vgiozo Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Φίλε μου μην το κουράζεις, για progressive overload μιλάει ο Dakon, και είναι η πιο βασική μεθοδολογία στην προπόνηση με βάρη. Χωρίς progressive overload η άσκηση με βάρη δεν έχει νόημα (πέραν του πρώτου μήνα). Site: εδώγια περισσότερες πληροφορίες Δεν το κουράζω καθόλου, ουσιαστικές ερωτήσεις θέτω... ...και μάλιστα διαβάζοντας προσεκτικότατα τον σύνδεσμο που παρέθεσες συμπεραίνω ότι αυτό που συμβουλεύει ο χρήστης παραπάνω μόνο το "progressive overload" δεν αντιπροσωπεύει... Ο φίλος παραπάνω συνέστησε μείωση του χρόνου ξεκούρασης και αύξηση των επαναλήψεων όταν κολλήσεις σε ένα βάρος αφού αρχίσεις να προσθέτεις επιπλέον βάρος... ...αυτό όπως έγραψα δεν είναι "προοδευτικότητα" αλλά κάψιμο...(στο τέλος του άρθρου σχολιάζει και το "overtraining", στο οποίο αναφέρθηκα) ...ο σύνδεσμος που παρέθεσες συμβουλεύει για τρόπους βελτίωσης ΑΦΟΥ κατακτήσεις ένα συγκεκριμένο επίπεδο, όχι αύξηση έντασης/επαναλήψεων/βάρους κτλ σε μια βαθμίδα που δεν έχεις κατακτήσει...κι είναι λογικότατο Ίσως μάλλον πρέπει να το "κουράζουμε" σε αυτά τα "αυτονόητα" πράγματα, γιατί ίσως ο τρόπος αντίληψης κάποιου μπορεί να είναι λανθασμένος στον τρόπο που έχει αφομοιώσει και εφαρμόζει μια έννοια που μπορεί να διάβασε κάπου. ...δεν καταλαβαίνω δλδ πώς έχοντας διαβάσει τις συμβουλές του φίλου παραπάνω μου δίνεις ένα σύνδεσμο που υποτίθεται το εξηγεί, ενώ στην πραγματικότητα αντίκειται στις δοθείσες συμβουλές.
alex_000 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 για την ερώτηση που έκανες αρχικά ...κατά το άλλο ήμισυ η ερώτηση ήταν πρακτική, δηλαδή υπάρχουν μέθοδοι ασκήσεων (κιλά, διαδοχή ασκήσεων, ένταση, επαναλήψεις κοκ) που να προωθεί την ανάπτυξη μυικής μάζας περισσότερο απ' ότι άλλες; η απάντηση είναι όποια μορφή progressive overload (αύξηση βάρους, μείωση διαλειμμάτων, drop set, super set, αύξηση επαναλήψεων) και να διαλέξεις θα έχει το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα εφόσον δίνεις το 100% στα 45 - 60 λεπτά που διαρκεί η προπόνηση. Το αυξημένο volume προπόνησης και isolation ασκήσεις βοηθούν ελάχιστα παραπάνω στο χτίσιμο μυικής μάζας από καθαρό strength training (πάντα υποθέτοντας ότι δίνουμε το 100% και στα 2). ------------------------- Όσον αφορά το τι είπε ο Dakon εγώ κατάλαβα ότι εννοεί progressive overload. Αν κατάλαβα λάθος και εννοεί κάτι άλλο ας μας πει ο ίδιος. Μην μπερδεύεσαι με έννοιες όπως το "overtrailing" και "κάψιμο (ως κάτι κακό η μεμπτό)" εφόσον από αυτά που γράφεις φαίνεται ότι σου λείπει η εμπειρία (no problem, όλοι όταν ξεκινούσαμε δεν είμασταν έμπειροι) 4
Fotis13 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Alex εχεις καμμια φωτο απο το gym toy Marina Bay να χαζεψουμε τελειως ?
vgiozo Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Στο γυμναστήριο μου λείπει η εμπειρία, αλλά φροντίζω η εμπειρία μου να μην είναι κακή εμπειρία... ...γιατί πολλοί βετεράνοι μπορεί να προπονούνται λάθος , κι όταν τίθεται μια ευθεία ερώτηση να απαντούν με δανεικές έννοιες, χωρίς να μπορούν να τις αναπτύξουν πέρα από το τυπολογικό πλαίσιο επίκλησής τους. ...να σημειώσω εδώ ότι το "overtraining" (κι όχι over trailing) είναι έννοια που χρησιμοποιεί το άρθρο που παρέθεσες, ελπίζω να το διάβασες κι εσύ προσεκτικά... Μπορώ να κρίνω αυτό που σκέφτεται κάποιος εδώ μόνο από αυτό που γράφει...κι ο φίλος παραπάνω έγραψε ως απάντηση στη δική μου ερώτηση - να αυξάνω προοδευτικά το βάρος - όταν κολλήσω σε ένα βάρος -> να αυξήσω επαναλήψεις -> να μειώσω διαλείμματα. ...που για μένα (που έχω μπόλικη εμπειρία από άθληση, όχι γυμναστήριο όμως, σαφώς, το βαριέμαι εύκολα) είναι παράλογο...περισσότερο συνταγή για τραυματισμούς παρά για πρόοδο... Ότε-αν εσύ διαβάζεις το μήνυμα του φίλου και μου δίνεις ένα σύνδεσμο σε ένα άρθρο όπου αυτό που γράφει είναι το ακριβώς αντίθετο στη λογική από τη πρόταση του φίλου τότε μπορώ να σκεφθώ ότι - είτε δεν διάβασες το μήνυμα του άλλου χρήστη παραπάνω, αλλά πιάστηκες από το "προοδευτικότητα" χωρίς να δώσεις παραπάνω προσοχή - είτε δεν είχες διαβάσει προσεκτικά / δεν είχες καταλάβει αυτό που γράφει το άρθρο ως προς τη μέθοδο της προόδου, κρατώντας μόνο το τυπολογικό "αυξάνω επαναλήψεις/σετ/βάρος/μειώνω διαλείμματα" και χάνοντας την ουσία. Το πώς προπονείται στη πράξη κανείς δεν το ξέρω, ξέρω τί γράφει εδώ.
yannis27gr Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Πολύ αρνητικότητα κι επίθεση vgiozo, άναψε το a/c εκεί που εισαι και χαλάρωσε λίγο. Ας σου εξηγήσω με ενα παράδειγμα. Κανεις 3*8 με 10 κιλά σε πιέσεις ωμών. Προσπαθείς να ανέβεις ωςτε τα δέκα να γίνουν δωδεκάμισι, μετά δεκαπέντε, κοκ. Αν δεν μπορείς να ανέβεις σε κιλά, κανεις 3*10 και μετά 3*12. Επόμενο βήμα, αντί να αφήνεις 30" κενό ανάμεσα στα σετ, αφήνεις είκοσι και μετά 10. Ε, πλέον εισαι έτοιμος να κανεις 3*8 με 12,5 κιλά που ήταν κι ο αρχικός στόχος. 1
alex_000 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 (επεξεργασμένο) Alex εχεις καμμια φωτο απο το gym toy Marina Bay να χαζεψουμε τελειως ? δεν έχω αλλά μόνο rack του έλειπε όλα τα άλλα υπήρχαν. Στο γυμναστήριο μου λείπει η εμπειρία, αλλά φροντίζω η εμπειρία μου να μην είναι κακή εμπειρία... ...γιατί πολλοί βετεράνοι μπορεί να προπονούνται λάθος , κι όταν τίθεται μια ευθεία ερώτηση να απαντούν με δανεικές έννοιες, χωρίς να μπορούν να τις αναπτύξουν πέρα από το τυπολογικό πλαίσιο επίκλησής τους. ...να σημειώσω εδώ ότι το "overtraining" (κι όχι over trailing) είναι έννοια που χρησιμοποιεί το άρθρο που παρέθεσες, ελπίζω να το διάβασες κι εσύ προσεκτικά... Μπορώ να κρίνω αυτό που σκέφτεται κάποιος εδώ μόνο από αυτό που γράφει...κι ο φίλος παραπάνω έγραψε ως απάντηση στη δική μου ερώτηση - να αυξάνω προοδευτικά το βάρος - όταν κολλήσω σε ένα βάρος -> να αυξήσω επαναλήψεις -> να μειώσω διαλείμματα. ...που για μένα (που έχω μπόλικη εμπειρία από άθληση, όχι γυμναστήριο όμως, σαφώς, το βαριέμαι εύκολα) είναι παράλογο...περισσότερο συνταγή για τραυματισμούς παρά για πρόοδο... Ότε-αν εσύ διαβάζεις το μήνυμα του φίλου και μου δίνεις ένα σύνδεσμο σε ένα άρθρο όπου αυτό που γράφει είναι το ακριβώς αντίθετο στη λογική από τη πρόταση του φίλου τότε μπορώ να σκεφθώ ότι - είτε δεν διάβασες το μήνυμα του άλλου χρήστη παραπάνω, αλλά πιάστηκες από το "προοδευτικότητα" χωρίς να δώσεις παραπάνω προσοχή - είτε δεν είχες διαβάσει προσεκτικά / δεν είχες καταλάβει αυτό που γράφει το άρθρο ως προς τη μέθοδο της προόδου, κρατώντας μόνο το τυπολογικό "αυξάνω επαναλήψεις/σετ/βάρος/μειώνω διαλείμματα" και χάνοντας την ουσία. Το πώς προπονείται στη πράξη κανείς δεν το ξέρω, ξέρω τί γράφει εδώ. Whatever μαν με κούρασες, αν ήρθες για αντιπαραθέσεις και ιστορία δεν έχω όρεξη. Στο υπόλοιπο forum τα πράγματα είναι λίγο πολύ υποκειμενικά με αποτέλεσμα ο καθένας να πιάνεται από τις λέξεις του άλλου και να αρχίζει το multi quoting, τη φιλοσοφία και την αντιπαράθεση για το τίποτα, σπορ το οποίο γούσταρα και συμμετείχα ενεργά από το 1996 μέχρι το 2016. 20 χρόνια όμως είναι πολλά κουράστηκα. Στην γυμναστική η κατάσταση είναι αντικειμενική, και σε ένα αντικειμενικό ζήτημα έρχεσαι να συζητήσεις μαζί μου για κάτι που ασχολούμαι πολλά χρόνια ενώ εσύ δεν έχεις καν αρχίσει, και αντί να κάτσεις να ακούσεις καμιά συμβουλή και να ρωτήσεις τι δεν καταλαβαίνεις ασχολείσαι ασχολείσαι με το πως να μου δείξεις ότι κάνω λάθος (like I care) Αν πιστεύεις ότι θα κάθομαι να συζητάω μαζί σου το αν 1+1 = 2 εξηγώντας σου κάθε τι που καταλαβαίνεις λάθος την ώρα που εσύ απλά πουλάς πνεύμα (θεωρώντας πιθανό να καταλαβαίνεις καλύτερα ένα άρθρο που μιλάει για progressive overload από εμένα), δεν παίζει. απάντησα στην ερώτηση σου, κάνε ότι νομίζεις από εκεί και πέρα. Α, πρόσεχε μην κάψεις τους μυες σου! Επεξ/σία 16 Ιουλίου 2016 από alex_000 7
Mau-Maus Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Κάτι ήξερα και απέφυγα την συζήτηση σαν αίλουρος ε? 3
Dakonblackblade Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 (επεξεργασμένο) Στην δεύτερη πρόταση αναφέρω ''τις μικρότερες δυνατές δόσεις''. 1 κιλό? 1 επανάληψη? 1 δευτερόλεπτο? Αν αυτό σου φαίνεται συνταγή για τραυματισμούς δεν ξέρω τι μπορεί να σε σώσει. 3x10 άδεια μπάρα. Κάθε προπόνηση αυξάνεις το βάρος , εφόσον βγαίνει το 3χ10 κατά 1 κιλό. Κολλάς στα 100 κιλά . Κάνεις 10-9-9 επαναλήψεις. Ξανακάνεις μέχρι να κάνεις 3χ10χ10, αυξάνεις 1 κιλό. Κολλάς στα 3χ10χ110 και γίνεσαι σχεδόν κομμάτια από την κούραση, λες δεν πάει άλλο. Μειώνεις το διάλλειμα 1 δευτερόλεπτο. Έχεις κάνει γύρω στις 130 προπονήσεις με καλή τεχνική με τη μικρότερη δυνατή προοδευτικότητα. Οι πρώτες 70 ήταν σχετικά εύκολες για να μάθεις την τεχνική . Μιλάμε για 2100 επαναλήψεις (χώρια το ζέσταμα). Αν κάνεις την ίδια άσκηση 2 φορές την εβδομάδα, 1μιση χρόνος προπόνηση σχεδόν , η ίδια άσκηση με την ίδια τεχνική (φαντάσου πόσο καλά έχει αποτυπωθεί στο μυαλό και στο σώμα σου και πόσο καλά νιώθεις μέχρι που φτάνεις). Πιθανότητες να είσαι κτήνος και να έχεις αποφύγει τραυματισμούς, πολύ μεγάλη Επεξ/σία 16 Ιουλίου 2016 από Dakonblackblade 2
Mau-Maus Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Γαματη μπλούζα τούμπανο εφαρμογή μόλις με 15 ευρώ από τα intersport κρίμα που δεν την έχει σε καμιά δεκαριά χρώματα να τις πάρω όλες,πηγαίνετε χτυπήστε την, λέει.. 5
the other one Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Πολύ αρνητικότητα κι επίθεση vgiozo, άναψε το a/c εκεί που εισαι και χαλάρωσε λίγο. Ας σου εξηγήσω με ενα παράδειγμα. Κανεις 3*8 με 10 κιλά σε πιέσεις ωμών. Προσπαθείς να ανέβεις ωςτε τα δέκα να γίνουν δωδεκάμισι, μετά δεκαπέντε, κοκ. Αν δεν μπορείς να ανέβεις σε κιλά, κανεις 3*10 και μετά 3*12. Επόμενο βήμα, αντί να αφήνεις 30" κενό ανάμεσα στα σετ, αφήνεις είκοσι και μετά 10. Ε, πλέον εισαι έτοιμος να κανεις 3*8 με 12,5 κιλά που ήταν κι ο αρχικός στόχος. εγώ αυτό που κάνω είναι αν δω ότι με παίρνει έστω και λίγο να αυξήσω βάρος ( να βγαίνει έστω 8άρι όμως ) το κάνω. Απλά μπορεί στα επόμενα λόγω fatigue να μη βγαίνει, εκεί ξανά κατεβάζω πάλι. Μέχρι να βγαίνονυ όλα τα σετ με το νέο βάρος. πάντως εμένα αυτό το διάλειμμα μου φαίνεται αρκετά λίγο πώς τη παλεύετε; εμένα θα μου χε βγει η γλώσσα. 1-1:30 λεπτό συνήθως ανάλογα και τη δυσκολία της άσκησης.
vgiozo Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 (επεξεργασμένο) δεν έχω αλλά μόνο rack του έλειπε όλα τα άλλα υπήρχαν. Whatever μαν με κούρασες, αν ήρθες για αντιπαραθέσεις και ιστορία δεν έχω όρεξη. Στο υπόλοιπο forum τα πράγματα είναι λίγο πολύ υποκειμενικά με αποτέλεσμα ο καθένας να πιάνεται από τις λέξεις του άλλου και να αρχίζει το multi quoting, τη φιλοσοφία και την αντιπαράθεση για το τίποτα, σπορ το οποίο γούσταρα και συμμετείχα ενεργά από το 1996 μέχρι το 2016. 20 χρόνια όμως είναι πολλά κουράστηκα. Στην γυμναστική η κατάσταση είναι αντικειμενική, και σε ένα αντικειμενικό ζήτημα έρχεσαι να συζητήσεις μαζί μου για κάτι που ασχολούμαι πολλά χρόνια ενώ εσύ δεν έχεις καν αρχίσει, και αντί να κάτσεις να ακούσεις καμιά συμβουλή και να ρωτήσεις τι δεν καταλαβαίνεις ασχολείσαι ασχολείσαι με το πως να μου δείξεις ότι κάνω λάθος (like I care) Αν πιστεύεις ότι θα κάθομαι να συζητάω μαζί σου το αν 1+1 = 2 εξηγώντας σου κάθε τι που καταλαβαίνεις λάθος την ώρα που εσύ απλά πουλάς πνεύμα (θεωρώντας πιθανό να καταλαβαίνεις καλύτερα ένα άρθρο που μιλάει για progressive overload από εμένα), δεν παίζει. απάντησα στην ερώτηση σου, κάνε ότι νομίζεις από εκεί και πέρα. Α, πρόσεχε μην κάψεις τους μυες σου! Εσύ δεν είπες σχεδόν κουβέντα για το προκείμενο, έδωσες ένα σύνδεσμο που έλεγε άλλα από την άποψη για την επαλήθευση της οποίας φαινομενικά το παρέθεσες και μετά αποσύρεσαι από τη κουβέντα γιατί δεν μπορείς να βάλεις στη σειρά δύο κουβέντες από τα αντικειμενικά που γνωρίζεις; ...ούτε προσπάθεια έκανες... Αν έχεις εμπειρία, σίγουρα δεν βοηθάς να φανεί. Πρόσεχε κι εσύ το "overload", μην το υπερφορτώσεις και καεί. ΥΓ. Προτού φτάσεις στο πεδίο του "αντικειμενικού" πρέπει να μάθεις να διαβάζεις και να κατανοείς πρώτα σε τί απαντάς... ...έτσι πχ εγώ δεν μίλησα για "κάψιμο μυών" (αποκλειστικά δική σου προσθήκη, υποκειμενική, συνειρμική), αλλά για "κάψιμο" ως "burn-out" εκείνων που μπαίνουν στο γυμναστήριο και κάνουν ασκήσεις που δεν τους ωφελούν μπερδεύοντας τη σωστή εξάσκηση με την ψυχολογική όψη της καταβολής φυσικής προσπάθειας (γι αυτό έγραψα για "grind-effect / κάψιμο")... ...και σ' αυτό τον επιστημικό χώρο υπάρχει "αντικειμενικότητα" (από τη theory of mind μέχρι τη cultural/symbolic anthropology), αλλά είναι πολύ πιο πολύπλοκη όταν το αντικείμενο είναι ο τρόπος παραγωγής νοήματος από τα υποκείμενα. Πολύ αρνητικότητα κι επίθεση vgiozo, άναψε το a/c εκεί που εισαι και χαλάρωσε λίγο. Ας σου εξηγήσω με ενα παράδειγμα. Κανεις 3*8 με 10 κιλά σε πιέσεις ωμών. Προσπαθείς να ανέβεις ωςτε τα δέκα να γίνουν δωδεκάμισι, μετά δεκαπέντε, κοκ. Αν δεν μπορείς να ανέβεις σε κιλά, κανεις 3*10 και μετά 3*12. Επόμενο βήμα, αντί να αφήνεις 30" κενό ανάμεσα στα σετ, αφήνεις είκοσι και μετά 10. Ε, πλέον εισαι έτοιμος να κανεις 3*8 με 12,5 κιλά που ήταν κι ο αρχικός στόχος. Στην αρχική μου απάντηση στο μήνυμα του @Dakonblackblade καμία αρνητικότητα...διευκρινιστικά ερωτήματα παρέθεσα...γιατί για πράγματα που επιζητώ να κατανοήσω θέλω να συζητάω... ...δεν μου φτάνει να πετάξω έναν όρο που διάβασα κάπου ως υποκατάστατο ούτε αρκούμαι στην υιοθέτηση κάποιας αυθεντίας (οι "βετεράνοι" συχνά κάνουν τα πιο συστηματικά λάθη)...έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα για τη μέθοδο προόδου και απάντησα σε μια συγκεκριμένη διατύπωση με προσδιοριστικά ερωτήματα. Σίγουρα δεν θέλω να βάλω ως "οδηγό" τη πόρωση και τον ενθουσιασμό εφαρμόζοντας κάτι που δεν θα με ωφελήσει. ...όταν όμως έρχεται κάποιος στη συζήτηση με προκαταβολικά "κουρασμένη" και "βαριά" διάθεση και βάζει μπροστά τη "πολλή εμπειρία" του, χωρίς να μπορεί να την αποτυπώσει ή να την υποστηρίξει συνεπώς (αλλά επικαλείται ταυτόχρονα την "αντικειμενικότητα") δεν το βρίσκω απαραίτητο να του αποδώσω σεβασμό που δεν έχει κερδίσει. Όπως είπα, δεν ξέρω τί κάνει κάποιος στο γυμναστήριο, ξέρω τί γράφει εδώ και σε αυτά απαντώ...αν εννοούσε άλλα, αν δεν διάβασε καλά τα προηγούμενα μηνύματα κακώς... ...αλλά να μπαίνεις σε φόρουμ ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων και σε νήμα για τη γυμναστική και να αγανακτείς όταν πρέπει γράψεις κάτι που να φέρνει προς επιχείρημα (αποτυπώνοντας τις γνώσεις σου) είναι αντιφατικό. Επεξ/σία 17 Ιουλίου 2016 από vgiozo
yannis27gr Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 εγώ αυτό που κάνω είναι αν δω ότι με παίρνει έστω και λίγο να αυξήσω βάρος ( να βγαίνει έστω 8άρι όμως ) το κάνω. Απλά μπορεί στα επόμενα λόγω fatigue να μη βγαίνει, εκεί ξανά κατεβάζω πάλι. Μέχρι να βγαίνονυ όλα τα σετ με το νέο βάρος. πάντως εμένα αυτό το διάλειμμα μου φαίνεται αρκετά λίγο πώς τη παλεύετε; εμένα θα μου χε βγει η γλώσσα. 1-1:30 λεπτό συνήθως ανάλογα και τη δυσκολία της άσκησης. 1:30 λεπτό ανάμεσα στα σετ; Πολύ μου φαίνεται. Υπάρχουν κι άλλοι που υποστηρίζουν τα μεγάλα διαλείμματα πάντως. Εγω προτιμώ τα μικρά. Κάποτε δοκίμασα με τα άνω του λεπτού αλλα βαριομουνα, δεν μπορούσα να περιμένω τόση ώρα.
vgiozo Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Νομίζω εξαρτάται και τί θέλεις να πετύχεις με τη συγκεκριμένη άσκηση...πχ αν έχεις προσθέσει βάρος και προσπαθείς να βγάλεις τις επαναλήψεις/σετ (και δυσκολεύεσαι), τότε - όπως διαβάζω - μπορείς να κάνεις όσο διάλειμμα θεωρείς πως χρειάζεσαι. Ακόμα κι αν όμως υποστηρίξει κανείς κάτι τέτοιο, ταυτόχρονα μπορεί περιοδικά (πχ ημέρα, βδομάδα) - είτε να πειραματίζεται με μικρότερο διάλειμμα μεταξύ σετ της ίδιας άσκησης, - είτε να μεταπηδά σε διαφορετική άσκηση (χωρίς τυπικά διάλειμμα, αλλά ξεκουράζοντας τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα) ( - και βέβαια να κάνει κι άλλες μεγαλύτερες αλλαγές, προσθέτοντας ασκήσεις κτλ) ώστε να εξομοιώσει διαφορετικές συνθήκες άθλησης και να κινητοποιήσει διαφορετικά τους μύες του σώματος. Απ' αυτά που διαβάζω καλό είναι κάποιος να κάνει τέτοιες μικρές μεταβολές/ανακατατάξεις στο πρόγραμμά του και να αποφεύγει τα σταθερά μοτίβα, για να μην "βολευτεί" το σώμα του σε ένα τρόπο άσκησης καθώς ενδέχεται έτσι να "πιάσει τοίχο" στην ανάπτυξή του πιο εύκολα. Προσωπικά κρίνω ότι το διάλειμμα που χρειάζομαι μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάθε άσκηση, πχ στους δικέφαλους να θέλω 1λεπτό ξεκούραση, στις ασκήσεις στήθους και πλάτης να μου φτάνουν τα 30", εξαρτάται και - ποιά είναι η φυσική σου κατάσταση γενικά και - σε ποιές ομάδες μυών μπορεί να υστερείς. ....έτσι πχ δεν έχει νόημα να κάνεις σκόπιμα και συστηματικά 1.30λεπτό διάλειμμα για κάθε σετ μιας άσκησης (γιατί "πρέπει") αν σου βγαίνει ευκολότερα. 1
alex_000 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 ...έτσι πχ εγώ δεν μίλησα για "κάψιμο μυών" (αποκλειστικά δική σου προσθήκη, υποκειμενική, συνειρμική), αλλά για "κάψιμο" ως "burn-out" εκείνων που μπαίνουν στο γυμναστήριο και κάνουν ασκήσεις που δεν τους ωφελούν μπερδεύοντας τη σωστή εξάσκηση με την ψυχολογική όψη της καταβολής φυσικής προσπάθειας (γι αυτό έγραψα για "grind-effect / κάψιμο")... ...και σ' αυτό τον επιστημικό χώρο υπάρχει "αντικειμενικότητα" (από τη theory of mind μέχρι τη cultural/symbolic anthropology), αλλά είναι πολύ πιο πολύπλοκη όταν το αντικείμενο είναι ο τρόπος παραγωγής νοήματος από τα υποκείμενα. Πολύ ενδιαφέρον, δώσε περισσότερες πληροφορίες για το "κάψιμο" ως "burn-out" εκείνων που μπαίνουν στο γυμναστήριο και κάνουν ασκήσεις που δεν τους ωφελούν μπερδεύοντας τη σωστή εξάσκηση με την ψυχολογική όψη της καταβολής φυσικής προσπάθειας" να μάθουμε και τίποτα. Επίσης θα ήθελα να μάθω για την σύνδεση του symbolic anthropology (" σημείωση: Symbolic anthropology or, more broadly, symbolic and interpretive anthropology, is the study of cultural symbols and how those symbols can be interpreted to better understand a particular society.") με την προπόνηση με βάρη και το "κάψιμο" ως "burn-out". Για ανέπτυξε το και αυτό λίγο. 2
DDevil Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 1:30 λεπτό ανάμεσα στα σετ; Πολύ μου φαίνεται. Υπάρχουν κι άλλοι που υποστηρίζουν τα μεγάλα διαλείμματα πάντως. Εγω προτιμώ τα μικρά. Κάποτε δοκίμασα με τα άνω του λεπτού αλλα βαριομουνα, δεν μπορούσα να περιμένω τόση ώρα. Eγω κάνω τοσα breaks και δεν βαριέμαι βασικά αμα κάνεις κάμψεις 15-20 επαναλήψεις και στο κατεβασμα μένεις 2-3 δευτερόλεπτα ακίνητος και ανεβαινεις ξανά θα το χρειαστείς μετα το break εχεις κανει ποτε έτσι που λεω? Παντως μολις πάω για διάλλειμα παταω παυση στο χρονομετρο για να υπολογιζω κάθε φορά τον καθαρο χρονο προπονησης χωρις διαλλειματα. Πολύ ενδιαφέρον, δώσε περισσότερες πληροφορίες για το "κάψιμο" ως "burn-out" εκείνων που μπαίνουν στο γυμναστήριο και κάνουν ασκήσεις που δεν τους ωφελούν μπερδεύοντας τη σωστή εξάσκηση με την ψυχολογική όψη της καταβολής φυσικής προσπάθειας" να μάθουμε και τίποτα. Επίσης θα ήθελα να μάθω για την σύνδεση του symbolic anthropology (" σημείωση: Symbolic anthropology or, more broadly, symbolic and interpretive anthropology, is the study of cultural symbols and how those symbols can be interpreted to better understand a particular society.") με την προπόνηση με βάρη και το "κάψιμο" ως "burn-out". Για ανέπτυξε το και αυτό λίγο. Νομιζω ηδη το έχει αναπτυξει αρκετά ο φιλος μας καλο θα ηταν να αφησει την θεωρια και να πιάσει την πράξη εκτος και αν φοβάται τον τραυματισμο στην προπονηση ή μην καει. Οποτε οποιος φοβάται πεφτει και κοιμάται. Τα γυμνάσματα δεν είναι για τους φοβισμένους. Έχουν υπάρξει αρκετες φορές στην προπονηση που έχω νιώσει ότι θα μου φυγει η ψυχή αλλα δεν έχει να λεει θα πρέπει καμια φορά να φτανουμε στα ορια μας για να δημιουργούμε νέα. Την ιδρώνεις την φανέλα στην προπονηση δεν περνάς ζάχαρη. Νομίζω εξαρτάται και τί θέλεις να πετύχεις με τη συγκεκριμένη άσκηση...πχ αν έχεις προσθέσει βάρος και προσπαθείς να βγάλεις τις επαναλήψεις/σετ (και δυσκολεύεσαι), τότε - όπως διαβάζω - μπορείς να κάνεις όσο διάλειμμα θεωρείς πως χρειάζεσαι. Ακόμα κι αν όμως υποστηρίξει κανείς κάτι τέτοιο, ταυτόχρονα μπορεί περιοδικά (πχ ημέρα, βδομάδα) - είτε να πειραματίζεται με μικρότερο διάλειμμα μεταξύ σετ της ίδιας άσκησης, - είτε να μεταπηδά σε διαφορετική άσκηση (χωρίς τυπικά διάλειμμα, αλλά ξεκουράζοντας τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα) ( - και βέβαια να κάνει κι άλλες μεγαλύτερες αλλαγές, προσθέτοντας ασκήσεις κτλ) ώστε να εξομοιώσει διαφορετικές συνθήκες άθλησης και να κινητοποιήσει διαφορετικά τους μύες του σώματος. Απ' αυτά που διαβάζω καλό είναι κάποιος να κάνει τέτοιες μικρές μεταβολές/ανακατατάξεις στο πρόγραμμά του και να αποφεύγει τα σταθερά μοτίβα, για να μην "βολευτεί" το σώμα του σε ένα τρόπο άσκησης καθώς ενδέχεται έτσι να "πιάσει τοίχο" στην ανάπτυξή του πιο εύκολα. Προσωπικά κρίνω ότι το διάλειμμα που χρειάζομαι μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάθε άσκηση, πχ στους δικέφαλους να θέλω 1λεπτό ξεκούραση, στις ασκήσεις στήθους και πλάτης να μου φτάνουν τα 30", εξαρτάται και - ποιά είναι η φυσική σου κατάσταση γενικά και - σε ποιές ομάδες μυών μπορεί να υστερείς. ....έτσι πχ δεν έχει νόημα να κάνεις σκόπιμα και συστηματικά 1.30λεπτό διάλειμμα για κάθε σετ μιας άσκησης (γιατί "πρέπει") αν σου βγαίνει ευκολότερα. Ναι εντάξει σε ιδανικες συνθηκες γυμναστηριου με το air condition καλα είναι τα διαλλειματα πρακτικά όμως μπορει να συμβει να μην κάνεις καθολου διάλλειμα οι περισσοτεροι γυμνάζονται για να φτιάξουν γενικα την φυσικη τους κατασταση μπορει κάποια στιγμη να χρειαστεί να την χρησιμοποιησεις σε σοβαρα περιστατικα. Αμα σε έπαιρναν στο κυνηγι και επρεπε να τρέξεις συνεχομενα για 5 χιλιόμετρα τι θα ελεγες? να σταματήσω να κανω ένα διάλλειμα? μην καουν οι τετρακέφαλοι? δεν θα καουν τοσο ευκολα αμα τους έχεις γυμνάσει. Για την μυικη αναπτυξη μην ανησυχεις δεν υπάρχει ουτε μια πιθανοτητα να μη βάλεις ογκο και να φτιάξεις σωμα αμα γυμνάζεσαι εντατικά και μονιμα για μια 5ετια και τρως και σωστά. Ειτε κανεις διάλλειμα 5 ειτε 10' παραπανω. Το σωμα θα αναπτυχθεί από μονο του. Οσο το γυμνάζεις και το ταιζεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις