Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ άρχισαν να ηχούν και πάλι στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά. Μετά την Teledome ήρθε η ώρα και της εισηγμένης Lannet του Θωμά Λαναρά να βρεθεί από τα ψηλά στα χαμηλά. Η εταιρεία ανακοίνωσε δυσκολία στην κάλυψη των οικονομικών της υποχρεώσεων, ενώ ο ΟΤΕ αποφάσισε να κόψει τα κυκλώματα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Η Lannet δεν είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και -καθώς φαίνεται- δεν θα είναι και η τελευταία. Τα στοιχεία των ισολογισμών που δημοσίευσαν προ ημερών οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι άκρως ανησυχητικά, ενώ πληροφορίες από τον ΟΤΕ αναφέρουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εναλλακτικών μόνο για την ενοικίαση κυκλωμάτων έχουν ήδη ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

 

Μέσα σε έναν χρόνο, εννέα εκπρόσωποι του κλάδου «μοιράστηκαν» ζημιές 155 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 860 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα έσοδα είναι μόλις 500 εκατ. ευρώ.

 

dspphoto?id=226790

 

Τόσο στην περίπτωση της Teledome όσο και στην περίπτωση της Lannet, οι εξελίξεις ήταν ταχύτατες. Η Teledome έχει κινήσει αυτή τη στιγμή την προπτωχευτική διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος περί πτωχεύσεων, ενώ εμφανίζεται να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 17 εκατ. ευρώ προς τον ΟΤΕ. Κι όμως, πέρυσι, η εταιρεία εμφανιζόταν να διαπραγματεύεται αρχικά την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. και στη συνέχεια την πώλησή της στην Hellas On Line.

 

Το ίδιο σκηνικό

 

Και στη Lannet το ίδιο σκηνικό: Πέρυσι, ο Θωμάς Λαναράς ανακοίνωσε εξαγορές (Telepassport, Columbia Telecoms κ.λπ.) αλλά και συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς (Orange) και τώρα εμφανίζεται να έχει τεράστιες αδυναμίες πληρωμών. Το πόσο σκληρό έχει γίνει το παιχνίδι στις τηλεπικοινωνίες φαίνεται και από τους ισολογισμούς. Οι ζημιές σε ετήσια βάση είναι τεράστιες, κυρίως λόγω των πολύ μεγάλων επενδύσεων που χρειάζονται. Ετσι, απαιτούνται συνεχείς εισροές κεφαλαίων. Η FORTHnet προγραμματίζει αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ, η Hellas On Line ζητάει 150 εκατ. ευρώ, ενώ και η On Telecoms θα βάλει στα ταμεία της περίπου 30 εκατ. ευρώ μετά τη συγχώνευση με την εισηγμένη Ζήνων, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Οι ισχυρότεροι εκπρόσωποι του χώρου εκτιμούν ότι η επιστροφή στα κέρδη -τουλάχιστον σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων- προβλέπεται από το 2009 και μετά. Οχι όμως για όλους. Μέχρι το 2ο εξάμηνο του 2009, στην αγορά αναμένεται να έχουν απομείνει 3-4 εταιρείες και ο ΟΤΕ. Ηδη το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει, καθώς η FORTHnet (συμφερόντων Dubai Group), η Tellas του Αιγύπτιου Sawiris, η Hellas On Line της Intracom και η On Telecoms, κυπριακών συμφερόντων, κερδίζουν τους 9 στους 10 συνδρομητές που εγκαταλείπουν τον ΟΤΕ.

 

Πηγή: elef.gif

  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τέλος εποχής διαφαίνεται για τη Lannet, εννέα χρόνια μετά τη «φούσκα» της Κλωνατέξ

 

Εννέα χρόνια πέρασαν από τη μεγαλύτερη «φούσκα» του ελληνικού χρηματιστηρίου την Κλωνατέξ, και η Lannet, το επόμενο δημιούργημα του κ. Θωμά Λαναρά αυτή τη φορά στις τηλεπικοινωνίες, δεν έχει σωτηρία και είναι έτοιμη να «σκάσει».

 

Το τέλος εποχής για τη Lannet, την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Λαναράς, υποσχόμενος πολλά σχέδια, με μεγαλύτερο αυτό της συνεργασίας με την Orange, τη θυγατρική της France Telecom, ώστε να την καταστήσει μεγάλο εναλλακτικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο, έφθασε. Το γεγονός που ανάγκασε τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και τον εξάδελφο του κ. Λαναρά πρόεδρο του ΧΑ κ. Σπ. Καπράλο να πετάξει έξω τη μετοχή είναι η «παύση πληρωμών» που κήρυξε η εταιρεία.

 

Τη χαριστική βολή στην εταιρεία με πελατολόγιο 35.000 συνδέσεων έδωσε ο ΟΤΕ με την απόφασή του να διακόψει τα κυκλώματα διασύνδεσης προς αυτήν, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Η εταιρεία πλέον έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και σε περίπτωση που η διοίκησή της δεν προβεί σε εξεύρεση κεφαλαίων, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα καθημερινά λειτουργικά έξοδά της και να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΤΕ, οδεύει οριστικά σε κλείσιμο.

 

Θύματα είναι οι οικιακοί και οι εταιρικοί πελάτες του ομίλου, οι οποίοι αν δεν έμειναν ακόμη χωρίς τηλέφωνο, σύντομα θα βρεθούν χωρίς σήμα και Internet.

 

Η διοίκηση της Lannet επισήμως εφιστά την προσοχή στο ότι επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της. Ποιος όμως την πιστεύει. Και αυτό καθώς το σχέδιο που ναυάγησε εκπονήθηκε το 2005 από τη σουηδική εταιρεία Swedtel με την οποία είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία. Μάλιστα στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Swedtel είχε αναλάβει και ενεργό ρόλο στη διοίκηση. Ακόμη, το 2005, η εταιρεία πραγματοποίησε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 15,4 εκατ. ευρώ και συνήψε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο από τη Mediterranean Telecom, ύψους 5,72 εκατ. ευρώ. Την επόμενη χρονιά εισήλθε στην αγορά των ευρυζωνικών υπηρεσιών, προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες ADSL σε οικιακούς πελάτες και εταιρείες, εξέδωσε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, επίσης, από τη Mediterranean Telecom, ύψους 20,57 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξαγόρασε την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Columbia Telecom.

 

Την περυσινή χρονιά εγκαινιάστηκε η στρατηγική συνεργασία με την Orange Business Services για τη διάθεση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και άρχισε να διαθέτει το livebox, προϊόν συνεργασίας με τις France Telecom/Orange. Επίσης απορρόφησε και την Telepassport Hellas ΑΕ, μία από τις πρώτες εναλλακτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με μεγάλα προβλήματα οφειλών προς τον ΟΤΕ.

 

Η επιδείνωση της κατάστασης για τη Lannet δεν συνέβη ξαφνικά. Τα προβλήματα για την εταιρεία άρχισαν να διαφαίνονται από τον προηγούμενο χρόνο, όταν για οφειλές της προς τον ΟΤΕ, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός είχε προχωρήσει σε διακοπή του κυκλώματός της, με συνέπεια περίπου 35.000 πελάτες της να βρεθούν χωρίς τηλέφωνο και δίκτυο. Επειτα από έκδοση εγγυητικής επιστολής ο ΟΤΕ επανασυνέδεσε το κύκλωμα.

 

* Τον στηρίζουν οι τράπεζες

 

Το κλείσιμο των κυκλωμάτων της Lannet από τον ΟΤΕ, πέρυσι λόγω χρεών, και η αποκατάσταση του δικτύου μετά την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής είχε επαναφέρει στην επικαιρότητα τη σχέση αλληλεξάρτησης των εταιρειών του κ. Λαναρά - κυρίως στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο - με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

 

Μια σχέση που είχε επικριθεί από τους ανταγωνιστές του κ. Λαναρά οι οποίοι ευθέως κατηγορούν τις τράπεζες ότι δεν δανείζουν με τραπεζικά κριτήρια και υποσκάπτουν τον ανταγωνισμό. Αναφέρουν μάλιστα ότι «η απόφαση για τη στήριξη του κ. Λαναρά είναι πολιτική φύσεως, λόγω της ταυτόσημης ιδεολογίας του με την κυβερνώσα παράταξη». Οι τραπεζίτες αντέκρουαν, βέβαια, τις κατηγορίες, λέγοντας ότι αν δεν στήριζαν την εταιρεία θα έχαναν όλα τα χρήματα που έχουν διαθέσει, ενώ με το πρόγραμμα χρηματοδότησης ήταν ορατή η ανάκαμψη του ομίλου και η διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

 

Η συνεργασία των τραπεζών με τα Κλωστήρια Ναούσης άρχισε το 1998. Το πάνω χέρι τότε είχε ο επιχειρηματίας αφού όλοι ήθελαν να τον δανείσουν για να καταλήξει στην τοποθέτηση ελεγκτή χρηματοροών στον όμιλο των Κλωστηρίων Ναούσης από τις τράπεζες οι οποίες από τον Αύγουστο του 2004 έχουν αναλάβει το δύσκολο - κατά ομολογία των ιδίων - έργο της αναχρηματοδότησης του μεγαλύτερου κλωστοϋφαντουργικού ομίλου της χώρας.

 

Το καλοκαίρι του 2004 οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονταν σε 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 202 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες. Οι τόκοι «έπνιγαν» τα κέρδη και ο όμιλος δούλευε ακόμη και με αρνητικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Τα χρέη είχαν προκύψει από τις αλλεπάλληλες εξαγορές και επενδύσεις που έκανε ο κ. Λαναράς, με στόχο να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κλωστοϋφαντουργικό όμιλο της Ευρώπης και παρά το γεγονός ότι μέσω της Σοφοκλέους οι εταιρείες του είχαν αντλήσει περί τα 300 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες χορηγούσαν με ευκολία δάνεια, αφού οι μετοχές του κ. Λαναρά που χρησιμοποιούνταν ως ενέχυρο βρίσκονταν καθημερινά στο limit up. Με την πτώση του Χρηματιστηρίου οι τράπεζες άρχισαν να περιορίζουν τη χρηματοδότηση, έκαναν απαιτητά τα δάνειά τους και σε συνδυασμό με την κρίση του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου παγκοσμίως, λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες με χαμηλό κόστος, όλο το οικοδόμημα άρχισε να υποχωρεί.

 

Τον Αύγουστο του 2004 οι πέντε πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha και Eurobank) συμφώνησαν προ του κινδύνου να βάλει λουκέτο ο όμιλος και να χάσουν όλα τα χρήματα να χρηματοδοτήσουν τον όμιλο με ομολογιακό δάνειο 23 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση να τοποθετήσει και ο βασικός μέτοχος 16,9 εκατ. ευρώ.

 

Το 2006 τον Μάρτιο οι ίδιες τράπεζες χορήγησαν άλλα 25,5 εκατ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες ελήφθη η απόφαση να καλύψουν ομολογιακό δάνειο 140 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα μετατρεπόταν ο δανεισμός του ομίλου από βραχυπρόθεσμος σε μακροπρόθεσμο, με την παράλληλη εξοικονόμηση περίπου 20 εκατ. ευρώ για τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης.

 

Οι ροές των τραπεζών συνεχίζονταν καθώς το σχέδιο επιβίωσης που είχαν εκπονήσει τηρούνταν από τη διοίκηση του ομίλου. Το σχέδιο προέβλεπε το κλείσιμο μονάδων που δεν ήταν κερδοφόρες και τη σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού. Ετσι, έκλεισαν δύο μονάδες στη Νάουσα καθώς και οι μονάδες σε Σκόπια και Αλβανία. Το προσωπικό από 3.800 άτομα περιορίστηκε σε 1.800 με τη συντριπτική πλειονότητα των απολύσεων να πραγματοποιείται στις μονάδες των Βαλκανίων. Επίσης, τέλη του 2006 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των Κλωστηρίων Ναούσης με τις εταιρείες Fanco, Κλωστήρια Ροδόπης και Gallop και η μετονομασία του νέου σχήματος σε United Textiles.

 

Οι μονάδες του ομίλου σε Νάουσα και Θράκη άρχισαν να λειτουργούν ξανά αφού υπήρχαν χρήματα για την αγορά πρώτων υλών. Βασικός στόχος της αναδιάρθρωσης τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν η μείωση του μεγέθους του ομίλου, η αύξηση της παραγωγικότητας και η «στροφή» σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

* «Λουκέτο» σε Εβρο και Ροδόπη

 

Το μεγάλο στοίχημα, κυρίως για τους εργαζομένους, ήταν η επίτευξη θετικού λειτουργικού αποτελέσματος το 2007. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο όρος που είχαν θέσει οι τραπεζίτες ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν τον όμιλο. Κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη.

 

Για να φθάσουμε, δύο μήνες πριν, στον εφετινό Μάιο όταν τα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (πρώην Κλωστήρια Ναούσης) σε Εβρο και Ροδόπη και σε μία από τις τέσσερις μονάδες που διατηρεί η εταιρεία στην πόλη της Νάουσας, έμειναν χωρίς ρεύμα, λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Παράλληλα οι εργαζόμενοι δεν είχαν λάβει ακόμη τις αποδοχές του Μαρτίου, ενώ τα εργοστάσια υπολειτουργούσαν λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

 

Ζημιές και υποχρεώσεις

 

Πριν από την αναστολή της διακίνησης η μετοχή της Lannet διαμορφωνόταν στην τιμή των 0,12 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 7,69%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2008 οι ζημιές μετά τους φόρους έφθασαν τα 6,66 εκατ. ευρώ από 166.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων στο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 87,8 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δημοσ.
Οι συνδρομητές της εταιρείας μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις.

 

Να δέχονται, ναι. Να πραγματοποιούν, όχι πάντα, και είναι απόλυτα εκνευριστικό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...