Προς το περιεχόμενο

Βιβλία φιλοσοφίας. Τι προτείνετε;

stimuli

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Αδερφέ νικ, ωραίο το ζεν, αλλά νομίζω κάποιος που γούσταρε τέχνη του πολέμου και ηγεμόνα, μάλλον στο παρεάκι μας με τους νιτσεϊκούς θα καταλήξει.

δεν μηδενίζω κανέναν φιλόσοφο, ίσα ίσα θεωρώ ότι μπορεί να δώσει πολύ τροφή και να είναι καταλύτης πολλών ιδεών για κάποιον, απλά πολλές φορές δίνουμε περισσότερη σημασία στη διανόηση από ότι χρειάζεται, ειδικά αν κάποιος διαβάζει διαβάζει διανοείται 'σκέφτεται' το ζορίζει , παίζει και να καταλήξει περισσότερο αγκυλωμένος από ότι ήταν ...

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Το Ζεν αρνείται κάθε προσπάθεια λογικοποίησης, εννοιολογισμού ή μετατροπής ενός πράγματος σε φιλοσοφία και συγκρίνει την επιθυμία του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται τα πράγματα διανοητικά με ένα δάκτυλο που δείχνει το φεγγάρι και που λαμβάνεται συνεχώς λαθεμένα για το ίδιο το φεγγάρι. Αδιαφορεί διασκεδάζοντας για τους κοσμικούς σκοπούς των ανθρώπων. Κατά την άποψή του όλα είναι το ίδιο ιερά, ακόμα και οι αχυρένιες καλύβες και οι κοπριές των αλόγων, και το να ξεχωρίζεις τη μια όψη της ζωής και να την κάνεις ποιο σπουδαία από την άλλη, σημαίνει το να να πέφτεις στο βασικό λάθος της δυαδικότητας και της ψευδαίσθησης.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

• Απαντ. 64
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Νικ, εσύ που το 'χεις ψάξει -γιατί εγώ είμαι ανίδεος και ανέτοιμος- έχει σημεία ταύτισης με τον Κρισναμούρτι;

Δημοσ.

Εγώ θα σου πρότεινα το αγαπημένο μου βιβλίο:"Ο Κόσμος της Σοφίας" του Jostein Gaarder.

Είναι ένα μυθιστόρημα για την ιστορία της φιλοσοφίας.

Πραγματικά είναι πολύ ωραίο!

Δημοσ.

Ξεφύλλιζα εχθές την Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας.

Καλό είναι να γνωρίζεις, αν τελικά πας να το τσιμπήσεις, πως ο Ράσσελ, μπορεί να ξεκινάει καλοπροαίρετα την εκάστοτε ανάλυση, αλλά καλώς ή κακώς (πραγματικό ντέρμπυ) η προσωπική του άποψη θα διαφανεί στο ελαφρύ χιουμοράκι που κάνει.

Επίσης -και αυτό το λέω με αφορμή το κεφάλαιο Nietzsche- ο Ράσσελ ήταν γνωστός πασιφιστής και το βιβλίο εκδόθηκε το 1945. Οπότε καταλαβαίνεις, η άποψή του για τον Nietzsche είναι εντελώς προκατειλημμένη, καθώς ακόμα και αν κρύβει κάπου ανάμεσα στις γραμμές την παραδοχή πως η φιλοσοφία του τελευταίου, δεν βρήκε καμία πραγμάτωση στη Ναζιστική Γερμανία, μετά από έναν πόλεμο τόσων εκατομμυρίων νεκρών, οι απόψεις περί υπερανθρώπου και αριστοκρατικής κάστας και πλέμπας και και και, ε δεν είναι αυτό που μπορεί να ανεχτεί εύκολα ο Ράσελ. Έτσι αιτιολογείται και η κατά τα άλλα αδικαιολόγητη "επίθεση" στην προσωπική ζωή του Nietzsche και η απόπειρα αυθαίρετης ψυχολόγησής του.

Σε γενικές γραμμές, να θυμάσαι πως το έγραψε άνθρωπος, τίποτα παραπάνω.

Δεν είναι σαν τον Nietzsche δηλαδή.

:holy:

Δημοσ.
Ξεφύλλιζα εχθές την Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας[...]

Μηπως μπορεις να μου πεις τον Αγγλικο τιτλο? Φανταζομαι πρωτογραφτηκε στα Αγγλικα. Ψαχνω να το βρω σε καποιο online βιβλιοπωλειο.

Δημοσ.

Βιβλία σαν τον Κόσμο της Σοφίας έχουν εισάγει πολύ κόσμο στην φιλοσοφία… οπότε πάντα αξίζει να προτείνονται.

Προσωπικά έχοντας αρχικά διαβάσει αρκετούς μοντέρνους φιλόσοφους, οι οποίοι πολλάκις βασίζονταν/αναφέρονταν στους πρόγονούς μας, τελικά κατέληξα να διαβάζω Αρχαίους Έλληνες αυτό τον καιρό.

Πιστεύω ότι αξίζει να διαβάσεις προσωκρατικούς φιλόσοφους. Καθώς εκεί θα βρεις να γεννούνται τα μεγαλύτερα ερωτήματα που κυριαρχούν ακόμα και σήμερα.

Εναλλακτικά, όσο διαβάζεις μοντέρνους (που αναφέρονται στους προσωκρατικούς) πάντοτε θα έχεις την αίσθηση ότι σου λείπουν οι ʽβάσειςʼ.

Δημοσ.

Πραγματικά όταν κάποιος μπει στο τριπάκι δύσκολα σταματάει. Η παγκόσμια φιλοσοφία είναι απέραντη και ασχολείται με ότι θέμα μπορείς να φανταστείς.

Για ψάξτε λίγο για Κων/νο Ζ' τον Πορφυρογέννητο που στην εποχή του αρχίζει ο πρώτος βυζαντινός ουμανισμός επιρεασμένος από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

ΥΓ. Εδώ και πολύ καιρο προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται μια λέξη που γράφεται έτσι Nietzsche να διαβάζεται έτσι Νίτσε!!!

Δημοσ.
Μηπως μπορεις να μου πεις τον Αγγλικο τιτλο? Φανταζομαι πρωτογραφτηκε στα Αγγλικα. Ψαχνω να το βρω σε καποιο online βιβλιοπωλειο.

Bertrand Russel - A History Of Western Philosophy

Δημοσ.

Εγώ πάλι θα σου πρότεινα να μην δεχθείς προτάσεις.

Η φιλοσοφία μοιάζει με κίνηση που ξεκινά από την περιέργεια και χαρακτηρίζεται από παιχνίδια συγγενικά στην παράνοια. Δηλαδή είναι υπερβολικά ανθρώπινο να το δεις ακαδημαϊκά το θέμα. Όπου και να ψάξεις, όπως και να ψάξεις θα βρεις θεωρητικούς.

Η δικιά μου ιδέα για το πως είναι όμορφο να ξεκινά κανείς την ενασχόλησή του με τη φιλοσοφία είναι αυτό το φαινομενικό "κατά λάθος". Μπαίνεις από περιέργεια σε κάποια τρώγλη που μοιάζει με βιβλιοπωλείο [λέω τρώγλη σε αντίθεση με το super market - βιβλιοπωλείο που έχει αρχίσει να φυτρώνει παντού με προσφορές στα βιβλία πατάτες και εκπτώσεις όταν τα παίρνεις με το κιλό] και σκαλίζεις τα βιβλία μέχρι κάτι να σου κάνει κλικ.

Είναι εγγυημένο ότι τις πρώτες φορές θα πάρεις και "σάπια" βιβλία [αν δεν έχεις πάρει ποτέ σάπιο βιβλίο, τότε ίσως να πρέπει να συγχαρείς κάποιον που σε μαθαίνει να σκέφτεσαι με το δικό του τρόπο], αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη γνώση. Να καταλάβεις ότι το πιθανότερο [κρίνοντας από τον τρόπο που μεγαλώνουμε ως σύνολο στη νεοελλάδα, και όχι μόνο] είναι να έχεις εντελώς λάθος καλιμπραρισμένο γούστο. Μακρυά από αυτά που σε ενδιαφέρουν, βαθύτερα, εσένα, ως πρόσωπο.

Ύστερα, και να έχει διαβάσει κάποιος ένα τρισεκατομμύριο βιβλία φιλοσοφίας τι ουσία έχει μία πρότασή του για εσένα;

Α, σε ότι αφορά το Ζεν, αν και έχει καλές ιδέες και πιστεύω πως βοηθάει στο να διευρύνεις την αντίληψή σου πάνω σε σημαντικά σημεία, είναι γέννημα ενός πολύ απομακρυσμένου κόσμου από αυτόν που ζούμε εδώ. Ίσως να είναι πιο ενδιαφέρουσα η εμβάθυνση σε όσα φυτρώνουν, γονιμοποιούνται, ανθίζουν, μαραίνονται και σαπίζουν εδώ, στον "δυτικό" ιστορικό χρόνο...

Το λέω αυτό γιατί έχω παρατηρήσει μία τάση απόρριψης του "δυτικού" τρόπου σκέψης που είναι πέρα για πέρα εκτός πραγματικότητας μιας και ακόμα και να απορρίψεις το δυτικό τρόπο σκέψης, τον ζεις δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο στην καθημερινότητά σου και ίσως αυτό να έχει ένα παραπάνω νόημα από το προφανές.

Και ένα τελευταίο. Λίστα με top ten; Γιατί ακούω προπαγάνδα όταν βλέπω νούμερα;

Δημοσ.

Μιας που μαζευτήκαμε οι Νιτσεϊκοί, ένα κλασσικό παράδειγμα του "σημασία έχει πώς κατανοεί κανείς αυτά που διαβάζει" είναι ο φίλος μας ο Αδόλφος που διάβαζε το Ζαρατούστρα και καταλάβαινε ό,τι ήθελε. Νατος ο δεύτερος παγκόσμιος.. Επικίνδυνη η φιλοσοφία..

Δημοσ.

Θα επαναλαβω το γνωστο αλλα θεμελιωδες , διαβαστε ΠΡΩΤΑ αρχαιους Ελληνες συγγραφεις και μετα ,μπορειτε ανετα να διαβασετε τις επαναληψεις ολων αυτων που ειπαν απο τους μεταγενεστερους τους .

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...