satmania1 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 17 Ιουλίου 2008 Πριν λιγο ειδα οτι μπηκε ο 2.6.25 και στο lenny, και αναβαθμησα αμεσως.Το 1ο πραγμα που ειδα μετα την επανεκκινηση ειναι οι αυξημενες θερμοκρασιες του επεξεργαστη. Μιλαμε για +14oC πανω!!! Αν μπω με τον 2.6.24 εχω 36οC σε idle κατασταση, ενω με τον 2.6.25 εχω 50oC. Καμια απο τις (2) cpus δεν φτανει ουτε στο 10% utilization, οποτε δεν τις απασχολει κατι εντονα. Το εχει κανει και σε κανεναν αλλο αυτο? Ακομα και σε αλλη διανομη, αρκει να εχει τον ιδιο πυρηνα. Ειναι καποιο module που πρεπει να το κανω απο την αρχη? Εχω τα it87 και coretemp για να παιρνω τη θερμοκρασια απο το lmsensors. -----EDIT Τελικα ειναι προβλημα του νεου πυρηνα και του coretemp module. Εμενα με απασχολει γιατι, εκτος απο τη μεγαλυτερη θερμοκρασια (ακομα και αν ειναι ψευτικη), προκαλει και παραπανω χρηση του cpu fan αρα και θορυβο (core 2 duo E4500, "μαμα" ψυκτρα της intel). Θελω καποιος που εχει διανομη με τον ιδιο πυρηνα, πχ sidux 2008-02, archlinux, debian sid, opensuse 11, fedora 9, gentoo 2008.0, sabayon 3.5 να με επιβεβαιωσει ή να με διαψευσει. ρε παδια ποτε βγικε το 2.6.25 ego εχο ακομα το 2.6.24.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 17 Ιουλίου 2008 Μέλος Share Δημοσ. 17 Ιουλίου 2008 Ο 2.6.25 εχει 3 μηνες που εχει βγει (17/4/2008). Εκτοτε εχουν βγει 11 updates απο το kernel.org. Εχει περασει σε ολες τις ρεουσες διανομες (debian, arch, gentoo, sidux κλπ) και σε μερικες μη ρεουσες (opensuse 11, fedora 9, sabayon 3.5 κλπ). Ο 2.6.26 βγηκε πριν λιγες μερες, στις 14/7/2008 και δεν εχει μπει ακομα σε καμια διανομη. Ubuntu εχεις? Αν ναι, δεν προκειται να δεις τον 2.6.25 ποτε, εκτος και αν τον κανεις compile και τον βαλεις απο μονος σου. Update δεν θα γινει σε αυτον απο το ubuntu. Αντιθετα, τον Οκτωβριο στην 8.10, θα υπαρχει ο 2.6.26. ps1 Διορθωστε με αν κανω λαθος με το sabayon. ps2 Μερικες φορες νιωθω σαν να ειμαι σε ubunto-φωλια εδω περα! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 17 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 17 Ιουλίου 2008 @jim_p: > sensors-detect δοκίμασες να τρέξεις; Επίσης, ό,τι και να λέει το coretemp δε θα έπρεπε να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα αν είναι απλά bug στην ανάγνωση της θερμορκασίας. Ενδεχομένως οι θερμοκρασίες να είναι όντως τέτοιες, για άλλους λόγους. Έχεις ελέγξει το load του συστήματος εκείνη την ώρα; Τίποτα ύποπτα μηνύματα στο dmesg; Έχεις ενεργοποιήσει frequency scaling; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 17 Ιουλίου 2008 Μέλος Share Δημοσ. 17 Ιουλίου 2008 @apoikos: Ναι το εκανα και μετα την εγκατασταση του νεου πυρηνα. Νομιζω το ειπα παραπανω. Υποθετοντας οτι οι θερμοκρασιες ειναι οντως ανεβασμενες. Πως γινεται να λενε περιπου την ιδια θερμοκρασια το bios, ο 2.6.24 και το everest στα xp και ο 2.6.25 να λεει 10-15oC παραπανω? Ή στραβος ειναι ο γυαλος ή στραβα αρμενιζουμε. Ζητημα ειναι να εχω 10% load εστω και σε μια απο τις cpus οταν εχω τοσο υψηλη θερμοκρασια. Το dmesg ειναι καθαρο (τα γνωστα περι fglrx λεει) και δεν εχω βαλει frequency scaling. Κατι αλλο θετικο που παρατηρησα ειναι η μειωμενη χρηση μνημης με τον 2.6.25. Μιλαμε για 70+MB λιγοτερο (2GB εχω). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Αν θες να φτιάξεις το offset πάντως, μπορείς να βάλεις το ακόλουθο στο /etc/sensors3.conf > chip "coretemp-isa-*" compute temp1 (@ - 15), (@ + 15) και στη συνέχεια sensors -s ως root. Αρκεί να θυμηθείς να το βγάλεις όταν φτιάξει το module ;-) /edit: Κάνω dist-upgrade τώρα. Μόλις τελειώσει και κάνω kexec τον καινούργιο πυρήνα, θα σου πω αν μου εμφανίζεται το ίδιο πρόβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Πράγματι, εμφανίζεται και εδώ το πρόβλημα. Θα προσπαθήσω να βρω ποιο commit το έχει εισαγάγει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Χμ, τελικά δε φαίνεται να είναι πρόβλημα. Φαίνεται ότι η θερμοκρασία που διαβάζει το coretemp από ένα register στη CPU δεν είναι απόλυτη, αλλά σχετική ως προς μια μέγιστη θερμοκρασία TJMax. Η TJMax για κάποιες CPU της intel είναι 85°C, ενώ για κάποιες άλλες είναι 100°C. Το πρόβλημα είναι ότι η Intel φαίνεται να μη δίνει πληροφορίες για το πως μπορείς να βρεις το TJMax κάθε CPU, οπότε το coretemp module βασίζεται σε κάποια heuristics. Απ' ότι βλέπω στην LKML, αλλά και στο tree του πυρήνα, στο 2.6.25 άλλαξε ο τρόπος που αποφασίζει ο πυρήνας αν το TJMax της CPU είναι 85°C ή 100°C, οπότε σε κάποιες CPU παρατηρείται μια διαφορά της τάξης των 15°C. Το θέμα είναι απλά ότι δεν ξέρουμε ποια είναι η σωστή θερμοκρασία από τις δύο, με δεδομένο ότι μιλάμε για τη CPU Core temperature την οποία δεν έχουμε άλλο τρόπο να τη μετρήσουμε. Με λίγα λόγια: αν θες να έχεις τις ίδιες ενδείξεις με το προηγούμενο setup, άλλαξε το offset όπως έγραψα πιο πάνω. Αν πάλι δε σε ενοχλεί, ασ'το όπως είναι. Στην τελική είναι απλά μια ένδειξη, της οποίας η διακύμανση είναι που μετράει περισσότερο από την απόλυτη τιμή. Αν θες την «πραγματική» θερμοκρασία της CPU, μια θερμοκρασία που μπορείς δηλαδή να αισθανθείς με το χέρι σου, χρησιμοποίησε την ένδειξη του chipset και όχι του coretemp. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 apoikos καλή ορειβασία και πάρε ¨πραγματικό¨ μπουφάν (για τις διακυμάνσεις της θεμοκρασίας) . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Πήρα, πήρα. Άλλωστε έχω ξαναπάει και έχω διαπιστώσει ότι οι διακυμάνσεις προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα από τις απόλυτες τιμές Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 αλλάζουμε κλίμακα ευαισθησίας,( όπως τα πολύμετρα) καλημέρα . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 @gtroza: Αφιερωμένη, από παλιότερη ανάβαση στο ίδιο μέρος, ίδια ημέρα (πρ. Ηλία): Φέτος πάω «αναβαθμισμένος» (Nikon D50), οπότε ελπίζω να επιστρέψω με καλύτερες Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
firewalker Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 apoiko, είχες πολλές φώτος online αλλά δεν θυμάμαι πως τις βλέπαμε... Έλα προς Όθρυ μεριά... Το ... το τόπικ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 ευχαριστώ apoikos να περάσετε καλά ! . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.