Προς το περιεχόμενο

Nvidia GT300 & ATI RV870

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γενικά δεν χωνεύω την nVidia, προσπαθώ να την αποφεύγω όταν μπορώ. Και ούτε πιστεύω ότι την χρειαζόμαστε αυτήν ή την όποια εταιρία για να υπάρχει ανταγωνισμός, αν κλείσει, κάποια άλλη θα πάρει τη θεση της.

Αλλά, αν αληθεύουν αυτά που λέει το άρθρο, το βρίσκω τραγικό τόση προσπάθεια, τόση φαιά ουσία, τόσες ελπίδες να πηγαίνουν στράφι. Ένας Θεός ξέρει πώς νοιώθουν στην nVidia τώρα-αν αληθεύουν λέμε.

• Απαντ. 2,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Γενικά δεν χωνεύω την nVidia, προσπαθώ να την αποφεύγω όταν μπορώ. Και ούτε πιστεύω ότι την χρειαζόμαστε αυτήν ή την όποια εταιρία για να υπάρχει ανταγωνισμός, αν κλείσει, κάποια άλλη θα πάρει τη θεση της.

Ποιά θα έπαιρνε την θέση της;

Αλλά, αν αληθεύουν αυτά που λέει το άρθρο, το βρίσκω τραγικό τόση προσπάθεια, τόση φαιά ουσία, τόσες ελπίδες να πηγαίνουν στράφι. Ένας Θεός ξέρει πώς νοιώθουν στην nVidia τώρα-αν αληθεύουν λέμε.

Υπομονή μέχρι να μάθουμε τους χρονισμούς. Λογικά αύριο θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα.

Δημοσ.

H matrox; Η S3; Η intel; Πού να ξέρω; Οποιαδήποτε σημερινή μικρών δυνατοτήτων ή μπορεί και να δημιουργηθεί μία νέα. Όσο καιρό υπήρχε η 3Dfx, ποιός τολμούσε να κοντράρει αυτήν και την nVidia; Μόλις χάθηκε η μία από τις δύο, η ATi στρώθηκε στη για τα καλά στη δουλειά και ξεκίνησε να χτυπάει την nVidia.

Με τους ρυθμούς που ακολουθούν οι δύο τους, ποιός είναι τρελός να ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια; Αν εξαφανιστεί ο ένας, τότε δημιουργείται ένα κενό, όλο και κάποιος θα θέλει να το καλύψει.

Δημοσ.

H matrox; Η S3; Η intel; Πού να ξέρω; Οποιαδήποτε σημερινή μικρών δυνατοτήτων ή μπορεί και να δημιουργηθεί μία νέα. Όσο καιρό υπήρχε η 3Dfx' date=' ποιός τολμούσε να κοντράρει αυτήν και την nVidia; Μόλις χάθηκε η μία από τις δύο, η ATi στρώθηκε στη για τα καλά στη δουλειά και ξεκίνησε να χτυπάει την nVidia.

Με τους ρυθμούς που ακολουθούν οι δύο τους, ποιός είναι τρελός να ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια; Αν εξαφανιστεί ο ένας, τότε δημιουργείται ένα κενό, όλο και κάποιος θα θέλει να το καλύψει.[/quote']

απο οταν βγηκανε οι 5χχχ αντι να πεφτουνε ανεβαινουν σε τιμες

επειδη υπαρχει μικρος ανταγωνισμος απο την nvidia

oxi να ειναι και μονη της :P

τοτε για να παρεις μια 5870 θα εκανε 500Ε :o

Δημοσ.

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι από την εποχή της Voodoo μέχρι πριν από 4 χρόνια έσκαγα 300άρια για κάρτες γραφικών και τώρα πια δίνω 170-200 μάξιμουμ :-)

Και δεν νομίζω να έχουν πέσει οι απαιτήσεις μου.

Δημοσ.
S3/VIA Με τους απολυμένους μηχανικούς της Nvidia?

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=362679

Καλό το αστείο πάμε παρακάτω.

---------- Προσθήκη στις 11:37 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 11:29 ----------

H matrox; Η S3; Η intel; Πού να ξέρω; Οποιαδήποτε σημερινή μικρών δυνατοτήτων ή μπορεί και να δημιουργηθεί μία νέα.

Eξακολουθεί να αποτελεί αστείο. Περάσανε οι εποχές που μαζεύονταν μια χούφτα engineers σε ένα υπόγειο και φτιάχνανε GPUs γιατί μεταξύ υπερβολής και αλήθειας κάπως έτσι ξεκίνησαν εταιρίες όπως 3dfx, NVIDIA.

Ξυπνάς ένα πρωί και λες σήμερα θα φτιάξουμε μια κάρτα γραφικών με τους κολλητούς μου.

Όσο καιρό υπήρχε η 3Dfx, ποιός τολμούσε να κοντράρει αυτήν και την nVidia; Μόλις χάθηκε η μία από τις δύο, η ATi στρώθηκε στη για τα καλά στη δουλειά και ξεκίνησε να χτυπάει την nVidia.
Η ΑΤΙ εύλογα θέλησε να εξαπλωθεί αλλά μέχρι εκείνο το σημείο ξεχνάς ποιά εταιρία λεγόνταν ΟΕΜ darling εύλογα. ΑΤΙ την λέγανε και ΟΤΑΝ μπήκε η NV πλέον στα χωράφια της και απείλησε το ποσοστό της στις ΟΕΜ αγορές πέρασε στην αντεπίθεση και στην mainstream consumer αγορά.

Με τους ρυθμούς που ακολουθούν οι δύο τους, ποιός είναι τρελός να ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια; Αν εξαφανιστεί ο ένας, τότε δημιουργείται ένα κενό, όλο και κάποιος θα θέλει να το καλύψει.
Αν ήταν τόσο εύκολο το ξεκίνημα θα είχε γίνει προ πολλού ακριβώς γιατί υπάρχει χώρος για περισσότερο από 2-3 εταιρίες στην αγορά αυτή. Οι συνισταμένες και οι καιροί έχουν αλλάξει και η συνολική επένδυση για να δημιουργηθεί μια high end GPU είναι τόσο τεράστια που δύσκολο οποιοδήποτε startup ακόμα και από μεγαθύρια. H Intel φυσικά και το τόλμησε και δεν έχει κλείσει διόλου η ιστορία Larabee απλά πήρε αναβολή στράτευσης. Ρώτα ωστόσο πόσο τους στοίχισε ακριβώς η αποτυχία της πρώτης γενιάς και αν οποιαδήποτε άλλη εταιρία θα μπορούσε να τσεπώσει τέτοιου είδους ζημιές. Εκτός αν θεωρείς ακόμα και στην θεωρία οποιαδήποτε νέα προσπάθεια δεδομένη επιτυχία που είναι κάτι παραπάνω από αφελής.

Για να πετύχεις σε αυτή την αγορά ΣΗΜΕΡΑ χρειάζεται χοντρό χρήμα (και όχι δεν μιλάμε για μερικά εκατομυριάκια μόνο αλλά για δισεκατομύρια) υπομονή για τις πρώτες απώλειες γιατί όσο καλό και να είναι το αποτέλεσμα θέλει χρόνια να αποδώσει και να πείσεις το αγοραστικό κοινό ότι ναι αυτό αξίζει.

---------- Προσθήκη στις 11:43 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 11:37 ----------

΄Οχι απαραίτητα. ΄Οταν ανεβάσεις πάρα πολύ την τιμή σε υποθετικό μονοπώλιο χάνεις σε πωλήσεις. Η ζήτηση θα σου καθορίσει την τιμή και όχι το θεωρητικό μονοπώλιο.

Οι τιμές των 5850 ανέβηκαν κατά ένα ελάχιστο (και όχι σε όλες αλλά σε 1 μοντέλο μόνο) γιατί δεν υπολόγισαν καλά το κόστος παρασκευής. Ωστόσο σε χαλάει πάρα πολύ η τιμή της 5850 δεδομένου ότι με λίγο υπερχρονισμό είσαι ήδη στα επίπεδα επιδόσεων μιας 5870; Και εγώ θα τις ήθελα τσάμπα τις κάρτες μου αλλά ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές.

Δημοσ.

Ailouros μαλλον εννοει αν κλεισει μια εταιρια σαν την nvidia ενα μεγαλο ποσοστο απο αυτους και οχι μονο μπορει να φτιαξουν μια νεα εταιρια ή να ενσωματωθουν μεσα σε καποια αλλη δεν ειναι τοσο τραγικα τετοια πραγματα αλλα σιγουρα δεν γινονται εν μια νυχτι.

Χρημα σιγουρα και απαιτειται μπολικο αλλα ετσι μας εχει δειξει η ιστορια οτι συμβαινει, οποτε βλεπουμε...

Στο θεμα μας χλωμο να γινει κατι τετοιο η nvidia σαν εταιρια ειναι σκυλι και οσο και να την ριξει η ολη αποτυχια της σειρας( αν ειναι και τοσο αποτυχια σε λιγες ωρες/μερες) θα ξερουμε μπορει να το αντιμετωπισει...

Και αποτυχια να ειναι υπαρχουν τοσα funboys ανα τον κοσμο που μονο στο ακουσμα nvidia εκσπερματωνουν οποτε οτι και να ειναι..πωλησεις θα κανει!

Απο εκει και περα οσες και αποτυχιες να εχει η intel βλεπω οτι δεν θα αφησει με την καμια την εισοδο στον χωρο των καρτων γραφικων...θα μπει καποια στιγμη τωρα πιο πολυ και απο πεισμα-εγωισμο και λογο των λεφτων που εχει ξοδεψει.

Δημοσ.

Καλά χαλαρώστε. Μην το καταντήσουμε το thread όπως τα γνωστά threads για την AMD πριν 1-2 χρονια. Η NV δεν και ούτε πρόκειται να κατεβάσει ρολά, με την κλασσική έννοια του όρου. Εγώ επιμένω στους αρχικούς ισχυρισμούς μου οτι πλήρωσε ακριβά την μετάβαση στα 40nm, για λόγους που αρκετοί γνωρίζουν, θα ματώσει για λίγο καιρό, μέχρι να παρουσιάσει την αρχιτεκτονική όπως έπρεπε να παρουσιαστεί, σε ένα ολοκαίνουργιο respin μιας Fermi II.

Όπως είχα γράψει, καλό 2011.

@ Ailuros.

Axiom No.1

The development of a high end processor and its associated fab technology will soon reach the billion dollar mark.

Food for thought....

Δημοσ.

ailuros διάβασα όσο αφορά τα ρολόγια του fermi κάτι για hot clock και half hot clock, που αν κατάλαβα καλά , δεν αφορούσε τα ρολόγια των shaders. Ξέρεις κάτι παραπάνω και γιατί τα λένε έτσι, ή εγώ δεν κατάλαβα καλά και αναφέρονται στους shaders.

Δημοσ.
Καλά χαλαρώστε. Μην το καταντήσουμε το thread όπως τα γνωστά threads για την AMD πριν 1-2 χρονια. Η NV δεν και ούτε πρόκειται να κατεβάσει ρολά, με την κλασσική έννοια του όρου. Εγώ επιμένω στους αρχικούς ισχυρισμούς μου οτι πλήρωσε ακριβά την μετάβαση στα 40nm, για λόγους που αρκετοί γνωρίζουν, θα ματώσει για λίγο καιρό, μέχρι να παρουσιάσει την αρχιτεκτονική όπως έπρεπε να παρουσιαστεί, σε ένα ολοκαίνουργιο respin μιας Fermi II.

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να φοβάται (ή ελπίζει) ότι η nVidia θα κλείσει, αλοίμονο, Άλλωστε τα ίδια λέγαμε και επί 5800 εποχής. Παρόλα αυτά, και χωρίς να έχω ιδέα από την αγορά GPUs, θεωρώ αδύνατο να μην υπάρξουν υποψήφιοι διάδοχοι, αν μία από τις δύο μεγάλες κλείσει ποτέ.

Δημοσ.

@ Ailuros.

Axiom No.1

The development of a high end processor and its associated fab technology will soon reach the billion dollar mark.

Food for thought....

Κάτι λιγότερο στοίχισε το R&D για όλη την Fermi οικογένεια.

---------- Προσθήκη στις 19:36 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:21 ----------

ailuros διάβασα όσο αφορά τα ρολόγια του fermi κάτι για hot clock και half hot clock, που αν κατάλαβα καλά , δεν αφορούσε τα ρολόγια των shaders. Ξέρεις κάτι παραπάνω και γιατί τα λένε έτσι, ή εγώ δεν κατάλαβα καλά και αναφέρονται στους shaders.

Xωρίς να είμαι ακόμα απόλυτα βέβαιος ο Κάρολος έκανε μάλλον λάθος με τους χρονισμούς. Θα δούμε ελπίζω σύντομα.

Στην G80 (και όλους τους διαδόχους κάτι ανάλογο) έχεις 575MHz core clock (TMUs, ROPs και πολλές άλλες μονάδες) τα ALUs στα 1350ΜΗz (καλούμενο και ως hot clock) και κάποια schedulers σε half hot clock δηλαδή 625MHz εδώ. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο κομμάτι των πυρήνων αυτών (G8x/9x/GT2xx) τρέχει σε χρονισμό πυρήνα και μόνο τα ALUs (που πιάνουν χοντρικά συνήθως το 1/4 της επιφάνειας του πυρήνα +/-) και κάποια schedulers αποτελούν εξαίρεση.

Στην GF100/Fermi τώρα πλέον η απόλυτη μειοψηφία τρέχει στον χρονισμό του πυρήνα (μόνο τα ROPs & L2 cache), τα TMUs, rasters, trisetup και πολλά άλλα σε half hot clock και ένας σεβαστός αριθμός μονάδων σε hot clock (ALUs).

Και πάλι με πάσα επιφύλαξη επειδή κάθε φορά που έχουμε σημαντικές αλλαγές πολλοί μπερδεύονται ο Κάρολος ή άρπαξε κατά λάθος το χρονισμό της 470 ή το core clock της 480. Αν το core clock στην 480 είναι στα 625ΜΗz τότε hot clock 1400-1450 και half hot clock 700-725MHz.

Για τα TMUs συγκεκριμένα ΕΛΠΙΖΩ για το καλό τους τα Texture Address units (TAs) να τρέχουν σε half hot clock & τα Texture Filtering units (TFs) σε hot clock. Mε άλλα λόγια αν το texture filtering rate = 2x times texture addressing rate θα έχουμε ότι είχαμε και στο G80 δηλαδή trilinear σχεδόν for free. Σε περίπτωση που τρέχουν όλα σε half hot clock τα βλέπω σκούρα.

Αλλιώς αν υποθέσουμε ότι 1/2 hot clock = 725MHz:

64 TAs * 725MHz = 46.4 GTexels/s texture addressing rate

64 TF * 1450MHz = 92.8 GTexels/s texture filtering rate

---------- Προσθήκη στις 19:44 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:36 ----------

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να φοβάται (ή ελπίζει) ότι η nVidia θα κλείσει, αλοίμονο, Άλλωστε τα ίδια λέγαμε και επί 5800 εποχής. Παρόλα αυτά, και χωρίς να έχω ιδέα από την αγορά GPUs, θεωρώ αδύνατο να μην υπάρξουν υποψήφιοι διάδοχοι, αν μία από τις δύο μεγάλες κλείσει ποτέ.

Voodooman,

Αν εξαιρέσουμε την Intel που και έχει κεφάλαια να σκορπά και συνεχίζει να δουλεύω να μπει στην αγορά GPU στο μέλλον (το πρώτο LRB ήταν κάτι σαν Δημητρίου-Τρούπης διαζύγιο/διάλλειμα για κατούρημα LOL) ποιά άλλη εταιρία θα έπαιρνε το ρίσκο αυτό ρωτάω.

Το δοκιμάσανε αρκετοί άλλοι στο παρελθόν και όλοι φάγανε τα μούτρα τους, θέλεις αυτό λεγόταν STMicro, SIS (Volari και δεν συμμαζεύεται) ή οτιδήποτε άλλο. Να μου πεις ότι αν όντως έτρωγε τα μούτρα της η NV θα αγόραζε τα απομεινάρια της (ala 3dfx) κάποια άλλη εταιρία θα το καταλάβαινα. Αλλά οι πιθανότεροι σοβαροί υποψήφιοι θα ήταν AMD & Intel και πάλι για ευνόητους λόγους.

Δημοσ.
Τόσους μήνες γι΄αυτό ; :lol:

Tην ερχόμενη Τετάρτη έχει η NV ένα analyst call. Την Παρασκευή κάποιος μου σφύριξε ότι η AMD ετοιμάζει ένα μικρό "spoiler" για αυτό. Πολύ περίεργα πράγματα συμβαίνουν που το αθώο μου μυαλό αδυνατεί να συλλάβει ;)

Δημοσ.
Tην ερχόμενη Τετάρτη έχει η NV ένα analyst call. Την Παρασκευή κάποιος μου σφύριξε ότι η AMD ετοιμάζει ένα μικρό "spoiler" για αυτό. Πολύ περίεργα πράγματα συμβαίνουν που το αθώο μου μυαλό αδυνατεί να συλλάβει ;)

Χμμ... για να δούμε,αναμένουμε νέα σου. ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...