Προς το περιεχόμενο

Βιβλία φιλοσοφίας. Τι προτείνετε;

stimuli

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχοντας διαβάσει τον Ηγεμόνα του Niccolo Machiavelli και Την Τέχνη Του Πολέμου του Sun Tzu αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την φιλοσοφία όσον αφορά την ανάγνωση βιβλίων. Επειδή όμως δεν ξέρω πολλά και δεν έχω ψαχτεί πολύ με το θέμα θα ήθελα αν είναι δυνατόν για κάποιον ψαγμένο με το θέμα να μου προτείνε μερικά βιβλία να αγοράσω και να διαβάσω, φιλοσοφικά που μπορούν να σε βοηθήσουν και στην καθημερινή σου ζωή (δεν ξέρω αν πιάνετε τι θέλω να πω). Γενικότερα αν είναι εφικτό να κρατήσουμε το θέμα ψηλά και να συζητήσουμε για διάφορα φιλοσοφικά βιβλία από διάφορους σημαντικούς συγγραφείς που υπήρξαν και υποτιμήθηκαν στην εποχή τους.

• Απαντ. 64
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το να διαβάσεις αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους θα στο έχουν πει όλοι οπότε το αφήνω.

Εάν θέλεις κάποιον σύγχρονο φιλόσοφο διάβασε Umberto Eco. Πραγματικά αξίζει.

Επίσης θα σου πρότεινα να διαβάσεις και Όργουελ που αν και δεν ήταν φιλόσοφος στο μυθιστόρημα του 1984 μπορείς να βρεις ωραία στοιχεία.

Δημοσ.

Μπορούμε να φτιάξουμε μια top10 λίστα με τα καλύτερα βιβλία φιλοσοφίας, από αυτούς που έχουν διαβάσει αρκετά?

Δημοσ.

Λοιπόν νοστιμιούλι! =ρ

Κατά τη γνώμη μου, καλό θα ήταν να έχεις μια γενικότερη ιδέα για το τι τσαμπουνούσε ο κάθε φιλόσοφος. Τώρα να βγει ο καθένας και να σου πει να διαβάσεις Ηράκλειτο, Καντ, Νίτσε, Σοπενάουερ, Κίρκεγκααρντ και δεν ξέρω και εγώ τι, δεν έχει νόημα, θα γεμίσεις 100 ονόματα (αμήν) και άκρη δε θα βγει. Προτείνω να διαβάσεις κάτι που κάνει μια ακριβή και αντικειμενική περίληψη στους πιο βασικούς φιλοσόφους και τα φιλοσοφικά ρεύματα και μετά ανάλογα με το τι σου έκανε κλικ, διαλέγεις, εμβαθύνεις, διευρύνεις, κτλ.

Το ένα βιβλίο που σου προτείνω, σίγουρα το έχεις ξανακούσει, είναι ο Κόσμος της Σοφίας του Jostein Gaarder. Είναι γραμμένο λίγο "παιδικά", αλλά πίστεψέ με, ο τύπος τα λέει ΠΟΛΥ σωστά μέσα, χωρίς άσχημες απλουστεύσεις. Πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο και ξεφύλλισέ το και αν δε σου κάνει, κοίτα για κάτι αντίστοιχο αλλά πιο "σοβαρό", την Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας, από έναν από τους τελευταίους μεγάλους φιλοσόφους του αιώνα μας imo, του Bertrand Russel.

Και καλώς ήρθες στο μαγικό κόσμο της παράνοιας.

Δημοσ.

Αν και off topic,μετά την αριστουργηματική πάσα του lucifer,απολαύστε.

Δημοσ.

Lucifer δεν περίμενα από σένα να προτείνεις σε κάποιον τον "Κόσμο της Σοφίας".

Για μένα το βιβλίο είναι απλά απαράδεκτο, ριζογκοφρέτα. Εύπεπτο, άγευστο και άοσμο.

Απλά για να ξεπατικώσει κάποιος 5 ονόματα και να τα πετάει σε συζητήσεις με ανίδεες γκόμενες και να το παίζει ότι ξέρει κάτι ενώ δεν ξέρει την τύφλα του.

Εγώ θα πρότεινα...μακρυά από το συγκεκριμένο.

Δημοσ.
Λοιπόν νοστιμιούλι! =ρ

Κατά τη γνώμη μου, καλό θα ήταν να έχεις μια γενικότερη ιδέα για το τι τσαμπουνούσε ο κάθε φιλόσοφος. Τώρα να βγει ο καθένας και να σου πει να διαβάσεις Ηράκλειτο, Καντ, Νίτσε, Σοπενάουερ, Κίρκεγκααρντ και δεν ξέρω και εγώ τι, δεν έχει νόημα, θα γεμίσεις 100 ονόματα (αμήν) και άκρη δε θα βγει. Προτείνω να διαβάσεις κάτι που κάνει μια ακριβή και αντικειμενική περίληψη στους πιο βασικούς φιλοσόφους και τα φιλοσοφικά ρεύματα και μετά ανάλογα με το τι σου έκανε κλικ, διαλέγεις, εμβαθύνεις, διευρύνεις, κτλ.

Το ένα βιβλίο που σου προτείνω, σίγουρα το έχεις ξανακούσει, είναι ο Κόσμος της Σοφίας του Jostein Gaarder. Είναι γραμμένο λίγο "παιδικά", αλλά πίστεψέ με, ο τύπος τα λέει ΠΟΛΥ σωστά μέσα, χωρίς άσχημες απλουστεύσεις. Πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο και ξεφύλλισέ το και αν δε σου κάνει, κοίτα για κάτι αντίστοιχο αλλά πιο "σοβαρό", την Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας, από έναν από τους τελευταίους μεγάλους φιλοσόφους του αιώνα μας imo, του Bertrand Russel.

respect! +1

φοβερο βιβλιο..βασικα ενα βιβλιο φιλοσοφιας οπου αφου το διαβασεις μπορεις να πεις οτι εχεις αποστηθιση το 50% του αντικειμενου(και περισσοτερο μαλλον) και οχι το 5%

Δημοσ.

stimuli, ο Russel είναι ότι πιο κλασσικό υπάρχει για την ιστορία της φιλοσοφίας (αν και τα βιβλία που ανέφερες είναι περισσότερο πολιτικής θεωρίας και στρατηγικής, υπάρχει μια μικρή διαφορά).

Αν θες μια καλή περίληψη και το δουλέυεις το αγγλικό, σου προτείνω το The dream of Reason, του Anthony Gottlieb.

Αν θες επισταμένη μελέτη, οι Έλληνες κλασσικοί φιλόσοφοι σε μια έκδοση με σχόλια είναι το καλύτερο starting point..

Δημοσ.

Δεν ξερω αν αυτα που θα σου πω τα εχουν αναφερει και αλλοι πιο πριν αλλα δεν εχω τον χρονο αυτην την στιγμη να το ελενξω.Επισης δεν ξερω ακριβως τον τυπο και το υφος βιβλιου που θα ηθελες....εγω απλα θα σου πω αυτα που πιστευω πως ειναι καλα.

1.Η αιωνια επιστροφη της φιλοσοφιας-Θεοδοσης Πελεγρινης.

2.Οι μεγαλοι φιλοσοφοι και η φιλοσοφια τους-Φρανσουα Νταγκονιε

και πιο ειδικα

3.Πολιτεια του Πλατωνα,ενας οδηγος αναλυσης-Νικολας Παππας

και αν θες κατι που να εχει και λιγη ιστοριουλα μεσα

4.Ο κοσμος της Σοφιας-Jostein Gaarder

....ελπιζω να βοηθησα λιγο...

Δημοσ.

Ειδικά με τα βιβλία φιλοσοφίας, δεν έχει σημασία τί διαβάζεις αλλά πώς κατανοείς αυτά που διαβάζεις. Θα συμφωνήσω με τις προτάσεις τις Ειρήνης. Διάβασε και Nietzsche αν θέλεις..

Δημοσ.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

το Ζεν αποτελεί ένα μοναδικό μίγμα φιλοσοφιών, ιδεών και χαρακτηριστικών νοοτροπίας, που προέρχονται από τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς. Πρόκειται για ένα τρόπο ζωής καθαρά Ιαπωνικό που περιέχει όμως μέσα του τον μυστικισμό της Ινδίας, την αγάπη του Ταοϊσμού για τη φύση, τη φυσικότητα και τον αυθορμητισμό και την πραγματιστική σκέψη του Κομφουκιανισμού.

Παρά τα ιδιαίτερα όμως χαρακτηριστικά του το Ζεν παραμένει στην ουσία Βουδιστικό και έχει σαν στόχο την "φώτιση", που είναι βασικά ο στόχος και όλων των άλλλων σχολών της Ανατολικής φιλοσοφίας. Εκεί που διαφέρει το Ζεν είναι ότι συγκεντρώνει την προσοχή του αποκλειστικά στην φώτιση και δεν ασχολείται με άλλα επί μέρους θέματα και ερμηνείες. Η βασική του αρχή είναι ότι κάθε ανθρώπινο ον μπορεί να πετύχει τη Φώτιση του Βούδα.

Το Ζεν δεν έχει διδασκαλία ούτε φιλοσοφία και αδιαφορεί εντελώς για τα μεταφυσικά ερωτήματα. Υποστηρίζει πως ο πραγματικός πνευματικός χαρακτήρας του ανθρώπου θεμελιώνεται στην απόλυτη ελευθερία του νου. Περισσότερο από καθε άλλη σχολή του Ανατολικού μυστικισμού το Ζεν επιμένει ότι οι λέξεις και οι γραφές δεν μπορούν να εκφράσουν την απόλυτη αλήθεια. Σε αυτή του την άποψη έχει επηρεαστεί αναμφισβήτητα από τον Ταοϊσμό. Ο ίδιος ο Τσουάνγκ Τσε λέει:

"Αν καποιος ρωτήσει για το Ταό και κάποιος άλλος του απαντήσει, τότε κανείς από τους δυο δεν ξέρει το Ταό".

Το Ζεν δεν ενδιαφέρεται για υψηλές δηλώσεις. Θέλει ο μαθητής του να δαγκώσει το μήλο και να μην το συζητήσει. Δεν προσφέρει τίποτα στη Θεολογία. Δεν έχει πίστη και δόγμα , και αν χρησιμοποιεί εικόνες και σύμβολα της Βουδιστικής θρησκείας το κάνει για να δείξει απλώς το δρόμο, ενώ μερικοί μαθητές διατάσσονται να σκίσουν τις Γραφές τους.

Οι δάσκαλοι του Ζεν απέφευγαν τις αναλύσεις και τις φλύαρες αναπτύξεις. Ανέπτυξαν μεθόδους που σκόπευαν κατευθείαν στην αλήθεια. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν ξαφνικές και αυθόρμητες πράξεις ή λέξεις, εντελώς παράδοξες για το λογικό νου, οι οποίες αποβλέπουν στη διακοπή της διανοητικής λειτουργίας και την άμεση εμπειρία της πραγματικής μας κατάστασης. Οι δάσκαλοι μιλούν όσο το δυνατόν λιγότερο και σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των μαθητών από τις αφηρημένες σκέψεις και να τους αποκαλύψουν την άμεση αλήθεια σε όλη της την πληρότητα.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Δημοσ.

Αδερφέ νικ, ωραίο το ζεν, αλλά νομίζω κάποιος που γούσταρε τέχνη του πολέμου και ηγεμόνα, μάλλον στο παρεάκι μας με τους νιτσεϊκούς θα καταλήξει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...