Προς το περιεχόμενο

Υποστήριξη καρτών γραφικών ATI/AMD


capthookb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε τι στάδιο βρίσκονται οι οδηγοί για τέτοιες κάρτες; Αν έχω καταλάβει καλά υπάρχει ανοιχτού και κλειστού κώδικα οδηγοί για τις ΑΤΙ; Έχουν όλοι οι οδηγοί υποστήριξη για 3D και το 2D τους είναι ικανοποιητικό; Υπάρχουν προβλήματα ανωριμότητας των οδηγών (αναπαραγωγή βίντεο, αναλύσεις, διπλές οθόνες κτλ κτλ)

 

Θέλω να πάρω μια κάρτα AGP 8x αλλά να ξέρω οτι θα έχω οδηγούς για να δουλεύει όπως πρέπει στο linux γιατί με την nvidia που έχω δε βλέπω φως.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με νοιάζει περισσότερο η υποστήριξη 2D επιτάχυνσης και αρμονικής λειτουργίας με τα modules του xorg και όχι τόσο το 3D. Βέβαια αν κάποιο chip έχει υποστήριξη ανοιχτού κώδικα και για τα δυο θα το προτιμήσω. Γι'αυτό ρωτάω να δω τι γνώμη έχουν άτομα που έχουν λειτουργήσει ATI κάρτες.

 

Η τωρινή μου κάρτα δεν είναι αρχαία. Είναι μια GeforceTi 4600 και η δύναμή της θα έπρεπε να φτάνει για να έχω ένα αποκρίσιμο desktop. Βέβαια η nvidia τη σταμπάρισε ως legacy, κοινώς πέτα τη και πάρε άλλη, γι'αυτό θέλω να βρω μια κάρτα με οδηγούς ανοιχτόύ κώδικα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή οι κάρτες τις nvidia με τον proprietary driver προσφέρουν τις καλύτερες επιδόσεις και δεν έχουν προβλήματα. Με εξαίρεση κάποια σπάνια προβλήματα συμβατότητας (τα οποία οποία θα δουν μόνο χρήστες που ακολουθούν bleeding edge/unstable εκδόσεις διανομών) σε σημαντικά updates του Xorg, και λιγότερα συχνά του kernel, δουλεύουν καλά.

 

Από ATI, οι μεν proprietary drivers (fglrx) είναι για τα μπάζα, αμέτρητα προβλήματα σταθερότητας και συμβατότητας, οι δε reverse-engineered (dri Radeon) είναι work in progress, έχουν μικρές επιδόσεις και αρκετά προβλήματα (αλλά είναι πιο σταθεροί από τους proprietary και τα προβλήματα είναι σαφή και γνωστά, όχι τυχαία όπως στους fglrx). Υπάρχουν και οι τελευταίες (RadeonHD), για τις οποίες άνοιξε τα specifications η AMD, οι οποίες πιστεύεται ότι θα είναι οι πρώτες κάρτες με ανταγωνιστικές επιδόσεις και σωστή, open source, υποστήριξη, αλλά αυτή τη στιγμή είναι σε εμβρυακό στάδιο.

 

Οι κάρτες της Intel είναι οι μόνες που ξέρω με σωστή, opensource, υποστήριξη 3d, αλλά υστερούν σε τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για την κάρτα που αναφέρεις αν θυμάμαι καλά οι driver δεν υποστιρίζουν ακόμα 3d. Σήμερα πάντως μπορείς να πάρεις μια κάρτα της nvidia της σειράς 7**** με σχετικά λίγα χρήματα. Αν επιμένεις για κάρτα ati την καλύτερη υποστίριξη την έχουν οι κάρτες της σειράς 9600-9800 με τους open driver να έχουν φοβερή απόδοση και να δουλεύουν απροβλημάτιστα. Πρόσφατα βγήκε και έκδοση των open driver της ati που υποσριρίζει μέχρι και τις 1950 δες εδω

 

http://www.e-pcmag.gr/forum/index.php?showtopic=47881&hl=open+driver

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Egw exw ATI X1300 sto laptop kai einai skata dystixws, exw terastia problhmata me to 3D periballon akoma kai to Matisse twn Mandriva (polles fores den emfanizei to desktop). Kyriws omws to problhma einai me to video pou de mporw na paiksw swsta tainia. Eidika se full screen. Opote pisteuw oti h NVidia einai kalyteres an kai de mporw na allaksw logw laptop...

 

(sorry gia ta greeklish alla to pc pou eimai den exei ellhnika)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το θέμα των καρτών γραφικών, είναι καλό να διαβάσει κανείς το

http://lwn.net/Articles/288098/

και ιδίως τα σχόλια (π.χ. το δεύτερο σχόλιο από τον «drag»).

 

H NVidia υλοποιεί τον οδηγό με τέτοιο τρόπο που είναι διαφορετικός από τους άλλους οδηγούς.

 

Το να λέμε ότι η NVidia δουλεύει ικανοποιητικά στο Linux δε δείχνει ολόκληρη την εικόνα. Είναι προτιμότερο να έχουμε ανοιχτό και ελεύθερο οδηγό. Στην πορεία αυτή είναι πιθανό κάποια πράγματα να μη δουλεύουν, όμως είναι σημαντικό να μην αναπαυόμαστε στον κλειστό οδηγό που δίνει η NVidia.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...