Προς το περιεχόμενο

Δικαιώματα εργαζομένων και συνεντευξιαζόμενων!!!!

SOWHAT

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ψάχνω εναγωνίως τα δικαιώματα που έχει ένας εργοδότης σε σχέση με αυτά που επιτρέπεται να σε ρωτήσει σε μία συνεντευξη....Είχα βρει παλιά κάτι μα δεν μπορώ να το ξαναβρώ!

Όποιος ξέρει ας βοηθήσει!!!!

Δημοσ.
ψάχνω εναγωνίως τα δικαιώματα που έχει ένας εργοδότης σε σχέση με αυτά που επιτρέπεται να σε ρωτήσει σε μία συνεντευξη....Είχα βρει παλιά κάτι μα δεν μπορώ να το ξαναβρώ!

Γιατί, υπάρχει περίπτωση να τον μηνύσεις????

Ότι θέλει σε ρωτάει , ακόμα και πόσες φορές το κάνεις την ημέρα!!!

• Super Moderators
Δημοσ.

Προφανώς δεν υφίσταται κάτι τέτοιο νομοθετημένο, οπότε αν είχες βρει κάτι, αυτό θα ήταν απλά νουθεσίες ή ευχολόγια.

Στην πράξη, ο εργοδότης μπορεί να συζητήσει για οτιδήποτε, αρκεί να μην θίγεται η αξιοπρέπεια του υποψήφιου υπαλλήλου. Και καλά κάνει.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Στην πραγματικότητα ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ρωτήσει (ή και να διασταυρώσει) αν κάποιος είναι άγαμος ή έγγαμος, πότε γεννήθηκε, που σπούδασε, που δούλεψε στο παρελθόν.

Μην απαντάτε σε άλλου είδους ερωτήσεις (πχ αν έχεις δικό σου σπίτι, τι δουλειά κάνει η μάνα σου, τι θρήσκευμα έχεις, αν έχεις αυτοκίνητο) γιατί έτσι παίρνουν περισσότερο αέρα, γενικώς. Απ' όσο βλέπω κοντά είναι να ζητάνε και εξετάσεις ούρων.

Ή μπορείτε να τους φορτώσετε στα παραμύθια, πράγμα που είναι δίκαιο και έχει και πλάκα. Η μάνα σας δουλεύει στην αστυνομία, φυσικά και έχετε δικό σας σπίτι κι ας είστε 17 ετών και 4 αυτοκίνητα. Μπορείτε να πείτε επίσης πως σας βάφτισε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος.

Υ.Γ

Φυσικά και δεν συζητάμε κατά πόσο είναι παράνομη ή και ρατσιστική η επιλογή υποψηφίων όταν για παράδειγμα θα προτιμηθεί κάποιος που έχει δικό του σπίτι από κάποιον άλλον που νοικιάζει. Εξάλλου το πως θα πας στην δουλειά (με αυτοκίνητο ή με τα πόδια) είναι καθαρά δικός σας λογαριασμός.

Δημοσ.

Κατα την διάρκεια της συνέντευξης δεν είναι εργοδότης σου... ούτε εσύ εργάζεσαι για αυτόν. Πρόκειτε να συνεργαστείτε! Και ως γνωστό όλες οι συμφωνίες στα λόγια δεν διέπονται απο κανέναν νόμο.

Φαντάσου οτι πήγες με κάποιον που συνάντησες στον δρόμο για καφέ στην εταιρεία που δουλεύει... Τι έχει δικαίωμα να σε ρωτήσει? Κατ' εμέ τα πάντα... και πρέπει να σε ρωτήσει γιατι εκτός απο κακοί εργοδότες υπάρχουν και κακοί υπάλληλοι, και είναι πιο συχνό να πέσεις σε κακό υπάλληλο παρά σε κακό εργοδότη... απλά ο εργοδότης θα επηρεάσει 10 - 350 άτομα ενώ ο υπάλληλος κανα δύο.

Για παράδειγμα αμα πάς σε φαρμακείο και σου πει να κάνεις εξέταση ούρων για να δει εάν είσαι χρήστης τι θα του πείς?

if it is not written, it is not done!

Επισκέπτης
Δημοσ.

Η χειρότερη συνέντευξη που έχω δώσει ποτέ ήταν στην Colgate-Palmolive, που επιβεβαιώνει τον κανόνα πως όσο πιο πολυεθνική, τόσο πιο ζώα. Ήταν περίπου πριν 6-7 χρόνια.

Λοιπόν ήταν καμιά 10αρια μαζεμένοι τύποι εκτός από εργοδηγούς μαζί και... ψυχίατροι. Στο τραπέζι είχαν αραδιάσει ένα σωρό φαγητά και ποτά κι εγώ έπρεπε ντε και καλά να φάω ή να πιω κάτι, αφού επιμείνανε. Μετά κρατάγανε σημειώσεις σαν να ήμουν πειραματόζωο!!

Λες κι εγώ αν είχα προτίμηση στην πορτοκαλάδα και όχι στον καφέ, αυτοί θα βγάζανε σοβαρά συμπεράσματα. Γιατροί του κώλου.

Εντάξει, μετά από 20' αφού κατάλαβα με τι φαεινούς επιστήμονες είχα μπλέξει, είπα κάτι για τη μάνα τους και για το χαμένο μου χρόνο και πήγα σπίτι μου. Είναι 100% βέβαιο πως ακόμη κι αν με έπαιρναν τηλέφωνο να πάω για δουλειά, αποκλείεται να με ξαναβλέπανε.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Υ.Γ

Συμβουλή:

Ηχογραφήστε τους κρυφά στις συνεντεύξεις. Πράξη που ίσως σας φανεί πολύτιμη στο μέλλον. Έτσι κι αλλιώς την σήμερον ημέρα αυτό είναι το μόνο εύκολο.

Δημοσ.
Ή μπορείτε να τους φορτώσετε στα παραμύθια, πράγμα που είναι δίκαιο και έχει και πλάκα. Η μάνα σας δουλεύει στην αστυνομία, φυσικά και έχετε δικό σας σπίτι κι ας είστε 17 ετών και 4 αυτοκίνητα. Μπορείτε να πείτε επίσης πως σας βάφτισε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος.

Τι ωραία που τα λες, εάν στην επιχείρηση υπάρχει ξεχωριστό τμήμα προσωπικού και ελλιπής οργάνωση για να σε πάρουν χαμπάρι, ναι.Αλλιώς εάν πεις ψέματα θα σε πάρουν χαμπάρι κάποια στιγμή σε κάποια συζήτηση με τον προηστάμενο η τον συνάδελφο ρουφιάνο και τότε θα ξέρουν τι ανέντιμος είσαι απέναντι τους. Επίσης στην συνέντευξη πρέπει να είσαι ο εαυτός σου γιατί εάν προσποιήσαι για μεγάλο διάστημα θα είναι δύσκολο να αντέξεις την συνέντευξη και κάποια στιγμή θα φάνείς αμήχανος, νευρικός η και μη συγκροτημένος. Πολλοί εργοδότες προσπαθούν να καταλάβουν το προφίλ του εργαζόμενου εάν έχει όρεξη για δουλειά εάν είναι συνεργάσιμος εάν έχει ικανότητα επίλισης προβλημάτων η διαχείρισης κρίσεων απλά σε αυτή την προσπάθεια γίνονται καμιά φορά υπερβολικοί. Νόμος δεν μπορεί να τον κρίνει γιατί αντιτίθενται στο νόημα του νόμου έκτος από την προσβολή της αξιοπρέπειας του υποψήφιου όπως προαναφέρθηκε. Τώρα ο καθένας (υποψήφιος) κάνει ότι νομίζει.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Για ένα περίεργο λόγο μιλάς για ρουφιάνους lefi και ταυτόχρονα τονίζεις την... ανεντιμότητα. Το ανησυχητικό της υποθέσεως είναι πως θεωρείς την ρουφιανιά ως δεδομένο.

Αν αυτό δεν είναι από μόνο του αντίφαση, εγώ αύριο το πρωί θα ανοίξω κουβέντα με όλους τους θυρωρούς-προϊστάμενους του κώλου και αρχιεργάτες του εργοστασίου. Δηλαδή σε όσους έχω να πω "καλημέρα" εδώ και μια δεκαετία για ευνόητους λόγους.

lol

Δεν πας σε δουλειές για κοινωνικές συναναστροφές. Πας να κάνεις τη δουλειά και τελείωσε. Αυτό είτε τους αρέσει, είτε όχι. Αλλά αυτό είναι και το μόνο πραγματικό ζητούμενο στην υπόθεση. Τα άλλα είναι αμερικανικές ηλιθιότητες που απ' όσο βλέπω τις έχετε εμπεδώσει για τα καλά εσείς τα ελεύθερα πνεύματα, μάλιστα αρχίζω να απορώ πως δουλεύαμε εμείς τόσα χρόνια χωρίς συνεντεύξεις.

Αμ, καλά σας κάνουνε λοιπόν...

Υ.Γ

Το σωστό είναι να δίνετε και ούρα όπως το αμέρικα. Γιατί μπορεί να καπνίζετε και να είσαστε αρρωστιάρηδες να παίρνετε πολλές αναρρωτικές. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο εργοδότης. Επίσης τα θηλυκά πρέπει να είναι στειρωμένα.

χαχα!

Δημοσ.

Πάντως ΜΒ αν δεν βάλει στο βιογραφικό σου την ηλικία σου, ο υποψήφιος εργοδότης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να σε ρωτήσει...

Δημοσ.
Πάντως ΜΒ αν δεν βάλει στο βιογραφικό σου την ηλικία σου, ο υποψήφιος εργοδότης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να σε ρωτήσει...

Αυτό ξέρω ότι ισχύει για το εξωτερικό (Αγλλία ή ΗΠΑ). Σε ένα "οδηγό σύνταξης βιογραφικού" που είχα διαβάσει μάλιστα (για ΗΠΑ) έγραφε ότι ΔΕ θα πρέπει να βάλεις ηλικία, οικογενειακή κατάσταση και κάποια άλλα στο βιογραφικό σου γιατί είναι προσωπικά σου δεδομένα. Άκομα κι αν δεν έχεις πρόβλημα έλεγε να μη τα βάζεις καθώς δέιχνεις ότι δε ξέρεις το τι ισχύει σε τέτοια θέματα.

Δε ξέρω αν απαγορεύεται στην Ελλάδα, δε το φαντάζομαι.

Προφανώς δεν υφίσταται κάτι τέτοιο νομοθετημένο, οπότε αν είχες βρει κάτι, αυτό θα ήταν απλά νουθεσίες ή ευχολόγια.

Στην πράξη, ο εργοδότης μπορεί να συζητήσει για οτιδήποτε, αρκεί να μην θίγεται η αξιοπρέπεια του υποψήφιου υπαλλήλου. Και καλά κάνει.

Συνεπώς και για τις συνεντεύξεις ισχύουν όλες οι διατάξεις περι προσβολής της προσωπικότητας. Άρα, θεωρητικά αν κάτι μπορείς να αποδείξεις ότι αποτελεί προσβολή της προσωπικότητάς σου θεωρητικά απαγορέυεται.

Έτσι ερωτήσεις του στύλ :

- Ποια είναι η εθνικότητά σου

- Από που είσαι ? (πολύ συνηθισμένη ερώτηση και καλά για να σπάσει ο πάγος)

- Έχεις αδέλφια, οι γονείς σου ζούνε κλπ κλπ

είναι υπό εξέταση

• Super Moderators
Δημοσ.
[...]

Συνεπώς και για τις συνεντεύξεις ισχύουν όλες οι διατάξεις περι προσβολής της προσωπικότητας. Άρα, θεωρητικά αν κάτι μπορείς να αποδείξεις ότι αποτελεί προσβολή της προσωπικότητάς σου θεωρητικά απαγορέυεται.

Έτσι ερωτήσεις του στύλ :

- Ποια είναι η εθνικότητά σου

- Από που είσαι ? (πολύ συνηθισμένη ερώτηση και καλά για να σπάσει ο πάγος)

- Έχεις αδέλφια, οι γονείς σου ζούνε κλπ κλπ

είναι υπό εξέταση

Προφανώς η ερώτηση πρέπει να είναι ικανή να προσβάλλει την προσωπικότητά σου. Ερωτήσεις όπως "από πού είσαι;" ή "από πού κατάγονται οι γονείς σου;" ή ακόμα "πού έκανες στρατό;" που αναφέρεις, δεν προσβάλλουν την προσωπικότητά σου. Η ερώτηση "σου αρέσουν τα αγοράκια;" όμως είναι προσβλητικό και εμπίπτει στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Θυμάμαι έναν φίλο Γάλλο να μου διηγείται ως ανέκδοτο (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια) ερώτηση που έκαναν σε υποψήφια για την ΕΝΑ (Εcole Nationale d` Administration) στη Γαλλία.

Τη ρώτησαν: "Είστε παρθένος;"

Ατάραχη, αυτή απάντησε: "Όχι, είμαι Τοξότης".

:-)

Επισκέπτης
Δημοσ.

Να με συγχωρείς paredwse, αλλά έχω την εντύπωση πως το "από που κατάγονται οι γονείς σου'' και το "που έκανες στρατό'' είναι προσωπικά δεδομένα.

Επί της ουσίας αυτό που μπορεί να ζητήσει είναι πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης. Ουτε καν απολυτήριο στρατού φωτοτυπία όπως συνηθίζεται στη Ζιμπάμπουε. Το φύλλο πορείας είναι απόρρητο και απολύτως προσωπικό έγγραφο. Το γράφει κι επάνω.

Δημοσ.
Η χειρότερη συνέντευξη που έχω δώσει ποτέ ήταν στην Colgate-Palmolive, που επιβεβαιώνει τον κανόνα πως όσο πιο πολυεθνική, τόσο πιο ζώα. Ήταν περίπου πριν 6-7 χρόνια.

Λοιπόν ήταν καμιά 10αρια μαζεμένοι τύποι εκτός από εργοδηγούς μαζί και... ψυχίατροι. Στο τραπέζι είχαν αραδιάσει ένα σωρό φαγητά και ποτά κι εγώ έπρεπε ντε και καλά να φάω ή να πιω κάτι, αφού επιμείνανε. Μετά κρατάγανε σημειώσεις σαν να ήμουν πειραματόζωο!!

Λες κι εγώ αν είχα προτίμηση στην πορτοκαλάδα και όχι στον καφέ, αυτοί θα βγάζανε σοβαρά συμπεράσματα. Γιατροί του κώλου.

Εντάξει, μετά από 20' αφού κατάλαβα με τι φαεινούς επιστήμονες είχα μπλέξει, είπα κάτι για τη μάνα τους και για το χαμένο μου χρόνο και πήγα σπίτι μου. Είναι 100% βέβαιο πως ακόμη κι αν με έπαιρναν τηλέφωνο να πάω για δουλειά, αποκλείεται να με ξαναβλέπανε.

Και εμένα η χειρότερη συνέντευξη μου ήταν με πολυεθνική... με την Siemens.

Διάρκεια συνέντευξης: μιαμιση ώρα!

Κάθε φορά που απαντούσα κρατούσαν σημειώσεις στα μπλοκάκια τους.

Εν τω μεταξύ δεν ήξεραν για ποια θέση εργασίας με βολιδοσκοπούσαν, γι'αυτό και μου έκαναν ερωτήσεις απο διάφορα ασχετα γνωστικά αντικείμενα :rolleyes:

Τελικά δεν πήρα την δουλειά... ίσως επειδή δεν είχα γνωστό τον Μητσοτάκη ή γιατί δεν τους έδωσα καμια μίζα:-D

Οι πιο πολλές εταιρίες κάνουν συνεντεύξεις για τα ματια του κόσμου και μετά παίρνουν τα δικά τους παιδιά... με εξαίρεση 2-3 πόστων που τα στελέχη είναι αναντικατάστατα και χρήσιμα.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Για καλή σου τύχη δεν σε πήραν στην δουλειά γι' αυτό μην κάνεις άλλη φορά τον κόπο να πας ως την siemens.

Από προσωπική εμπειρία σε διάφορα μεγάλα έργα (αττικό μετρό, αεροδρόμιο Σπάτων, ελληνικά ναυπηγεία) μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως πρόκειται για μία από τις πιο κακοπληρωμένες και τρισάθλιες εταιρείες που μπορείς να δουλέψεις. Βεβαίως είναι και εκτός νόμου. Δηλαδή θυμάμαι ήταν οι μοναδικοί εργαζόμενοι που τους υποχρέωναν να δουλέψουν στους 44 βαθμούς κελσίου υπό ήλιο για 600 ευρώ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...