bandito Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Όλοι θα έχετε ακούσει για τα βλαστοκύτταρα και πως θα αλλάξουν την ζωή μας σε μερικά χρόνια. Τώρα που περιμένω να χαζέψω και εγω είπα να το ψάξω λιγο το θέμα να δώ για ποιό λόγο ζητάνε 2 - 3κ για να σου αποθηκεύσουν το ομφαλοπλακουντιακό αίμα σε ιδιωτική τράπεζα. Εν τάχει (και οι ειδικοί με διορθώνουν αν δεν εχω καταλάβει σωστά) τα βλαστοκύτταρα έχουν δυο πρακτικές εφαρμογές: μια στο παρόν και μια στο μέλλον. Στο παρόν μπορούν να μεταμοσχευθούν για να θεραπεύσουν ασθένεις του αίματος, και στο μέλλον (αν και εφόσον) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ιστοσυμβατών οργάνων (απο δέρμα μέχρι καρδιά). Κατα την διάρκεια της γέννας λοιπόν, κανονικά παρουσία αιματολόγου, λαμβάνεται μια ποσότητα ομφαλοπλακουντιακού αίματος η οποία στέλνεται (?) με κάποιο τρόπο στον εκπρόσωπο της εταιρίας , ο οποίος με την σειρά του την στέλνει στην ιδιωτική τράπεζα ψυγείο. Οι γονείς υπογράφουν ένα χαρτί οτι η εταιρία δεν φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβουν στα βλαστοκύτταρα και δεν εγγυάται οτι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Προσθέστε στο παραπάνω οτι δεν υπάρχει κανενα θεσμικό, νομικό πλαίσιο και καταλαβαίνετε οτι ο καθένας μπορεί να ανοίξει μια τράπεζα , να πετάει το αίμα στην πίσω αυλή του και κανείς να μην ενδιαφέρεται. Πριν καν φτάσουμε εκεί ομως, οι εταιρίες και όσοι έχουν συμφέρον απο αυτό έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ενα μύθο γύρω απο τα βλαστοκύτταρα. Σε επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς τα βλαστοκύτταρα γιατρεύουν παιδί με πνευμονία, το οποίο είναι το αντίστοιχο του να έχεις μείνει απο βενζίνη και να ψάχνεις για ρεζέρβα. Ο αρθρογράφος μιλάει για σεναριακή αφέλεια αλλά μου φαίνεται απιστευτο κάποιος να παίζει με τόσο σοβαρά πραγματα μόνο απο αφέλεια. Το αποτέλεσμα είναι οι μέλλοντες γονείς να θεωρούν δεδομένο οτι θα δώσουν 2-3κ επιπλέον για να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα τους και να σώσουν το παιδί τους όταν χρειαστεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει διαφήμιση εταιρίας φύλαξης "Είναι καλύτερα να τα εχουμε και να μην τα χρειαστούμε ποτέ, απο το να τα χρειαστούμε και να μην τα έχουμε". Καλό ε; Τρόμος . Η αλήθεια είναι οτι και να τα χρειαστείς , πάλι δεν θα τα έχεις. Για πολλούς λόγους: Η αυτόλογη μεταμόσχευση (δηλαδή μεταμόσχευση των ίδιων σου των βλαστοκυττάρων) δεν έχει κανένα νόημα. Αν νόσησαν τα κυτταρα σου θα νοσήσουν και μετα την μεταμόσχευση. Ενα 25% των δειγμάτων είναι ακατάλληλο. Οι ιδιωτικές τράπεζες δεν κάνουν κανένα έλεγχο Οι αιματολόγοι δεν δέχονται μοσχεύματα απο ιδιωτικές τράπεζες γιατί δεν ξέρουν απο που προέρχονται και σε τι κατάσταση βρίσκονται. Η ποσόστητα που φυλάσσεται επαρκεί μεχρι κάποια ηλικία, απο εκεί και πέρα το μόσχευμα δεν είναι αρκετό. Απο το site της καθημερινής: - Αν ένα παιδί πάσχει από λευχαιμία ή άλλη κακοήθη νόσο του αίματος η οποία απαιτεί μεταμόσχευση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του τα λεγόμενα «βλαστοκύτταρα»; — Ασφαλώς όχι. Η αυτόλογη μεταμόσχευση δεν έχει έννοια σε αυτές τις περιπτώσεις. Ψάχνουμε πάντα για συμβατό μόσχευμα από άλλο παιδί, υγιές, πιθανώς αδελφάκι. Εμείς έχουμε κάνει 19 μεταμοσχεύσεις στη μονάδα μας, χρησιμοποιώντας τις 9 φορές μόσχευμα από άλλα παιδιά που έχουμε βρει σε δημόσιες τράπεζες «βλαστοκυττάρων» –όπως είναι γνωστές– σε Αμερική, Ισπανία ή Ιταλία. Για τις υπόλοιπες 10 χρησιμοποιήσαμε συμβατό μόσχευμα από αδελφό ή αδελφή. Όλοκληρη την συνέντευξη του Διεθυντή της μονάδας Μεταμοσχευσης μυελού των οστών μπορείτε να την διαβάσετε εδώ. Μεταξύ άλλων λέει οτι το ενδεχόμενο να παράγουμε όργανα απο τα βλαστοκύτταρα είναι μύθος. Όπως ξεκαθαρίζουν και οι επιστήμονες οι έρευνα για τα βλαστοκύτταρα είναι σημαντική. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν δημοσιες τράπεζες οι οποίες: Δεν χρεώνουν για την φύλαξη του αίματος Είναι υποχρεωμένες να αναζητήσουν συμβατό μοσχευμα για οποιονδήποτε το χρειαστεί και στις δημοσιες τράπεζες του εξωτερικού. Είναι υποχρεωμένες να σου δώσουν όλη την ποσότητα που χρειάζεται. Έχουν την εμπιστοσύνη του επιστημονικού κόσμου. Είναι προφανές οτι η δημόσια τράπεζα είναι ο σωστός τρόπος διαχείρησης των βλαστοκυττάρων, όπως συμβαίνει και με τις απλές τράπεζες αίματος που παίρνεις όσο αίμα χρειαστείς χωρίς να χρειάζεται να εχεις δώσει απο πριν. Αλλά... Αυτοί που έχουν συμφέρον απο την εκμετάλλευση των βλαστοκυττάρων έχουν φροντίσει για όλα. Στο Ιασω αρνούνται (???) να δώσουν τα βλαστοκύτταρα σε δημοσια τράπεζα και σε αναγκάζουν να υπογράψεις ενα χαρτί που δηλώνεις υπεύθυνα οτι το Ιασώ σου πρότεινε ιδιωτική τράπεζα αλλά εσύ δεν δεχθηκες. Στις επόμενες μέρες ελπίζω να ξέρω και για τα λοιπά ιδιωτικά νοσοκομεία. Για όσους έχουν όρεξη να διαβάσουν: Καθημερινή : Μια μεγάλη απάτη Καθημερινή: Είναι ακατάλληλα για λευχαιμία Τρόμος σε τιμές λογικές. Ευκολίες πληρωμής. Ένας κύπριος εξηγεί πως δεν μπορεσε να χρησιμοποιήσει τα βλαστοκύτταρα που είχε κρατήσει για το παιδί του. Καθημερινή: Εμπόριο με βλαστοκύτταρα Σκαι: Παραπληροφόρηση στα όρια της απάτης Καθημερινή: Κανένας έλεγχος των συλλογών Τα Νέα: Αιματολόγοι vs ιδιωτικές τράπεζες Με μια αναζητησούλα στον Γοογλη για "βλαστοκύτταρα" θα βρείτε πολύ πραγμα. Edit: Οι μόνες χώρες που κάνουν πάρτι οι ιδιωτικές τράπεζες είναι η Αγγλία , η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε κάποιες χώρες απαγορεύεται εντελώς η λειτουργία τους (π.χ Ισπανία) και σε άλλες υπάρχει αυστηρο νομικό πλαίσιο.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Εγώ κράτησα τα βλαστοκύτταρα της κόρης μου (πριν από τρία χρόνια περίπου). Το ποσό για τη φύλαξή τους ήταν μικρότερο από αυτό που διάβασα εδώ (γύρω στα 1.400). Παραλήφθηκαν από το μαιευτήριο όπου γέννησε η γυναίκα μου από τους εδώ αντιπροσώπους ξένης εταιρίας. Η επιφύλαξη που υπήρχε (και στην οποία απάντηση έδινε μόνο η εταιρία στο εξωτερικό) είναι κατά πόσο τα βλαστοκύτταρα που θα παραλάβουν θα είναι αξιοποιήσιμα. Ελέγχθηκαν, μας απάντησαν θετικά και τότε έγινε η πληρωμη. Στο Ιασώ, όπου γέννησε η γυναίκα μου, δε μας πρότειναν καμία τράπεζα, εμείς ζητήσαμε από το γιατρό να συλλέξει τα βλαστοκύτταρα και να τα δώσει στον άνθρωπο της εταιρίας με την οποία είχαμε συνεννοηθεί. Αν έχει αλλάξει κάτι εντωμεταξύ, δεν το ξέρω. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως μέσα στο δικό μου προσδόκιμο ζωής αλλά και του παιδιού μου αυτά τα κύτταρα θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν για σουπερ θεραπείες, αλλά έκρινα ότι το ποσό ήταν μέσα στις δυνατότητές μου και μου έδινε ένα χαρτί "της απελπισίας" αν ποτέ συμβεί κάτι. Δε νομίζω ότι η λογική "καλύτερα να έχεις κάτι και να είναι αχρείαστο, από το να μην το έχεις" είναι επιχείρημα τρόμου. Είναι το ίδιο επιχείρημα κάθε ασφαλιστικής εταιρίας και το βρίσκω λογικό ως προς τη βάση του. Από εκεί και πέρα, σταθμίζει κανείς τα υπέρ και τα κατά και πράττει ανάλογα.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Ενημερωτικά, υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι η Οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2004 για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προµήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανοµή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ [αρχείο PDF, 364ΚΒ). Δεν είμαι σίγουρος εάν έχει ενσωματωθεί επίσημα στο ελληνικό δίκαιο.
firewalker Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Γνωστό αυτό αίμα με το από την γέννα. Έχω διαβάσει πολλές φορές ότι είναι σχεδόν ανούσιο. Αλλά όταν είσαι γονιός (και χειρότερα φρέσκος γονιός) πολλά κάνεις για την ασφάλεια τον παιδιών. Και μετά τους αγοράζεις και ένα κινητό μόλις αρχίσουν να μιλάνε. Μην πάει χαμένο και το αίμα...
Super Moderators paredwse Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Από εδώ, βρήκα τη μόνη δημόσια Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος - είναι της Ακαδημίας Αθηνών και το site τους είναι αυτό: http://www.bioacademy.gr/ Τηλέφωνα: 2106597351, 2106597341, 2106597342 Fax: 2106597545
bandito Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Εγώ κράτησα τα βλαστοκύτταρα της κόρης μου (πριν από τρία χρόνια περίπου). Το ποσό για τη φύλαξή τους ήταν μικρότερο από αυτό που διάβασα εδώ (γύρω στα 1.400). Παραλήφθηκαν από το μαιευτήριο όπου γέννησε η γυναίκα μου από τους εδώ αντιπροσώπους ξένης εταιρίας. Η επιφύλαξη που υπήρχε (και στην οποία απάντηση έδινε μόνο η εταιρία στο εξωτερικό) είναι κατά πόσο τα βλαστοκύτταρα που θα παραλάβουν θα είναι αξιοποιήσιμα. Ελέγχθηκαν, μας απάντησαν θετικά και τότε έγινε η πληρωμη. Η συλλογή πρέπει να γίνεται παρουσία αιματολόγου. Η ξένη εταιρία που τα ελέγχει σε ποιον νόμο υπάγεται; Μπορεί να είναι ενας γιατρός που κοιτάει το σακουλάκι στο φως και λεει "Χμμμ, καλά μου φαίνονται". Και αν δεν είναι καλά , σιγά, θα τα χρησιμοποιήσεις ποτε; Είναι τυχαίο οτι πολλοί επιστήμονες δεν θέλουν ούτε να ακουσουν για συλλογές ιδιωτικών τραπεζών; Στο Ιασώ, όπου γέννησε η γυναίκα μου, δε μας πρότειναν καμία τράπεζα, εμείς ζητήσαμε από το γιατρό να συλλέξει τα βλαστοκύτταρα και να τα δώσει στον άνθρωπο της εταιρίας με την οποία είχαμε συνεννοηθεί. Αν έχει αλλάξει κάτι εντωμεταξύ, δεν το ξέρω. Έγινε πριν έξη μήνες σε γνωστό μου. Θα ξέρω αυριο ελπίζω για το Μητέρα και θα προσπαθήσω να παρω στα χέρια μου το χαρτί απο το Ιασω. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως μέσα στο δικό μου προσδόκιμο ζωής αλλά και του παιδιού μου αυτά τα κύτταρα θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν για σουπερ θεραπείες, αλλά έκρινα ότι το ποσό ήταν μέσα στις δυνατότητές μου και μου έδινε ένα χαρτί "της απελπισίας" αν ποτέ συμβεί κάτι. Όπως θα διάβασες το χαρτί της απελπισίας , είναι αντίστοιχο του τάματος στον Αγ. Παντελεήμονα. Αν έχει κάποια ψυχολογική επίδραση αυτό είναι άλλο θέμα. Δε νομίζω ότι η λογική "καλύτερα να έχεις κάτι και να είναι αχρείαστο, από το να μην το έχεις" είναι επιχείρημα τρόμου. Είναι το ίδιο επιχείρημα κάθε ασφαλιστικής εταιρίας και το βρίσκω λογικό ως προς τη βάση του. Από εκεί και πέρα, σταθμίζει κανείς τα υπέρ και τα κατά και πράττει ανάλογα. Tο σωστό είναι "Καλύτερα να το έχεις και να μην το χρειαστείς ποτε παρα να το χρειαστείς , να το έχεις και να μην μπορείς να το χρησιμοποιήσεις". Η λογική του μη αναστρέψιμου ήταν ανέκαθεν εργαλείο εκφοβισμού. Απο εκεί και περα, πριν καποιος μπορεσει να σταθμίσει τα υπερ και τα κατά πρέπει να γνωρίζει και είμαι σίγουρος οτι η πλειοψηφία αυτών που κρατάει βλαστοκύτταρα δεν ξέρει σε τι χρησιμεύουν και πως, και πιθανό να τα αναφέρει στον γιατρό ακόμα και αν το παιδί εχει μαγουλάδες. Επιπλέον ας γνωρίζει ο κόσμος οτι υπάρχουν δημοσιες τράπεζες που λειτουργούν για το καλό όλων και σωστά, παρα για το δικό μου καλό και μάλιστα υπο ομιχλώδης συνθήκες( οι ιδιωτικές τράπεζες δεν μπορούν να σώσουν ενα παιδάκι που δεν είχε κρατήσει βλαστοκύτταρα, οι δημοσιες μπορούν).
bandito Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Από εδώ, βρήκα τη μόνη δημόσια Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος - είναι της Ακαδημίας Αθηνών και το site τους είναι αυτό:http://www.bioacademy.gr/ Τηλέφωνα: 2106597351, 2106597341, 2106597342 Fax: 2106597545 Υπάρχει και στο ΕΙΕ (εθνικό ίδρυμα ερευνών). http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=12.12.2007,id=13929344 Δεν ξέρω αν πρόκεται για την ίδια νομιζω πως οχι.
klainmaingr Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Πρίν ένα χρόνο το κόστος ήταν 2000 σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (euromedica). Είναι όπως είπε και ο snoob παραπάνω ένα χαρτί απελπισίας, ή αλλιώς μια ακριβή ψευδαίσθηση... Αλλα λές... "και άμα κάτσει και θεραπεύουν όντως στο μέλλον με βλαστοκύτταρα;" Θεωρώ οτι θα διαβάζουμε τα παραπάνω σε μερικά χρόνια και θα γελάμε με την αφέλεια μας.. είτε για καλό είτε για κακό... Πάντως 2000? για μια ελπίδα είναι σεβαστό ποσό..
random Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Η αυτόλογη μεταμόσχευση (δηλαδή μεταμόσχευση των ίδιων σου των βλαστοκυττάρων) δεν έχει κανένα νόημα. Αν νόσησαν τα κυτταρα σου θα νοσήσουν και μετα την μεταμόσχευση. Μερικοί στο λένε αυτο. τα κρατας για ενα αδελφάκι. [*] Ενα 25% των δειγμάτων είναι ακατάλληλο. Οι ιδιωτικές τράπεζες δεν κάνουν κανένα έλεγχο πως το ξέρει αυτό με σιγουριά η Καθημερινή; (το δεν κανουν έλεγχο) [*] Οι αιματολόγοι δεν δέχονται μοσχεύματα απο ιδιωτικές τράπεζες γιατί δεν ξέρουν απο που προέρχονται και σε τι κατάσταση βρίσκονται. ..Και αν δεν είναι καλά , σιγά, θα τα χρησιμοποιήσεις ποτε; Είναι τυχαίο οτι πολλοί επιστήμονες δεν θέλουν ούτε να ακουσουν για συλλογές ιδιωτικών τραπεζών; Όλοι δεν τα δέχονται; πως το ξέρει αυτό με σιγουριά η Καθημερινή; αυτό το "πολλοί" δεν μ'αρέσει. Στο Ιασώ, όπου γέννησε η γυναίκα μου, δε μας πρότειναν καμία τράπεζα, εμείς ζητήσαμε από το γιατρό να συλλέξει τα βλαστοκύτταρα και να τα δώσει στον άνθρωπο της εταιρίας με την οποία είχαμε συνεννοηθεί. Αν έχει αλλάξει κάτι εντωμεταξύ, δεν το ξέρω. 2006: το Ιασώ δεν πρότιναν τιποτα, αλλα πρέπει να είχε και τότε δική του φύλαξη. 2008: προτιναν τη δική τους. Στον τελικό λογαριασμό σε χρεωνουν 200 για τη συλλογή. Πιθανον να ενσωμάτωνουν το κοστος συλλογης, στο κόστος φύλαξης αν επιλέξης τη δική τους τράπεζα φύλαξης. -------------------------------------------------------------------------- τέσπα, το ολο θέμα εχει την ιδια λογική με την ιδιωτική ασφάλιση. Ολοι ευχόμαστε ποτέ να μη χρειαστούμε νοσοκομείο, όλοι οι μισθωτοί ειμαστε στο ΙΚΑ, αλλα πολλοί πληρώνουν έξτρα για ιδιωτική. (το γραψα κι εγώ το "πολλοί" , ΟΚ, μερικοί. σίγουρα λιγότεροι απ' όσους στηρίζονται μονο στο ΙΚΑ). και "πολλοί" γιατροί ειναι έτοιμοι να ορκιστούν οτι σε ενα δημόσιο νοσοκομείο έχω τις ίδιες (ή περισσότερες) πιθανότητες να βγώ όρθιος μετα απο μια περιπέτεια, σε σχέση με οσες θα είχα σε ιδιωτικό. Οποιος θέλει πιστευει, κι οποιος "δεν μπορεί" να κάνει αλλιώς, καλά θα κάνει να πιστεύει. Η αισιοδοξία αυξάνει τις πιθανότητες ίασης Το θέμα ειναι να μπείς σε νοσοκομείο. Αμα τρουπώσεις, ΟΚ, ολοι οι γιατροί θα προσπαθήσουν να κανουν το καλύτερο. ------------------------------------------------------------------------ Μια πρόσφατη εμπειρία, άλλα μου έμαθε. Ατομο έπεσε σε κώμα μετα απο τροχαίο. Χρειαζόταν εντατική. Στο δημόσιο που μεταφέρθηκε δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση εντατικής, ουτε σε άλλα της ίδια πόλης. Τελικά ,σε 10-12 ώρες, μεταφέρθηκε σε εντατική στρατιωτικού νοσοκομείου ( παράτυπα φυσικά, αφου οι οικογένεια δεν έχει κανέναν μονιμά ), μετα απο δεκάδες τηλεφωνήματα των γονιών του σε γνωστους και φίλους. Απο στόμα σε στόμα, τελικά βρέθηκαν επαφές με κάποιο υψηλογαλονά που μεσολάβησε. (λές και τα νοσοκομεία του στρατού, δεν τα πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι). Δηλ, αν αυτή οι οικογένεια δεν είχε εναν αλφα κύκλο γνωριμιών, λόγω επαγγέλματος, να βρει το "μέσο", ποιος ξέρει τι θα γινόταν αν το παιδί έμενε για 4-5 μέρες σε απλό κρεβάτι μέχρι να βρεθεί θέση εντατικής. Να γλύφεις κώλους για το +1% στις πιθανότητες, να σωθεί το παιδί σου. Εκεί ήμαστε.
bandito Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Μερικοί στο λένε αυτο. τα κρατας για ενα αδελφάκι. Έχω πέσει σε 100 διαφημίσεις σε περιοδικά εγκυμοσύνης που παιρνει η γυναίκα μου , πουθενα δεν εχω δεί να μιλάνε για αδελφάκια. Και να στο λένε, δεν αλλάζει κάτι πως το ξέρει αυτό με σιγουριά η Καθημερινή; (το δεν κανουν έλεγχο) Υπάρχει ένα άρθρο που έχει βίντεο της διευθύντριας της δημόσιας τράπεζας της Ακαδημίας Αθηνών που εξηγεί πως και γιατί δεν γίνονται έλεγχοι. Δεν το βρίσκω τώρα, θα το ποστάρω αργότερα. Φαντάζομαι οτι υποννοείς οτι η Καθημερινή έχει συμφέροντα απο τις *δωρεάν* δημόσιες τράπεζες οπότε διαδίδει φήμες για μια *κερδοσκοπική* εταιρία πιθανότητα κάπου στην Αγγλία. Ενδεχομένως αλλά λέω να κρατήσω την γνώμη της διευθύντριας της ΜΚ δημοσιας τράπεζας. Όλοι δεν τα δέχονται; πως το ξέρει αυτό με σιγουριά η Καθημερινή; αυτό το "πολλοί" δεν μ'αρέσει. Να υποθέσω οτι δεν διάβασες τα links που έβαλα; Δηλαδή τι πρέπει; Να υπογράψουν 100.000 αιματολόγοι με αίμα; 5-6 (και μάλιστα διευθυντάδες) δεν σου κάνουν; 2006: το Ιασώ δεν πρότιναν τιποτα, αλλα πρέπει να είχε και τότε δική του φύλαξη. 2008: προτιναν τη δική τους. Στον τελικό λογαριασμό σε χρεωνουν 200 για τη συλλογή. Πιθανον να ενσωμάτωνουν το κοστος συλλογης, στο κόστος φύλαξης αν επιλέξης τη δική τους τράπεζα φύλαξης. Γιατι ομως; Γιατί μιλάμε για διλλήματα και αποφάσεις όταν απλώς μπορούμε να τα πάμε στην δημόσια; Γιατι προτείνει ιδιωτική; Ποιος με καλύπτει εμένα αν η ιδιωτική τράπεζα αυτή βαρέσει φουντο, της πεσει το ρεύμα , ξεχάσει ο υπάλληλος ανοιχτο το καπάκι; τέσπα, το ολο θέμα εχει την ιδια λογική με την ιδιωτική ασφάλιση. Ολοι ευχόμαστε ποτέ να μη χρειαστούμε νοσοκομείο, όλοι οι μισθωτοί ειμαστε στο ΙΚΑ, αλλα πολλοί πληρώνουν έξτρα για ιδιωτική. (το γραψα κι εγώ το "πολλοί" , ΟΚ, μερικοί. σίγουρα λιγότεροι απ' όσους στηρίζονται μονο στο ΙΚΑ). και "πολλοί" γιατροί ειναι έτοιμοι να ορκιστούν οτι σε ενα δημόσιο νοσοκομείο έχω τις ίδιες (ή περισσότερες) πιθανότητες να βγώ όρθιος μετα απο μια περιπέτεια, σε σχέση με οσες θα είχα σε ιδιωτικό. Οποιος θέλει πιστευει, κι οποιος "δεν μπορεί" να κάνει αλλιώς, καλά θα κάνει να πιστεύει. Η αισιοδοξία αυξάνει τις πιθανότητες ίασης Αν πιστεύεις οτι στην ιδιωτική τράπεζα (στο πουθενα, μην ξεχνάμε) φυλάνε καλύτερα τα βλαστοκύτταρα σου και μόλις (χτύπα ξυλο) το παιδάκι σου πάθει κάτι θα τα βγάλουν απο το ψυγείο και θα του τα φυτέψουν δεν τίθεται θέμα. Είπαμε είτε είναι λαμπάδα στον Αγ. Παντελεήμονα είτε βλαστοκύτταρα σε Αγγλική επαρχία, αν σε βοηθάει ψυχολογικά αλλάζει το πράγμα. Αλήθεια, δεν σου φαίνεται περίεργο που οι άλλες χώρες έχουν δημοσιες τράπεζες;
random Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2008 ...Φαντάζομαι οτι υποννοείς οτι η Καθημερινή έχει συμφέροντα απο τις *δωρεάν* δημόσιες τράπεζες οπότε διαδίδει φήμες για μια *κερδοσκοπική* εταιρία πιθανότητα κάπου στην Αγγλία. Ενδεχομένως αλλά λέω να κρατήσω την γνώμη της διευθύντριας της ΜΚ δημοσιας τράπεζας. Οχι, σκέφτομαι πιό απλοϊκά. Δεν τους υποπτεύομαι για διαφθορά (τους δημοσιογράφους), ισως γράφουν λίγο πρόχειρα. άσπα κόλα. Γιατι ομως; Γιατί μιλάμε για διλλήματα και αποφάσεις όταν απλώς μπορούμε να τα πάμε στην δημόσια; Γιατι προτείνει ιδιωτική; Ποιος με καλύπτει εμένα αν η ιδιωτική τράπεζα αυτή βαρέσει φουντο, της πεσει το ρεύμα , ξεχάσει ο υπάλληλος ανοιχτο το καπάκι; Αν κρινω απο το γενικότερο δημόσιο τομέα, τα "καπάκια" ξεχνιούνται πολύ εύκολα. τι να πρωτοκοιτάξω; τα σχολεία; το στρατό; την ΕΛ.ΑΣ; τα ταμεία; την ΕΡΤ; ειναι ολοι αυτοί όπως είναι (σα τα ΜΟΥΤΡΑ τους), και δουλευουν καλά μόνο τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων μας; Παραμυθένιος κόσμος. Αλήθεια, δεν σου φαίνεται περίεργο που οι άλλες χώρες έχουν δημοσιες τράπεζες; ενα καλύτερο επιχείρημα θα ήταν "στις άλλες χώρες δεν υπάρχουν (ή έχουν πτωχεύσει λογω αναδουλειάς) η ιδιωτικές". Θα με έπειθε,αλλα δεν συμβαινει. Στην Ελλάδα ολα έρχονται λιγο καθυστερημένα. Πριν 5 χρόνια ελληνική "γρηγορή σύνδεση" αποκαλούσαμε την πανάκριβη isdn128, ενω στις χώρες που αναφέρεσαι ολοι είχαν DSL. Το ιδιο ισχύει για όλα. Αν (ξανα)γίνω πατέρας κάπου στα 2015 μπορει να προτιμήσω τη δημόσια τράπεζα. στα αρθρα που παραθέτεις βρήκα ενδιαφέροντα πράγματα, βρηκα και κατι γενικολογίες, βρηκα και τον πραγματικό λόγο που η δημ.τράπεζα ειναι πρακτικά ανύπαρκτη (λέει κάπου.. "μονο με το Ελενα έχουμε σύμβαση, δεν υπάρχει συνεργασία, ποιος θα τα μεταφέρει", κλπ, κλπ), τα γνωστά. ΟΚ, οταν υπογράψουν σύμβασεις, όταν βρουν ενα κουριερ να συνεργαστούν, οταν προσλάβουν το απαραιτητο προσωπικό (ποσοι συμβασιουχοι χρειάζονται να βιδώσουν μια λάμπα; 5 ιατροί, 5 αιματολόγοι, 5 ειδικοί τεχνικοί ψύξης, και 500 διοικητικοί υπάλληλοι), τα ξαναλέμε. Παω τωρα να διαβασω το μπλογκ του Κύπριου (ολα τα υπόλοιπα posts του), κόλλησα εκεί.
Lucifer Δημοσ. 21 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2008 Λοιπόν, μπαντίτε, όπως σου πα, έκατσα και έκανα μια έρευνα. Η θεωρία λέει, πως τα βλαστοκύτταρα, έχοντας την καταπληκτική ιδιότητα να ταυτοποιούνται ανάλογα με τον περιβάλλοντα ιστό, μπορούν να θεραπεύσουν μελλοντικά ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ μιας χ κυτταρικής βλάβης. Αυτό σημαίνει, πως το 2035, μπορεί κάποιο παιδάκι με λευχαιμία (τα οποία παιδάκια με λευχαιμία παρεμπιπτόντως, έχουν γενικά καλή πρόγνωση πλέον) ή με απλαστική αναιμία, να κάνει θεραπεία με βλαστοκύτταρα και αυτά να ταυτοποιηθούν σε λευκά, ερυθρά, πουά κτλ. Πρακτικά τώρα, τι γίνεται. Το 2008, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για ιστικές βλάβες. Κάπου είδα να αναφέρεται πως στο μέλλον θα μπορεί να γίνεται μεταμόσχευση δέρματος -αυτό συμβαίνει ήδη, με ένα κομματάκι δέρματος και μια καλλιέργεια βλαστοκυττάρων, μπορείς να φτιάξεις ολόκληρη δερμάτινη καπαρντίνα. Το λέω αυτό έχοντας δει τέτοια μεταμόσχευση δέρματος με τα μάτια μου. Επίσης χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις αγγειοπλαστικής και σε βλάβες μυοκαρδίου. Καθαρά ιστικά πράγματα δηλαδή, τσομπανοδουλειές. Η φύλαξη των βλαστοκυττάρων, χωλαίνει πρακτικά. Το 50% τουλάχιστον αδρανοποιούνται και αχρηστεύονται, ενώ από τα υπόλοιπα, ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό παίζεται αν είναι λειτουργικά. Επίσης, να θυμόμαστε πως καταπολεμούν τα αποτελέσματα και όχι τα αίτια. Αυτό συνδυάζεται θαυμάσια με το γεγονός πως όντας κύτταρα του ίδιου οργανισμού με αυτόν που θέλουμε να θεραπεύσουμε, κουβαλούν το ίδιο γενετικό υλικό -και αναλογικά, την ίδια "τάση" για νεοπλασία με τα κύτταρα που αντικαθιστούν. Σε χοντρές, βαθειές βλάβες δηλαδή, τα αίτια των οποίων δεν γνωρίζουμε, απλώς δίνουν μια παράταση. Το δικό μου αυθαίρετο και προσωπικό πιστεύω, είναι πως στο μέλλον τα βλαστοκύτταρα θα αλλάξουν τον κόσμο. Στεγνά. Αλλά μιας και αυτό απαιτεί 1) επαρκή συντήρηση και 2) γνώσεις για τα προβλήματα που θέλουμε να καταπολεμήσουν τα βλαστοκύτταρα, τις οποίες δεν έχουμε, θεωρώ πως ΔΕΝ αξίζει τον κόπο η ιστορία με τις ιδιωτικές ιστορίες. Και 2 σημαντικές πληροφορίες για το τέλος, πρώτον βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν και από ενήλικες, από συγκεκριμένα σημεία και δεύτερον, ο γιατρός παίρνει 300 μίζα όποτε σπρώχνει κάποιον σε ιδιωτικές. Πριν 2-3 μέρες, έγινε ολόκληρη σφαγή στο Έλενα γιατί ένας τραυματιοφορέας ενημέρωσε τους γονείς πως μπορούν να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα και στην Ακαδημία, χαλώντας έτσι το νταβατζηλίκι του γιατρουδάκου -και δε φαντάζεστε πόση φασαρία μπορεί να κάνει κανείς για 300 ευρώ.
bandito Δημοσ. 21 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουνίου 2008 Οχι, σκέφτομαι πιό απλοϊκά. Δεν τους υποπτεύομαι για διαφθορά (τους δημοσιογράφους), ισως γράφουν λίγο πρόχειρα. άσπα κόλα. ΟΙ συνεντέυξεις ήταν απο ιατρούς. Και μάλιστα Διευθυντάδες; Άσχετοι; Αν κρινω απο το γενικότερο δημόσιο τομέα, τα "καπάκια" ξεχνιούνται πολύ εύκολα. τι να πρωτοκοιτάξω; τα σχολεία; το στρατό; την ΕΛ.ΑΣ; τα ταμεία; την ΕΡΤ; ειναι ολοι αυτοί όπως είναι (σα τα ΜΟΥΤΡΑ τους), και δουλευουν καλά μόνο τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων μας; Παραμυθένιος κόσμος. Δεν θα το διάβασες. Το ξαναγράφω. Η δημόσια τράπεζα είτε ξεχάσει το καπάκι ανοιχτό είτε οτιδήποτε είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να σου βρεί μόσχευμα. Είτε απο εδώ, είτε απο το netcord, είτε απο οπουδήποτε. Και ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ που χρειάζεσαι. Επιπλέον από το κειμενάκι που έκανες quote (μισό όμως), ο άσχετος γιατρός αναφέρει πως η ποσότητα επαρκεί για μεχρι τα 7-8 χρόνια του παιδιού. ενα καλύτερο επιχείρημα θα ήταν "στις άλλες χώρες δεν υπάρχουν (ή έχουν πτωχεύσει λογω αναδουλειάς) η ιδιωτικές". Θα με έπειθε,αλλα δεν συμβαινει. Στην Ελλάδα ολα έρχονται λιγο καθυστερημένα. Πριν 5 χρόνια ελληνική "γρηγορή σύνδεση" αποκαλούσαμε την πανάκριβη isdn128, ενω στις χώρες που αναφέρεσαι ολοι είχαν DSL. Το ιδιο ισχύει για όλα. Δεν κατάλαβα την σύνδεση. Προβλήματα με το adsl? Αν (ξανα)γίνω πατέρας κάπου στα 2015 μπορει να προτιμήσω τη δημόσια τράπεζα. ΛΟΛ. Κοίτα, αν είχα δώσει και εγώ 3-4 χιλιάρικα για μια φρούδα ελπίδα χωρίς να γνωρίζω τίποτα επειδή ο γιατρός και το νοσοκομείο ήθελαν την μιζούλα τους θα ήθελα οι ελπίδες μου και τα λεφτά μου να εχουν περισσότερο αντίκρυμα απο το "Ο άγιος να βάλει το χέρι του". Στο κειμενάκι που ανέφερες ο άσχετος αιματολόγος λέει οτι το 50-70% των δειγμάτων είναι ακατάλληλα. 4 εδω μέσα και 5 γνωστοι μου που γέννησαν πρόσφατα είχαν καλά δείγματα. Βρε κοίτα κωλοφαρδίες. Παραμυθένιος κόσμος. στα αρθρα που παραθέτεις βρήκα ενδιαφέροντα πράγματα, βρηκα και κατι γενικολογίες, Απο διαφήμιση ιδιωτικής τράπεζας: Μια μόνο ευκαιρία - το ομφαλοπλακουντιακό αίμα μπορεί να συλλεχθεί μόνο μια φορά, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Λαμβάνεται εύκολα - η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι εύκολη, ανώδυνη και δεν απαιτεί καμία επέμβαση. Θεραπεία νόσων - τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, αιματολογικών διαταραχών και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβατότητα - υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για HLA συμβατότητα στα αδέλφια, και απόλυτη συμβατότητα για το ίδιο το βρέφος. Οικογενειακό ιστορικό - η φύλαξη βλαστοκυττάρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις οικογένειες με γνωστό ιατρικό ιστορικό ή με υψηλό κίνδυνο για μεταμόσχευση. Μελλοντικές χρήσεις - η έρευνα στα βλαστοκύτταρα εξακολουθεί να παρέχει πολλές υποσχέσεις και για τη θεραπεία άλλων νοσημάτων όπως η νόσος Alzheimer, ο διαβήτης, οι νόσοι της καρδιάς και του ήπατος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η μυϊκή δυστροφία, οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, τα εγκεφαλικά επεισόδια. Άμεση διαθεσιμότητα - τα αποθηκευμένα στην τράπεζά μας βλαστοκύτταρα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα. Ασφάλεια - η φύλαξη των βλαστοκυττάρων ισοδυναμεί με τη βέβαιη διαθεσιμότητά τους για μελλοντική χρήση Τα μισά απο τα παραπάνω είναι ψέμματα, τα άλλα φύκια για μεταξωτές κορδέλες και τα άλλα γενικολογίες. Αλήθεια τι λέει το συμβόλαιο που υπέγραψες; Οτι θα η διαθεσιμότητα τους θα είναι "Βέβαιη για μελλοντική χρήση". Για ρίξε μια ματιά. Απο εκεί και πέρα διαλέγεις γενικολογίες και παίρνεις. Ή κανεις το εξής: βρίσκεις ENA άρθρο απο κάποιον επιστήμονα που λέει οτι ισχύουν τα παραπάνω και σε κερνάω ενα καφάσι μπύρες. Για να μην εχεις και την απορία που το ξέρει η καθημερινή δηλαδή. βρηκα και τον πραγματικό λόγο που η δημ.τράπεζα ειναι πρακτικά ανύπαρκτη (λέει κάπου.. "μονο με το Ελενα έχουμε σύμβαση, δεν υπάρχει συνεργασία, ποιος θα τα μεταφέρει", κλπ, κλπ), τα γνωστά. ΟΚ, οταν υπογράψουν σύμβασεις, όταν βρουν ενα κουριερ να συνεργαστούν, οταν προσλάβουν το απαραιτητο προσωπικό (ποσοι συμβασιουχοι χρειάζονται να βιδώσουν μια λάμπα; 5 ιατροί, 5 αιματολόγοι, 5 ειδικοί τεχνικοί ψύξης, και 500 διοικητικοί υπάλληλοι), τα ξαναλέμε. Δεν θα διαφωνήσω για το μπουρδέλο του δημοσίου. Αλλά δεν θα κάτσω να με δουλεούν ψιλό γαζί γυναικολόγοι, επιχειρηματίες επειδή εχουν καταφέρει να εμπορευματοποιήσουν την γέννα και να πατήσουν πανω στον φόβο της μη αναστρέψιμης παιδικής ασθένεις για 300 ψωρο-ευρώ. Παω τωρα να διαβασω το μπλογκ του Κύπριου (ολα τα υπόλοιπα posts του), κόλλησα εκεί. Λές τον κύπριο που του ειπαν να κάνει σούπα με τα βλαστοκύτταρα που κράτησε γιατι για τίποτα αλλο δεν κάνουν;. Βρε κατι απατεώνες που είναι οι γιατροί. Δεν έχω όρεξη να κάνω flame, είμαστε και μοντεράτορες άνθρωποι, αλλά το θέμα είναι σοβαρό και να βγάζουμε όλους τους γιατρούς άσχετους, τους δημοσιογράφους αρπακολλατζήδες και τις δημοσιες τράπεζες για τα μπάζα, ε πάει πολύ. Η λογική "το φυλάω για το παιδί μου και μόνο" μου θυμίζει άλλες εποχές. Όταν και αν χτυπήσεις, δημοσια τράπεζα αίματος χρησιμοποιείς. Γιατί δεν έχουμε ιδιωτικες τράπεζα αίματος να εχει ο καθένας το δικό του; Παραμυθένιος κόσμος.
bandito Δημοσ. 21 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουνίου 2008 Λοιπόν, μπαντίτε, όπως σου πα, έκατσα και έκανα μια έρευνα. Η θεωρία λέει, πως τα βλαστοκύτταρα, έχοντας την καταπληκτική ιδιότητα να ταυτοποιούνται ανάλογα με τον περιβάλλοντα ιστό, μπορούν να θεραπεύσουν μελλοντικά ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ μιας χ κυτταρικής βλάβης. Αυτό σημαίνει, πως το 2035, μπορεί κάποιο παιδάκι με λευχαιμία (τα οποία παιδάκια με λευχαιμία παρεμπιπτόντως, έχουν γενικά καλή πρόγνωση πλέον) ή με απλαστική αναιμία, να κάνει θεραπεία με βλαστοκύτταρα και αυτά να ταυτοποιηθούν σε λευκά, ερυθρά, πουά κτλ. Το μελλοντικά που λες είναι μέχρι να βρουν την μέθοδο και μέχρι να σιγουρευουτούν οτι η καρδιά που σου έβαλαν δεν θα γίνει ξαφνικά πόδι. 100 χρόνια; Και λιγα λες. 10 χρόνια χρειάζεται ενα φάρμακο για να πάρει εγκριση. Πρακτικά τώρα, τι γίνεται. Το 2008, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για ιστικές βλάβες. Κάπου είδα να αναφέρεται πως στο μέλλον θα μπορεί να γίνεται μεταμόσχευση δέρματος -αυτό συμβαίνει ήδη, με ένα κομματάκι δέρματος και μια καλλιέργεια βλαστοκυττάρων, μπορείς να φτιάξεις ολόκληρη δερμάτινη καπαρντίνα. Το λέω αυτό έχοντας δει τέτοια μεταμόσχευση δέρματος με τα μάτια μου. Επίσης χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις αγγειοπλαστικής και σε βλάβες μυοκαρδίου. Καθαρά ιστικά πράγματα δηλαδή, τσομπανοδουλειές. Η φύλαξη των βλαστοκυττάρων, χωλαίνει πρακτικά. Το 50% τουλάχιστον αδρανοποιούνται και αχρηστεύονται, ενώ από τα υπόλοιπα, ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό παίζεται αν είναι λειτουργικά. My man! Επίσης, να θυμόμαστε πως καταπολεμούν τα αποτελέσματα και όχι τα αίτια. Αυτό συνδυάζεται θαυμάσια με το γεγονός πως όντας κύτταρα του ίδιου οργανισμού με αυτόν που θέλουμε να θεραπεύσουμε, κουβαλούν το ίδιο γενετικό υλικό -και αναλογικά, την ίδια "τάση" για νεοπλασία με τα κύτταρα που αντικαθιστούν. Σε χοντρές, βαθειές βλάβες δηλαδή, τα αίτια των οποίων δεν γνωρίζουμε, απλώς δίνουν μια παράταση. Όχι οχι, δεν διαβασες τις συγκεκριμένες υποσχέσεις των ιδιωτικών τραπεζών; Αν πάθεις κατι σε σώζουν τα ίδια σου τα κύτταρα Θεραπεία νόσων - τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, αιματολογικών διαταραχών και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος. Πριν 2-3 μέρες, έγινε ολόκληρη σφαγή στο Έλενα γιατί ένας τραυματιοφορέας ενημέρωσε τους γονείς πως μπορούν να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα και στην Ακαδημία, χαλώντας έτσι το νταβατζηλίκι του γιατρουδάκου -και δε φαντάζεστε πόση φασαρία μπορεί να κάνει κανείς για 300 ευρώ. Παραμυθένιος που είναι ο κόσμος.
DarkOrion Δημοσ. 21 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2008 Εντάξει, το θέμα με τις μίζες και τα λαδώματα είναι υπαρκτό, στην Ελλάδα ζούμε και όλοι να τα κονομήσουν προσπαθούν, εις βάρος των άλλων. Πάντως τα βλαστοκύτταρα καλό είναι να κρατούνται (κάτω από τις απαιτούμενες βέβαια συνθήκες). Τώρα η τεχνολογία και η γνώσεις του ανθρώπου μπορεί να μην είναι επαρκείς, αλλά ποιός ξέρει τι γίνεται σε 10-20 χρόνια? Μπορεί τότε να έχει βρεθεί και άλλη μία δυνατότητα χρήσης τους που σήμερα ούτε καν που την φανταζόμαστε...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.