Προς το περιεχόμενο

Όταν η άγνοια οδηγεί σε πεταμένα χρήματα και... μηχανήματα

gdp77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με πήρε τηλέφωνο η διευθύντριά μου σήμερα για να διεκπεραιώσω τη μετακίνηση και σύνδεση ενός υπολογιστή από το γραφείο διδασκόντων σε μια άλλη αίθουσα, όπου θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμος σε περισσότερο κόσμο. Στην αίθουσα προορισμού υπήρχε ένας υπολογιστής 10ετίας που θα πήγαινε για πέταμα.

-Μπορώ να τον κρατήσω για την τάξη μου; ρώτησα.

-Βεβαίως! ήταν η απάντηση.

Αφού τακτοποιήθηκε η μετακίνηση, άνοιξα το κουτί για να δω τι κελεπούρι θα έβαζα στην τάξη μου. PIII @ 550 με 128ΜΒ PC-100 RAM και έναν 8άρη δίσκο. Ati Rage 128, κάρτα δικτύου (το onboard LAN δεν υφίστατο τότε) και μια sound blaster για τον ήχο. Στο δίσκο ήταν εγκατεστημένα win98SE. Σίγουρα ήταν ακατάλληλα για τη χρήση σε multiuser environment που σκεφτόμουν.

Πριν φύγω από το σχολείο μαζί με το tower έπρεπε να βρω πρόσθετη μνήμη, Τα 128 ήταν ΠΟΛΥ οριακά. Κατέβηκα στην αίθουσα πληροφορικής όπου βρήκα σε μια γωνιά στοιβαγμένα ΔΕΚΑΔΕΣ tower (από PII 266 - PIII xxx). Όλα προορίζονταν για πέταμα. (Κρατήστε αυτή την εικόνα στο νου σας. Θα τη χρησιμοποιήσω στην κατακλείδα μου). Άνοιξα κάποια από αυτά και κατόρθωσα να τσιμπήσω άλλη μια 128άρα και μια 64άρα μνήμη.

Fast forward και βρίσκομαι στο σπίτι μου. Άνοιξα το κουτί και το καθάρισα. Μετά από σύντομη έρευνα στο πατάρι, βρέθηκε και ένας 40άρης Maxtor IDE. Το συνδέω ως primary και τοποθετώ και τις δυο μνημούλες (3 slots) για να πάρω συνολικά 320 MB RAM.

Ο παλιός δίσκος είχε αποσυνδεθεί, οπότε boot κατευθείαν από xUbuntu live CD. Τι να πω... Βοοt-αρε πιο γρήγορα απ΄ ό,τι πολλά μηχανήματα με το χαζολειτουργικό στις μέρες μας. Υπολογιστής του 1999! Αναγνώρισε όλες τις συσκευές (ακόμα και τη noname lan κάρτα). Το XFCE desktop ήταν κουκλί. Και firefox3 και gimp και abiword και calk και... και... και...

Χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκινάω install. Περίπου 30 λεπτά πήρε. Άλλα 20 λεπτά τα updates (140MB) και άλλα 15 λεπτά να βάλω (από add/remove) to εκπαιδευτικό λογισμικό που ήθελα (tuxpaint, tuxmath κτλ). Σε μία ώρα είχα στημένο ένα πανέμορφο και γρήγορο λειτουργικό (εντάξει το cpu έχει 60% utilization idle), με ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα σύστημα του 2008 και το σημαντικότερο, απόλυτα ασφαλές. Το pc που ήταν έτοιμο να πεταχτεί, τώρα είναι έτοιμο για να συνεχίσει τη ζωή του σε μία σχολική τάξη, όπου τα πιτσιρίκια θα μπορούν να έχουν account, να μαθαίνουν και να γράφουν τις εργασίες τους. Ο υπολογιστής λοιπόν θα είναι απόλυτα παραγωγικός.

Το χαζολειτουργικό φυσικά δε θα ξεκινούσε ούτε το install. Tα XP, ακόμα και αν εγκαθίσταντο δε θα έβλεπαν ποτέ τις συσκευές. (Και άντε να βρεις drivers για noname κάρτες επέκτασης και μητρική, για την οποία όσο και αν έψαξα δεν είδα πουθενά να αναγράφεται μάρκα και μοντέλο). Για τα 98 που υπήρχαν στο μηχάνημα, ούτε λόγος να γίνεται... Αντί αυτών έβαλα σε μία ώρα ένα OS του 2008 - το ξανατονίζω- σε hardware του 1999!

Ας ξαναγυρίσουμε τώρα στη στοίβα με τα κουτιά. Ο προϊστάμενος πληροφορικής του σχολείου (πολύ μεγάλο και γνωστό ιδιωτικό) τα έχει για πέταμα. Θα επιβαρύνει έτσι και το περιβάλλον, αλλά και τα οικονομικά του οργανισμού στον οποίο εργάζεται για να αντικατασταθούν όλα αυτά (επειδή δεν τρέχουν XP ή το χαζολειτουργικό). Φανταστείτε για πόσα χιλιάδες ευρώ μιλάμε κάθε χρόνο αλλά και πόσα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα καταλήγουν στο χώμα. Δυστυχώς για διάφορους λόγους (που δεν αφορούν στο topic) δεν μπορώ να μιλήσω, ούτε και έχω την υπηρεσιακή κατάσταση, ώστε να κάνω κάτι προς το παρόν. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να γράψω γι' αυτή τη μικρή ιστορία εδώ ελπίζοντας να ευαισθητοποιήσω κάποιους.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

ιδιωτικο ειναι λες να τους νοιαζουν τα pc?

πες τους να τα παρεις εσυ κ να τα χαρισεις εδω ή σε κανα σχολειο που ισως να τα χρειαζετε...

τα p2 ισως να χρειαζονται ανακυκλωση http://www.electrocycle.gr/new/

Ωραίος ρε φίλε επιτέλους και κάποιος που σκέφτεται το περιβάλλον!Αυτό ακριβώς σκέφτομαι να κάνω και στον υπολογιστή που έχω αφήσει σπίτι(σπουδάζω αλλού) και ειναι Ρ3 στα 450 192ΜΒ ραμ και με ΧΡ ειδικα μετα απο sp3 δεν παει μια...Ενα youtube θέλει η μάνα μου και office και internet.Οπότε μάλλον δεν θα έχω μεγάλο πρόβλημα και αντίο microsoft:D!Aν και πιστεύω οτι τα ΧΡ είναι πολύ καλα και το λέω επειδή χρησιμοποιώ και hackintosh 10.5.4 και ubuntu 8.04 και ΧΡ και ομολογώ ότι αν ξέρεις μερικά πράγματα και έχεις και μερικά προγραμματακια είναι σταθερά αρκετά.Το μόνο που πιστεύω είναι οτι τα mac δεν τα έχω δει έτσι οπως έπρεπε λόγω του ότι ειναι hackintosh και όχι αυθεντικά.Τέσπα ξέφυγα λίγο εύγε πάντως για την περιβαλλοντική συμπεριφορά που μας λείπει πάρα πάρα πολυ εδώ!!!

φαντασου ποσες χιλιαδες ευρω θα πρεπει να πληρωσει σε υποστηριξη για ολα αυτα τα μηχανηματα για να στησει το λειτουργικο του 2008 σε μηχανηματα του 1999, και ποσο ποιο ακριβα θα πληρωσει εαν βρει κιολας κατι που θα του χαλάσει η θα θελει να συμπληρώσει.

η μηπως εισαι διατεθειμενος να τα στησεις και να τα υποστηρίξεις δωρεαν? η μηπως θα βρεθει καποιος να το κανει αφιλοκερδως?

οσο για το περιβάλλον, μπορουσες απλα να του πεις οτι υπαρχουν εταιρειες που ασχολουνται με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.

φαντασου ποσες χιλιαδες ευρω θα πρεπει να πληρωσει σε υποστηριξη για ολα αυτα τα μηχανηματα για να στησει το λειτουργικο του 2008 σε μηχανηματα του 1999,

Για σχολείο μιλάμε, όχι για mission critical καταστάσεις. Πού ακριβώς θα πληρώσει χιλιάδες ευρώ για υποστήριξη βάζοντας linux σε 30-40 μηχανήματα για να surf-άρουν τα πιτσιρίκια στο μάθημα της πληροφορικής ή να μάθουν office ;

(Άσε που και για mission critical καταστάσεις να μιλάγαμε, εκεί είναι που το linux υπερτερεί και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων)

και ποσο ποιο ακριβα θα πληρωσει εαν βρει κιολας κατι που θα του χαλάσει η θα θελει να συμπληρώσει.

Μάλλον έχεις παρανοήσει. Αν χαλάσει κάτι και δεν υπάρχει ανταλλακτικό, τότε αναγκαστικά αποσύρεις το μηχάνημα. Γιατί να το κάνεις όμως όταν είναι πλήρως λειτουργικό και εκμεταλλεύσιμο;

η μηπως εισαι διατεθειμενος να τα στησεις και να τα υποστηρίξεις δωρεαν? η μηπως θα βρεθει καποιος να το κανει αφιλοκερδως?

Γι΄ αυτό αναφέρω στον τίτλο του thread τη λέξη "άγνοια". Το ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων H/Y είναι ουσιαστικά εν δυνάμει καταναλωτές και διαφημιστές της M$ είναι ένα θέμα... Νομίζεις ότι ο λόγος που θα πεταχτούν όλα τα αυτά τα μηχανήματα που προανέφερα είναι οικονομικός; Ή μήπως επειδή κάποιοι δε γνωρίζουν καν την εναλλακτική;

φαντασου ποσες χιλιαδες ευρω θα πρεπει να πληρωσει σε υποστηριξη για ολα αυτα τα μηχανηματα για να στησει το λειτουργικο του 2008 σε μηχανηματα του 1999, και ποσο ποιο ακριβα θα πληρωσει εαν βρει κιολας κατι που θα του χαλάσει η θα θελει να συμπληρώσει.

οσο για το περιβάλλον, μπορουσες απλα να του πεις οτι υπαρχουν εταιρειες που ασχολουνται με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.

τον αγώνα Παρίσι Ντακάρ

τον βλεπουν διαφορετικά οι Αφρικανοί

απο τους Ευρωπαίους

μπράβο gdp77

πάντα ¨σούζες¨ !:-D

Για σχολείο μιλάμε, όχι για mission critical καταστάσεις. Πού ακριβώς θα πληρώσει χιλιάδες ευρώ για υποστήριξη βάζοντας linux σε 30-40 μηχανήματα για να surf-άρουν τα πιτσιρίκια στο μάθημα της πληροφορικής ή να μάθουν office ;

(Άσε που και για mission critical καταστάσεις να μιλάγαμε, εκεί είναι που το linux υπερτερεί και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων)

δηλαδη ποσα θα πληρωσω αν θελω να βαλω σε 40 μηχανηματα Linux κανα 100αρι ευρω?

ποσα θα μου ζητησει καποιος για να κανει τις εγκαταστάσεις και το κυριοτερο να μου παρεχει support σε οτι του ζητησω?

ποσες επιπλεον εργατοωρες θα χρειαστει καποιος για να το κανει να υπολογισουμε βρε αδερφε ενα μεσο κοστος

Μάλλον έχεις παρανοήσει. Αν χαλάσει κάτι και δεν υπάρχει ανταλλακτικό, τότε αναγκαστικά αποσύρεις το μηχάνημα. Γιατί να το κάνεις όμως όταν είναι πλήρως λειτουργικό και εκμεταλλεύσιμο;

οντως, ενα μηχανημα του 1999 ειναι πληρως λειτουργικο και εκμεταλλευσιμο. να δω τι αλλη υπερβολη θα ακουσω στον βωμο του linux.... idle 60%.... και θα το πιασει ο πιτσιρικας θα του ανοιξει τρια τεσσερα παιχνιδια και καρτελες στον firefox και θα κανει overburning η cpu στο 150% και θα παιζει κανονικα και δεν θα κολλησει τιποτα

Γι΄ αυτό αναφέρω στον τίτλο του thread τη λέξη "άγνοια". Το ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων H/Y είναι ουσιαστικά εν δυνάμει καταναλωτές και διαφημιστές της M$ είναι ένα θέμα... Νομίζεις ότι ο λόγος που θα πεταχτούν όλα τα αυτά τα μηχανήματα που προανέφερα είναι οικονομικός; Ή μήπως επειδή κάποιοι δε γνωρίζουν καν την εναλλακτική;

η εναλλακτικη ποια ακριβως ειναι.

να περασεις Linux σε μηχανηματα 10ετιας?

δηλαδη αν οι αποφοιτοι γνωριζουν, που γνωρίζουν linux που ακριβως θα χρειαστουν σε μια επιχειρηση που το 90% χρησιμοποιει προιοντα ms?

μου θυμιζεις τον τυπα στην διαφήμιση που παει να πουλήσει ψυγείο στους εσκιμώους.

Μη θεωρήσεις τη μη απάντησή μου ως αδυναμία. Σε άλλο thread όχι απλά θα κατέρριπτα τα επιχειρήματά σου, αλλά θα τα ξέσκιζα. Δε θα το κάνω όμως σε αυτό το thread.

Το σχολείο -όπως αναφέρω στο αρχικό post- διαθέτει υπεύθυνους πληροφορικής, όπως και το κάθε δημόσιο σχολείο που διαθέτει αίθουσα πληροφορικής, Δεν πληρώνουμε εξωτερικούς συνεργάτες για εγκατάσταση λειτουργικού και administration. Όλα αυτά γίνονται in house. Απλά δεν ξέρουν να τα κάνουν και εκεί στοχεύει το "'άγνοια" του τίτλου.

δηλαδη ποσα θα πληρωσω αν θελω να βαλω σε 40 μηχανηματα Linux κανα 100αρι ευρω?

ποσα θα μου ζητησει καποιος για να κανει τις εγκαταστάσεις και το κυριοτερο να μου παρεχει support σε οτι του ζητησω?

ποσες επιπλεον εργατοωρες θα χρειαστει καποιος για να το κανει να υπολογισουμε βρε αδερφε ενα μεσο κοστος

Ενώ αν αγοράσει 40 licenses για Windows το τελικό κόστος θα είναι μικρότερο; Και 500 ευρώ να ζητήσει κάποιος για την εγκατάσταση, αν το στήσει σωστά νομίζω δύσκολα θα έχει πρόβλημα.

οντως, ενα μηχανημα του 1999 ειναι πληρως λειτουργικο και εκμεταλλευσιμο. να δω τι αλλη υπερβολη θα ακουσω στον βωμο του linux.... idle 60%.... και θα το πιασει ο πιτσιρικας θα του ανοιξει τρια τεσσερα παιχνιδια και καρτελες στον firefox και θα κανει overburning η cpu στο 150% και θα παιζει κανονικα και δεν θα κολλησει τιποτα

Σκέφτεσαι με λογική Windows. Αν ανοίξεις πολλές εφαρμογές δεν σημαίνει ότι θα κολλήσει αναγκαστικά ο υπολογιστής. Αν δεν φθάνει η memory θα κάνει kill κάποια από αυτές, ενώ αν είναι υπερβολικά πολλές θα τρέχουν πιο αργά.

η εναλλακτικη ποια ακριβως ειναι.

να περασεις Linux σε μηχανηματα 10ετιας?

δηλαδη αν οι αποφοιτοι γνωριζουν, που γνωρίζουν linux που ακριβως θα χρειαστουν σε μια επιχειρηση που το 90% χρησιμοποιει προιοντα ms?

μου θυμιζεις τον τυπα στην διαφήμιση που παει να πουλήσει ψυγείο στους εσκιμώους.

Το Linux αποκτάει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Επίσης στο linux υπάρχουν cross-platform εφαρμόγες, όμως στην τελική, δεν νομίζω πως αν αντί για Linux έχουν Windows αποκτάνε κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Περισσότερο πρέπει να προσαρμοστείς σε κάθε Office όταν βγαίνει καινούργια έκδοση από την παλιά παρά από OpenOffice σε Office.

Τι βλακείες λέτε πάλι?Όλοι ξέρουμε οτι στο βωμό του κέρδους οι εταιρείες μας πουλάνε λογισμικά αηδίες (βλ.vista) τα οποία καμία διαφορά δεν έχουν απο τα παλιότερα ετσι ώστε να δικαιολογούν τα υπέρογκα ποσά που δίνουμε για αναβαθμίσεις.Οι υπολογιστές του 99 είναι υπεραρκετοί για τις βασικές χρήσεις και με σωστά λογισμικά και για εξειδικευμένες.Μπράβο στο gdp77 που έκανε αυτή την κίνηση.Εύχομαι να υπάρξουν σύντομα άτομα και στα δημόσια σχολεία που θα ακολουθήσουν αυτή την κίνηση.Κάθε χρόνο τα δημόσια σχολεία πετάνε χιλιάδες ευρώ σε άχρηστες αναβαθμίσεις.

Και για να ξυπνάμε και λίγο οι Γερμανοί στο δημόσιο λειτουργούν πλέον με linux και αντί να ακουμπάν χιλιάδες ευρώ στην MS τα ακουμπάνε σε ανάπτυξη φλοιών για το λογισμικό.Πότε θα το κάνουμε και εμείς αυτό άραγε?

αφενως προσεξε μην σκισεις κανα καλσον.

αφετερου μπραβο σου και καλα εκανες.

επισης συνεχισε την προσπαθεια σου εγκαθιστώντας linux στο pc του κάθε άσχετου και φροντιζε για την οικονομία της χωρας ενημερώνοντας τον κοσμο γιατι ως γνωστον η άγνοια οδηγεί σε πεταμένα χρήματα και... μηχανήματα. και μην ξεχασεις να πεις για το Linux στο Pc της γιαγιας σου και της κοπελιας σου.

οπως καταλαβες και ελπιζω να καταλαβες το προβλημα μου δεν ειναι με το Linux αλλα με ολα αυτα τα χαμηλου Iq κατα την ταπεινη μου γνωμη τοστ που εξιδανικευουν καταστασεις στα ματια του απλου χρηστη για να τον φερουν κοντα στο Linux.

τα πλεονεκτηματα του ειναι γνωστα, τα δε μειονεκτηματα του σκοπιμως αποκρυπτονται με τετοιου ειδους ποστ. εφοσον επαιξε σε ενα Pc που το πηρε απο τα σκουπιδια ας το βαλω και εγω, πρεπει να ειναι καλό.

ps. 1

drivers για την nvidia 9600gt μου εχουν ποτε προβλεπονται να ενσωματωθουν στο ubuntu γιατι θελω να το ξαναβάλω να συνεχίσω την προσπαθεια μπας και καταφέρω να δω tv απο το tv tuner μου.

ps2.οταν το ποσοστό του Linux ανέβηκε στο 2,02% από το 1,25% στο desktop σύμφωνα με τις μετρήσεις του W3Counter πες εσυ σε ενα πληροφορικαριο οτι το μελλον του στην αγορα εργασιας ειναι κυνηγώντας το 2.02% και όχι το 97,98%

οτι το μελλον του στην αγορα εργασιας ειναι κυνηγώντας το 2.02% και όχι το 97,98%

και όμως

εκεί είναι το μέλλον του

στο 2,02%

το άλλο είναι παρελθόν

υγ:δεν φοράει καλσόν:mrgreen:

.

drivers για την nvidia 9600gt μου εχουν ποτε προβλεπονται να ενσωματωθουν στο ubuntu γιατι θελω να το ξαναβάλω να συνεχίσω την προσπαθεια μπας και καταφέρω να δω tv απο το tv tuner μου

δεν έχουν όλοι τοσο υψηλού Iq ενδιαφέροντα, (κατα την ταπεινη μου γνωμη)

.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...