Προς το περιεχόμενο

ΦΩΤΙΑ, ΦΩΤΙΑ!!! ...μετα απο kernel update

jim_p

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν λιγο ειδα οτι μπηκε ο 2.6.25 και στο lenny, και αναβαθμησα αμεσως.

Το 1ο πραγμα που ειδα μετα την επανεκκινηση ειναι οι αυξημενες θερμοκρασιες του επεξεργαστη. Μιλαμε για +14oC πανω!!!

Αν μπω με τον 2.6.24 εχω 36οC σε idle κατασταση, ενω με τον 2.6.25 εχω 50oC.

Καμια απο τις (2) cpus δεν φτανει ουτε στο 10% utilization, οποτε δεν τις απασχολει κατι εντονα.

Το εχει κανει και σε κανεναν αλλο αυτο? Ακομα και σε αλλη διανομη, αρκει να εχει τον ιδιο πυρηνα.

Ειναι καποιο module που πρεπει να το κανω απο την αρχη? Εχω τα it87 και coretemp για να παιρνω τη θερμοκρασια απο το lmsensors.

-----EDIT

Τελικα ειναι προβλημα του νεου πυρηνα και του coretemp module. Εμενα με απασχολει γιατι, εκτος απο τη μεγαλυτερη θερμοκρασια (ακομα και αν ειναι ψευτικη), προκαλει και παραπανω χρηση του cpu fan αρα και θορυβο (core 2 duo E4500, "μαμα" ψυκτρα της intel).

Θελω καποιος που εχει διανομη με τον ιδιο πυρηνα, πχ sidux 2008-02, archlinux, debian sid, opensuse 11, fedora 9, gentoo 2008.0, sabayon 3.5 να με επιβεβαιωσει ή να με διαψευσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μάλλον το module που φορτώνεις από το hwmon έχει αλλάξει. Είχαν γίνει κάποιες αλλαγές και είχα και εγώ κάποιο πρόβλημα με το w83781d module. Υπέβαλα bug report και το έφτιαξαν. Σε εσένα ποιο module φορτώνει το lmsensors;

Οπως ειπα παραπανω, εχω τα it87 και coretemp για να παιρνω τη θερμοκρασια απο το lmsensors. Επειδη το it87 δειχνει περιπου 5-10οC λιγοτερο απο το coretemp, και επειδη οτι ειχνει το coretemp ειναι πιο κοντα στις ενδειξεις του bios, εμπιστευομαι το coretemp.

Αυτα τα modules τα εβαλε το sensors-detect απο μονο του.

Ιδου η τωρινη κατασταση με 2.6.24. Το temp1 ειναι η θερμοκρασια του chipset ή κατι τετοιο και το temp2 η υποτιθεμενη θερμοκρασια της cpu.

>jim@lenny:~$ sensors
it8718-isa-0290
Adapter: ISA adapter
in0:         +1.15 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)
in1:         +1.89 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)
in2:         +3.31 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)
in3:         +2.86 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)
in4:         +0.00 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)
in5:         +0.00 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)
in6:         +1.25 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)
in7:         +3.07 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)
in8:         +3.14 V
fan1:       2463 RPM  (min =    0 RPM)
fan2:          0 RPM  (min =    0 RPM)
fan3:       1470 RPM  (min =    0 RPM)
fan4:          0 RPM  (min =    0 RPM)
temp1:       +51.0°C  (low  = +127.0°C, high = +127.0°C)  sensor = transistor
temp2:       +28.0°C  (low  = +127.0°C, high = +127.0°C)  sensor = thermal diode
temp3:        -2.0°C  (low  = +127.0°C, high = +127.0°C)  sensor = transistor
cpu0_vid:   +0.000 V

coretemp-isa-0000
Core 0:      +35.0°C  (crit = +85.0°C)                  

coretemp-isa-0001
Core 1:      +35.0°C  (crit = +85.0°C)  

Κανοντας με τη σειρα τα παρακατω:

- boot στον 2.6.25, 50oC idle

- reboot, ελεγχος απο το bios, ~40oC

- boot στον 2.6.24, ~37oC idle

- reboot, ελεγχος παλι απο το bios, ~39oC

- boot στα xp, ελεγχος απο το everest, ~40oC

Ολα με θερμοκρασια δωματιου 30oC.

Κανεις δεν εχει διανομη με τον 2,6,25 πια να βγαλω μια ακρη???? Ολοι με ubuntu ειστε?

Κανεις δεν εχει διανομη με τον 2,6,25 πια να βγαλω μια ακρη???? Ολοι με ubuntu ειστε?

Καλό καλό...

Σου είπα ότι έχουν αλλάξει μερικά modules του hwmon στον 2.6.24 και πιθανόν και στον 2.6.25. Σίγουρα δεν είναι πρόβλημα της διανομής σου (συνηθίζουν να πειράζουν πράγματα που δεν καταλαβαίνουν στην Debian :-):-):-) ); Ρίξε μια ματιά στην mailing list του kernel.org. Πρέπει να βρεις κάποιον που χρησιμοποιεί τα ίδια modules. Να έχει δηλαδή παρόμοια μητρική. Για παράδειγμα σε εμένα τα συγκεκριμένα modules δεν φορτώνονται, με μήνυμα λάθους device not found.

ArchLinux 2.6.25-10

Τι επεξεργαστή έχεις;

Intel Core 2 Duo E4500, το ειπα και στην αρχη του θεματος, μαζι με τα modules.

To μονο πραγμα που δεν εκανα, και θα το κανω τωρα, ειναι να κανω ρυθμιση το lmsensors απο την αρχη, μπας και μου βαλει κανενα καινουριο module.

---Edit

Τιποτα, τα ιδια modules βρηκε και εβαλε. Παραμενω σταθερα στους 50+oC :(

Δεν έχει σημασία ο επεξεργαστής από την μητρική "τραβάς" πληροφορίες. Τι μητρική έχεις; Πάντως μου φαίνεται περίεργο που έχει στο lmsensors ISA adapter. Συνήθως οι καινούριες μητρικές εκμεταλλεύονται τα i2c bus (ή one wire bus κ.τ.λ.). Μάλλον κάποιο misconfiguration πρέπει να είναι.

Δεν έχει σημασία ο επεξεργαστής από την μητρική "τραβάς" πληροφορίες. Τι μητρική έχεις; Πάντως μου φαίνεται περίεργο που έχει στο lmsensors ISA adapter. Συνήθως οι καινούριες μητρικές εκμεταλλεύονται τα i2c bus (ή one wire bus κ.τ.λ.). Μάλλον κάποιο misconfiguration πρέπει να είναι.

Gigabyte P35 DS3-R. Με ICH9R chipset ειναι. Επισης δεν μου δουλεψε και το cpufrequtils, οταν πηγα να το βαλω πριν κατι μηνες. Σκεφτηκα οτι μπορει να μην κανει καν ο επεξεργαστης αυτη τη λειτουργια και το παρατησα.

Ψαχνοντας απο δω και απο κει στο νετ, βρηκα οτι εχει 15οC σταθερα διαφορα. Αυτο φαινεται και απο το μεγιστο οριο, που ανεβηκε απο τους 85 στους 100. Αν ειναι ετσι, μπορω να αναβαθμησω και να "χακερεψω" το sensors3.conf να δειχνει 15oC λιγοτερο. Πως θα το κανω αυτο οεο?

Αν χρησιμοποιείς κάποιο forntend (π.χ. gkrellm) μπορείς να το κάνεις από εκεί. Νομίζω όμως ότι γίνεται και από το conf file του lmsensors. Κάπου είχα δει οδηγίες. Για δοκίμασε στις man pages του gkrellm...

βάλε ένα πραγματικό θερμόμετρο

.

Δεν θα μετράει σωστά την θερμοκρασία του πυρήνα :-) :-) :-)

Παλιά, την θερμοκρασία της cpu την μετρούσε ένα ptc κ.τ.λ. κάτω από τον επεξεργαστή. Τώρα (λόγου των οριακών συνθηκών που λειτουργούν) οι επεξεργαστές έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες στον πυρήνα και αναφέρουν την θερμοκρασία μέσω i2c bus.

βάλε ένα πραγματικό θερμόμετρο

.

Σοφη σκεψη. Οπως ελεγε και σε εναν οδηγο για το openbox:

Για να βλεπετε την ωρα, μπορειτε:

- Να βαλετε ενα panel που να δειχνει και την ωρα

- Να βαλετε το conky και να το ρυθμισετε να δειχνει την ωρα

- Να βαλετε καποιο desklet που να ειναι σαν ρολοϊ

- Να βαλετε ενα ρολοϊ μικρο διπλα στην οθονη σας :D !!!

Το sensorf3.conf εχει υποστιριξη για offset, οχι ομως για το coretemp module :(

http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices

Εδω λεει οτι το module που αντιστοιχει στο ICH9 ειναι το i2c-i801. To φορτωσα αλλα και παλι τιποτα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...