Προς το περιεχόμενο

Δουλειές στην Ελλάδα

Hellaslover

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
οχι ρε συ κουβέντα κάνουμε.

απλά πιστεύω πως όλοι ως άνθρωποι, άλλοι πολύ άλλοι λιγότερο και ο καθένας για τους λόγους του, χρειάζονται έναν άνθρωπο δίπλα τους, ένα φίλο κάποιον να μιλάνε να τον νιώθουν κοντά

νομίζω δηλαδή πως εύκολα ή δύσκολα κάποιον θα βρεις να επικοινωνείς σε μια ξένη χώρα και εύχομαι περιπτώσεις όπως ο φίλος του παραπάνω χρήστη να είναι η ατυχής εξαίρεση

Ακριβώς και συνεχίζοντας το δικό μου ποίημα - καθότι όλοι λένε απο ένα :P - οι ανθρώπινες σχέσεις διαμορφώνονται μέσα απο την στάση που έχεις απέναντι στην ζωή. Κάνεις αυτό που σου αρέσει; Βρίσκεσαι με καλούς συνεργάτες; (περί απολογισμού ο λόγος) νιώθεις οτι δικαιώνεις έναν ευρήτερεο κοινωνικό - διαπολιτισμικό σκοπό; (<-αυτό ήταν μια δικιά μου πινελιά :P ) ΤΟΤΕ ΣΤΑ @@ σου , και φίλους θα κάνεις , και πληρότητα θα νιώθεις και δεν πα να 'σαι στην ΟΥΓΚΑΝΤΑ , το ίδιο μας κάνει....

Το θέμα δεν είναι ΠΟΥ θα πας , το θέμα είναι ΤΙ θα κάνεις εκεί που θα πας. Δεν αναφέρομαι σε καταστάσεις αναγκαστικής μετανάστευσης (εσωτερικής - εξωτερικής ) οι οποίες καθορίζονται απο συγκεκριμένες ανάγκες, αλλα νομίζω πως οι ομιλούντες στο thread αν μην τι άλλο (πλην εμένα ) είναι μορφωμένοι άνθρωποι. ;) ...edit και επιλέγουν ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ !

• Απαντ. 177
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Δεν ξέρω σε ποια πόλη ήσουν (πχ Liverpool) ή τι φρίκες έφαγεςή οτιδήποτε άλλο, αλλά πολύ αρνητικός είσαι με τη ζωή έξω από την Ελλάδα.

Προσωποποιεις το θεμα. Αυτα που λεω ειναι γνωστα και στις πετρες και εσυ, εντελως εκτος πραγματικοτητας.

Ποιον Ελληνα φοιτητη θα βρεις που να πει οτι γουσταρει τη ζωη του στην Αγγλια? Ποιον εργαζομενο? Εγω προσωπικα ξερω μονο 2 απο τους τοσους που γνωρισα. (και δεν μιλαμε απο προχθες, αλλα απο εποχη Θατσερ).

Κεντρικο Λονδινο εμενα αγαπητε και τωρα Β. Λονδινο στας εξοχας. Κι εχω να πατησω 7 μηνες. Και τοτε και τωρα με ανεση ζουσα. Τη Θεσσαλονικη ομως δεν την αλλαζω ουτε για το μπουκινχαμ κυριε χαλιφαξ! :-p

Μηπως εσυ ειχες φαει καμια φρικη σε κανενα χωριο της Πινδου και μετα ακομα και το Brixton σου φανηκε παραδεισος? Επιστρεφω τα περι λιβερπουλ και επαρχιωτισμου προφανως... :-(

Αν προσπαθεις να πεισεις τον εαυτο σου οτι εισαι ευτυχισμενος στην ξενιτια, πολυ καλα κανεις. Τους Γερμανους ομως που με την πρωτη ευκαιρια φευγουν απο τους καθαρους τους δρομους και τους οτομπαν τους, για να πανε σε 'αφρικανικες χωρες' για να λιαστουνε σαν τις φωκιες, θα δυσκολευτεις να τους πεισεις... :-D

Και οπως λενε κι εκει κιολας,

δουλευουμε σα σκυλια 11μιση μηνες το χρονο,

για να ζησουμε 2 εβδομαδες τη ζωη μας (αλλα σε αλλη χωρα...).

Τι να σου πω! Μεγιστη ευτυχια...

Πιούρ μπλις και των γονεων! :-D

εδιτ

κι επειδη το ξεχασα πριν, τη μεγαλυτερη φρικη με τη ζωη τους, την τρωνε πρωτα οι Αγγλοι, που πριν απ'ολους παραπονιουνται γιαυτο. Αν ουτε αυτο σου δινει μια εικονα της ζωης του ματαναστη, κακομοιρη ή και χλιδατου, τοτε... αστο...

Μολις βγαλουνε 5 δεκαρες τρεχουνε ν'αγορασουν σπιτακια σε Ισπανια, Ελλαδα και τα κατεχομενα της Κυπρου. Τοσο καλα περνανε.

Δημοσ.

Έχεις δίκιο για την προσωποποίηση. Ας το κόψουμε εδώ διότι πια δεν έχει νόημα, απλά μου φαίνεται παράξενο που είσαι τόσο αρνητικός ειδκά έχοντας ζήσει στο Λονδίνο. (Το Liverpool το ανέφερα, διότι είναι μια πόλη στην οποία έχω μείνει για 1 μήνα και δεν πρόκειται να ξαναπάω).

Οι δικοί μου φίλοι και γνωστοί καθώς και μέλη της οικογενείας μου που ζουν στο εξωτερικό (ένας μόνο Αγγλία), είναι γενικά αρνητικοί στο να γυρίσουν Ελλάδα, όλοι το έχουν στο μυαλό αλλά στη σύνταξη.

Και κάτι που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις: Στη Γερμανία τουλάχιστον όλοι δουλεύουν 8 ώρες. 16.30 είτε εργάτης είσαι είτε διευθυντής έχεις πάει σπίτι σου, επομένως αυτό με τη σκλαβιά και τους 11.5 μήνες δεν ισχύει.

Αυτά νομίζω πως και μετά από αυτό ποίημα που λέει και ο fidelio ο κάθε αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του και ανάλογα να πράξει.

Δημοσ.

Μιας και διάβασα όλο αυτό το ποστ είπα να γραψω και εγώ τις εμπειρίες μου. Καταρχήν το εξωτερικό δεν είναι για όλους πιστεύω. Προφανώς εξαρτάται από το χαρακτήρα σου από τη ζωή σου στην ελλάδα φίλους κτλ κτλ

Έχω ακούσει να αναφέρεστε στο εξωτερικό με όρους ξενιτιά μετανάστεύση και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Πραγμάτικα αν το βλέπετε έτσι όντως δεν περνάτε καλά και ούτε θα περάσετε. Και δε λέω ότι είναι κακό

Για μένα η εμπειρία του εξωτερικού είναι ένα must. Το δοκιμάζεις και αν δε σου αρέσει την κανεις όσο πιο γρήγορα γίνεται πίσω (ή σε άλλη χώρα!)

Τα λεφτά πιθανότερο να είναι περισσότερα από Ελλάδα αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος και ο καθροτιστικότερος λόγος να μείνεις έξω. Τι να τα κανεις τα λεφτά αν κοιτάς πως και πως να φύγεις...

Έχω μείνει και 2 χρόνια Αγγλια και ξέρω τι εννοούν οι φίλοι όταν λένε ότι δεν περνάνε καλα. Έχει βάσει αυτό και όντως η πλειοψηφία έτσι είναι. Απλά όπως είπα είναι στον κάθε ανθρωπο. Εγω πχ πάντα έβρισκα κάτι να κάνω και να περνάω ωραία (τέλεια δεν μπορώ να πω ότι περνάω πουθενά ούτε καν στην Ελλάδα) απλά έχω την ψυχολογία του ή περναω καλά ή καλύτερα! Φυσικά τους καφέδες τις καφετέρειες και τον άπειρο κόσμο δύσκολα να τα βρεις έξω (ούτε καν και σε άλλες μεσογειακές χώρες πλάκα πλάκα). Αλλά και πάλι εγώ δεν βγήκα για αυτό το λόγο στο εξωτερικό ούτε με ενδιαφέρει και πολυ (δεν το κρύβω όμως ότι μου λείπει καμιά φορα για αυτό υπάρχουν και οι διακοπές)

Αθήνα δεν ήθελα να μείνω με τίποτα τη θεωρώ πόλη έκτρωμα (συγνώμη για τους Αθηναίους!) και δεν ξέρω αν μπορούσα να τη συνηθίσω ποτέ. Τα ίδια και χειρότερα για τη Θεσσαλονίκη. Έρχομαι για λίγο και τρελαίνομαι (προσοχή δε λέω για διασκέδαση και καφέ που όντως είναι πολυ καλά αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες μου).

Όπως καταλαβαίνετε με τέτοια ψυχολογία είχα και πολλές πιθανότητες να μου αρέσει και έξω ! Δεν είμαι κολλημένος φυσικά και ξέρω ότι υπάρχουν και πολλά στραβά και στο εξωτερικό (δεν είναι παράδεισος). Απλά αυτά που ήθελα στην παρούσα φάση της ζωής μου (άνετη ζωή καλά λεφτά και παρέες ) τα έχω και στο Βέλγιο (εκεί είμαι τώρα) που παρεπιπτώντως μου αρέσει ΠΟΛΥ περισσότερο απο Αγγλία (οι άνθρωποι και η κουλτούρα είναι εντελώς διαφορετική απο Αγγλία)

Δεν μπορώ να φανταστώ πχ τίποτα καλύτερο από το να παίρνω το αμαξάκι μου μαζί με το ποδήλατο τα σαββατοκύριακα και να αράζω στην εξοχή για βόλτες (μισή ώρα απο Βρυξέλλες). Μου αρέσει πάρα πολυ μια στο τόσο μετά τη δουλειά να πηγαίνουμε σε εστιατόρεια για φαγητό και χαλάρωμα. Δε με χαλάει που κάθε μέρα δεν ακούω γκρίνια και να βλέπω άθλιες ειδήσεις με μαριονέτες που με εκνευρίζουν. Δε με χαλάει που βρέχει πιο πολύ απο Ελλάδα γιατί είμαι της ψυχολογίας ότι ότι είναι να κάνω θα το κάνω ασχέτως καιρού (όχι πάντα φυσικα!). Με πορώνει απίστευτα ότι όλοι στη δουλειά μου βρίσκονται εκεί γιατί το αξίζουν και όχι γιατί είχαν μέσο (δεν υπάρχουν τέτοια). Μου αρέσει γιατί υπάρχουν πολλές δουλειές και ευκαιρίες για όλους (δυστυχώς και για τους χαραμοφάηδες καμιά φορα βλ. ταμείο ανεργείας που το εκμέταλλέυονται καποιοι κάποιοι)

Ξέρω ότι όταν δουλεύεις δεν σε ενδιαφέρει πολύ και να πηγαίνεις κάθε μέρα για καφέ και clubbing οπότε με αυτή την έννοια μπορώ να πω ότι περνάω πολύ καλά (αν ήμουν φοιτητής στο Βέλγιο με άπειρο ελεύθερο χρόνο μάλλον θα με χαλούσε γιατί η νυχτερινή ζωή είναι μάπα). Επίσης γνωρίζω ότι κάποια μέρα μπορεί να το σκυλοβαρεθώ (δεν αποκλείω καθόλου) απλά ξέρω ότι έκανα την καλύτερη κίνηση και απο θέμα λεφτών (πάνω από 2000 καθαρά για πρώτο μισθό) και απο θέμα εμπειριών που θα με βοηθήσουν να έρθω στην Ελλάδα με πολύ καλύτερες προοπτικές από το αν θα ξεκινούσα στην Ελλάδα

Τελειώνοντας αυτό που ήθελα να πω είναι πως την εμπειρία του εξωτερικού πρέπει να την γευτούν όλοι. Από εκεί και πέρα είναι φυσικό πολλοί να μη θέλουν να κάτσουν και πολύ (τι θα απογίνει η Ελλάδα αν όλοι κάτσουν έξω και την αφήσουμε στους άχρηστους χαραμοφάηδες Ελληνάρες που έξω απο τα σύνορα θα ήταν ένα ΤΙΠΟΤΑ)

Στους φίλους που περνάνε χάλια εκεί έξω μια συμβουλή αν βοηθάει φυσικά. Γιατί δε γυρίζετε πίσω; Ιδίως μετά από χρόνια δουλειάς χαλαρά μπορείτε να κυνηγήσετε κάτι καλύτερο και εδώ. Για τους καλούς και αυτούς με εμπειρία) πάντα υπάρχουν καλές θέσεις. Απλά θέλει κυνηγητό και υπομονή μέχρι να βρείτε κάτι που να γουστάρετε με καλούτσικα λεφτά και ΠΟΛΥ καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν έχει νόημα να μένεις κάπου για πολύ καιρό αν περνάς πολύ χάλια. Μια ζωή την έχουμε!

Δημοσ.
Ωραία λοιπόν, αυτή η περιβόητη ελληνική διασκέδαση (ας πούμε στην Αθήνα ως πρωτεύουσα) ποια είναι που δε συγκρίνεται με τη διασκέδαση στο Βερολίνο (ως πρωτεύουσα);;;

Και ότι αυτός είναι λόγος για να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα!

Το βερολίνο είναι ιδιαίτερη περίπτωση σε ότι αφορά την νυχτερινή ζωή. Είναι η μονη πόλη που έχει (σοβαρό) τουρισμο και γι αυτο έχει και τα clubakia που έχει. Αν πας μέσα θα δεις ότι περισσότεροι είναι οι τουρίστες. αλλα για μένα αυτό δεν είναι λόγος για να μείνω είτε εκεί είτε Ελλάδα.

και λίγα χιλιόμετρα από το βερολίνο αρχίζουν οι πόλεις με τις τεράστιες γκρι πολυκατοικίες σαν κουτιά, και που δεν κυκλοφορεί ψυχή μετά τις 6...

Επίσης ανέφερα την ποιότητα ζωής, το σεβασμό στο συμπολίτη μου, το περιβάλλον και πολλά αλλά τα οποία αν τα βάλεις στη ζυγαριά η Ελλάδα υστερεί.

η ποιότητα ζωής είναι πολύ παρεξηγημένη έννοια, ο καθένας θέτει άλλο βάρος στις μέρες ηλιοφάνειας, στη θάλασσα, στο φαγητό, στις προσωπικές σχέσεις, αλλα και στον μισθό η τους καθαρούς δρόμους.

εξαρτάται τι ζυγαριά έχεις...

τελοσπάντων, για εμενα εκείνο το μέρος είναι τελειωμένο κεφαλαιο πλέον.

Δημοσ.
και λίγα χιλιόμετρα από το βερολίνο αρχίζουν οι πόλεις με τις τεράστιες γκρι πολυκατοικίες σαν κουτιά

Στην Ύδρα μένεις ή στα Ζαγοροχώρια;

Δημοσ.

lol, ντάξει, μετά τις 6 ψυχή, έκλειναν ακόμα και τα φανάρια, μαγαζιά γενικά λίγα, έβγαινα το βραδυ να πάω σε αυτά τα αθλια clubakia (ο θεός να τα κάνει) και στον δρόμο έβλεπα κόσμο λιώμα να ξερνάει, ξύλο, μέσα ο κόσμος λες και ήταν από τον άλλο κόσμο. Γαμώ ήταν. :-)

Δημοσ.
Γιατί δε γυρίζετε πίσω; Ιδίως μετά από χρόνια δουλειάς χαλαρά μπορείτε...

Αυτη ειναι μια πολυ καλη παγιδα που ισως δεν αμεσα ορατη στην αρχη.

Αυτος που εχει φαει καμποσα χρονια εξω εχει "δεθει" με διαφορους τροπους. Δανειο θες, γυναικα παιδια σχολεια κλπ. Δεν ειναι τοσο απλο.

Επισης εμπειρια και περιπετεια ειναι τα ταξιδια, ο τουρισμος ακομα και οι σπουδες. Το να δουλευεις εκει σε μονιμη βαση ειναι αλλη ιστορια.

Αλλιως αισθανεσαι μετα απο 2-3 χρονια και αλλιως μετα απο 15-20 χρονια.

Ενα ζευγαρι Κυπριων που ειχα γνωρισει εκει, -ειχαν χασει τα παντα το '74-

και απο την πρωτη στιγμη που πατησαν το ποδι τους θελανε να φυγουνε. Τελικα ο ενας αφησε τα κοκκαλα του εκει μετα απο 30 χρονια... Εκανε πολλα λεφτα παντως. Αυτο που τον ετρωγε ομως δεν το προλαβε (σκεπτομενος το καλο των παιδιων του μαλλον).

Το "ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου" να φοβασαι...

Και η παραπανω περιπτωση κολλαει εδω:

Έχω ακούσει να αναφέρεστε στο εξωτερικό με όρους ξενιτιά μετανάστεύση και μου έκανε τρομερή εντύπωση.
Δημοσ.

Φοβερή δουλειά. Γίνε Δικαστικός !!!!

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το νέο μισθολόγιο των εν ενεργεία δικαστών. Ενδεικτικά ο μισθός του Πρωτοδίκη αναπροσαρμόζεται σε 2.067 ευρώ, από 1,020 ευρώ.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=89067

Τι λες τώρα ρε φιλαράκι.Προκλητικότατο σε περίοδο που ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα

Δημοσ.
Η γερμανία και η κάθε γερμανία ήταν κάποτε στα παλιά χρόνια.Τώρα ή γερμανία ή ελλάδα ή ότι άλλο θες τα ίδια σκατά είναι.Είσαι κεφάλαιο μετράς.Δεν είσαι, είσαι σκλαβάκι.Δούλεψε και μην μιλάς.

Μισθός στο εργοστάσιό μου που είμαι.Νέος ελεύθερος και ωραίος.950 περίπου.Παντρεμένος 1150 περίπου.Η γυναίκα μου έπιανε 620.Την διώξανε γιατί τους είπε ότι είχε 80% αναπηρία από σοβαρότατη εγχείρηση.Καμία βοήθεια έστω νομική από το κράτος. 0 βοήθεια.Και όχι μόνο αυτό,την καλούνε συνέχεια για τζάμπα σεμινάρια για να μην μπορεί βρει μαύρη εργασία.

Leiharbeiter (ενοικιαζόμενος υπάλληλος)------

Αρρώστησες;Λίγα τα ψωμιά σου στην εταιρία.

Δεν έκατσες υπερωρία;Τα ίδια.

Βγήκες άνεργος;Σιγά να μην σε πληρώνουμε.Υποχρεούσαι να κάνεις οτιδήποτε και για όσα λεφτά γουστάρουμε.Σε αντίθετη περίπτωση 3 μήνες χωρίς ταμείο ανεργίας.

Ένα παράδειγμα που για να δείτε τι γίνετε.

Κάποτε ήταν καλά είχες μόνιμο συμβόλαιο,καλά λεφτά.Τώρα έχουμε καπιταλισμό.Σε διώχνουμε λοιπόν θα βρούμε την άκρη.Πας ταμείο και σε στέλνει στην ίδια σου εργασία αλλά σαν νέος και ενοικιαζόμενος εργάτης και τα μισά λεφτά.Τι δεν πας;3 μήνες στέρηση επιδόματος.

Όποιος του αρέσει η γερμανία μπορεί να έρθει.Έχει πολλή δουλειά.Και για την εφορία για να κάνουμε καλούς δρόμους πρέπει κάποιος να τα ακουμπήσει.Έτσι φίλε αν τυχόν και είσαι ελεύθερος και μία στις χίλιες πάρεις ένα επίδομα αδείας π.χ.,θα ακουμπήσεις το 60% από αυτό που θα πάρεις για να κάνουμε έργα.Το υπόλοιπο θα στο πάρουμε με χίλιους δυο άλλους τρόπους.Όπως π.χ. από το 2007 ισχύει καινούργια φορολογική νομοθεσία που πάνω κάτω λέει γαμάτε αλόγιστα.

Όσο για την ασυνόμευση;Η αστυνομία εδώ είναι πηγή εσόδων.Μόλις πατήσεις λίγο παραπάνω το γκαζάκι,θα μετράς κλήσεις εγγυημένα.Και όχι μόνο από την αστυνομία αλλά και από ιδιωτικούς ρουφιάνους.Είπαμε ναι καλά είναι η τάξη αλλά όχι ρε πούστη μου να πας για δουλειά και να σου αρπάζουν το μεροκάματο για 10 χλμ παραπάνω!!!!

ΚΑι γιατί είσαι ακόμα εκεί;

Δημοσ.
Το θεμα μου θυμιζει ενα συγγενη μου που πηγε Αγγλια για σπουδες και φυσικα εμεινε εκει, με μισθο που στην Ελλαδα θα επαιρνε σε ενα 6μηνο. Τα οικονομικα του λοιπον ανθηρα αλλα κατα τ'αλλα τη βγαζει με αντικαταθλιπτικα και αλκοολ.

Ως ανθρωπος υποφερει, ως πορτοφολι ευημερει.

Το θεμα ειναι σε καμια 10αρια χρονια που θα εχει χασει το τρενο για πολλα πραγματα, αν θα αυτοφασκελωνεται ή αν θα καπνιζει αμεριμνος το πουρο του.

Φίλε μου κι εγώ Αγγλία ζω και κανένας από αυτούς που συγχρωτίζομαι δεν παίρνει αντικαταθλιπτικά. Ο φίλος σου μπορεί να παίρνει, αλλά το πιθανότερο είναι να έπαιρνε ακόμα και αν ήτανε στην Ελλάδα. Σε πληροφορώ ότι και οι Άγγλοι μια χαρά ζωή κάνουνε. Οι μπυραρίες και τα κλαμπ είναι γεμάτα κάθε μέρα, τα εστιατόρια επίσης (ειδικά από τότε που απαγορεύθηκε το κάπνισμα), τα θέατρα, τα πάντα. Συν του ότι πηγαίνουνε δύο-τρεις φορές το χρόνο διακοπές. Και όταν λέω διακοπές δεν εννοώ Αθήνα-Κόρινθος, αλλά στο εξωτερικό συνεχώς. Μη νομίζεις ότι στην Ελλάδα κάνουνε καλύτερη ζωή. Για τους Έλληνες ίσως έτσι να φαίνεται, αλλά ο Βρετανός έχει συνηθίσει διαφορετικώς.

Σίγουρα και η Αγγλία δεν είναι η τέλεια χώρα, αλλά αν είσαι λίγο έξυπνος θα περάσεις και καλά και θα βγάλεις και καλά φράγκα. Τώρα αν είσαι "αδύναμος" χαρακτήρας και σου λείπει η Ελλάδα, ο ήλιος και οι καφέδες στο Θησείο τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να γυρίσεις Ελλάδα. Αλλά όταν θα τη βγάζεις τσίμα τσίμα και θα μένεις με τους γονείς σου μέχρι τα 35 σου, μην παραπονιέσαι.

Δημοσ.
Εγω θεωρω αρκετα φυσιολογικη την αντιδραση του, και λιγοτερο τη δικη σου παντως.

Ειχε μια εντονη κοινωνικη ζωη στην Ελλαδα, και εριξε μαυρη πετρα απο τα 17 του. Ειναι 30φευγα τωρα. Οι περισσοτεροι απο τους γνωστους του στο πανεπιστημιο γυρισαν πισω ενω αλλοι ειναι σε αλλες πολεις/χωρες. Πολυ δυσκολα κανεις νεους φιλους (με την εννοια της λεξης) απο μια ηλικια και μετα. Ακομα πιο δυσκολα, αν σε επιπεδο κουλτουρας ειστε η μερα με τη νυχτα. Λιγα κοινα θα βρεις με αγγλους, ινδους και πακις. Ασε που στο εργασιακο του περιβαλλον, κυριως με ινδους και αραβες συνανστρεφεται. Η μπυρα που θα πιει μαζι τους στην παμπ, ειναι μηχανικη ενεργεια αλλαγης παραστασεων και οχι απολαυση. Περασα απο αυτο το σταδιο κι εγω, εμεινα και μαζι του για ενα διαστημα [δεν υποθετω απλα].

Το χειροτερο ειναι οτι εισαι εξω απο τα νερα σου ΟΤΙ κι αν κανεις. Οσο και να προσπαθουσα, δεν μπορουσα να μη νιωθω ξενος μεταξυ ξενων. Οτι δεν μενω μονιμα εκει ειναι θεμα τυχης. Πηγαινοερχομαι ομως αναγκαστικα για διαφορους λογους. (και μαλλον ηταν η πιο εξυπνη αποφαση που πηρα).

Γνωρισα τυπους απο Μπαγκλαντες και Τανζανια, που νοσταλγουσαν το χωριο τους που ηταν ξυπολυτοι και τωρα ειχαν απο 3 αυτοκινητα ο καθενας. Αυτη ειναι η ψυχολογια του μεταναστη. Πρεπει να ειναι κανεις πολυ χοντροπετσος (με την καλη εννοια) για να πεισει τον εαυτο του οτι οντως περναει καλα και δεν του λειπει η χωρα του.

Το ακομα χειροτερο; Μετα απο ενα διαστημα, χανεις και κομματια της ελληνικης σου ταυτοτητας, και δεν εισαι ουτε και αγγλος βεβαια. Εισαι απλα ξενος μεταξυ ξενων.

Ξένος μεταξύ ξένων είσαι μόνο αν το θέλεις να είσαι. Και εγώ λόγω εργασίας γνώρισα Ινδούς στην Ελλάδα που αισθανότανε ακριβώς το ίδιο. Το να σου λείπει η χώρα σου είναι έμφυτο συναίσθημα και δε συμβαίνει μόνο στους Έλληνες του εξωτερικού. Και έναν Βρετανό να τον φέρεις Ελλάδα θα του λείπει η χώρα του.

Το θέμα είναι ότι ο κάθε λαός έχει τη νοοτροπία του. Για να αισθανθείς μέλος αυτού του λαού, του κοινωνικού περιβάλλοντος, πρέπει να σκεφτείς και να γίνεις όπως αυτοί. Αυτό δεν λέγεται αλλοίωση ταυτότητος· προσαρμογή λέγεται. Και δυστυχώς οι Έλληνες (μαζί με τους Ιταλούς· είναι τυχαίο άρα γε; ) είμαστε από τους πιο απροσάρμοστους λαούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ως φοιτητές κάνουμε σχεδόν αποκλειστική παρέα με άλλους Έλληνες. Θέλουμε το παϊδάκι μας, τον καφέ μας στον ήλιο και το αραλίκι, αισθανόμαστε άσχημα μακρυά από τη χώρα μας. Σε αυτό όμως δε φταίει η Μ.Β. ή η Γερμανία, εμείς φταίμε και η νοοτροπία μας.

Δημοσ.

το οτι περνεις 1500,- το μηνα και να το συγκρινεις με τον μισθο στην Ελλαδα δεν λεει τιποτα, ολοι ξερουν οτι τα βασικα εξοδα ειναι πολυ μεγαλυτερα. Στο τελος του μηνα τι υπολοιπο εχεις; Αν μετα απο 5 χρονια εκει αυριο εφευγες και κατεβαινες Ελλαδα, θα ειχες χρηματα να αγορασεις ενα διαμερισμα ή εστω ενα αμαξι;

Ξερω κοσμο που εκατσε 15 χρονια και οταν εφυγαν ειχαν οσα οταν πηγαν. Για μενα ετσι δεν αξιζει καν να πας, να δωσεις τη ζωη σου στα χιονια και τη νυχτα το χειμωνα και στον μουντο καιρο και τις βροχες το καλοκαιρι, να μην βρησκεις φρεσκα λαχανικα και φρουτα, ψαρια, να μην εχεις τους φιλους σου και ατομα που να μπορεις να ανοιξεις την καρδια σου οταν το χρειαζεσαι, να βλεπεις καθε μερα ολους αυτους τους ανθρωπους που δεν εχεις τιποτα κοινο και να μην εισαι και τιποτα για αυτους.

Και τί σχέση έχει αυτό; Αν βγάζει 3 και χαλάς 4 πού να έχεις λεφτά. Κι εγώ έχω γνωστούς που γυρίσανε Ελλάδα μετά από πέντε έτη και δεν είχανε φράγκο στην τσέπη τους. Τους τα φάγανε οι γυναίκες και οι κόκες, συν τα ταξείδια στο Μπαλί και στις Μαλδίβες. Αν τους ρωτήσεις δε θα την αλλάζανε αυτή τη ζωή με πέντε χρόνια αποταμίευσης. Το θέμα είναι να γουστάρεις και να περνάς καλά, όπου και αν είσαι.

Δημοσ.
Οταν εισαι νεος κανεις υπολογισμους.

Οταν περασουν τα νιατα κανεις απολογισμους... :rolleyes:

Δεν θελω να τη σπασω σε καποιον, ουτε να τον κατεβασω απο το συννεφακι του.

Αλλωστε αναφερθηκα σε δικο μου προσωπο που περναει τα ιδια χωρις να ειναι ευχαριστημενος κι ας εχει υπερπολλαπλασιες απολαβες απ'οσες προαναφερθηκαν.

Ολα εχουν το κοστος τους.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, αν δεν είναι ευχαριστημένος γιατί δε γυρίζει πίσω;

Δημοσ.

Μολις βγαλουνε 5 δεκαρες τρεχουνε ν'αγορασουν σπιτακια σε Ισπανια, Ελλαδα και τα κατεχομενα της Κυπρου. Τοσο καλα περνανε.

Τα αγοράζουνε για όταν συνταξιοδοτηθούνε. Εμείς φεύγουμε από τα αστικά κέντρα και πηγαίνουμε στην επαρχία, αυτοί φεύγουνε από την Αγγλία και πηγαίνουνε σε πιο ζεστά μέρη. Πού το περίεργο; Και εγώ θα γούσταρα αν έμενα Ελλάδα και μπορούσα όταν συνταξιοδοτούμουνα να πάω να ζήσω εξωτερικό. Τί είναι αυτό, σημάδι ότι δεν περνάς καλά στην Ελλάδα;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...