washcloud Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 ...το να βγάλεις συμπέρασμα ; Boήθεια. Είπα να βγάλω ακρή, κι απ' ό,τι κατάλαβα αν δε γεννηθείς από γονέα μέλος της SCSI comitee, δεν την βγάζεις καθαρή. Όλα άρχισαν καθώς μου προέκυψαν κάτι δίσκοι SCSI . Συγκεκριμένα κάτι Quantum Atlas, wide scsi - 68pin , όπως αναφέρουν επάνω τους. Ελλείψει SCSI controller και interface στις μητρικές μου, σκέφτηκα για controller card. Με τη μία συνειδητοποίησα ότι οι τιμές για scsi controller card είναι πολύ κοντά στις έννοιες "απαγορευτικές" κι ασύμφορες. Είπα να ρίξω μια ματιά σε ebay μπας και βρω καμμιά ευκαιρία σε κάτι σε SCSI to USB, και κει κατάλαβα ότι χάνεται η μπάλλα με τον αριθμό των τύπων των SCSI συσκευών, και κυρίως με την ονοματολογία. Δεν ξέρω, αλλά μπερδεύτηκα. Και μάλλον δεν βγήκε άκρη με καμμιά λύση του τύπου 10-20 ? converter,όπως παίζει για τα άλλα interfaces. Και κάπου εκεί ήρθε στα χέρια μου μία controller card. Συγκεκριμένα η aic-7850 της adaptec (η οποία έχει μία έξοδο 50πινη. Στο μεταλλικό της μέρος, η κάρτα αναφέρει ετούτο : "SCSI SE" . ...Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι οι έξοδοί της δεν είχαν καμμία σχέση με τους wide 68pin δίσκους. "Κανένας connector μήπως ;"...σκέφτηκα. Και στο e-shop (που με συμφέρει λόγω δωρεάν παράδοσης σε τοπικό e-shop point) βρήκα αυτό Δεν μπορώ όμως να καταλάβω από τις "λίγες" οδηγίες που δίνει, τί είδους συνδέσεις εξυπηρετεί. Υπάρχει καμμιά περίπτωση να είναι η "γέφυρα" που ψάχνω, μεταξύ των δίσκων και της controller card που ήδη έχω ; Θα με σύμφερε ιδιαίτερα, μιας και η τιμή του είναι πολύ χαμηλή. Αν επίσης έχει κάποιος να προτείνει κάτι σε SCSI to USB, της τάξεως των 10-20 ?, καλοδεχούμενο. Ή έστω να τονίσει για τί ακριβώς πρέπει να ψάξω (μάλλον στο ebay), σαν ονομασία μετατροπέα.
antonl Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Πιθανόν να λέω και πατάτα μιας και δεν κατέχω από SCSI, αλλά ακόμα και να υπάρχει adapter για usb που ζητάς, δε θα αναιρούσε αυτομάτως τα πλεονεκτήματα του SCSI interface; Το λέω αυτό σκεπτόμενος ότι το usb δε μπορεί καλά-καλά να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες ενός (S)ATA δίσκου, πόσο μάλλον ενός SCSI.
washcloud Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 ...μπα. Χαράς τα πλεονεκτήματα. Των 7200 στροφών είναι. Αλλά και των 15000 να ήταν, απλά τους δίσκους σαν αποθηκευτικά μέσα θέλω ν' αξιοποιήσω. Κι ένα παραπάνω, το ότι είναι Quantum ( = ...σσσσσσσσσσκυλί, που λέει κι ο Καλαμίτσης). Και αν και USB interface θα είχε τη βολή του, αν βρεθεί connector που να τους γεφυρώνει με την controller card που έλεγα για να χρησιμοποιηθούν ως εσωτερικοί, ίσως να ήταν καλύτερα, αν πω να το δω όπως το λες...
HamerZ Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 1) για κάρτες της Adaptec θα ψάξεις. 2) θες μοντέλα όπως το 29160-39160/29320-39320 με τιμές από 30 λίρες αγγλίας και πάνω (ebay) 3) οι τιμές για pci κάρτα δεν είναι απαγορευτικές πλέον (πάντα με τιμές από ebay) Για pci-express όμως είναι μεγάλες όπως LSI MegaRAID 320-2E PCIe RAID Controller http://www.scsisource.com/scsi_raid_controllers/ http://cgi.ebay.co.uk/Intel-SRCU42e-LSI-320-2e-PCI-Express-U320-SCSI-w-512MB_W0QQitemZ190230295568QQihZ009QQcategoryZ96881QQrdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItem
oneofthem Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 για αξιόπιστη κάρτα είναι όντως απαγορευτικές, κάτω από κάποια χρήματα δεν βρίσκεις κάτι καλό ακόμη και μεταχειρισμένο αλλά αφού μιλάμε για παλιούς σκληρούς αλλάζει το θέμα
washcloud Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Ευχαριστώ για ανταποκρίσεις και λινκ, αλλά α)όντως οι 2 δίσκοι είναι συνόλου 34άρων gb. Oπότε με value for money όρους, είναι τουλάχιστον ανωμαλία να σκάσω κάτι περισσότερο από μια -άντε δυο- ντουζίνες ευρώ (έτσι για χατίρι τους). Υπάρχει στην χειρότερη και η sεrver board που τους φιλοξενούσε, για να συνεχίσουν να ζουν εκεί και θα μπορούσα να βρω χρήση γι' αυτήν ως έχει, αλλά δεν το σκέφτομαι και τόσο για άμεσα, κυρίως γιατί έχει απλά μια πενιχρή onboard γραφόκαρτα των 2mb, και μόνο θέση για pci και όχι agp. Επίσης, pci-xpress δεν παίζει, οπότε και δεν με αφορά καν... β) ...κανείς για λίγο περισσότερο ξεκαθάρισμα σχετικά με τους SCSI όρους που χρειάζεται να ξέρω, όσον αφορά το hardware που ήδη υπάρχει, αλλά και για το τί ακριβώς πρέπει να ψάξω ; Επίσης, καμμιά διευκρίνηση για το αν/και πώς μπορώ να αξιοποιήσω την controller card που ανέφερα ;
madsc Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 'Οπως σου είπαν και τα παιδιά από πάνω καλύτερα να βρείς κάτι σε adaptec controller αν θες να αξοιοποιήσεις του δίσκους. Άσε το usb interface στην άκρη. O 29160 κάνει μια χαρά για τη δουλειά που τον θες και συνήθως τον βρίσκεις "σχετικά" φτηνά e-bay. Adaptors υπάρχουν 50=>68, αν και δεν γνωρίζω που Ελλάδα πλέον. Επίσης θα χρειαστείς καλώδιο και terminator (αν δεν υπάρχoυν ήδη), που δεν είναι τόσο φτηνά όσο σε PATA/SATA. Τώρα, αν ο controller που λες είναι onboard στη mobo ο μόνος τρόπος να τον αξοιοποιήσεις είναι να στήσεις full pc. Σε server mobo δεν υπάρχουν απαραίτητα όλοι οι drivers για WinXP/Vista, οπότε μπορεί να μπλέξεις. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη -αν χρειαστεί να τα αγοράσεις όλα- ξεφεύγεις αρκετά από τις 2 (και 3ις και 4ις) ντουζίνες ευρώ που ανέφερες. Και όλα αυτά για 2x34GB αποθηκευτικό χώρο με χαμηλό seek time μεν ,στις 7200rpm δε; Μήπως σε συμφέρει καλύτερα να τα δώσεις για ένα 500GB/7200rpm Sata II ή πόσο μάλλον τον καινούριο 640GB; /sc
washcloud Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουνίου 2008 madsc , thanx for your reply too man, αλλά μάλλον λίγο βιαστικά το πήρες το πρώτο μου ποστ ...'νταξ, είναι και που τα κάνω και ευκολοδιάβαστα ο μπαγλαμάς πχ ανέφερα ήδη πως στο e-shop υπάρχει αυτό το οποίο απ' ότι καταλαβαίνω είναι το "ίδιο" προιόν με αυτό του δικού σου λινκ. Με τη διαφορά ότι ο 68πινος κονέκτορας στο προιόν του e-shop, φαίνεται να βγαίνει απ' την ΠΙΣΩ μεριά και δεν...φαίνεται. Αν βγαίνει σε κάτι τέτοιο , δηλαδή το "χοντροκομμένο" το 68πινο (όχι με την απόληξη σε σχήμα τραπεζίου όπως αυτό που έχουν οι δίσκοι μου , αλλά σε ορθογώνιο - όπως είναι όλοι οι ATAPI δηλαδή - δεν βλέπω το πώς μπορεί να μ' εξυπηρετήσει. Επίσης, το νόημα ενός τέτοιου κονέκτορα είναι να μπει πάνω στην controller card που είπα πως ήδη υπάρχει, αλλά βγάζει (η κάρτα) σε 50πινο "τραπέζιο" ή 68πινο "ορθογώνιο" . ΕΚΤΟΣ κι αν υπάρχει απλά καλώδιο που η μία του απόληξη να είναι "ορθογώνια 68πινη" και η άλλη "τραπέζια 68πινη". (Σόρι για τ' @@ σας με την handmade ορολογία που χρησιμοποιώ, αλλά όπως είπα πριν, ακριβώς αυτό είναι ένα από τα ζόρια μου : Έχω καταμπερδευτεί με το ποιό SCSI είναι ποιό) [ Επίσης , ας μείνει κατα μέρος το full pc - όπως είπα υπάρχει ήδη, όλα καλά, οι δίσκοι, τα SCSI καλώδια (που καρφώνονται πάνω στη μητρική, η οποία ΕΧΕΙ σχετικό controller, αλλά το ζήτημα είναι να χρησιμοποιήσω τους δίσκους ΑΛΛΟΥ) , ο ένας δίσκος έχει και xp sp2 επάνω , όλα νορμάλ. ] Την "φθηνή" λύση την αναζητώ, για να ΕΧΕΙ νόημα όπως είπα και 'γω να "αναστήσω" τους δίσκους στο ATAPI βασικό μου μηχάνημα...Αλλιώς όντως παίρνω ένα τέρα, πέτα, ούλτρα, τί έχουν βγάλει, δίσκο...Αλλά το νόημα είναι ΠΙΟ ΠΟΛΥ, η "ανάσταση"... ...btw...TI διάλο ειν' αυτός ο terminator που ανέφερες ; Και τί δουλειά κάνει ; ...όποιος μου πει "προσπαθεί να σκοτώσει τον John Connor ανά τους αιώνες, και συνήθως παίρνει τον πούλο", θα φάει πολύ ξύλο
madsc Δημοσ. 22 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2008 ΕΚΤΟΣ κι αν υπάρχει απλά καλώδιο που η μία του απόληξη να είναι "ορθογώνια 68πινη" και η άλλη "τραπέζια 68πινη". H συνδεσμολογία που θα χρειαστείς για scsi είναι: Controller => καλώδιο => SCSI συσκευές => Terminator Ο adaptor κουμπώνει πάνω στη συσκευή (SCSI hdd στη δικιά σου περίπτωση). Ο terminator μπαίνει στην άκρη του καλωδίου μετά από όλες τις συσκευές. /sc
HamerZ Δημοσ. 22 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2008 Αν πάρεις Internal Rounded SCSI Cables δεν θα χρειαστείς terminator. http://www.checkmate.gr/products.php?cid=24 Δες και εδώ για τα καλώδια 1) τεχνικά http://www.adaptec.com/en-US/products/cables/ 2) για αγορά http://www.scsisource.com/scsi_cables/ Για τιμές δες μόνο στο ebay και γενικά εκτός Ελλάδας μιας και για καινούργια και Ελλάδας θα σου έρθουν ακριβά.
citizen Δημοσ. 22 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2008 ...το να βγάλεις συμπέρασμα ;Είπα να βγάλω ακρή, κι απ' ό,τι κατάλαβα αν δε γεννηθείς από γονέα μέλος της SCSI comitee, δεν την βγάζεις καθαρή. Ψεμα , οι γονεις μου δεν ξερουν καν τι είναι σκληρός δίσκος Συγκεκριμένα η aic-7850 της adaptec (η οποία έχει μία έξοδο 50πινη. Στο μεταλλικό της μέρος, η κάρτα αναφέρει ετούτο : "SCSI SE" . Σημείωσε οτι αυτή η καρτα είναι Fast SCSI (20 mbit) και δεν θα αξιοποιησει τo UltraWide SCSI (40 Mbit).... Επίσης δεν εχει Bios και συνεπώς δεν είναι bootable ... Καλό θα ήταν να ψαξεις για τον Αdaptec 2940UW SCSI ή 2940U2W LVD SCSI - παλια μοντέλα που μεταχειρισμένα θα είναι σε καλή τιμή ... "Κανένας connector μήπως ;"...σκέφτηκα. Και στο e-shop (που με συμφέρει λόγω δωρεάν παράδοσης σε τοπικό e-shop point) βρήκα αυτό Υπάρχει καμμιά περίπτωση να είναι η "γέφυρα" που ψάχνω, μεταξύ των δίσκων και της controller card που ήδη έχω ; Θα με σύμφερε ιδιαίτερα, μιας και η τιμή του είναι πολύ χαμηλή. Σωστη σκέψη - λαθος connector : αυτός είναι για μετατροπή αποσπωμενου δισκου (hot swap) 80-pin σε 68-pin Εσί χρειαζεσαι 50-pin male se 68-pin female To αντίθετο από αυτό δηλαδή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.751602. Ενναλλακτικά με δύο τέτοια και ενα 50-αρι flat cable me 3 female connectores κανεις τη δουλεία σου. Αυτό που είπαν για terminator νομίζω οτι δεν πρεπει να σε ανυσηχεί. Οι Atlas (αν θυμαμαι καλά) εχουν ενσωματομένο terminator (ενεργοποιείτε/ απενεργοποιειται με jumber) Αφου τους πήρες απο μηχανημα που δούλευε είναι ήδη σωστά βαλμένα. Αν επίσης έχει κάποιος να προτείνει κάτι σε SCSI to USB, της τάξεως των 10-20 , καλοδεχούμενο. Ή έστω να τονίσει για τί ακριβώς πρέπει να ψάξω (μάλλον στο ebay), σαν ονομασία μετατροπέα. Δεν πιστευω οτι θα βρεις κάτι τόσο φτηνά ΥΓ. Δεν αξιζει και πολύ το κόπο , μαλλον αστο ....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.