Προς το περιεχόμενο

Das Fitness Thread #1

Μήνυμα προστέθηκε από insomnia.gr

Η συνέχεια πλέον στο Das Fitness Club

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γουιζι, η άσκηση με επίπεδο δυσκολίας 2 στο ποδήλατο έγινε πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Προσπάθησα να την κάνω σε στυλ ταβατα (8 σετ 20 δευτερολέπτων με 10 δευτερόλεπτα διάλειμα), με ψόφησε. Φαντάζομαι στα επόμενα επίπεδα (μέχρι 8 φτάνει το ποδήλατο) θα γίνει πολύ μανίκι.

Αλλά τη γούσταρα, με έκανε να προσπαθώ ακόμη περισσότερο!

• Απαντ. 55k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Spect~

3615

• yannis27gr

3354

• Liverpool89

3202

• bosei

3183

Δημοσ.

Γουιζι, η άσκηση με επίπεδο δυσκολίας 2 στο ποδήλατο έγινε πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Προσπάθησα να την κάνω σε στυλ ταβατα (8 σετ 20 δευτερολέπτων με 10 δευτερόλεπτα διάλειμα), με ψόφησε. Φαντάζομαι στα επόμενα επίπεδα (μέχρι 8 φτάνει το ποδήλατο) θα γίνει πολύ μανίκι.

Γιάννη, την παραλλαγή σου δεν την είχα σκεφτεί, ίσως επειδή προσπαθώ ακόμα να "μετρήσω" τις δυνάμεις μου στην πρωτότυπη άσκηση. Θα τη δοκιμάσω σε κατοπινό στάδιο.

Την άσκηση την έκανα σήμερα το πρωί κι η πρόκληση που έθεσα στον εαυτό μου ήταν σε κάθε "πέρασμα" να κάνω ορθοπεταλιές για λίγο περισσότερα δευτερόλεπτα από ότι στο προηγούμενο. Διαπίστωσα (ή, καλύτερα, επιβεβαίωσα) ότι όσο περισσότερες ορθοπεταλιές τόσο περισσότερο "καίνε" οι τετρακέφαλοι. Επίσης, μιας κι έχω τα κατάλληλα πετάλια και παπούτσια, προσπάθησα συνειδητά - ειδικά σε κάθε εκκίνηση - με το ένα πόδι να τραβάω το πετάλι και με το άλλο να πιέζω το πετάλι καθόλη τη διάρκεια κάθε "περάσματος". Δεν ήταν εύκολο, αλλά τουλάχιστον προσπάθησα κι ανακάλυψα ότι είναι ένας τομέας στον οποίο χρειάζομαι βελτίωση, οπότε έπεται και συνέχεια. Αποτέλεσμα; Η συμμετοχή του οπίσθιου δικέφαλου έγινε μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να αισθανθώ και σε αυτούς ένα "κάψιμο". Σημείωση: Εάν τα πετάλια του ποδηλάτου σου έχουν δέστρες, μπορείς να δοκιμάσεις κι εσύ το "πιέζω - τραβάω".

Πάντως, καλές οι ορθοπεταλιές στη συγκεκριμένη άσκηση, αλλά να ξέρεις ότι είναι πιο κουραστικές από ότι το να κάνεις ποδήλατο καθιστός. Απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από το σώμα σου, με αποτέλεσμα τα πόδια σου να γεμίζουν γαλακτικό οξύ γρηγορότερα από ότι ίσως να έχεις συνηθίσει και να αισθάνεσαι πόνο και - κυρίως - κούραση πιο γρήγορα από ότι αναμένεις. Είναι φυσιολογικό σύμπτωμα και μόνο με το χρόνο και την εξάσκηση θα το ξεπεράσεις.

Δημοσ.

Ποιο ποδηλατο εχεις?

Εγω εχω ενα προβλημα με την αντισταση. Καταλαβαινω μονη την αρχικη κ την τελευταια για τις αλλες ουτε λογος.

Δημοσ.

AΝΗΛΙΚΕ  τι τους εβαλες να κανουν θα σακατευτουν χαχαχα.

Με φυσιοθεραπεια τους βλεπω να βγαζουν το υπολοιπο της χρονιας. 

• Like 5
Δημοσ.

AΝΗΛΙΚΕ  τι τους εβαλες να κανουν θα σακατευτουν χαχαχα.

Άντε να μην ειμαι μόνη μου :P

Πολεμικές τέχνες ολοι ρε!!

• Like 2
Δημοσ.

Πάντως, καλές οι ορθοπεταλιές στη συγκεκριμένη άσκηση, αλλά να ξέρεις ότι είναι πιο κουραστικές από ότι το να κάνεις ποδήλατο καθιστός. Απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από το σώμα σου, 

οχι παντα...εμενα συμβαινει το αντιθετο. σε μεγαλη κλιση ορθιος ειναι πιο ευκολο απο οτι καθιστος

Δημοσ.

Δημητρα, δε θυμάμαι μάρκα.

Γιώργο, όρθιος κάνω. Πολύ κάψιμο, είχα να το νιώσω απο την άνοιξη που εκανα πρέσα στο τζιμ. Πολύ στοχευμένη άσκηση.

Δημοσ.

ορθοπεταλιές έβγαζα στο spinning σε sprint με 0 αντίσταση... φοβερή αίσθηση. 
σε αυτό που έχω δεν νομίζω να στηρίζει κάτι ανάλογο, θα σπάσει και θα κλαίω !

Δημοσ.

AΝΗΛΙΚΕ τι τους εβαλες να κανουν θα σακατευτουν χαχαχα.

Χαχαχαχα μετά το θρεντ "Δείξε μου το κατοικίδιό σου, να σου πω ποιος είσαι"

Θα έχουμε "Δείξε μου που πονάς να σου πω τι κάνεις".

Πάντως ότι κάνει κανείς καλό είναι. Βάρη, πολεμικές τέχνες, αθλήματα κλπ ολα τέλεια. Όσο δεν κάθεσαι να αραχνιαζεις είσαι οκ. Γιατί μεταξύ μας το καθισιο είναι γλυκό και μπορεί να σε παρασύρει.

• Like 6
Δημοσ.

Χαχαχαχα μετά το θρεντ "Δείξε μου το κατοικίδιό σου, να σου πω ποιος είσαι"

Θα έχουμε "Δείξε μου που πονάς να σου πω τι κάνεις".

Πάντως ότι κάνει κανείς καλό είναι. Βάρη, πολεμικές τέχνες, αθλήματα κλπ ολα τέλεια. Όσο δεν κάθεσαι να αραχνιαζεις είσαι οκ. Γιατί μεταξύ μας το καθισιο είναι γλυκό και μπορεί να σε παρασύρει.

Καλα αυτο εννοειται πως ισχυει .

Δημοσ.

οχι παντα...εμενα συμβαινει το αντιθετο. σε μεγαλη κλιση ορθιος ειναι πιο ευκολο απο οτι καθιστος

Σε μεγάλη κλίση και μικρή απόσταση. Ναι, όταν έχεις να ανέβεις ανηφόρα για 100 μέτρα με κλίση 8-9% μπορεί να σου είναι πιο εύκολο (αν και αμφιβάλλω) να τη ανέβεις με ορθοπεταλιές. Για δοκίμασε να ανέβεις 5-6χλμ με κλίση 5-6% ορθοπέταλο και το συζητάμε ξανά. 

Κατά τα άλλα, ισχύει αυτό:

καλό το ορθοπέταλο αλλά στην ποδηλασια on the road ειναι και στρατηγικό. Δίνει ώθηση αλλα καίς ευκολα τα αποθέματα.

@SuicycoMania: Αν είναι να "πεθάνω" στην πρώτη σοβαρή ανηφόρα κάνοντας ορθοπεταλιές, γνωρίζοντας ότι μπροστά μου έχω άλλα π.χ. 100χλμ, τι να το κάνω; :-) Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η συντήρηση δυνάμεων είναι καλό να αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής σου. Στο κάτω κάτω, πρέπει να έχεις απόθεμα δυνάμεων για να τερματίσεις, σωστά; :-)

Γιώργο, όρθιος κάνω. Πολύ κάψιμο, είχα να το νιώσω απο την άνοιξη που εκανα πρέσα στο τζιμ. Πολύ στοχευμένη άσκηση.

Ανέβαζε σιγά σιγά επίπεδο δυσκολίας κι απόλαυσε το "κάψιμο"! :mrgreen:  :mrgreen: "Άκου" το σώμα σου και δώσε σημασία στα γόνατα. Είναι άσκηση που τα θέτει υπό μεγάλη πίεση (το "βλέπω" στο δικό μου, το χτυπημένο), οπότε έχε το νου σου.

ορθοπεταλιές έβγαζα στο spinning σε sprint με 0 αντίσταση... φοβερή αίσθηση. 

σε αυτό που έχω δεν νομίζω να στηρίζει κάτι ανάλογο, θα σπάσει και θα κλαίω !

Που να έβαζες και λίγη παραπάνω αντίσταση! Εκεί να δεις party που θα έκαναν οι τετρακέφαλοί σου!

Επίσης, ένα χρήσιμο άρθρο για τη διατροφή όλων μας: Αυτή είναι, ίσως, η πιο μεγάλη αυταπάτη στην καθημερινή σου διατροφή.

• Like 1
Δημοσ.

Σε μεγάλη κλίση και μικρή απόσταση. Ναι, όταν έχεις να ανέβεις ανηφόρα για 100 μέτρα με κλίση 8-9% μπορεί να σου είναι πιο εύκολο (αν και αμφιβάλλω) να τη ανέβεις με ορθοπεταλιές. Για δοκίμασε να ανέβεις 5-6χλμ με κλίση 5-6% ορθοπέταλο και το συζητάμε ξανά. 

Κατά τα άλλα, ισχύει αυτό:

@SuicycoMania: Αν είναι να "πεθάνω" στην πρώτη σοβαρή ανηφόρα κάνοντας ορθοπεταλιές, γνωρίζοντας ότι μπροστά μου έχω άλλα π.χ. 100χλμ, τι να το κάνω; :-) Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η συντήρηση δυνάμεων είναι καλό να αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής σου. Στο κάτω κάτω, πρέπει να έχεις απόθεμα δυνάμεων για να τερματίσεις, σωστά; :-)

εννοειτε πως ισχυει η συντηρηση δυναμεων αλλα δεν ειναι ο καθενας το ιδιο ομως. και ναι την περασμενη βδομαδα που ανεβηκα πεντελη στις μεγαλες κλισεις, τα 7-8χλμ ηταν ορθιος , μπορει να πηγαινα λιγο πιο αργα απ οτι καθιστος αλλα ετσι εχω μαθει και μια χαρα δυναμεις ειχα να βγαλω ολη την διαδρομη...και το αστειο ειναι αν δεις τα ποδια μου θα γελας...θα λες δεν παιζει.  :-D

Δημοσ.

εννοειτε πως ισχυει η συντηρηση δυναμεων αλλα δεν ειναι ο καθενας το ιδιο ομως. και ναι την περασμενη βδομαδα που ανεβηκα πεντελη στις μεγαλες κλισεις, τα 7-8χλμ ηταν ορθιος , μπορει να πηγαινα λιγο πιο αργα απ οτι καθιστος αλλα ετσι εχω μαθει και μια χαρα δυναμεις ειχα να βγαλω ολη την διαδρομη...και το αστειο ειναι αν δεις τα ποδια μου θα γελας...θα λες δεν παιζει.  :-D

Κοίτα, εάν θέλεις να μιλήσουμε ειδικά κι όχι γενικά, τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία του αναβάτη, το βάρος του, το ύψος του, η μέση κι η μέγιστη παραγωγή δύναμης σε watts, το power-to-weight ratio (κοινώς, πόσα watts δύναμης παράγεις ανά κιλό βάρους), τα έτη ενασχόλησης με το άθλημα, πόσα από αυτά τα έτη ήταν ερασιτεχνικά και πόσα αγωνιστικά/αθλητικά, το ποδήλατο αυτό καθ' αυτό (διαστάσεις, συνολικό βάρος) κτλ.

Δύο αναβάτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα έχουν διαφορές στην απόδοση και στη στρατηγική που ακολουθούν κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας (ή/και του αγώνα). Ο καθένας γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του, τα αδύνατα και τα δυνατά του σημεία. Εκμεταλλεύεται τα δυνατά σημεία του αναλόγως και εμμέσως προσπαθεί να μειώσει την αρνητική επίδραση που έχουν στην απόδοσή του τα αδύναμα σημεία του. Εάν, για παράδειγμα, ένας ποδηλάτης έχει τα χαρακτηριστικά του "ανηφορίστα" ενώ ένας άλλος έχει τα χαρακτηριστικά του "sprinter", σε μία δεδομένη διαδρομή, η οποία δεν είναι μόνο ανηφορική (π.χ. αγώνας ανάβασης σε μία κορυφή) αλλά πολυποίκιλη (αναβάσεις, καταβάσεις, ευθείες), η αναμέτρηση μεταξύ των δύο προφανώς και δεν θα κριθεί στο πόσο γρήγορα ή με πόση περισσότερη ώθηση ανεβαίνει ο "ανηφορίστας" την ανηφόρα, αλλά ούτε και από την μέγιστη ταχύτητα που θα αναπτύξει ο "sprinter" στις ευθείες. Θα είναι ένας συνδυασμός των επιμέρους χαρακτηριστικών τους.

Για να στο θέσω και πιο απλά: Έτυχε κάποια φορά, να με καλέσει ο φίλος μου ο οποίος είναι πρώην αθλητής της ποδηλασίας και νυν προπονητής σε ομάδα σε μια προπόνηση της ομάδας του, αρχές του του καλοκαιριού. Ήταν μια περίοδος που ήμουν σε σχετικά καλή κατάσταση, είχα ποδηλατήσει κάμποσα χιλιόμετρα τον προηγούμενο καιρό και θα ακολουθούσαμε μια διαδρομή την οποία γνώριζα πολύ καλά. Το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι μία ανηφόρα μήκους περίπου 800μ η οποία από τη μέση και μετά "ανεβαίνει" στο 9% κλίση και στην κορυφώνεται στο 13%. Είχα δίπλα μου ένα πιτσιρίκι ηλικίας 15 χρονών, γύρω στο 1.60 και 50 κιλά, το οποίο ασχολείτο με την ποδηλασία από μικρό (6-7 χρονών εγγράφηκε στην ομάδα κι από τότε δεν έχει χάσει προπόνηση για προπόνηση). Ξεκινήσαμε να ανεβαίνουμε την ανηφόρα. Χρειάζεται να σου πω τι έγινε; Έφαγα τη σκόνη του, στην κυριολεξία. ΟΚ, δεν είδα την προπόνηση "ανταγωνιστικά" (πώς θα μπορούσα, άλλωστε), ούτε είχα τον εγωισμό ότι "πρέπει να ανέβω στην κορυφή πριν από το πιτσιρίκι που το περνάω 20 χρόνια, God damn it!", διότι ήταν φύσει θέσει αδύνατο. Ναι, ανέβηκε την ανηφόρα με ορθοπεταλιές. Ναι, με άφησε πίσω - και πολύ καλά έκανε. Ξέρεις γιατί; Γιατί απαιτεί διαφορετικές δυνάμεις για να κινήσεις ένα σώμα που ζυγίζει 50 κιλά όταν είσαι 15 χρονών κι ασχολείσαι συστηματικά με την ποδηλασία 7-8 χρόνια κι άλλες όταν είσαι 35 χρονών, 1.72, 77 κιλά κι ασχολείσαι με την ποδηλασία συστηματικά μεν αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο δε μόνο 2.5 χρόνια...

Οπότε, εάν είσαι σε παρόμοια φάση με το πιτσιρίκι που περιγράφω πιο πάνω, τότε ναι, ίσως να σου είναι εύκολο/δυνατό να ανεβαίνεις με ορθοπεταλιές την ανηφόρα. Απλά, θα ήθελα να επισημάνω δύο πράγματα: 1) Ελπίζω τα 7-8χλμ να τα μετράει κάποιο bicycle computer κι όχι εσύ "με το μάτι" και 2) παρόλο το πιο πάνω mini σεντόνι (έχασα το touch μου, γαμώτο!) η ουσία παραμένει ίδια: Οι ορθοπεταλιές δίνουν ώθηση αλλά καταναλώνουν γρήγορα τα αποθέματα δύναμης. Εάν τα δικά σου αποθέματα είναι μεγαλύτερα από οποιουδήποτε άλλου είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο όμως δεν αλλάζει την ουσία. :-)

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...