Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η«γενιά του Google» δεν διαβάζει βιβλία, είναι κοινωνικά απομονωμένη και συνεχώς με το «ποντίκι» στο χέρι...

 

Δέχεται καταιγιστικές πληροφορίες από πολλαπλές πηγές ενημέρωσης, ωστόσο δεν μπαίνει καν στον κόπο να τις φιλτράρει και να τις αξιολογήσει.

 

Η ψηφιακή γενιά ή αλλιώς η «γενιά του Google», όρος που εμπνεύστηκε ο Αμερικανός φουτουριστής Μαρκ Πρίνσκι, σκέφτεται πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες, αφού η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή της, καθορίζοντας ακόμα και τις διαπροσωπικές σχέσεις της.

 

Αποτελείται από δύο κατηγορίες: τους «ψηφιακούς κατοίκους» και τους «ψηφιακούς τουρίστες», κοινό γνώρισμα των οποίων είναι η τάση τους να εντρυφήσουν σε πληροφορίες με την αμέριστη βοήθεια της τεχνολογίας.

 

Δεν είναι τυχαίο, όπως υποστηρίζει ο Πρίνσκι, ότι ο σύγχρονος σπουδαστής, προτού αποφοιτήσει, θα δαπανήσει 10 χιλιάδες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια και μόνο πέντε χιλιάδες ώρες διαβάζοντας βιβλία.

 

Προβληματισμός

Η Ρόουζ Λάκιν, καθηγήτρια στο Κέντρο Εκμάθησης και Σχεδιασμού στο Εργαστήριο του Λονδίνου, μελετώντας τις επιπτώσεις του Ιντερνετ στην υγεία των εφήβων έμεινε έκπληκτη όταν διαπίστωσε ότι η «γενιά του Google» εμφανίζει μειωμένα αντανακλαστικά σχετικά με την επεξεργασία της πληροφορίας.

 

«Η τεχνολογία καθιστά πιο εύκολη τη συλλογή πληροφοριών, όχι όμως την ανάλυση και κατανόησή της», τονίζει.

 

Στις αρχές του 2008 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου έδωσαν στη δημοσιότητα τα πορίσματα πενταετούς έρευνάς τους για την ψηφιακή γενιά, σύμφωνα με τα οποία οι χρήστες έχουν αναπτύξει αφαιρετική ικανότητα, αφού μπορούν και διαβάζουν περιληπτικά και, μάλιστα, όχι παραπάνω από τρεις ηλεκτρονικές σελίδες.

 

«Οταν μελετήσαμε εκπροσώπους της σύγχρονης γενιάς, που επισκέπτονται ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά βιβλία και άλλες πηγές ενημέρωσης, διαπιστώσαμε ότι η υπομονή τους εξαντλούνταν σε λίγες σελίδες...», επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» η Γουίλμα Κλαρκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

 

Η Βρετανίδα καθηγήτρια προσθέτει πως αυτή η τάση συνήθως δεν παρατηρείται σε σπουδαστές, αλλά σε καθηγητές πανεπιστημίου λόγω φόρτου εργασίας.

 

Από την πλευρά του ο Ρόουζ Λάκιν, ερευνητής από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, υπογραμμίζει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές, συμπαρασύροντας στη δίνη τους τους χρήστες.

 

«Οταν οι έφηβοι αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους για να ενημερωθούν για μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου κάποια στιγμή να τα αποκτήσουν, απέχουν, εξ ανάγκης, από άλλες δραστηριότητες», λέει χαρακτηριστικά.

 

Επιπλέον, προσθέτει, προτιμούν να ανταλλάξουν απόψεις μέσω του Διαδικτύου με τους φίλους ή να αποκτήσουν νέους φίλους, από το να μαζευτούν σ' ένα σπίτι και να διαβάσουν τα μαθήματα της επόμενης ημέρας.

 

Το ερώτημα είναι, όπως τονίζει η Γουίλμα Κλαρκ, ότι η τεχνολογία αντικατέστησε κατά κάποιον τρόπο τη φιλία, ωστόσο δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, γι αυτό και θα πρέπει να ελέγχουν τις ώρες που αφιερώνουν οι έφηβοι στο Διαδίκτυο, καθώς επίσης να τους καθοδηγούν έτσι ώστε να μάθουν να φιλτράρουν και να αξιολογούν τις πληροφορίες που δέχονται.

 

Η ίδια επισημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς, τα παιδιά των οποίων έχουν εθιστεί στο Διαδίκτυο.

 

«Εγκυμονεί ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής λόγω της πολύωρης έκθεσης στο Διαδίκτυο», υποστηρίζει η Κλαρκ, τονίζοντας πως τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η έντονη κόπωση, η έλλειψη προσήλωσης, η κοινωνική απομόνωση και η αϋπνία...

 

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Από την... κούνια χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο. Ακόμα και δεκάχρονα ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά μηνύματα με φίλους τους αντί να παίζουν μαζί τους.

Αντικαθιστά τα βιβλία και τα... τετράδια με το λάπτοπ (όλα τα μαθήματα γίνονται μέσω του υπολογιστή).

Δεν μπαίνει στον κόπο να διαχειριστεί τις πληροφορίες που δέχεται και κατά συνέπεια να τις αξιολογήσει.

Αναζητά κυρίως εξειδικευμένες πληροφορίες.

Κινδυνεύει από το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής εξαιτίας της πολύωρης επαφής με το Διαδίκτυο.

Οδηγείται σε κοινωνική απομόνωση καθώς ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιείται με φίλους μέσω των διαδικτυακών τόπων κοινωνικού περιεχομένου.

 

Ψηφιακοί κάτοικοι

Γίνονται δέκτες πληροφοριών από πολλαπλές πηγές μέσων ενημέρωσης.

Επεξεργάζονται παράλληλα πληροφορίες και επικοινωνούν με διάφορες πύλες του Ιντερνετ.

Επεξεργάζονται πρώτα τις εικόνες, τον ήχο και το βίντεο προτού εντρυφήσουν στο κείμενο.

Επικοινωνούν παράλληλα και με άλλους χρήστες.

Ενημερώνονται στην ώρα τους για το θέμα που τους απασχολεί.

 

Ψηφιακοί τουρίστες

Εχουν πρόσβαση σε περιορισμένες πηγές ενημέρωσης, προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της πληροφορίας.

Επεξεργάζονται το κείμενό τους προτού εντοπίσουν συνοδευτικές φωτογραφίες, ήχο και βίντεο.

Λειτουργούν ανεξάρτητα στο Διαδίκτυο.

Γίνονται δέκτες πληροφοριών που θεωρούνται αναμενόμενες.

Ενημερώνονται κυρίως σε περίπτωση που προκύψει ένα θέμα, το οποίο πιθανότατα θα τους απασχολήσει στο μέλλον.

 

Source.png Πηγή: ethnos.gr

Δημοσ.

Τι να λέμε τώρα, κατάντια...

 

είχα γνωρίσει 1 παλικάρι 20 χρονών πέρσι και του λέω "μπαλίτσα παίζεις;"

 

Και απαντάει το θεϊκό...

 

"που, στο pc;;;;"

 

 

!!!!

Δημοσ.

Kλαιν μαιν οι γενιές αλλάζουν.Με άλλα ασχολούνταν οι παππούδες μας,άλλα οι γονείς μας,άλλα εμείς,και άλλα η επόμενη γενιά.Σίγα μην πάει ο σημερινός πιτσιρικάς να παίξει με ξύλινο σπαθί και βέλη.Καλό θα είναι αυτές τις αλλαγές να τις χωνεύουμε γιατί έτσι φαινόμασταν κι εμείς κάποτε στους παλιότερους..

Δημοσ.

To οτι αλλάζουν δε σημαίνει οτι γίνονται και καλύτερες....

 

Ψηφιακός Τουρίστας mode=on

Δημοσ.
To οτι αλλάζουν δε σημαίνει οτι γίνονται και καλύτερες....

 

Ψηφιακός Τουρίστας mode=on

 

δεν σημαίνει επίσης ότι γίνονται και χειρότερες...

 

Υ.Γ.

".... Αμερικανός φουτουριστής(!) Μαρκ Πρίνσκι .... Η«γενιά του Google» δεν διαβάζει βιβλία, είναι κοινωνικά απομονωμένη και συνεχώς με το «ποντίκι» στο χέρι...."

 

Στα Cheetos τον βρήκαμε αυτόν?

Δημοσ.

Στα Cheetos τον βρήκαμε αυτόν?

 

Ναι στα δρακουλίνια :P

 

Πέρα από την πλάκα αυτό συμβαίνει αλλά όχι και τόσο ακραία δηλαδή, ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει ψυχαγωγία και ενημέρωση ταυτόχρονα σε ταχύτατους ρυθμούς πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα συμβατικά μέσα (ie TV, Radio), ότι οι καιροί άλλαξαν πρέπει να το χωνέψουμε...

Δημοσ.

Το κακό πιστεύω είναι ότι το internet μεταλλάσεται σιγά σιγά σε μόδα στους μικρούς . Αυτό είναι το σημαντικότερο γιατί μετά δεν θα ξεκολλάνε με τίποτα και θα γίνονται και πιο εύκολα αντικείμενο εκμετάλευσης . Αφού θα γράφουν τα πάντα για να μπουν myspace ,hi5 κ.ο.κ συναναστρέφοντας με άγνωστους που σίγουρα δεν είναια αυτοί που περιγράφουν ολοκληρωτικά . Τουλάχιστον στις παλαιότερες γενιές οι συναναστροφές γινόντουσαν με υπαρκτούς ανθρώπους αυτό είναι το μόνο θετικό . Όλα τα άλλα είναι υπερ τις γενίας του google αφού καλυτερεύονται πόσα πράγματα ενημέρωση , ψυχαγωγία ακόμα και βέλτιστη μόρφωση .

Δημοσ.

Αγγλία που είμαι συμβαίνει αυτό,ώρες ώρες χάνομαι κ δν βγαίνω από τ σπίτι για να μιλήσω με φίλους μ στα messengers και ναι προτιμώ να παίξω από το να διαβάσω είτε στην βιβλιοθήκη είτε σπίτι τν ανύπαρκτων συμφοιτητών μ,γιατί δν νοιώθουν από ζωή.Όμως Μυτιλήνη ή Ελλάδα γενικότερα όλο έξω θέλω να είμαι κ να προπονούμε πιο πολλές ώρες στο μπάσκετ παρότι αν βρίσκομαι Αγγλία..

Αυτό που λέει τ θέμα, ίσως να μν φαίνεται πολύ στην χώρα μας,αφού είμαστε κ εύστροφος λαός κ ανοιχτός κ όχι καρμίρηδες σαν αυτούς που δν νοιώθουν κ δν ξέρουν τ να κάνουν..Αυτή είναι η άποψη μ τουλάχιστον.

Δημοσ.
δεν σημαίνει επίσης ότι γίνονται και χειρότερες...

 

Xm....επέτρεψέ μου να κρατάω μια πισινή...τα μηνύματα πάντως δεν ειναι και πολύ θετικά...

 

το γεγονός και μόνο οτι η μόδα(ρουχισμός,μουσική,συμπεριφορά κ.α.) παίζει,αν όχι το μεγαλύτερο, πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των πιτσιρικάδων ειναι άκρως επίφοβο...

Δημοσ.

Μόλις πριν λίγα λεπτά έτυχε να διαβάσω κάτι σχετικό στο βιβλίο "Hard Drive: Bill Gates and the Making of the Microsoft Empire". Είναι ένα (περίπου θρυλικό) εδάφιο απ' το βιβλίο "Computer Power and Human Reason" του καθηγητή του ΜΙΤ Joseph Weizenbaum.

 

Αντιγράφω:

 

...Bright young men of disheveled appearance, often with sunken glowing eyes, can be seen sitting at computer consoles, their arms tensed and waiting to fire their fingers, already poised to strike, at the buttons and keys on which their attention seems to be riveted as a gambler's on the rolling dice...

 

...The hacker [...] has only technique, not knowledge. He has nothing he can analyze or synthesize. His skill is therefore aimless, even disembodied. It is simply not connected with anything other than the instrument on which it may be exercised. His skill is like that of a monastic copyist who, though illiterate, is a first-rate calligrapher. His grandiose projects must therefore necessarily have the quality of illusions, indeed, of illusions of grandeur. He will construct the one grand system in which all other experts will soon write their systems...

 

...When not so transfixed they often sit at tables strewn with computer printouts over which they pore like possessed students of a cabalistic text. They work until they nearly drop, twenty, thirty hours at a time. Their food, if they arrange it, is brought to them: coffee, Cokes, sandwiches. If possible they sleep on cots near the printouts. Their rumpled clothes, their unwashed and unshaven faces, and their uncombed hair all testify that they are oblivious to their bodies and to the world in which they move. These are computer bums, compulsive programmers...

 

Το "Computer Power and Human Reason" εκδόθηκε το 1976. Να δούμε για πόσα χρόνια ακόμα θα ακούμε τις ίδιες χαζομάρες. Πάρτε το χαμπάρι "φουτουριστές" και δημοσιογραφίσκοι, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Από 'δω και μπρος έτσι θα είναι τα πράγματα. Την παρούσα στιγμή ίσως είναι σε καλύτερη κατάσταση η γενιά των 30άρηδων και 40άρηδων, δηλαδή όλοι εμείς που ναι μεν προλάβαμε να παίξουμε με ξύλινα τόξα και σφεντόνες, που τρέξαμε και ματώσαμε σε αλάνες αλλά από την άλλη πετύχαμε και την επανάσταση των προσωπικών Η/Υ, του Ίντερνετ, της κινητής τηλεφωνίας και τόσων άλλων πραγμάτων. Σκεφτείτε ότι ένα παλικάρι που θα μπει φέτος στο πανεπιστήμιο, μόλις που είχε αρχίσει να πηγαίνει σχολείο όταν το Ίντερνετ πήρε τα πάνω του και εμφανίστηκαν οι μεγάλες search engines του WWW. Τυχερός ο τύπος, δεν χρειάστηκε ποτέ να έχει μοναδική επιλογή το ψάξιμο σε βιβλία επί βιβλίων για να μάθει αυτά που θέλει.

Δημοσ.

όλη η μελέτη τους λέει ότι βαριόμαστε να διαβάσουμε μεγάλα θέματα και γράψαν την ανάλυση σε post σεντόνι :P

 

you fail :P

 

Web2.0 Generation Rulez :P

Δημοσ.

Παιδιά εγώ θεωρώ τη γεννιά μου ( 1980 +- 5 ) τυχερή, αφού είμασταν οι τελευταίοι που ματώσαμε σε αλάνες, παίξαμε ξύλο/μπάσκετ/ποδήλατο μέχρι και ηλικίες 15 ετών και παράλληλα είμασταν στην αρχή της ψηφιακής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούμε (όσοι ασχολήθηκαν από μικροί) τους -για τα ελληνικά δεδομένα- gourou των υπολογιστών και λοιπόν τεχνολογιών. Παράλληλα προλάβαμε την παλιά καλή ελλάδα, του παππού με τις γίδες, της γειτονιάς, της ασφάλειας. Μέχρι και ομιλίες/συγκεντρώσεις μεγάλων πολιτικών προλάβαμε όπου το αίμα της μεταπολίτεσης έβραζε ακόμα. Οι πιο παλιοί από εμάς, κατά μέσο όρο πάντα, σχεδόν χάσανε το "νέο ψηφιακό τρένο", ενώ οι νεότεροι established τη γεννιά των φλώρων - ψευτογκόμενάκιδων που αν τους κοιτάξει αλβανός από τα 100 μέτρα θα αλλάξουν πάνες!!

 

Όσον αφορά την επίδραση του internet, επειδή είναι το πρώτο τεχνολογικό μέσο ευρύτατης επικοινωνίας, είναι όντως΄αξιοπερίεργο που θα μας οδηγήσει. Διότι μέσα από το internet ενημερώνεσαι, ενημερώνεις, αλληλεπιδράς υπερβολικά με αποτέλεσμα από τη μία να ΜΗΝ είναι ακοινώνητος ΑΛΛΑ από την άλλη να χάνεις την αίσθηση της direct επαφής. Πιστέυω ότι τα κοινωνικά refrexes, τουλάχιστον των Ελλήνων θα φέρουν το come back, αλλά η επικοινωνία του internet ήρθε για να μείνει, είναι ακόμα σε προεμβρυικό στάδιο και φυσικά είναι κατά τη γνώμη μου ότι καλύτερο έχει συμβεί στην ανθρωπότητα τα τελευταία 20 χρόνια!!

Δημοσ.
Παιδιά εγώ θεωρώ τη γεννιά μου ( 1980 +- 5 ) τυχερή, αφού είμασταν οι τελευταίοι που ματώσαμε σε αλάνες, παίξαμε ξύλο/μπάσκετ/ποδήλατο μέχρι και ηλικίες 15 ετών και παράλληλα είμασταν στην αρχή της ψηφιακής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούμε (όσοι ασχολήθηκαν από μικροί) τους -για τα ελληνικά δεδομένα- gourou των υπολογιστών και λοιπόν τεχνολογιών. Παράλληλα προλάβαμε την παλιά καλή ελλάδα, του παππού με τις γίδες, της γειτονιάς, της ασφάλειας. Μέχρι και ομιλίες/συγκεντρώσεις μεγάλων πολιτικών προλάβαμε όπου το αίμα της μεταπολίτεσης έβραζε ακόμα. Οι πιο παλιοί από εμάς, κατά μέσο όρο πάντα, σχεδόν χάσανε το "νέο ψηφιακό τρένο", ενώ οι νεότεροι established τη γεννιά των φλώρων - ψευτογκόμενάκιδων που αν τους κοιτάξει αλβανός από τα 100 μέτρα θα αλλάξουν πάνες!!

 

Όσον αφορά την επίδραση του internet, επειδή είναι το πρώτο τεχνολογικό μέσο ευρύτατης επικοινωνίας, είναι όντως΄αξιοπερίεργο που θα μας οδηγήσει. Διότι μέσα από το internet ενημερώνεσαι, ενημερώνεις, αλληλεπιδράς υπερβολικά με αποτέλεσμα από τη μία να ΜΗΝ είναι ακοινώνητος ΑΛΛΑ από την άλλη να χάνεις την αίσθηση της direct επαφής. Πιστέυω ότι τα κοινωνικά refrexes, τουλάχιστον των Ελλήνων θα φέρουν το come back, αλλά η επικοινωνία του internet ήρθε για να μείνει, είναι ακόμα σε προεμβρυικό στάδιο και φυσικά είναι κατά τη γνώμη μου ότι καλύτερο έχει συμβεί στην ανθρωπότητα τα τελευταία 20 χρόνια!!

 

Έλα ρε, πες τα. Αυτά έλεγα κι εγώ πιο πάνω. Είμαι κι εγώ στο age range που ανέφερες (του '76) και μπορώ να λέω ότι πρόλαβα τον παππού μου με τις κότες και τις γίδες του, πρόλαβα να μεγαλώσω σε χωριό μέχρι να πάω σχολείο και για χρόνια να μην ξέρω τι είναι το τηλέφωνο, να παίζω μπάλα σε χωράφια, δρόμους και αλάνες καθημερινά, να βλέπω σε ασπρόμαυρη τηλεόραση τις ομιλίες του Παπανδρέου μπροστά σε εκατομμύρια κόσμο, να βλέπω για μήνες μόνο ΕΡΤ2 αφού είχε χαλάσει η κεραία και δεν έπιανε το... άλλο κανάλι, να μπορώ όμως και να λέω ότι ασχολούμαι με τα γκομπιούτερ εδώ και 25 χρόνια περίπου, ότι πρόλαβα τα πρώτα -έγχρωμα- βιντεοπαιχνίδια, ότι θυμάμαι το καλοκαίρι που βγήκε το Kick Off 1 στα 16μπιτα, τις BBS της Compupress, την μέρα που κυκλοφόρησαν τα Win95, τον πρώτο Netscape browser, τα telnet MUDs, τα πρώτα κινητά τηλέφωνα κλπ.

 

Βάζω όμως στο ίδιο σακί και τις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, αρκετοί 40άρηδες έμπλεξαν κι αυτοί με το αντικείμενο, κυρίως λόγω επαγγέλματος (ηλεκτρονικοί, μηχανικοί κλπ).

 

Όσο για το Ίντερνετ, όντως είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα. Αυτά περί... αντικοινωνικότητας τα ακούω εδώ και άφθονα χρόνια, πραγματικά τα έχω βαρεθεί. Θυμάμαι την εποχή που αν έλεγες ότι κάνεις chat στο "Ιντερνέτ" και ότι έβγαλες γκόμενα από εκεί, σε κοίταγαν όλοι περίεργα. Τα πράγματα όμως αλλάζουν, σιγά σιγά ο κόσμος θα βρει από μόνος του τις ισορροπίες.

 

Και οι "φουτουριστές" θα λένε ακόμα τα δικά τους...

Δημοσ.

γι αυτο ολοι πασχουν απο μοναχικοτητα και οι αγαπημενοι τους φιλοι ειναι το ποντικι το πληκτρολογιο και το χειριστηριο παιχνιδιου η τηλεορασης

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...