιδιά τι λέμε τώρα... Οι περισσότεροι έχουν τη λογική "εντάξει όταν κάνω κατάχρηση εις βάρος κάποιου, αλλά όταν γίνει το αντίθετο, υπάρχει πρόβλημα..."
Acid-Burn Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 επειδή η πλειοψηφία των wireless δεν παρέχεται σκόπιμα, αυτοί που χρησιμοποιούν το μυαλό τους μπορούν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι το πιο πιθανό είναι να ΜΗΝ παρέχεται ελεύθερα! Και στην τελική ας βάλει στο SSID "freenet" etc..
SMIRNOFF Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Παράνομο ή όχι σίγουρα δεν θα είσαι ο μόνος "έξυπνος" που μπορεί να το χρησιμοποιεί.. ή μπορεί και αυτός που το έχει να μην είναι τόσο άσχετος(λίγες πιθανότητες).. για αυτό να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην χρήση του και να μην βάζεις τους κωδικούς σου πουθενά...γιατί όσο εύκολο ήταν για σένα να μπεις στο ασύρματο χωρίς κωδικό.. άλλο τόσο εύκολο είναι για κάποιον άλλον να σου "τραβάει" τους κωδικούς που βάζεις στις διάφορες ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι..
nske Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 επειδή η πλειοψηφία των wireless δεν παρέχεται σκόπιμα' date=' αυτοί που χρησιμοποιούν το μυαλό τους μπορούν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι το πιο πιθανό είναι να ΜΗΝ παρέχεται ελεύθερα!Και στην τελική ας βάλει στο SSID "freenet" etc..[/quote'] Και επειδή η πλειοψηφία των wireless δικτύων που παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση δεν το κάνει σκόπιμα (το οποίο δεν το θεωρώ αυτονόητο), πρέπει να μην συνδεόμαστε σε οποιοδήποτε δίκτυο είναι ανοικτό από το φόβο μήπως ο ιδιοκτήτης του απλά αμέλησε; Διαφωνώ. Ο ιδιοκτήτης έλαβε με τον εξοπλισμό του ένα Manual με οδηγίες χρήσης, οι οποίες περιγράφουν πότε η πρόσβαση είναι ελεύθερη και πότε δεν είναι. Δεν είναι δική μου ευθύνη να περιμένω ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν διάβασαν το manual, προτιμώ να περιμένω ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μοιραστούν με τους γύρω τους ένα αγαθό το οποίο έχουν σε μεγαλύτερη αφθονία από ότι χρησιμοποιούν. Άλλωστε εγώ και διαβάζω τα manuals και παρέχω σκόπιμα ελεύθερη πρόσβαση, είναι λογικό να περιμένω την ίδια συμπεριφορά από τους άλλους. άλλο τόσο εύκολο είναι για κάποιον άλλον να σου "τραβάει" τους κωδικούς που βάζεις στις διάφορες ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι.. Αυτό ισχύει, ό,τι δεν περνάει πάνω από κρυπτογραφημένα πρωτόκολλα (π.χ. http over ssl) είναι εύκολο να υποκλαπεί από όλους και ειδικά από το διαχειριστή του ασύρματου δικτύου. Στα ανοικτά ασύρματα δίκτυα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αλλά αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για κάθε ξένο δίκτυο (internet cafes, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, τόπος εργασίας, κλπ).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.