Προς το περιεχόμενο

GNU General Public License version 3.


firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ήθελα να δω την άποψη σας για την GPL version 3. πέρασε ένας χρόνος από την ανακοίνωση της αλλά δεν βλέπω τους developers να την υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό. Είναι ιδέα μου; Υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα για την μετάβαση από την Version 2 (ή ακόμη και την 1) στην 3; Ίσως να φταίνε και τα 15+ χρόνια που πέρασαν με την version 2. Ίσως και ο ένας χρόνος να μην είναι αρκετός.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://gpl3.palamida.com:8080/index.jsp

http://gpl3.blogspot.com/2008/06/gplv3-one-year-anniversary-edition.html'>http://gpl3.blogspot.com/2008/06/gplv3-one-year-anniversary-edition.html

http://gpl3.blogspot.com/

 

Δεν φαίνεται να πηγαίνει και άσχημα. Αν δεν κάνω λάθος άλλωστε, τα περισσότερα projects είναι ήδη και GPL/LGPL v3 by default, καθώς λίγοι είχαν πειράξει το αρχικό clause (v2 or later). Όμως πολλοί από όσους το έχουν κάνει (π.χ. Linus Torvalds), θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα την αυξημένη παρεμβατικότητα της v3 και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει άθελά της, λόγω της ασυμβατότητας με την v2, παρά τα κενά που αφήνει σε τεχνικές (π.χ. DRM) που πιστεύουν ότι πρέπει να είναι ελεύθερες να εφαρμοστούν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι είναι μια ωραία ευκαιρία για να δοκιμαστεί το βάρος που έχει το FSF (και κατ' επέκταση η "παραδοσιακή" ιδεολογία που γέννησε το GNU/Linux) με τα σημερινά δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί το περιθωριοποιούσαν και υποτιμούσαν την επιρροή του στο open source και τη σχετικότητά του με τα πράγματα πλέον. Μου φαίνεται ότι αυτοί έκαναν τελικά λάθος.

 

Δε νομίζω να γίνει χαμός, έχω την εντύπωση ότι τα περισσότερα projects μεταφέρονται σιγά σιγά σε GPL3 (or later), όσα δεν το κάνουν είναι επειδή δε θέλουν (which is just fine) και όσα το κάνουν δεν πρόσεξα να αντιμετωπίζουν σημαντικές εσωτερικές διαφωνίες. Στην πράξη έχω την αίσθηση λίγοι developers είναι αρκετά ανένδοτοι στο θέμα της άδειας (v2 VS v3) ώστε να μην συμβιβαστούν τελικά με την άδεια του Project στο οποίο θέλουν να συνεισφέρουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H bsb είναι τελείως χύμα άδεια και δεν από τι ξέρω δεν έχει τον βασικό κανόνα ανταλαγής προϊόντων ότι σου δίνω ένα προιόν αλλά απαιτώ τις βελτιώσεις που θα κάνεις στον κώδικα να τις γυρίσεις πίσω. Το να δίνεις κώδικα και ο άλλος να μπορεί να τον πάρει και να τον κάνει ότι θέλει χωρίς καμία υποχρέωση δεν είναι πάνω από όλα ηθικά σωστό και δεν σέβετε την δουλειά του δημιουργού του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι όντως έτσι. Είναι μια άδεια που σου επιτρέπει ουσιαστικά να κάνεις τα πάντα με τον κώδικα που έχεις στα χέρια σου και η μακροζωία του software ως open source project "επαφίεται στον πατριωτισμό των developers". Παρ' όλα αυτά έχω επιλέξει να συνεχίσω να δίνω BSD licensed ότι software γράφω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από την παρουσίαση που είχε γίνει για το bsd στο συνέδριο των κοινοτήτων ειχαν πει ότι πολλές μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν τον κώδικα του bsd γυρνάνε πάντα μέρος από τις βελτιώσεις που κάνουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το να δίνεις κώδικα και ο άλλος να μπορεί να τον πάρει και να τον κάνει ότι θέλει χωρίς καμία υποχρέωση δεν είναι πάνω από όλα ηθικά σωστό και δεν σέβετε την δουλειά του δημιουργού του.

 

Εφόσον ο ίδιος ο δημιουργός επιλέγει την BSD license δεν τίθεται κανένα θέμα «ηθικής» η μη συμπεριφοράς από πλευράς των άλλων. Αν θέλει να εξασφαλίσει ότι θα αποδοθούν πράγματα στην κοινότητα, μπορεί κάλλιστα να επιλέξει κάποια άλλη άδεια που να το επιβάλει. Για να είμαι ειλικρινής, στον ιδανικό εντελώς open-source κόσμο που οραματίζεται ο stallman, μάλλον η BSD θα ταίριαζε περισσότερο παρά η GPL ;-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχεις όρεξη να τροφοδοτήσεις ένα flamewar ημερών, δοκίμασε να μεταφέρεις τη συγκεκριμένη πρόταση σε κάποιο σχόλιο του http://www.undeadly.org ή στη mailing list του OpenBSD (καλά εκεί μάλλον λιντσάρισμα θα είναι παρά flamewar) :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατί τι έχουν "αυτοί". Μια χαρά παιδιά είναι. Αν εξαιρέσει κανείς τον Theo που είναι λίγο... ευέξαπτος. Και λίγο... εγωκεντρικός. Ε, και λίγο... επιθετικός. Κατά τα άλλα είναι μιά χαρά!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mia xara eimaste oi BSDades. Tipota den exoume oute kai o Theo (sou to exw pei apeires fores :P). O Linus diladi me tis 23987439827432 blakeies pou bgazei kai allazei se ka8e release kai o tropos tou den sou thn dinei?

 

Katarxhn einai apo tous ligous pou jeroun kai apo organwsi (development) alla kai apo to na grafoun swsto kai asfales kwdika...(blepe OpenBSD)

 

BSD license for ever! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...