Προς το περιεχόμενο

μην πετατε τα εισητηρια ΜΜΜ-δωστε τα στον επομενο

kage

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 123
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

παιδιαρισματα μου φαινονται αυτα και επαναστασεις του κ@λου

και να εφαρμοστει τι θα γινει ?

καποιοι βλακες θα πληρωνουν και καποιοι εξυπνοι θα πηγαινουν τζαμπα?

και ολοι μαζι θα κλεβουμε την τσεπη μας

οχι αλλο καρβουνο

Δημοσ.
Όχι, απλά εκφράζουμε μια άποψη που δεν ηχεί ευχάριστα στα αυτιά σου. Αυτό, ονομάζεται δημοκρατία.

Γι' αυτό το "υπερβολική" που γράφεις, έχεις κάποια απόδειξη; Όχι τίποτε άλλο, αλλά επειδή έριξες στο τραπέζι το χαρί της ψιλό-χοντρό υπερβολής το λέω...

Αν κάποιος κάνει 3-4-5-6 δρομολόγια την ημέρα, και δεν βγάζει κάρτα απεριορίστων διαδρομών, δεν του φταίει το κόμιστρο του απλού εισιτηρίου. Αν, πάλι, έχει βγάλει κάρτα απεριορίστων διαδρομών, τότε είναι άχρηστος στο Δονκιχωτικό σενάριο που συζητάμε. Τι να χαρίσει στον επόμενο; Την κάρτα του;

Ωραία ως εδώ.

Αυτό, όμως, μου ακούγεται επικίνδυνα ως ηθικολογία (για να μη σχολιάσω το λαϊκίστικο επιχείρημα ότι χαρίζοντας το εισιτήριο σε έναν τυχαίο, που μπορεί να βγάζει και κάμποσα παραπάνω από σένα, πετυχαίνεις οτιδήποτε το ουσιαστικό).

Δε θα πέσω στην παγίδα σου να κάνω multi quote, φίλε και δημοκράτη Snoob, γι'αυτό απαντώ συνολικά:P:p

Γενικά, που λες,

ξέρω τι σημαίνει δημοκρατία, και ο σχολιασμός μιας άποψης, θετικά ή αρνητικά, είναι μέσα στα αποδεκτά πλαίσια.

Για την τιμή του εισητηρίου, ναι, 50cents τα θεωρώ αρκετά. Για πολλούς λόγους, κάποιους αυτονόητους και κάποιους πιο προσωπικούς, που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλύσουμε.

Σίγουρα, αυτό το ζήτημα είναι υποκειμενικό. Εκπροσωπώ τον livewire και μόνο.

Την περίπτωση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών, δεν ξέρω γιατί την παρέλειψα στο προηγούμενο ποστ, αν και ήθελα να πω κάτι και για αυτό.

Ε, λοιπόν, το έχω σκεφτεί κάποιες φορές αλλά με τις υπάρχουσες τιμές δεν συμφέρει, δυστυχώς. Πρέπει να έχεις πολλλλλλλά δρομολόγια σε καθημερινή βάση(υπολογίζοντας και κάποιες νεκρές μέρες ίσως) για να έχεις οριακό κέρδος από μια τέτοια αγορά.

Τώρα για την ηθικολογία.

Εγώ μίλησα για αλληλεγγύη στον συμπολίτη. Χρησιμοποίησα το εγώ και το αλληλεγγύη. Σου φάνηκαν τραβηγμένα?

Το συγκρίνεις με το : Κλέβετε τον εαυτό σας και το κράτος και εεεεεεεσείς είστε το κράτος και και και....(edit: να, καλή ώρα ο από πάνω^^)

Δε θα τό'λεγα.

Και επίσης,

ρε Snoob, ΡΕ SNOOB!

...τι σχέση έχει το πόσα βγάζει ο επόμενος αποδέκτης του εισητηρίου μου με όσα συζητάμε εδώ?

Σιγά μη ζητήσω και εκκαθαριστικό!

• Super Moderators
Δημοσ.
Δε θα πέσω στην παγίδα σου να κάνω multi quote, φίλε και δημοκράτη Snoob, γι'αυτό απαντώ συνολικά:P:p

Εγώ, πάλι, προτιμώ το multi-quote, το βρίσκω πιο συγκεκριμένο. Και δεν είναι παγίδα. Ατυχέστατη λέξη, νομίζω.

Για την τιμή του εισητηρίου, ναι, 50cents τα θεωρώ αρκετά. Για πολλούς λόγους, κάποιους αυτονόητους και κάποιους πιο προσωπικούς, που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλύσουμε.

Όταν λέμε πως μια τιμή είναι "ήδη υπερβολική", και το στηρίζουμε στις υποκειμενικές θέσεις μας, χωρίς ίχνος στοιχείου, δε νομίζεις πως είναι λιγάκι άδικο να κατηγορούμε για "ψιλό-χοντρό υπερβολές" όποιους δε συμφωνούν μαζί μας;

Την περίπτωση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών, δεν ξέρω γιατί την παρέλειψα στο προηγούμενο ποστ, αν και ήθελα να πω κάτι και για αυτό.

Ε, λοιπόν, το έχω σκεφτεί κάποιες φορές αλλά με τις υπάρχουσες τιμές δεν συμφέρει, δυστυχώς. Πρέπει να έχεις πολλλλλλλά δρομολόγια σε καθημερινή βάση(υπολογίζοντας και κάποιες νεκρές μέρες ίσως) για να έχεις οριακό κέρδος από μια τέτοια αγορά.

Πόσα πολλλλλλά; Αν κάνεις στην Αθήνα 2 δρομολόγια (ένα να πας κι ένα να γυρίσεις) επί 20 ημέρες, θέλεις με εισιτήρια 32 ευρώ. Ε, αυτό δεν είναι "βαριά χρήση" με καμία δύναμη. Αλλά, και πάλι, όταν φέρνεις για παράδειγμα τα 6 δρομολόγια την ημέρα, εκεί σε συμφέρει με τρέλα. Αλλά, όσο κρύβεσαι στην αοριστολογία ("είναι ήδη υπερβολικό", "πάρα πολλλά λεφτά" κτλ) κουβέντα δεν μπορεί να γίνει.

Για να δεχτώ ότι το κόμιστρο είναι ακριβό (και, για να το ξεκαθαρίσω, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ να το δεχτώ) χρειάζομαι κάτι περισσότερο από το τι νομίζεις εσύ ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Στο πλαίσιο ανταλλαγής επιχειρημάτων, δηλαδή, και αποφυγής των ψιλό-χοντρό υπερβολών. Το να μου πεις ότι "μου φαίνεται πως είναι ακριβό" το δέχομαι αναντίρρητα. Το "δεδομένο", όμως, θα μου επιτρέψεις να το βλέπω πιο επιφυλακτικά.

Τώρα για την ηθικολογία.

Εγώ μίλησα για αλληλεγγύη στον συμπολίτη. Χρησιμοποίησα το εγώ και το αλληλεγγύη. Σου φάνηκαν τραβηγμένα?

Το συγκρίνεις με το : Κλέβετε τον εαυτό σας και το κράτος και εεεεεεεσείς είστε το κράτος και και και....

Δε θα τό'λεγα.

Εγώ, πάλι, θα το έλεγα. Όσο ηθικολογικό είναι το ότι κράτος είμαστε όλοι (ανεδαφικό το βρίσκω, btw) άλλο τόσο ηθικολογικό είναι να το παίζεις Ρομπέν των ΜΜΜ. Νομίζω.

Και επίσης,

ρε Snoob, ΡΕ SNOOB!

...τι σχέση έχει το πόσα βγάζει ο επόμενος αποδέκτης του εισητηρίου μου με όσα συζητάμε εδώ?

Σιγά μη ζητήσω και εκκαθαριστικό!

Ρε livewire. ΡΕ LIVEWIRE! Η σχέση είναι απλή: Κοινωνική αλληλεγγύη με τυχαίους αποδέκτες, δεν είναι κοινωνική αλληλεγγύη. Κάτι άλλο είναι (δες παρακάτω). Επίσης, η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να είναι ανταποδοτική. Ακόμη δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει τρόπος να ωφεληθούν όλοι σε συγκρίσιμο βαθμό. Πως είπες κι εσύ: κάποιοι ζητούν ήδη επιτακτικά εισιτήρια. Εγώ, δεν έχω δει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, όμως, δε μου είναι καθόλου δύσκολο να το πιστέψω.

Αντίθετα, όσο προχωρά η συζήτηση και διαβάζω διάφορες "απλές και μαθηματικές αποδείξεις", τόσο περισσότερο γεννιέται στο μυαλό μου η φρικτή υποψία ότι πολλοί από τους υποστηρικτές αυτής της ιστορίας δεν ενδιαφέρονται τόσο να βοηθήσουν το συνάνθρωπο (γι' αυτό και δεν τους νοιάζει ποιος θα πάρει το εισιτήριο) όσο το να στερήσουν έσοδα από το "σύστημα" (το οποίο τους "γ@μ@ει" τη ζωή, με ή χωρίς παπάκια, τους κλέβει κτλ, κτλ). Κοντολογίς, μεγαλύτερη διάθεση εισφοροδιαφυγής διαβλέπω, παρά κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δημοσ.

Πω ρε παιδια δεν σας ειπε κανεις να το κανετε αμα δεν το θελετε.Εγω παντως το κανω εδω και χρονια.

Και δεν ειναι κατι καινουργιο και παλια γινοταν.

Δημοσ.
παιδιαρισματα μου φαινονται αυτα και επαναστασεις του κ@λου

και να εφαρμοστει τι θα γινει ?

καποιοι βλακες θα πληρωνουν και καποιοι εξυπνοι θα πηγαινουν τζαμπα?

και ολοι μαζι θα κλεβουμε την τσεπη μας

Συμφωνώ και με αυτό και με τον προλαλήσαντα Snoob. Όλοι θεωρούμε δεδομένο ότι αν κλέψεις το κράτος κλέβεις κάποιον άλλο. Επαναλαμβάνω, άλλο να δώσεις που και που κανα εισιτήριο σε κανα μαθητούδι και άλλο να γίνει σύστημα να κυκλοφορούν μερικοί τσαμπατζήδες (οι οποίοι άμα πάρουν και θάρρος καήκαμε).

Όσο για το αν φαίνεται ακριβό το 0.8 να θυμούνται ότι είναι το φτηνότερο μεταφορικό μέσο μετά τα ποδαράκια. Σε όποιον δεν αρέσει υπάρχει και το περπάτημα, γιατί νομίζω ότι τα ΜΜΜ είναι εξυπηρέτηση και όχι δικαίωμα του πολίτη

Δημοσ.

Offtopik: πάντως το ινσόμνια ψιλο-χοντρο-σέρνεται σήμερο, ε. :P:p:p

Ontopic.

Καταρχήν, δεν θέλω να μου αρπάζεσαι(πχ ατυχέστατη επιλογή η λέξη παγίδα). Γιατί αφενώς έβαλα σμάιλιζ και αφετέρου μου είσαι αρκετά συμπαθής ως χρήστης. Και για να προλάβω το κακό, τυχαίνει να είμαι ψιλοχοντροstraight, θένκιου βέρυ ματς.

Όσο για τα υπόλοιπα.

Βαριέμαι να κάνω ανάλυση του γιατί θεωρώ ακριβό το εισητήριο. Βαριέμαι. Και βαριέμαι να κάτσω να υπολογίσω μέχρι τελευταίου σέντ αν με συμφέρει σε βάθος χρόνου η κάρτα απερ.διαδρ. (hint: αναφέρομαι σε τιμές Θεσσαλονίκης btw).

Εννοείται ότι όποιον συμφέρει, αγοράζει μία και σταματάει εκεί το θέμα.

Στα ποστ που έκανα σε αυτό το thread, τόνίσά(:Ρ) ότι αναφέρομαι μόνο στο πως το βλέπω εγώ. Εγώεγώεγώ. Καμία γενίκευση.

Και οπωσδήποτε δεν βάζω τον εαυτό μου στο τριπάκι του "το-κράτος-μου-πηδάει-τη-ζωή-χα!-θα-του-τη-φορέσω-και-εγώ-μόλις-γυρίσει-από-την-άλλη".

Κανείς δεν μου γ@μεί τίποτα, βασικά.

Στην τελική, δεν το κάνω συστηματικά, κάθε άλλο, συνήθως σκέφτομαι άλλα και δεν δίνω σημασία.

Επίσης, σε αγαπάω γιατί θα, λέω θα, μπορούσες να γράψεις το nick μου "λάθος". Δεν το έκανες. :P

:P

:P

Δημοσ.
Δεν αναφέρθηκα προσωπικά σε κάποιον όταν έλεγα οτι η κυβέρνηση είμαστε εμείς οι ίδιοι.Εννοούσα οτι εφόσον ψηφίζουμε-εκλέγουμε μια κυβέρνηση ,όποια κι αν είναι αυτή,ακόμα κι αν δεν την ψηφίσαμε ,πρέπει να την δεχτούμε γιατί αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πολιτών(έμμεσα και τους υπόλοιπους της μειοψηφίας).Ετσι είναι η δημοκρατία καλώς ή κακώς.

Πολύ μεγαλο λαθος κανεις. Το συνταγμα εχει ως βασικοτερη αρχη της δημοκρατιας την αρχη της πλειοψηφιας. To 40% (αυτων που ψηφισαν...ουτε καν του συνολου) που παιρνει το πρωτο κόμμα απεχει μακρια απο τις δημοκρατικες διαδικασιες. Επομενως ΔΕΝ προκειται να δεχτω μοναρχιακες καταστασεις (ένας αποφασιζει στη βουλη....αρκει να ψηφισουν οι βουλετες του κομματος που βγηκε πρωτο...πως λεγεται αυτο?Δημοκρατια?Οταν αποφασιζει ενας σημαινει οτι ειναι μονάρχης.).

Αν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ,όταν μας δωθεί η ευκαιρία ψηφίζουμε άλλο κομμα που μας αντιπροσωπεύει καλύτερα ,ή αλλάζουμε χώρα και πάμε σε μια που έχει καλύτερη κυβέρνηση.Αν δεν συμμετέχουμε στις εκλογές είναι ευθύνη και επιλογή δική μας.

Οκ...εγω λοιπον επιλεγω το πρώτο απο αυτο που λες. Και? Κερδισα κατι?Παλι μοναρχιακου τυπου θα ειναι οι αποφασεις και δεν λυνω ετσι το προβλημα μου. Παλι οτι γουσταρουν θα κανουν. Και επειδη λοιπον η λυση δεν ειναι να αφησω την περιουσια μου, τη δουλεια μου και τους φιλους μου και να φυγω, προτειμω ως λυση να συζηταω με αυτους που βλεπουν το αντιθετο και να προσπαθησω να τους δωσω να καταλαβουν οτι δεν πρεπει να σκεφτονται για την παρτη τους. Επιπροσθετως προσπαθω να πολεμησω αυτον που με πολεμαει. Αν ερθει ενας μια μερα στο δρομο και σου σκασει ενα μπουκετο τι θα κανεις?Θα πεις : "Δεν ειναι λυση να σου δωσω και γω γιατι μετα θα μου δωσεις κιʼαλλο και στο τελος θα υπαρξει ενας φαυλος κυκλος οπου θα σκοτωθουμε????" ή θα του σκασεις και συ ενα μπουκετο?

Εχεις και θα έχεις σχέση με κυβερνήσεις (όπως όλοι μας) όχι με τη στενή έννοια.Με την ευρύτερη ,αυτή που λέει οτι καθημερινά η κυβέρνηση αποφασίζει για εσένα!Αν θέλεις να σταματησει να σου γ@μαει τη ζωη άλλαξέ την ή άλλαξε χώρα.Αλλιώς δέξου το όπως όλοι μας.

Μια σχεση μπορει να ειναι σχεση αγαπης, λατρειας, μισους, ριξης κτλ. Ναι λοιπον,αν το παρουμε ετσι, εχω σχεση και αυτη ειναι σχεση ρίξης. Δεν τη δεχομαι. Εσυ αφου τη δεχεσαι προφανως είτε θα εχεις στενους δεσμους μαζι της (πχ συγγενεις, πελατειακες σχεσεις κτλ) ή θα εισαι πλουσιος ή θα εισαι ρομποτ των 700? χωρις κριτικη σκεψη. Σορυ αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει καποια αλλη κατηγορια.

Τέλος, για να ειμαι και ξεκαθαρος, δεν εχω καμμια κομματικη ταυτοτητα, οι αποψεις μου εχουν αριστερο χαρακτηρα αλλα κανενα κομμα απο τα υπαρχοντα δεν με καλυπτει ουτε στο 30% (ψηφιζω μονο για το δικαιωμα και γιατι η αποχη δεν βοηθαει πουθενα). Δεν ειμαι των 700%, βγαζω πανω απο τα διπλασια το μηνα και απο την οικογενεια μου εχω όλα τα εφόδια. Όλες λοιπον οι αποψεις που εκφραζω εχουν κοινωνικο χαρακτηρα και δεν αφορουν την παρτη μου. Τέλος εχω την τιμη να γνωριζω 2 πολυ αξιολογους πανεπιστημιακους που εχουν στενους δεσμους με την πολιτκη σκηνη και ιδιαιτερα με αυτον που ειναι ΝΔ εχω κανει καποιες συζητησεις (οχι για τη ΝΔ αλλα για το συστημα πως δουλευει) που πραγματικα με αηδιασανε. Για παραδειγμα μου ελεγε για τους δημοσιους διαγωνισμους (αλλα siemens) όπου τον παιρνανε τηλεφωνο απο γραφειο υπουργου για να κανει μια προσφορα για μια μελετη ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ απο τα Χ λεφτα που εχει κανει ο άλλος μιας και ηταν προαποφασισμενο ποιος θα παρει τη δουλεια (μιζα δλδ). Και αυτα τα λεφτα τα πληρωνα εγώ σαν φορολογουμενος.

Δεν ειναι λοιπον θεμα αν εχω λεφτα ή οχι, αλλα αυτο που σιχαινομαι περισσοτερο απο οτιδηποτε στη ζωη μου ειναι να παιζουν με τη νοημοσυνη μου. Καλυτερα να μου κλεψεις το πορτοφολι παρα να παιξεις με τη νοημοσυνη μου...μου τη σπαει απιστευτα.

Δημοσ.
Συμφωνώ και με αυτό και με τον προλαλήσαντα Snoob. Όλοι θεωρούμε δεδομένο ότι αν κλέψεις το κράτος κλέβεις κάποιον άλλο. Επαναλαμβάνω, άλλο να δώσεις που και που κανα εισιτήριο σε κανα μαθητούδι και άλλο να γίνει σύστημα να κυκλοφορούν μερικοί τσαμπατζήδες (οι οποίοι άμα πάρουν και θάρρος καήκαμε).

Όσο για το αν φαίνεται ακριβό το 0.8 να θυμούνται ότι είναι το φτηνότερο μεταφορικό μέσο μετά τα ποδαράκια. Σε όποιον δεν αρέσει υπάρχει και το περπάτημα, γιατί νομίζω ότι τα ΜΜΜ είναι εξυπηρέτηση και όχι δικαίωμα του πολίτη

Εγώ πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω που είναι η κλοπή. Πληρώνεις για 1.30 ώρα. Αν δεν την εξαντλήσεις δίνεις το εισιτήριο σε κάποιον άλλο. Ούτως ή άλλως την έχεις πληρώσει. Δεν κλέβεις κανέναν, απλώς αξιοποιείς το 100% του εισιτηρίου αντί να το πετάξεις στα σκουπίδια. Αν δώσεις την παλιά σου τηλεόραση σε κάποιον που δεν έχει και τη θέλει κλέβεις την εταιρία που φτιάχνει τηλεοράσεις; Από τη στιγμή που εσύ δεν τη θες, ας βοηθήσεις κάποιον που τη θέλει. Από το να πάει στα σκουπίδια...

Όσο για τους τζαμπατζήδες σκέψου οτι όλο αυτό το σύστημα βασίζεται στη τύχη. Μπορεί να βρεις εισιτήριο μπορεί και οχι. Και δε νομίζω να υπάρχει κανένας τόσο γύφτος που να μην πηγαίνει σπίτι του ή στη δουλειά του επειδή δεν έχει βρει εισιτήριο από άλλον...

Δημοσ.
Εγώ πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω που είναι η κλοπή. Πληρώνεις για 1.30 ώρα. Αν δεν την εξαντλήσεις δίνεις το εισιτήριο σε κάποιον άλλο. Ούτως ή άλλως την έχεις πληρώσει. Δεν κλέβεις κανέναν, απλώς αξιοποιείς το 100% του εισιτηρίου αντί να το πετάξεις στα σκουπίδια. Αν δώσεις την παλιά σου τηλεόραση σε κάποιον που δεν έχει και τη θέλει κλέβεις την εταιρία που φτιάχνει τηλεοράσεις; Από τη στιγμή που εσύ δεν τη θες, ας βοηθήσεις κάποιον που τη θέλει. Από το να πάει στα σκουπίδια...

Αυτό σε περίπτωση που γίνει 1-2 φορές. Για φαντάσου να γίνει σύστημα, κάθε ένας που δεν χρειάζεται την τηλεόραση του να στηνόταν έξω από τα μαγαζιά που τις πουλάνε και όταν πήγαινε να μπει κάποιος να του έλεγε "ωπ κάτσε φίλε μην αγοράσεις από το μαγαζί σου δίνω τσάμπα την δική μου, έτσι κι αλλιώς την πλήρωσα για 100 χρόνια" Βραχυπρόθεσμα θα ήταν καλό, αν γινόταν σύστημα τι φαντάζεσαι ότι θα συνέβαινε?

Όσο για τους τζαμπατζήδες σκέψου οτι όλο αυτό το σύστημα βασίζεται στη τύχη. Μπορεί να βρεις εισιτήριο μπορεί και οχι. Και δε νομίζω να υπάρχει κανένας τόσο γύφτος που να μην πηγαίνει σπίτι του ή στη δουλειά του επειδή δεν έχει βρει εισιτήριο από άλλον...

Όχι δεν θα είναι τόσο γύφτος, αλλά ένας που θα το κάνει σύστημα θα τα καταφέρει ξέρω γω να ταξιδεύει τσάμπα, ειδικά αν πάρει και λίγο θάρρος να ζητάει εισιτήρια.

Δημοσ.
Εγώ πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω που είναι η κλοπή. Πληρώνεις για 1.30 ώρα. Αν δεν την εξαντλήσεις δίνεις το εισιτήριο σε κάποιον άλλο. Ούτως ή άλλως την έχεις πληρώσει. Δεν κλέβεις κανέναν, απλώς αξιοποιείς το 100% του εισιτηρίου αντί να το πετάξεις στα σκουπίδια.

Τα εισιτήρια είναι ατομικά, δε μπορούν να μεταπωληθούν/μεταβιβαστούν. Αυτό είναι κανονισμός του ΟΑΣΑ, δεν έχει να κάνει με ηθική. Και εφόσον πας κόντρα με τους κανονισμούς μιας εταιρείας, ναι, την κλέβεις. :-)

Αυτή την τακτική (είναι ακριβό, άρα κλέβω- μπαίνω χωρίς εισιτήριο) δε την έχω καταλάβει. Δηλαδή όταν πας να αγοράσεις ένα DVD π.χ. και σου φανεί ακριβό θα το αρπάξεις και θα φύγεις; Εφόσον για οποιοδήποτε λόγο δε σου αρέσει η υπηρεσία μιας εταιρείας απλά δε τη χρησιμοποιείς...

Το δεύτερο κομμάτι είναι γενικό, δεν απευθύνεται σε σένα φίλε galil.

:-)

Δημοσ.

Μα ούτως ή άλλως εισιτήρια δε θα σταματήσουν να κόβονται (όπως δε θα σταματήσουν να πωλούνται τηλεοράσεις). Είναι αδύνατον κάθε μέρα να βρίσκεις εισιτήριο από άλλους και επίσης μετά από 1.30 ώρα το εισιτήριο λήγει. Το όλο θέμα είναι να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε 2,3 ή 5 το πολύ εισιτήρια την εβδομάδα. Όχι να μπαίνουμε αιωνίως τζάμπα.

Και πέρα από τα εισιτήρια υπάρχουν ομάδες ανθρώπων (στο εξωτερικό κυρίως, αλλά και εδώ) που κάνουν "παζάρια" με τα άχρηστα προϊόντα τους που είναι χρήσιμα σε άλλους. Ούτε αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιούμε μόνο μεταχειρισμένα προϊόντα. Όλα κάποτε χαλάνε ή τελειώνουν. Το θέμα είναι να τα κρατάμε όσο το δυνατόν περισσότερο...

EDIT:

Τα εισιτήρια είναι ατομικά, δε μπορούν να μεταπωληθούν/μεταβιβαστούν. Αυτό είναι κανονισμός του ΟΑΣΑ, δεν έχει να κάνει με ηθική. Και εφόσον πας κόντρα με τους κανονισμούς μιας εταιρείας, ναι, την κλέβεις. :-)

:-)

SpyrosR δηλαδή αν μου ζητήσει κάποιος ένα εισιτήριο και του δώσω (ακόμα και αν μου πληρώσει την αξία του) σημαίνει οτι κλέβω; Μην είμαστε τόσο υπερβολικοί...

Δημοσ.

Εισιτήρια δε θα σταματήσουν να κόβονται, αλλά σε περίπτωση που πάρει διαστάσεις το φαινόμενο η απώλεια εσόδων για τον ΟΑΣΑ θα είναι τεράστια. Και μετά θα διαμαρτύρεστε ξανά, εφόσον ο ΟΑΣΑ θα πάει το εισιτήριο 1,20 (π.χ.) για να μπορέσει να φτιάξει τα σπασμένα. Και μην είμαστε και αχάριστοι ρε παιδιά, έχουμε από τις φθηνότερες συγκοινωνίες στην Ευρώπη.

@galil: Αν σου πληρώσει την αξία του ποιος ο λόγος να μη πάρει από εκδοτήριο κανονικά; Και εν πάσοι περιπτώσοι, ναι, είναι. Σαφώς δεν είναι κάτι ακραίο, αλλά δε παύει να αντιτίθεται στους κανονισμούς που έχει θεσπίσει ο οργανισμός.

Δημοσ.

Θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω κοινή λογική:

Ξεκινάμε δεχόμενοι ότι το κράτος δεν είναι μια τεράστια επιχείρηση, αλλά το άθροισμα κάποιων χιλιάδων επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση έχει τον ισολογισμό της (κέρδος ή ζημιά). Αν πχ η ΔΕΗ έχει κέρδος δε θα μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων της Ολυμπιακής (όσο κρατικές θεωρούνται πλέον οι ΔΕΚΟ, αλλά το αναφέρω για χάρη του παραδείγματος). Τα ΜΜΜ ας πούμε ότι είναι μια ενιαία επιχείρηση (που δεν είναι έτσι ακριβώς, αλλά για να γίνει πιο σαφές το σκεπτικό). Τα έξοδα των ΜΜΜ για τη μετακίνηση ενός δεδομένου αριθμού επιβατών είναι Χ και δεν αλλάζουν αν κάποιοι ταξιδέψουν χωρίς εισιτήριο ή με εισιτήριο άλλου επιβάτη. Αν τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα, η επιχείρηση έχει ζημιά. Η ζημιά αυτή είτε καλύπτεται από το κράτος (οπότε το κόστος μοιράζεται σε όλο τον πληθυσμό με τη φορολογία) είτε, πιο πιθανό, οδηγεί σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

Πάμε τώρα στα εισιτήρια. Το κόστος των εισιτηρίων στην Αθήνα είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ευρώπης (αν δούμε και πού έχει φτάσει το πετρέλαιο). Ας πούμε όμως ότι είναι και ακριβό. Πρόσφατα έγινε αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου και μείωση στην τιμή των καρτών. Αυτό σημαίνει ότι ο καθημερινός χρήστης (που πηγαινοέρχεται στη δουλειά του) πληρώνει σήμερα ΛΙΓΟΤΕΡΑ για τις μετακινήσεις του, γιατί παίρνει κάρτα έτσι κι αλλιώς. Αν δεν παίρνει κάρτα, είναι απλώς πανηλίθιος, γιατί δε συμφέρει. Η μείωση του κόστους ισχύει και για ορισμένους περιστασιακούς χρήστες, γιατί το εισιτήριο έγινε ενιαίο για όλα τα μέσα. Δηλαδή, για όσους χρειάζονταν μετεπιβίβαση, στην πράξη το κόστος του εισιτηρίου μειώθηκε από 1 ευρώ σε 0,80. Για τους περιστασιακούς χρήστες που χρησιμοποιούσαν μόνο μετρό, η άυξηση ήταν από 0,75 σε 0,80, ενώ αν χρησιμοποιούσαν λεωφορείο, από 0,50 σε 0,80. Και στις 2 τελευταίες περιπτώσεις, το συνολικό επιπλεον κόστος για τον επιβάτη είναι αστείο (σε μηνιαία βάση), δεδομένου ότι μιλάμε για άτομα με ελάχιστες μετακινήσεις (αν ήταν περισσότερες, θα έβγαζαν κάρτα, η οποία όπως είπαμε έγινε φθηνότερη).

Έστω τώρα ότι εφαρμόζεται αυτό το σχέδιο με την παραχώρηση του εισιτηρίου στον επόμενο. Χρήση αυτού του "προνομίου", θα μπορούν να κάνουν μόνο οι περιστασιακοί χρήστες, γιατί οι καθημερινοί έχουν κάρτα. Τα έσοδα που χάνει η επιχείρηση ΜΜΜ, κάποια στιγμή, αν το φαινόμενο διογκωθεί, θα οδηγήσουν στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων (και λογικά και των καρτών). Έτσι, το επιπλέον κόστος θα μοιραστεί μεταξύ των επιβατών που κάνουν συχνή χρήση των ΜΜΜ, ενώ οι περιστασιακοί "τσαμπατζήδες" θα επωμιστούν ελάχιστο ποσοστό του επιπλέον κόστους.

Με λίγα λόγια, οι μαλάκες που πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους, θα πληρώσουν και για τις μαγκιές των άλλων. Αν αυτό σας φαίνεται κοινωνική δικαιοσύνη, τι να πω!

Η άποψη "τα πράγματα στα σούπερ μάρκετ είναι ακριβά, ας στερήσουμε έσοδα από τα ΜΜΜ" ή "οι υπουργοί παίρνουν μίζες, ας καταστήσω ζημιογόνο άλλη μία ζωτικής σημασίας επιχείρηση" καταδεικνύει πλήρη αδυναμία κατανόησης των εννοιών και της λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας. Τα ΜΜΜ είναι από τα λίγα πράγματα που βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια (για την Αθήνα μιλάω). Αν θέλετε να τα καταδικάσουμε και αυτά σε μαρασμό, συνεχίστε έτσι. Αν θέλετε να κάνετε αντίσταση, υπάρχουν χιλιάδες πεδία, που έχουν και μία ουσία.Ευχαριστώ.

Δημοσ.
Πολύ μεγαλο λαθος κανεις. Το συνταγμα εχει ως βασικοτερη αρχη της δημοκρατιας την αρχη της πλειοψηφιας. To 40% (αυτων που ψηφισαν...ουτε καν του συνολου) που παιρνει το πρωτο κόμμα απεχει μακρια απο τις δημοκρατικες διαδικασιες. Επομενως ΔΕΝ προκειται να δεχτω μοναρχιακες καταστασεις (ένας αποφασιζει στη βουλη....αρκει να ψηφισουν οι βουλετες του κομματος που βγηκε πρωτο...πως λεγεται αυτο?Δημοκρατια?Οταν αποφασιζει ενας σημαινει οτι ειναι μονάρχης.).

Το 40% των πολιτών ψήφισε ενα κομμα που σήμερα-χθες -αυριο (μην το συγκεκριμενοποιήσουμε και παει αλλού το θέμα) είναι κυβερνηση.Συμφωνοι δεν είναι απολυτη πλειοψηφια αλλά ειναι σχετική.Τι να κανουμε ομως είναι το κομμα με τη μεγαλυτερη εκπροσωπηση στη χώρα και πρεπει να το λαβουμε υποψιν μας.Αν έπρεπε ενα κομμα να λαβει 50,1% για να σχηματισει κυβερνηση τότε θα ειχαμε ακυβερνησια από την εποχή του σχηματισμού του ελληνικού κράτους!Αναγκαστικά κυβέρνηση γίνεται το πρώτο κόμμα.

Η δημοκρατία προβλέπει την αρχη της εκπροσωπησης η οποία ειναι μια πυραμίδα γιατί δεν γίνεται να κάνουμε κουμάντο όλοι μαζι σε αυτό τον τόπο.Τα καράβια έχουν 1 καπετάνιο!Παντού υπάρχει ενας και μονο που αποφασίζει.Αυτό δεν λέγεται μοναρχια-λέγεται διοίκηση και προφανώς συγχέεις την εννοια της μοναρχίας.

BTW δηλώνεις οτι ''ΔΕΝ προκειται να δεχτω μοναρχιακες καταστασεις''.Δηλαδή τι θα κάνεις γι αυτό?Δεν θα πληρώσεις εισητήριο του λεοφωρείου παίρνοντας το απο΄τον προηγούμενο?

Οκ...εγω λοιπον επιλεγω το πρώτο απο αυτο που λες. Και? Κερδισα κατι?Παλι μοναρχιακου τυπου θα ειναι οι αποφασεις και δεν λυνω ετσι το προβλημα μου. Παλι οτι γουσταρουν θα κανουν. Και επειδη λοιπον η λυση δεν ειναι να αφησω την περιουσια μου, τη δουλεια μου και τους φιλους μου και να φυγω, προτειμω ως λυση να συζηταω με αυτους που βλεπουν το αντιθετο και να προσπαθησω να τους δωσω να καταλαβουν οτι δεν πρεπει να σκεφτονται για την παρτη τους. Επιπροσθετως προσπαθω να πολεμησω αυτον που με πολεμαει. Αν ερθει ενας μια μερα στο δρομο και σου σκασει ενα μπουκετο τι θα κανεις?Θα πεις : "Δεν ειναι λυση να σου δωσω και γω γιατι μετα θα μου δωσεις κιʼαλλο και στο τελος θα υπαρξει ενας φαυλος κυκλος οπου θα σκοτωθουμε????" ή θα του σκασεις και συ ενα μπουκετο?

Χαίρομαι που κάνεις συζήτηση με επιχειρήματα.Νοιώθεις οτι το κράτος σε πολεμάει?Νοιώθεις οτι σε πολεμάει καθημερινά κάποιος που δεν σε εκπροσωπεί?Προσωπικά αν το ένοιωθα ,θα άφηνα και φίλους και περιουσία και συγγενείς και θα άλλαζα χώρα!Δεν θα μπορούσα να ζήσω σε μια χώρα που θα νοιώθω οτι με πολεμάνε συνέχεια!

Πάντως το να μειώνεις τα έσοδα ενός οργανισμού κοινης ωφέλειας με το κολπάκι με τα εισητήρια ,απλά για ενα καπρίτσιο (γιατί μη μου πείς οτι σαν μονάδα περιμένεις κέρδος από το να γλυτώσεις 2-3 εισητήρια-σαν συνολο όμως είναι χασούρα στον οργανισμό αυτό) ή γιατί νομίζεις οτι κάνεις επανάσταση ,δεν είναι ούτε μπουνιά στον ''αντίπαλο'' παρά μονο ενα πτάισμα.Πρωτον γιατι δεν χτυπάς τον αντίπαλο αλλά τον ίδιο σου τον εαυτό,και δεύτερον γιατί δεν ειναι μπουνιά αλλά πορδή στον άνεμο.

Προτιμότερο θα ήταν όποιος είναι τόσο αποφασισμένος να ζωστεί με εκρηκτικά και να μπεί στη βουλή.Να πεθάνει κι αυτός για τα ιδανικά του και να δώσει ενα ηχηρό μήνυμα.Οχι επαναστάσεις του γλυκού νερού με τα εισητήρια.

(Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι προσωπικά.Με ενδιαφέρει ο διάλογος και απλά εκθέτω τις απόψεις μου.Με ενδιαφέρει η αντίθετη αποψή σου ,δεν τα λέω ''για να στην μπώ'')

Μια σχεση μπορει να ειναι σχεση αγαπης, λατρειας, μισους, ριξης κτλ. Ναι λοιπον,αν το παρουμε ετσι, εχω σχεση και αυτη ειναι σχεση ρίξης. Δεν τη δεχομαι. Εσυ αφου τη δεχεσαι προφανως είτε θα εχεις στενους δεσμους μαζι της (πχ συγγενεις, πελατειακες σχεσεις κτλ) ή θα εισαι πλουσιος ή θα εισαι ρομποτ των 700? χωρις κριτικη σκεψη. Σορυ αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει καποια αλλη κατηγορια.

Δεν έχω ούτε αγάπη ,ούτε μίσος με την εξουσία,ούτε κανένα συμφέρον.Δέχομαι ενα καθεστώς γιατί έτσι είναι σε όλο τον κόσμο και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καλύτερο σύστημα.

Μότο μου αυτό που κάποτε είπε κάποιος σοφότερος από εμένα :

Ολοι οι άνθρωποι θέλουν να αλλαξουν τον κόσμο-αλλά κανένας δεν έχει σκεφτεί να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...