done corleone Δημοσ. 23 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2008 δώστε μια βοήθεια και από εδώ γιατί η αγορά είναι χαώδεις και δεν βγάζω άκρη: έχω ένα pentium 4 αρχιτεκτονικής Northwood χρονισμένο στους 2.8 μεγάκυκλους με ένα σετ 2 ram kingston 512mb στα 400mhz σε dual channel πάνω σε μητρική asus P4C800E... σκέφτομαι για ένα 2πύρινο μιας και τα 4πύρινα δεν αξιοποιούνται πλήρως ακόμη, και συγκεκριμένα το best seller 8400 της intel, όμως δεν ξέρω ποιά μητρική θα του ταίριαζε και ποιές θα ήταν οι καλύτερες δυνατές μνήμες που θα ήταν συμβατές με την ταχύτητα διαύλου που έχει αυτό το τσιπάκι (επίσης γνωρίζοντας ότι οι DDR2 είναι η καλύτερη επιλογή γιατί οι DDR3 δεν αξιοποιούνται πλήρως...) όσον αφορά τις RAM όταν είναι kit η ταχύτητα διαύλου αναφέρεται στο dual channel ή μόνο στο 1 τσιπάκι; (μάλλον και στα 2 μαζί) εμπειρικά κατά πόσο πιστεύεται θα βελτιωθεί το σύστημα με την παραπάνω αναβάθμηση;
done corleone Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 στο πηγάδι κατούρησα; κανείς; τίποτα;
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 H ταχυτητα διαυλου στις ραμ δεν εχει σχεση με το ευρος διαυλου (single ή dual channel). Μιλας απ οτι καταλαβα για ριζικες αλλαγες. Καλυτερα να υπολογιζεις και αλλαγη καρτας γραφικων (pci-x απο agp), και συνεπως και τροφοδοτικο (δε γινεται αλλιως).
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 πες και μέχρι πόσα δίνεις
done corleone Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 H ταχυτητα διαυλου στις ραμ δεν εχει σχεση με το ευρος διαυλου (single ή dual channel). Μιλας απ οτι καταλαβα για ριζικες αλλαγες. Καλυτερα να υπολογιζεις και αλλαγη καρτας γραφικων (pci-x απο agp), και συνεπως και τροφοδοτικο (δε γινεται αλλιως). δεν καταλαβαίνω τον διαχωρισμό ταχύτητας διαύλου και εύρος διαύλου... ναι έχεις δίκιο μπαίνουν και αυτά στο παιχνίδι γιατί πάμε σε pci-exp πλεον και ανεβαίνει και η κατανάλωση... πες και μέχρι πόσα δίνεις δεν έχω όριο, θα δώσω όσα είναι απαραίτητα για να φτιάξω το καλύτερο δυνατό αξιοποιήσιμο σύστημα... για πείτε προτάσεις...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Για την ακριβεια μιλαμε για το χρονισμο (συχνοτητα) μνημης που μετριεται σε MHz, το ευρος διαυλου (64bit single channel, 128bit dual channel -> που μετριεται προφανως σε bit), καθως και για τους κυκλους που χρειαζονται για να εκτελεστουν οι εντολες (CL, tras, ras precharge κτλ κτλ κτλ, κοινως timings). Δε χρειαζεται να το καταλαβεις, απλα δεξου το ως κατι διαφορετικο. Π.χ. σκεψου οτι εχεις εναν μικρο δεδομενο αριθμο αυτοκινητων που κινουνται με ικανοποιητικη ταχυτητα 150 km/h σε εναν δρομο 2 λωριδων. Εαν κανεις το δρομο 4 λωριδες (=dual channel ΕΥΡΟΣ), αυτο δε σημαινει οτι αυτοματα θα κινηθουν πιο γρηγορα τα αυτοκινητα. Αυτο εξαρταται απο τη δυνατοτητα τους, δηλαδη εαν μπορουν να πανε πιο γρηγορα (δυνατοτητα του software να χειριστει πιο γρηγορα τις εντολες, καθως και του επεξεργαστη να τις εκτελεσει πιο γρηγορα), απο το εαν θελουν οι οδηγοι να τρεξουν πιο γρηγορα (δηλαδη την ικανοτητα του προγραμματιστη να προγραμματιζει ευελικτα το software του). Βεβαια ειναι σε καθε περιπτωση καλο διοτι σε νορμαλ συνθηκες δεν εχουμε διπλασιασμο επιδοσεων, αλλα μολις ενα +10% αυξηση (που μπορει υπο προϋποθεσεις να φτασει το 50%), ενω δε μπουκωνει ο δρομος τοσο ευκολα (χωρανε διπλασια αυτοκινητα στις λωριδες και μπορουν να κινουνται ολα μαζι με την ταχυτητα των 150km/h). Πιο καλα δε μπορω να το εξηγησω... Πες περιπου τοτε ποσα θες να δωσεις καθως και για τι χρηση προοριζεται το pc
done corleone Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Για την ακριβεια μιλαμε για το χρονισμο (συχνοτητα) μνημης που μετριεται σε MHz, το ευρος διαυλου (64bit single channel, 128bit dual channel -> που μετριεται προφανως σε bit), καθως και για τους κυκλους που χρειαζονται για να εκτελεστουν οι εντολες (CL, tras, ras precharge κτλ κτλ κτλ, κοινως timings).Δε χρειαζεται να το καταλαβεις, απλα δεξου το ως κατι διαφορετικο. Π.χ. σκεψου οτι εχεις εναν μικρο δεδομενο αριθμο αυτοκινητων που κινουνται με ικανοποιητικη ταχυτητα 150 km/h σε εναν δρομο 2 λωριδων. Εαν κανεις το δρομο 4 λωριδες (=dual channel ΕΥΡΟΣ), αυτο δε σημαινει οτι αυτοματα θα κινηθουν πιο γρηγορα τα αυτοκινητα. Αυτο εξαρταται απο τη δυνατοτητα τους, δηλαδη εαν μπορουν να πανε πιο γρηγορα (δυνατοτητα του software να χειριστει πιο γρηγορα τις εντολες, καθως και του επεξεργαστη να τις εκτελεσει πιο γρηγορα), απο το εαν θελουν οι οδηγοι να τρεξουν πιο γρηγορα (δηλαδη την ικανοτητα του προγραμματιστη να προγραμματιζει ευελικτα το software του). Βεβαια ειναι σε καθε περιπτωση καλο διοτι σε νορμαλ συνθηκες δεν εχουμε διπλασιασμο επιδοσεων, αλλα μολις ενα +10% αυξηση (που μπορει υπο προϋποθεσεις να φτασει το 50%), ενω δε μπουκωνει ο δρομος τοσο ευκολα (χωρανε διπλασια αυτοκινητα στις λωριδες και μπορουν να κινουνται ολα μαζι με την ταχυτητα των 150km/h). Πιο καλα δε μπορω να το εξηγησω... Πες περιπου τοτε ποσα θες να δωσεις καθως και για τι χρηση προοριζεται το pc όλα αυτά που λες τα γνωρίζω αρκετά καλά μάλιστα! μάλλον δεν ήμουν σαφής και δεν κατάλαβες τι ρωτάω στο πρώτο post και στα καπάκια εγώ δεν κατάλαβα τι προσπαθούσες να μου εξιγήσεις... λοιπόν πάμε πάλι: αρχικά το chip 8400 της intel αναφέρει ότι έχει memory bus speed 1333 Mh άρα θα πρέπει να το ταιριάξω με μια μητρική που υποστιρίζει fsb 1333 Mh ; (εδώ γίνεται η σύγχηση...) και στις μνήμες βλέπω ταχύτητες διαύλου από 667 Mh - 1150 Mh η ερώτηση μου έιναι: 1) όλες οι παραπάνω ταχύτητες αναφέρονται στο ίδιο πράγμα; (fsb) 2) όταν στις μνήμες πρόκειτε για kit εννοεί ΜΙΑ κοινή ταχύτητα; ή πχ 575+575=1150; (με τα λεγόμενά σου μάλον μία κοινή ταχύτητα εννοεί...) 3) ποιές μνήμες με βάση τα χαρακτηριστικά τους είναι η ταχύτερες και οι καταλληλότερες για τον 8400;
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 FSB Rated εχει 1333 ο Ε8400. Αρα ναι θα πρεπει να τον ταιριαξεις με μητρικη που να τον δεχεται (αρα να υποστηριζει FSB 1333). Ουσιαστικα αυτο το 1333 ειναι το βασικο FSB επι 4. (δλδ 333x4=1333) Οι ραμ παιζουν με διαιρετες σε σχεση με το βασικο FSB, με μικροτερο διαιρετη (και καλυτερο) τον 1:1. Δηλαδη: Base FSB: 333MHz. CPU RATED FSB: 333x4=1333MHz CPU Frequency: 333x [cpu multiplier]= χχχχ Mhz (333x9 =3000MHz για τον Ε8400) Τωρα για τα MHz της μνημης ραμ εχουμε και λεμε: Base FSB x divider χ 2 = Ram Frequency. Δηλαδη 333χ (μικροτερος διαιρετης 1) χ 2= η μικροτερη ραμ που μπορει να δεχτει ειναι 667MHz και μονο αν λειτουργει stock και οχι overclocked. Οταν λεω διαιρετης εννοω ο λογος CPU προς RAM (δλδ το Rated FSB του επεξεργαστη δια 4 ή η συχνοτητα λειτουργιας του δια του πολλαπλασιαστη του ΠΡΟΣ τα effective Mhz της ραμ δια 2). Συνηθως ειναι 1:1, 1:1,2, 1:1,25, 1:1,33, 1:1,5, 1:1,66, 1:2. Στις μητρικες με nvidia chipset υπαρχει και η λειτουργια UNLIKED που οριζεις επιθυμητη συχνοτητα της μνημης και βρισκει μονο του διαιρετη (αλλα τα nvidia chipsets ειναι κουλα ως προς το overclocking). Τωρα οσο αφορα τη μεγιστη συχνοτητα μνημης ραμ αυτο εξαρταται απο τη μητρικη. Εαν σκεφτεις οτι μια καλη υλοποιηση πιανει 530FSB και με διαιρετη 2 η ραμ θα δουλεψει οπως σου ειπα: 530x 2 x 2 = 2120 MHz Αλλα ειναι θεμα μετα εαν μπορει να πιασει 530FSB ο επεξεργαστης, εαν μπορει να πιασει 2120Mhz η ραμ και εαν μπορει η μητρικη να αντεξει τοσο μεγαλες συχνοτητες... Ουφφφ πιο αναλυτικα δεν γινοταν... Οσο αφορα το (2) σου, να πω πως η συχνοτητα αναφερεται στη καθε μνημη ξεχωριστα και δεν αλλαζει. Δηλαδη εαν παρεις ενα κιτ με 2 μνημες των 800MHz η καθε μια δουλευει στα 800. Και τελος απαντωντας στο (3) σου εχω να πω οτι δεν υπαρχει καταλληλοτερη μνημη, αλλα εξαρταται αυτο απο πολλους παραγοντες. Ομως βλεπεις και μονος σου οτι με 667ρες μνημες ειναι ιδανικες για να δουλευεις stock τον E8400, ουτε λογος για overclocking. Αρα ποιο ο λογος να μην επιλεξεις μεγαλυτερης συχνοτητας και ειτε να τον δουλευεις stock (τον επεξεργαστη) χρησιμοποιωντας διαιρετες ειτε να τον κλοκαρεις και να τρεχεις και τις ραμ 1:1?
done corleone Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 με εντυπωσιαζεις... ευχαριστώ! αλλά με μπερδεύεις κιόλας... Ουσιαστικα αυτο το 1333 ειναι το βασικο FSB επι 4. (δλδ 333x4=1333) τι θα πει βασικό; και γιατί επί 4; το επι τι δηλώνει δηλαδή (σε επίπεδο hardware); Τωρα για τα MHz της μνημης ραμ εχουμε και λεμε: Base FSB x divider χ 2 = Ram Frequency. Δηλαδη 333χ (μικροτερος διαιρετης 1) χ 2= η μικροτερη ραμ που μπορει να δεχτει ειναι 667MHz και μονο αν λειτουργει stock και οχι overclocked. Οταν λεω διαιρετης εννοω ο λογος CPU προς RAM (δλδ το Rated FSB του επεξεργαστη δια 4 ή η συχνοτητα λειτουργιας του δια του πολλαπλασιαστη του ΠΡΟΣ τα effective Mhz της ραμ δια 2). Συνηθως ειναι 1:1, 1:1,2, 1:1,25, 1:1,33, 1:1,5, 1:1,66, 1:2. Τωρα οσο αφορα τη μεγιστη συχνοτητα μνημης ραμ αυτο εξαρταται απο τη μητρικη. Εαν σκεφτεις οτι μια καλη υλοποιηση πιανει 530FSB και με διαιρετη 2 η ραμ θα δουλεψει οπως σου ειπα: 530x 2 x 2 = 2120 MHz αυτές οι σχέσεις ορίζονται από τον κατασκευαστή; Αλλα ειναι θεμα μετα εαν μπορει να πιασει 530FSB ο επεξεργαστης, εαν μπορει να πιασει 2120Mhz η ραμ και εαν μπορει η μητρικη να αντεξει τοσο μεγαλες συχνοτητες... αυτά που αναφέρει ο κατασκευαστής στις μητρικές και στις ram είναι τα μέγιστα; άρα με βάση όσα λες ο ταχύτερος συνδιασμός μνημών θα είναι αυτός με την μεγαλύτερη συχνότητα (συγκερκιμένα με την καλύτερη σχέση συχνότητας Mh και χρόνων timings...)
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Ξαναδες εκανα edit στο τελος του προηγουμενου μηνυματος μου. Το επι 4 δεν ειναι κατι σε επιπεδο hardware, απλα το Rated FSB ειναι Quad rumpled απο το base fsb. Εκτος και εαν συμβολιζει κατι και δε το γνωριζω. Οι σχεσεις (διαιρετες) οριζονται απο το κατασκευαστη και υπαρχουν ως επιλογες. Οσο καλυτερη η μητρικη τοσο περισσοτερες υπαρχουν, αν και οι βασικες υπαρχουν παντου.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 stay on topic people... done corleone πες μια συγκεκριμένη τιμή γιατί θα βγει κάποιος και θα πετάξει 6000 euro pc
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Τωρα πλακα μου κανετε? Τι stay on topic μωρε ο topic starter ρωτησε κι εγω απαντησα... Τωρα μου λες οτι εκανα και κακα που του τα εξηγησα χανοντας ενα 20λεπτο μονο για 1 ποστ?
done corleone Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Και τελος απαντωντας στο (3) σου εχω να πω οτι δεν υπαρχει καταλληλοτερη μνημη, αλλα εξαρταται αυτο απο πολλους παραγοντες. Ομως βλεπεις και μονος σου οτι με 667ρες μνημες ειναι ιδανικες για να δουλευεις stock τον E8400, ουτε λογος για overclocking. Αρα ποιο ο λογος να μην επιλεξεις μεγαλυτερης συχνοτητας και ειτε να τον δουλευεις stock (τον επεξεργαστη) χρησιμοποιωντας διαιρετες ειτε να τον κλοκαρεις και να τρεχεις και τις ραμ 1:1? ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου και ξανά ρωτάω: δηλαδή στις default ρυθμίσεις θέλω δεν θέλω ότι και ram να έχω θα δουλεύει στα 667 Mh; άρα το πχ 1150 Mh που αναφέρει ο κατασκευαστής στην ram είναι το μέγιστο που αντέχει... σε τι ταχύτητα θα πρέπει να φτάσει η cpu άρα και το fsb για να δουλεύει στα 1333 Mh; θα πρέπει να διπλασιαστεί το fsb λογικά... stay on topic people... done corleone πες μια συγκεκριμένη τιμή γιατί θα βγει κάποιος και θα πετάξει 6000 euro pc δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα offtopic... ας πούμε 500 ευρώ για cpu mobo ram! (είμαι περίεργος να δω τι θα πρότεινε κάποιος σε mobo και ram με 6000 ευρώ, κατωχυρόνοντας ότι ο επεξεργαστής θα είναι 8400 μάνι μάνι πάει το χιλιάρικο του extreme edition...)
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Εαν τον εχεις αποκλειστικα default και λαμβανοντας υποψη οτι θα χρησιμοποιησεις Intel Chipset εχουμε και λεμε: Base fsb x divider x 2 = ram mhz 333 χ 1 χ 2 = 667Mhz Αλλαζοντας διαιρετη ομως εχουμε: 333 χ 1,2 χ 2 = 800 333 χ 1,25 χ 2 = 833 333 χ 1,33 χ 2 = 886 333 χ 1,5 χ 2 = 1000 Αρα default ο επεξεργαστης μπορει να συνεργαστει το ιδιο καλα και με 667 και με 800 και με παραπανω συχνοτητας ραμ. Το 1150Mhz που αναφερει ο κατασκευαστης (της μνημης) ειναι η προτεινομενη συχνοτητα λειτουργιας της μνημης. Στη περιπτωση σου (παντα για default επεξεργαστη): 333 x 1,66 x 2 = 1105 (η κοντυτερη δυνατη στα 1150). Οπως καταλαβαινεις μιλαω παντα για default επεξεργαστη. Εαν σκεφτεσαι να ανεβασεις το FSB (αρα και τη συχνοτητα του επεξεργαστη), αλλαζουν τα πραγματα. Εαν π.χ. το βαλεις 400 απο τον τυπο που ειπαμε εχουμε: (με διαιρετη 1) 400 χ 1 χ 2 = 800ΜHz. Αρα μπορει να δουλεψει με μνημες 800MHz και πανω. Αρα με τις 667 δεν εχεις κανενα περιθωριο overclocking οπως καταλαβαινεις. Τα Mhz της μνημης ραμ που αναφερει η κατασκευαστης της ΜΗΤΡΙΚΗΣ (και οχι της μνημης), ειναι τα μεγιστα που υποστηριζει επισημως η μητρικη, και ειναι σχετικα. Εχω κανει μητρικη που λεει εως 800Mhz (με τις καταλληλες μνημες βεβαια) να δουλεψει και στα 950 και παραπανω Mhz.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 όταν αυτό που συζητάμε δεν έχει σχέση με το topic title είναι offtopic είπα 6000 euro pc...όχι 6000 euro cpu/mobo/ram μόνο cpu/ram/mobo θες? κάρτα γραφικών? τροφοδοτικό? δίσκους? κουτί? http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977721&product=1119338 http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977713&product=1057405 http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977727&product=1112953
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.