Προς το περιεχόμενο

Κοστος ωρας επισκευης σε μαγαζι υπολογιστων

louben

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν και μπορεί να κατηγορηθώ για thread necromancing :-P - δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να απαντήσω κι εγώ.

Ασχολούμαι ημιεπαγγελματικά με την τεχνική υποστήριξη υπολογιστών (έχω δηλαδή αρκετό καιρό επαφή με το χώρο). Είμαι και του επαγγέλματος έχοντας σχετικές σπουδές σε ανώτατη σχολή (δεν είμαι εισαγωγής στο χώρο αυτό δηλάδή ;-) )

Εχω ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ φορές βοηθήσει φίλους, γνωστούς και συγγενείς με προβλήματα στους υπολογιστές τους (οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε) - κι ακόμα το κάνω - με μικρό ή (συνήθως) καθόλου αντίτιμο. Σε άγνωστους πελάτες εννοείται πως χρεώνω κανονικά.

Δεν θεωρώ πως το επάγγελμα είναι εύκολο, απλό ή για όλους. Φαίνεται έτσι σε αρκετούς εδώ γιατί στο κοινό του παρόντος forum υπάρχει μια μεγαλύτερη επαφή κι εμπειρία με τους υπολογιστές.

Για να κάνω εύκολα και σχετικά γρήγορα (και σωστά) αυτές τις εργασίες, που ο πελάτης δεν μπορεί να κάνει (ούτε έχει ιδέα συνήθως ποια εργασία χρειάζεται) έχω φάει ΑΠΕΙΡΕΣ ώρες επάνω σε έναν υπολογιστή και στα λειτουργικά/εφαρμογές. Αυτή η γνώση και η εμπειρία πρέπει να πληρώνεται. Πρόκειται για πληρωμή τεχνογνωσίας κι όχι ώρας εργασίας ή ευκολίας (για μένα). Αν ήταν απλό (γι'αυτόν που με κάλεσε) δε θα με καλούσε.

Η σύγκριση που τα λέει όλα είναι αυτή που προαναφέρθηκε από μερικούς φίλους εδώ: ο ηλεκτρολόγος χρεώνει βαρβάτα για μια απλή (γι'αυτόν και για τους έχοντες καλή επαφή με τα ηλεκτρολογικά) δουλειά, π.χ. αλλαγή ασφάλειας στον πίνακα, αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται. Το ίδιο κι ο υδραυλικός. Πριν καναδυό μήνες για να αλλάξει τη βρύση του μπάνιου μας ένας του επαγγέλματος είχε κάνει 35 λεπτά με το ρολόι. Ζήτησε ?60. Λογικό όμως γιατί κανείς μας δεν ήξερε (κι ούτε ξέρει) να κάνει αυτή την αλλαγή. Πληρώθηκε η γνώση του και ικανότητα του.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την τεχνική υποστήριξη υπολογιστών. Είναι ένα επάγγελμα με πολλή ζήτηση (είναι αλήθεια) που απαιτεί γνώση κι εμπειρία για να γίνει γρήγορα και σωστά. Δεν είμαι υπέρ της υπερχρέωσης υπηρεσιών, αλλά ούτε και θα δεχτώ υποτίμηση του επαγγέλματος (επειδή οι φίλοι του forum τα θεωρούν απλά όλα αυτά).

Και τέλος για την ιστορία, η τιμή που θα χρέωνα εγώ για τη δουλειά που χρειαζόταν το PC του φίλου thread starter θα ήταν ?50 και θα ειχα τελειώσει σε 1 ώρα max - δεν χρεώνω με την ώρα όμως :-P

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ότι και να πείτε αυτοί που ασχολούνται "επαγγελματικά" με επισκευές υπολογιστών πάντα κάνουν κομπίνες.Σε αυτόν τον κλάδο δεν κονομάς με τον σταυρό στο χέρι...Είναι οι ταρίφες σε high-tech έκδοση...

Αν και μπορεί να κατηγορηθώ για thread necromancing :-P - δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να απαντήσω κι εγώ.

Ασχολούμαι ημιεπαγγελματικά με την τεχνική υποστήριξη υπολογιστών (έχω δηλαδή αρκετό καιρό επαφή με το χώρο). Είμαι και του επαγγέλματος έχοντας σχετικές σπουδές σε ανώτατη σχολή (δεν είμαι εισαγωγής στο χώρο αυτό δηλάδή ;-) )

Εχω ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ φορές βοηθήσει φίλους, γνωστούς και συγγενείς με προβλήματα στους υπολογιστές τους (οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε) - κι ακόμα το κάνω - με μικρό ή (συνήθως) καθόλου αντίτιμο. Σε άγνωστους πελάτες εννοείται πως χρεώνω κανονικά.

Δεν θεωρώ πως το επάγγελμα είναι εύκολο, απλό ή για όλους. Φαίνεται έτσι σε αρκετούς εδώ γιατί στο κοινό του παρόντος forum υπάρχει μια μεγαλύτερη επαφή κι εμπειρία με τους υπολογιστές.

Για να κάνω εύκολα και σχετικά γρήγορα (και σωστά) αυτές τις εργασίες, που ο πελάτης δεν μπορεί να κάνει (ούτε έχει ιδέα συνήθως ποια εργασία χρειάζεται) έχω φάει ΑΠΕΙΡΕΣ ώρες επάνω σε έναν υπολογιστή και στα λειτουργικά/εφαρμογές. Αυτή η γνώση και η εμπειρία πρέπει να πληρώνεται. Πρόκειται για πληρωμή τεχνογνωσίας κι όχι ώρας εργασίας ή ευκολίας (για μένα). Αν ήταν απλό (γι'αυτόν που με κάλεσε) δε θα με καλούσε.

Η σύγκριση που τα λέει όλα είναι αυτή που προαναφέρθηκε από μερικούς φίλους εδώ: ο ηλεκτρολόγος χρεώνει βαρβάτα για μια απλή (γι'αυτόν και για τους έχοντες καλή επαφή με τα ηλεκτρολογικά) δουλειά, π.χ. αλλαγή ασφάλειας στον πίνακα, αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται. Το ίδιο κι ο υδραυλικός. Πριν καναδυό μήνες για να αλλάξει τη βρύση του μπάνιου μας ένας του επαγγέλματος είχε κάνει 35 λεπτά με το ρολόι. Ζήτησε ?60. Λογικό όμως γιατί κανείς μας δεν ήξερε (κι ούτε ξέρει) να κάνει αυτή την αλλαγή. Πληρώθηκε η γνώση του και ικανότητα του.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την τεχνική υποστήριξη υπολογιστών. Είναι ένα επάγγελμα με πολλή ζήτηση (είναι αλήθεια) που απαιτεί γνώση κι εμπειρία για να γίνει γρήγορα και σωστά. Δεν είμαι υπέρ της υπερχρέωσης υπηρεσιών, αλλά ούτε και θα δεχτώ υποτίμηση του επαγγέλματος (επειδή οι φίλοι του forum τα θεωρούν απλά όλα αυτά).

Και τέλος για την ιστορία, η τιμή που θα χρέωνα εγώ για τη δουλειά που χρειαζόταν το PC του φίλου thread starter θα ήταν ?50 και θα ειχα τελειώσει σε 1 ώρα max - δεν χρεώνω με την ώρα όμως :-P

Ακριβώς αυτό που σκεφθόμουν!Στο κάτω κάτω αν δεν αρέσουν σε κάποιους οι τιμές καιρός να αρχίσουν τα DIY(Κάντο μόνος σου)!

Μόνο το κόστος για τα εργαλεία που χρειάζεται για να κάνεις κάποιος σωστά μια δουλειά θα τους κάνει να αναπολούν τα 50 ευρώ και πόσο λίγα ήταν...Αλλά από την άλλη κερδίζεις και την χαρά της επισκευής κ της δημιουργίας.Ειλικρινά τι πάει να πεί 5 λέπτά,30 λεπτά και μία ώρα;Εφόσον δεν ξέρει κάποιος να το κάνει πρέπει να πληρώσει κάποιον άλλο που ξέρει.Εγώ πχ δεν ξέρω να μπαλώνω παντελόνια ούτε να επιδιορθώνω παπούτσια...Θα πληρώσω κάποιον να το κάνει.

Δημοσ.

DrFreeman, μη ξαναπουμε τα ιδια :shifty:

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2241511&postcount=13

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2255789&postcount=28

Μπορεις να χρεωσεις την εργασια σου οσο θελεις (πραγματικα!) αρκει να το κανεις απολυτως νομιμα,

διαφορετικα, κανεις "πελατης" δεν ειναι υποχρεωμενος να σου πληρωσει ως αμοιβη, ουτε 1 ευρω :shifty:

Δημοσ.

εμενα ολο αυτο μου θυμιζη κατι τυπους που αγοραζουν μερσεντες και μετα κλαιγονται στο μηχανικο της γειτονιας για να τους χρεωση λιγοτερο.

Δημοσ.
DrFreeman, μη ξαναπουμε τα ιδια :shifty:

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2241511&postcount=13

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2255789&postcount=28

Μπορεις να χρεωσεις την εργασια σου οσο θελεις (πραγματικα!) αρκει να το κανεις απολυτως νομιμα,

διαφορετικα, κανεις "πελατης" δεν ειναι υποχρεωμενος να σου πληρωσει ως αμοιβη, ουτε 1 ευρω :shifty:

Εξυπακούεται. Το σωστό είναι να υπάρχει ασφάλεια ΤΕΒΕ για τον επαγγελματία που κάνει αυτή τη δουλειά (και κάποια εταιρία από πίσω) και να κόβεται απόδειξη για κάθε επισκευή και χρέωση (με προσθήκη του ΦΠΑ). Π.χ. το ιδανικό σενάριο είναι να ιδρυθεί μία εταιρία η οποία ασχολείται με την τεχνική υποστήριξη Η/Υ (την εργασία στην οποία αναφερόμαστε δηλαδή). Στο όνομα αυτής είμαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ, πληρώνω ΦΠΑ και κάνω όλες τις εργασίες που μου ανατίθενται.

Γιατι τωρα εγω εχω την εντυπωση -αν οχι την βεβαιοτητα!- πως εαν δεν υπαρχει προθυστερη αποδοχη και υπογραφη σου, σε εντυπη τους "εντολη εργασιων", οπου θα αναφερει ποιες ειναι συγκεκριμενα οι εργασιες που προκειται να γινουν και, βεβαιως, αναλυτικα το κοστος τους [πλεον φπα] δεν εισαι υποχρεωμενος να τους πληρωσεις τιποτα?

Δε διαφωνώ πως αυτό που λες είναι σωστό - αν το δούμε 100% τυπικά το ζήτημα. Αλλά πόσες φορές σε έβαλε γιατρός να υπογράψεις τέτοια εντολή εργασιών όταν πήγες επίσκεψη; Ηλεκτρολόγος όταν ήρθε σπίτι σου; Υδραυλικός;

Θέλω να πω ότι τυπικά μπορεί να ισχύει αλλά δεν τηρείται από σχεδόν κανέναν - εξ ου και πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη τετοιας εντολής εργασιών.

Δημοσ.

Φίλε μου, οι εταιρίες για να μην πεινάσουν χρεώνουν ώρες εργασίας - υπόψιν ότι όταν λένε ότι χρεώνουν 2 ώρες σημαίνει ότι ένας τεχνικός απασχολήθηκε πάνω στον Η/Υ από 1ώρα + 5 λεπτά έως 1 ώρα + 59 λεπτά. Η ταρίφα αυτή είναι για εντός καταστήματος δουλειές. Για κατ'οίκον εργασία η ταρίφα αυξάνει. Σε γενικές γραμμές δεν σε χρέωσαν πολλά. Λογικά!

Από την άλλη αν δεν ζήτησες υπηρεσίες που σου έδωσαν - δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις γι'αυτές. Το κλέψιμο πέφτει με την δικαιολογία ότι για να σε περιποιηθούν κάνουν "εργασίες" που δεν ζήτησες, αλλά βρήκαν αυτοί και για να προλάβουν μελλοντικά προβλήματα τις έκαναν.

Κουράγιο

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...