Προς το περιεχόμενο

The future of desktop...


digimyth

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εδώ και πολύ καιρό με απασχολεί ένα θέμα... Απο την εποχή του unix και του "μαύρου" περιβάλλοντος με γραμμή εντολών μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράματα... Πρώτα ξεκίνησαν τα windows εισάγοτνας τα παράθυρα, μετά ήρθαν τα XP που είχαν σημαντικές προσθήκες στο χώρο του desktop, ωραία εικονίδια, πιο γραφικό περιβάλλον κλπ. Μετά τα linux έχουν βελτιώσει ακόμα περισσότερο το desktop και πολλές εκδόσεις το έχουν μετατρέψει σε 3D. Όμως δε μπορώ να καταλάβω γιατί εφόσον υπάρχει η δυνατότητα δεν έχει γίνει ακόμα πιο 3D και full customized!

Η πιό ωραία έκδοση που πληρεί σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες μου είναι το καινούργιο Mandriva 2008 με το φοβερό 3D desktop του!!:-)

Ωστόσο ευελπιστώ στο μέλλον (σύντομα δηλαδή) dektop να περάσει σε επόμενο επίπεδο και να βλέπουμε κουτάκια, τουβλάκια και οτιδήποτε άλλο, να χοροπηδάει στο dektop.B)

Με έχουν απογοητεύσει ιδιαίτερα τα vista γιατί είναι ένα update των XP αν και πιστεύω ότι τα καινούργια windows 7 θα έχουν πολλές βελτιώσεις στο desktop διότι η ομάδα που τα προγραμματίζει είναι η ίδια που έφτιαξε το πολύ όμορφο office 2007.

Βέβαια απο την άλλη ίσως το μέλλον του desktop να βρίσκεται στις οθόνες πολλαπλής αφής που βέβαια και δυστηχώς δεν είναι ακόμα εμπορικά διαθέσιμες (youtube:

).
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 100
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Αν και το θέμα είναι ενδιαφέρον καθώς άπτεται της επιστήμης του Human Computer Interaction (ΗCI) αφ' ενός έχει πολυσυζητηθεί και αφ' εταίρου δεν το θέτεις στην σωστή του βάση. Και εξηγούμαι αμέσως.

Η αρχή στο "γραφικό" περιβάλλον σαφώς και δεν έγινε με τα Windows.

Η αρχή έγινε με προσπάθειες απεικόνισης "γραφικών" στο ήδη ασπρόμαυρο όπως το θέτεις περιβάλλον της κονσόλας. Αν και σε win32 (και 64 εσχάτως) πλατφόρμες αυτά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ένα δείγμα είναι οι ncurses βιβλιοθήκες που ακόμα υπάρχουν και χρησιμοποιούνται με άριστα αποτελέσματα (mutt, ncmpc, κ.α.) στο linux, freebsd κ.τ.λ.

Μετέπειτα περάσαμε στην εποχή που η Apple έκανε τις πρώτες απόπειρες για πλήρως γραφικό περιβάλλον, ιδέες που περάσανε και σε άλλα λειτουργικά και καταλήξανε στα χέρια της MS που ενσωμάτωσε ένα γραφικό περιβάλλον στα Windows 95.

 

Η μικρή αυτή αναδρομή έγινε για να καταλήξω στο εξής:

Θεωρώ, και είναι μάλλον εμφανές από τη μορφή του σημερινού Desktop, οτι ακόμη στριφογυρίζουμε στην ίδια ιδέα. Δηλαδή, δισδιάστατο desktop που με πρόσφατες προσπάθειες προσπαθεί να αποκτήσει τρισδιάστατη ψευδαίσθηση, κάτι που ποτέ δεν θα αποκτήσει για τον απλούστατο λόγο οτι το μέσο που αναπαράγει αυτό το περιβάλλον (οθόνη) είναι το ίδιο 2 διαστάσεων.

Πιστεύω επίσης (και έχω ξαναπεί στο forum) οτι όλα αυτά τα εφετζιλίκια με τα χιόνια, τις βροχές, τα ελαστικά window borders και τα παράξενα fade των παραθύρων, δεν είναι καθόλου χρηστικά όταν έρχεται η ώρα να κάνεις δουλειά και εξαφανίζονται όταν έρθει η ώρα να παίξεις κανένα παιχνιδάκι. Εν ολίγοις, το μόνο σκοπό που εξυπηρετούν είναι αυτόν μιάς νέας άποψης της "τέχνης", ενός virtual αντικειμένου δηλαδή το οποίο ο χρήστης απολαμβάνει σε όλο του το μεγαλείο όταν δεν έχει τίποτα να κάνει παρα μόνο να βάζει 2 transparent παράθυρα mplayer το ένα πάνω στο άλλο και τα 2 μαζί πάνω στην ακμή του κύβου την ώρα που αλλάζει virtual desktop. Αυτό φυσικά προυποθέτει οτι δεν βλέπει καν τις ταινίες που έχει βάλει να παίζουν!* Εν κατακλείδι όλα αυτά τα "εφετζιλίκια" τα αντιμετωπίζω α) ως επιδείξεις προγραμματιστικής ικανότητας και β) ως προσπάθειες εντυπωσιασμού του Χ αντιπάλου (όπου Χ=Microsoft για την περίπτωση του compiz και Canonical στην περίπτωση του Aero)

 

Η άποψή μου για το μέλλον του desktop ταυτίζεται εν μέρει με αυτή του Google (αν δεν κάνω λάθος). Το σημαντικότερο πλέον είναι με ποιόν τρόπο θα βοηθήσεις τον χρήστη να ταξινομήσει και κατόπιν να αναζητήσει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που περνάει καθημερινά από μπροστά του. Μιά καλή αρχική προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα ήταν το google desktop search που σε άφηνε να ψάξεις σε δευτερόλεπτα για οποιοδήποτε term σε όλα τα είδη αρχείων στο σύστημά σου, από e-mail μέχρι MPEG-7 αρχεία. Μιά δεύτερη (και πιο ελκυστική στα ενδιαφέροντά μου) προσπάθεια είναι ή μάλλον ήταν το reiserfs4 το οποίο θα έκανε ακριβώς την ίδια δουλεια συν τών άλλων καταπληκτικών που ήταν στα σχέδια, μόνο που θα το κατάφερνε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, σχεδόν αυτό του hardware (και για να μην ξεχνιόμαστε, Free Hans !!11oneone!).

Το πώς θα είναι το front-end αυτού του συστήματος, το τι θα βλέπει ο χρήστης και με ποιόν τρόπο θα επικοινωνεί μαζί του δηλαδή, είναι ένα δεύτερο τεράστιο κεφάλαιο. Κάπου είχα διαβάσει για ένα project το οποίο θα επιχειρούσε να φτιάξει στοίβες (και σαν απεικόνιση στο desktop αλλά και σαν groupping των αρχείων) κάθε μία εκ των οποίων, θα ήταν ένα διαφορετικό group πληροφοριών αλλά με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται ο εκάστοτε χρήστης. Και αυτό το θεώρησα ενδιαφέρον αν και δεν είναι αυτ'η τη στιγμή τίποτα παραπάνω από ζωγραφιές στο photoshop/gimp.

 

Κλείνοντας αυτό το post θα προσθέσω μόνο οτι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ βολεύομαι μιά χαρά με το πιστό μου tcsh και την μαυρόασπρη οθόνη από την οποία όλα ξεκίνησαν.

 

Edit:

* Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αφήσω εκτός της συζήτησης φιλοσοφικά, σχεδόν, θέματα όπως η πορεία της αισθητικής του ανθρώπου και η εξέλιξή της σε συνάρτηση με την εξάρτησή του από την τεχνολογία, όπως και θέματα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου στην σχεδόν βάναυση καπιταλιστική κοινωνία του 21ου αιώνα. Ευχαριστώ. :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό φυσικά προυποθέτει οτι δεν βλέπει καν τις ταινίες που έχει βάλει να παίζουν! Εν κατακλείδι όλα αυτά τα "εφετζιλίκια" τα αντιμετωπίζω α) ως επιδείξεις προγραμματιστικής ικανότητας και β) ως προσπάθειες εντυπωσιασμού του Χ αντιπάλου (όπου Χ=Microsoft για την περίπτωση του compiz και Canonical στην περίπτωση του Aero)

 

Αν και γενικά δε θα αφόριζα το compiz όπως εσύ (υπάρχουν πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά), θα προσθέσω και μια τρίτη παράμετρο.

 

γ) κράχτης για το λειτουργικό. (πόσος κόσμος -κυρίως noobs- δεν έβαλαν vista για το aero...). Για να πουλήσεις πρέπει να έχεις και ωραίο περιτύλιγμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δε βολεύεται με το πιστό σου tcsh και τη μαυρόασπρη οθόνη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το compiz πιστεύω οτι είναι μια καλή αρχή για να δούμε οτι το hardware και μέρος του προγραμματισμού το έχουμε για μια βιώσιμη λύση.

 

btw o 17xronos που έφτιαξε με 400δολάρια Mutitouch επιφάνεια για το osx είναι ένδειξη για το κόστος τoυ χειρισμού αυτόυ. δλδ είμαστε πολύ κοντά. και φυσικά το interface του iphone το οποίο δημιουργήθηκε με γνώμονα την ευχρηστία, τη λειτουργικότητα και τη παραγωγικότητα παρά τα eye candy και κράχτη στοιχεία.

 

edit:

 

Κάπου είχα διαβάσει για ένα project το οποίο θα επιχειρούσε να φτιάξει στοίβες (και σαν απεικόνιση στο desktop αλλά και σαν groupping των αρχείων) κάθε μία εκ των οποίων, θα ήταν ένα διαφορετικό group πληροφοριών αλλά με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται ο εκάστοτε χρήστης. Και αυτό το θεώρησα ενδιαφέρον αν και δεν είναι αυτ'η τη στιγμή τίποτα παραπάνω από ζωγραφιές στο photoshop/gimp.

 

ενδιαφέρον αυτό που λές, δλδ θα ταξινομείτε και θα παρουσιάζεται η πληροφορία (τα αρχεία στη περίπτωσή μας) σε στοίβες ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια;

 

πχ: έχω στο φάκελο "τα βίντεό μου" βιντεάκια απο το metal gear, έχω όμως και στο φάκελο "Διάφορα" έγγραφα σχετικά με hints του metal gear, όπως και στο φάκελο "εικόνες μου" φώτο σχετικά με αυτό, μπορώ να κάνω αναζήτηση σε όλα αυτά στο δίσκο μου με το keyword "metal gear", αλλά άλλη φάση να έχω μια "συντόμευση" που να τα περιλαμβάνει όλα αυτά σε μια στοίβα και μάλιστα αυτοματοποιημένα. επίσης καλό είναι να γίνεται κάτι τέτοιο και με κριτήρια τα metadata των mp3 κτλ.

 

καλή ιδέα, για το project αυτό έχεις κανένα link;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ωραια τα εγγραψες nullscan

μου αρεσε το κειμενο σου

 

Η αισθητικη ειναι σημαντικο σε ενα λειτουργικό. Σωστα , πολλοι γνωριζουν το linux απο το compiz, λόγω αισθητικής, ειναι κατι που το θελει ο κοσμος, βαρεθε πια τα λιτα και ασχημα, βαρεθηκε να παταει εναρξη και να βλεπει τις γκρι κολωνες,

Οπως βαρεθηκε τις πολυκατοικιες που στοιβαζουν τον κόσμο , έτσι βαρέθκε και να του πουλανε κακογουστα λειτουργικά.

Εγω λέω όπως πάντα ενα μεγαλο οχι σε αυτους που δεν σεβονται τον ανθρωπο και η microsoft ειναι ενας απο αυτους.

Που σε Stallman να μ ακουσεις :D

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

NullScan πιστεύω ότι έχεις συνηθήσει στον παλιό τρόπο λειτουργίας και βολεύεσαι με ασπρόμαυρα και μονότονα περιβάλλοντα χωρίς να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και λειτουργίες...

Τι εννοώ:

Ωστόσο πιστεύω ότι όσο πιο customized μπορεί να γίνει ένα desktop τόσο πιο ευέλικτο είναι για το χρήστη που το χρησιμοποιεί, αλλά και όπως έχουμε δει απο την ιστορία αν δεν ήταν αποδεκτά τα γραφικά και όλα αυτά τα εφφέ των μοντέρνων desktop θα είχαμε μείνει στην εποχή της κονσόλας.

Επίσης οι multitouch screens αλλά και γενικά όλα τα εφφετζίδικα περιβάλλοντα δεν είναι μόνο προγραμματιστική επίδειξη αλλά και ευχαρίστιση, ευκολία και πραγωγικότητα για το χρήστη (όπως και μουσική για τους εργάτες...), ειδικά αν αναλογιστούμε ότι στις multitouch screens μπορείς να δουλεύεις και με τα 2 χέρια ταξινομόντας αντικείμενα με τις φυσικές κινήσεις του χεριού, χωρίς να ψάχνεις κουμπιά ενός χαζού πληκτρολογίου... Επίσης μιας που ανέφερες τα διάφανα παράθυρα πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά βολικά γιατί μπορείς να δεις την ίδια στιγμή 2, 3 ή περισσότερα πράματα που γίνονται στο background και βέβαια αν θες να δεις ταινία θα τη βάλεις σε πλήρη οθόνη εκτός και αν βέβαια είσαι μαζοχιστής και θες να βλέπεις ταινία την στιγμή που γράφεις κείμενο στο word!!

Παρόλα αυτά συμφωνώ μαζί σου ότι δε πρέπει να γίνεται δουλειά μόνο στην επιφάνεια αλλά και low level για να έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα ώστε να μπορούν να δουλέψουν ικανοποιητικά και τα γραφικά... Επίσης είναι πρόκληση να μπορεί να φτιαχτεί κάτι το οποίο δεν είναι μόνο εφφέ αλλά σου παρέχει και λειτουργικότητα και είναι κάτι το οποίο παρέλειψα να πω παραπάνω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστεύω επίσης (και έχω ξαναπεί στο forum) οτι όλα αυτά τα εφετζιλίκια με τα χιόνια, τις βροχές, τα ελαστικά window borders και τα παράξενα fade των παραθύρων, δεν είναι καθόλου χρηστικά όταν έρχεται η ώρα να κάνεις δουλειά και εξαφανίζονται όταν έρθει η ώρα να παίξεις κανένα παιχνιδάκι.

 

γ) κράχτης για το λειτουργικό. (πόσος κόσμος -κυρίως noobs- δεν έβαλαν vista για το aero...). Για να πουλήσεις πρέπει να έχεις και ωραίο περιτύλιγμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δε βολεύεται με το πιστό σου tcsh και τη μαυρόασπρη οθόνη.

Και τα τρία, που αναφέρετε, ισχύουν. Μάλιστα το Compiz αποτελεί το μέγιστο κράχτη του Linux και έναν από τους βασικούς λόγους που ο κόσμος άρχισε να το προσέχει, έστω και αν το όλο promotion έγινε λόγω των αρχικών ψευτο-εφφέ των Vista!

 

Ωστόσο, το ότι είναι μόνο εφφετζιλίκια και τελείως άχρηστα το απορρίπτω πλήρως έχοντας προσωπική εμπειρία για το πόσο εύχρηστο κάνουν το desktop κάποια από τα στοιχεία του compiz και κυρίως: το transparency, το fade, η παρουσίαση των παραθύρων σε όλη την οθόνη, η σμίκρυνση τους με το δείκτη στη γωνία κλπ. Σχεδόν όλα αυτά τα χρησιμοποιώ συνέχεια όταν κάνω εργασίες-μελέτες όπου εργάζομαι με πολλά παράθυρα με πληροφορίες (browsers, έγγραφα)ενώ παράλληλα γράφω στο OO.org. Ιδίως το transparency το χρησιμοποιώ ανελλιπώς όταν, πχ, θέλω να ακολουθήσω ένα tutorial που είναι σε άλλο παράθυρο ή όταν θέλω να κοιτάζω ένα κείμενο ενώ το αντιγράφω με το χέρι κλπ.

 

Σίγουρα, τα λαστιχένια παράθυρα, οι φωτιές και οι βροχές δεν είναι παρά άχρηστα εφφετζιλίκια που είναι απλά για τη μόστρα (και, προσωπικά, τα έχω απενεργοποιημένα) αλλά όταν είμαι σε windows μου λείπουν πάρα πολύ οι ευκολίες του compiz. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να μην αφορίζουμε έτσι το compiz και να μην το θεωρούμε μόνο τέχνη...

 

Πάντα φιλικά ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλή ιδέα, για το project αυτό έχεις κανένα link;

Εντυπωσιάστηκα κι εγώ που το βρήκα ξανά μέσα στο χάος των bookmarks μου αλλά νάτο

Grape

 

Επίσης να δηλώσω ότι με την απάντηση του digimyth ξαφνικά ένιωσα πολύ γέρος... :)

Έχω δοκιμάσει όλα αυτά τα εφέ από τη γέννησή τους σχεδόν και μάλιστα, εγκαθιστούσα τις πρώτες-πρώτες εκδόσεις που τις έκανες compile μόνος σου κάνοντας checkout το svc τους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ακόμη και το transparency σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει. Επίσης, μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης έχω δημιουργήσει μια συλλογή με scripts τα οποία αυτοματοποιούν σχεδόν όλα τα καθημερινά μου tasks και ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες μου. Αυτό είναι άλλωστε που σου προσφέρει το ελεύθερο λογισμικό. Αυτόν τον τρόπο δουλειάς λοιπόν μου είναι δύσκολο να αποχωριστώ κυρίως γιατί με GUI όλα όσα θέλω γίνονται σε περισσότερο χρόνο και όχι ακριβώς όπως γίνονται τώρα. Συν του ότι μου αρέσει να γράφω στο keyboard, είναι αποδεδειγμένα πολύ πιο ακριβές και γρήγορο input device από το ποντίκι. Ίσως όμως όχι από τα ίδια σου τα χέρια που ειπώθηκε παραπάνω.

Και επειδή γράφτηκε για το customization του Linux desktop το μόνο που έχω να προτείνω είναι μια βόλτα στα forums μερικών διανομών όπως arch και gentoo όπου υπάρχουν threads με τα desktops των χρηστών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να δει κανείς πόσο customizable μπορεί να είναι το περιβάλλον εργασίας στο Linux.

 

ΥΓ. Το μονότονο περιβάλλον είναι εντελώς υποκειμενικό. Δεν υποστηρίζω ότι γράφω αυτή τη στιγμή από terminal χωρίς X και με τον lynx για browser αλλά πολλά από τα προγράμματα που χρησιμοποιώ καθημερινά, τρέχουν σε κονσόλα (irc, mp3, mail, προγραμματισμός κτλ)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης οι multitouch screens
...

 

 

Εντάξει μην το παρατραβάς επειδή το είπε η M$.... Η multitouch screen μπορεί κάποια μέρα να καταλάβει τη θέση της στο τραπεζάκι του σαλονιού, για να δείξεις τις φωτογραφίες σου στους φίλους σου, αλλά μέχρι εκεί... Ποτέ δε θα γίνει σοβαρή δουλειά σε pc με multitouch screen. (Για δοκίμασε εκεί που κάθεσαι να σηκώνεις τα χέρια σου για 10 λεπτά και να πατάς "εικονικά" κουμπιά ή να κάνεις "εικονικές" κινήσεις στο desktop... Άστο, πονάει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πχ: έχω στο φάκελο "τα βίντεό μου" βιντεάκια απο το metal gear, έχω όμως και στο φάκελο "Διάφορα" έγγραφα σχετικά με hints του metal gear, όπως και στο φάκελο "εικόνες μου" φώτο σχετικά με αυτό, μπορώ να κάνω αναζήτηση σε όλα αυτά στο δίσκο μου με το keyword "metal gear", αλλά άλλη φάση να έχω μια "συντόμευση" που να τα περιλαμβάνει όλα αυτά σε μια στοίβα και μάλιστα αυτοματοποιημένα. επίσης καλό είναι να γίνεται κάτι τέτοιο και με κριτήρια τα metadata των mp3 κτλ.

Δες και το Tracker. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλεις, αλλά σχετίζεται με την οργάνωση αρχείων. Δυστυχώς στην πράξη δεν δουλεύουν και τόσο καλά όλα αυτά

-πριν μήνες με είχε πιάσει μια κρίση σκέψης σχετικά: http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=239588 -

 

NullScan πιστεύω ότι έχεις συνηθήσει στον παλιό τρόπο λειτουργίας και βολεύεσαι με ασπρόμαυρα και μονότονα περιβάλλοντα χωρίς να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και λειτουργίες...

Τι εννοώ:

Ωστόσο πιστεύω ότι όσο πιο customized μπορεί να γίνει ένα desktop τόσο πιο ευέλικτο είναι για το χρήστη που το χρησιμοποιεί' date=' αλλά και όπως έχουμε δει απο την ιστορία αν δεν ήταν αποδεκτά τα γραφικά και όλα αυτά τα εφφέ των μοντέρνων desktop θα είχαμε μείνει στην εποχή της κονσόλας.[/quote']

Μην αμφιβάλεις ό,τι ο NullScan με το tcsh του (παράδειγμα) θα μπορούσε να κάνει σε λεπτά πράγματα που ένας χρήστης προσκολλημένος στο γραφικό περιβάλλον του θα ήθελε ώρες ;) Φυσικά και το γραφικό περιβάλλον έχει τα πλεονεκτήματά του έναντι της κονσόλας σε αρκετές συγκεκριμένες περιπτώσεις,

 

*/

παλαιότερο post με την άποψή μου σχετικά:

Το γραφικό περιβάλλον δεν είναι πανάκεια ή "εξέλιξη" της κονσόλας (το τονίζω γιατί συχνά η κονσόλα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη σαν κάτι παρωχημένο που πρέπει/μπορεί να αντικατασταθεί)! Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα γραφικό περιβάλλον δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση, πιο ειδικά σε διαδικασίες που απαιτούν λήψη αποφάσεων που εξαρτώνται από ομαδοποιημένες πληροφορίες που λαμβάνουμε από τον υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο, και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που με interface εντολών μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα περισσότερα πράγματα, αυτοματοποιώντας όλες εκείνες τις διαδικασίες που δεν απαιτούν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων από μας. Κάποιος που ξέρει τις δυνατότητες του κάθε interface είναι σε θέση να παράγει καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο.

 

Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του γραφικού περιβάλλοντος, είναι η έλλειψη standard τρόπου συνεργασίας ανάμεσα στις περισσότερες γραφικές εφαρμογές. Στις περισσότερες εφαρμογές κονσόλας υπάρχει αυτός ο standard τρόπος, μπορείς να πάρεις την έξοδο μιας εφαρμογής και να την εισάξεις σε μια άλλη (η οποία κάνει κάτι τελείως άσχετο και δεν έχει ιδέα για το τι κάνει η πρώτη εφαρμογή).

 

Ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας είναι η έλλειψη εφαρμογών που κάνουν ένα απλό πράγμα σωστά. Μιας και και η κάθε παραθυρική εφαρμογή -σχεδόν εξ' ορισμού- απαιτεί έστω και ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση για να κάνει κάτι, συνήθως προτιμάται η προσέγγιση να φτιάχνονται μεγάλες, σύνθετες εφαρμογές που να μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Αφού η μόνη δυνατότητα αυτοματοποίησης υπάρχει στο εσωτερικό της παραθυρικής εφαρμογής, θέλουμε ο χρήστης να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερες εφαρμογές γιατί η χρήση κάθε μιας από αυτές σημαίνει χρόνος χαμένος. Το Unix είναι ενάντια σε αυτή τη λογική γιατί δεν έχει τον παραπάνω περιορισμό.

 

Σκέψου π.χ. ότι θέλεις να συμπιέσεις ένα video με 10 (ή 100) πιθανούς συνδυασμούς ρυθμίσεων συμπίεσης, και να αποθηκεύσεις κάθε αποτέλεσμα σε ένα χωριστό αρχείο, το οποίο στο όνομά του να περιγράφει το set ρυθμίσεων, ώστε να συγκρίνεις μετά το αποτέλεσμα. Έστω ότι για κάθε συμπίεση η εφαρμογή χρειάζεται 5 λεπτά.

 

Στα windows πόσο χρόνο θα ξόδευες για την αλλαγή του σετ ρυθμίσεων μέσα από το γραφικό interface της εφαρμογής και την ονοματοδοσία του αρχείου; Και τον ενδιάμεσο χρόνο που θα συμπίεζε η εφαρμογή, θα περίμενες να τελειώσει για να περάσεις ξανά τις νέες ρυθμίσεις; Ποια εφαρμογή έχει τα χαρακτηριστικά που θα χρειαζόσουν για να αυτοματοποιήσεις αυτό το πράγμα (ή πόσα άλλα) και πόσο πιο βαριά και ακριβή είναι;

 

.. και στο Unix γράφοντας μερικές γραμμές στην κονσόλα έχεις τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσεις τέτοιου είδους αποφάσεις σε *οποιαδήποτε* εφαρμογή και, αν χρειαστεί, τις δυνατότητες άλλων συμπληρωματικών εφαρμογών, ώστε σε 5 λεπτά να μπορείς να πας για καφέ, περιμένοντας όταν γυρίσεις να τα βρεις όλα έτοιμα.

 

Μπορεί το συγκεκριμένο παράδειγμά να μη σε συγκινεί, όμως όποτε τύχει μέσω γραφικού περιβάλλοντος να κάνεις κάτι που απαιτεί περισσότερα clicks και πληκτρολόγηση από ότι σκέψη, δηλαδή εισαγωγή δεδομένων που έχουν κάποια προφανή για σένα σχέση μεταξύ τους (την οποία όμως αγνοεί το γραφικό περιβάλλον), θυμήσου ότι η κονσόλα θα μπορούσε πολύ εύκολα να την καταλάβει και να κάνει τη δουλειά αυτόματα..

*/

 

, αλλά δε μπορώ να σκεφτώ κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα του Compiz έναντι ενός 2d window manager. Μου φαίνεται πιο δύσχρηστο και buggy -και δεν είναι μόνο η δική μου συνήθεια, βλέπω γνωστούς που το χρησιμοποιούν και θέλουν διπλάσιο χρόνο για να διαχειριστούν τα μπιχλιμπιδέ παράθυρά τους.

 

μαζοχιστής και θες να βλέπεις ταινία την στιγμή που γράφεις κείμενο στο word!!

Αστείο που το αναφέρεις, αλλά συνήθως αυτό ακριβώς κάνω -βλέπω τις περισσότερες ταινίες/σειρές σε παράθυρο ενώ κάνω άλλα πράγματα (πού και πού την κάνω fullscreen άμα μυριστώ ότι πάει να γίνει κάτι :P). Γιατί είναι μαζοχιστικό δηλαδή; Με την ίδια λογική, να μην κάνουμε δουλειά όταν ακούμε μουσική για να την απολαμβάνουμε πλήρως... Λίγες ταινίες αξίζουν κάτι τέτοιο. B)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσωπικά ήθελα εδώ και καιρό να ανοίξω αυτήν την κουβέντα, κυρίως επειδή έχω την εξής - βασική - απορία:

 

Μετά τα linux έχουν βελτιώσει ακόμα περισσότερο το desktop και πολλές εκδόσεις το έχουν μετατρέψει σε 3D. Όμως δε μπορώ να καταλάβω γιατί εφόσον υπάρχει η δυνατότητα δεν έχει γίνει ακόμα πιο 3D και full customized!

Η πιό ωραία έκδοση που πληρεί σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες μου είναι το καινούργιο Mandriva 2008 με το φοβερό 3D desktop του!!:-)

Ωστόσο ευελπιστώ στο μέλλον (σύντομα δηλαδή) dektop να περάσει σε επόμενο επίπεδο και να βλέπουμε κουτάκια, τουβλάκια και οτιδήποτε άλλο, να χοροπηδάει στο dektop.B)

 

Πες μου ένα λόγο για τον οποίο το desktop έγινε καλύτερο επειδή είναι πλέον η πλευρά ενός 3D κύβου. Προσωπικά όταν αλλάζω virtual desktops το κάνω επειδή θέλω να αλλάξω desktop και να πάω σε ένα άλλο που έχω γκρουπαρισμένες κάποιες εφαρμογές, όχι επειδή θέλω να βλέπω κύβους να περιστρέφονται. Ως εκ τούτου θέλω η αλλαγή desktops να γίνεται ακαριαία ει δυνατόν. Το ίδιο ισχύει και όταν κάνω cycle τις ανοιχτές εφαρμογές. Γενικά θέλω ένα περιβάλλον εργασίας το οποίο - στο μέτρο του δυνατού - να μη χρειάζεται ποντίκι, γιατί η διαδικασία του να σηκώνει κανείς τα χέρια από το πληκτρολόγιο για να τα πάει κάπου αλλόυ είναι χρονοβόρα, άβολη και διακόπτει τυχόν άλλες διαδικασίες και επιπλέον - και βασικότερο - θέλω το περιβάλλον εργασίας να μην μπλεκεται στα πόδια μου. Το desktop είναι μια διευκόλυνση, δεν είναι αυτοσκοπός.

 

Συμπέρασμα: αν η επόμενη γενιά desktops είναι ακόμα πιο 3D, να τη χαίρεστε. Προσωπικά βολεύομαι μια χαρά με ένα rxvt-unicode και το screen να τρέχει irssi, vim και mpc/mpd. Πάω να ιδρύσω σύλλογο unixoπαπούδων με το NullScan :devil::devil:

 

Παρατήρηση προς τους νεότερους: αντί να σπαταλάτε ώρες αλλάζοντας themes και εφέ του compiz-fusion, δαπανήστε τον ίδιο χρόνο να μάθετε καλά το shell σας· είναι βέβαιο ότι θα κερδίσετε περισσότερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωστόσο ευελπιστώ στο μέλλον (σύντομα δηλαδή) dektop να περάσει σε επόμενο επίπεδο και να βλέπουμε κουτάκια, τουβλάκια και οτιδήποτε άλλο, να χοροπηδάει στο dektop.

 

http://www.google.com/search?q=food+crisis&start=0&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=mozilla&rls=com.puppylinux:en-US:unofficial

 

με πρόλαβες apoikos

 

.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το καλύτερο, και το αφήνω αυτό σαν επιμύθιο της συζήτησης, είναι οτι ενώ υπάρχει πολύς κόσμος, και μάλιστα νέος κόσμος, αυτοί που τώρα αρχίζουν το ταξίδι τους στους υπολογιστές, που χρησιμοποιεί linux ή ακόμα και bsd, βλέπω το εξής φαινόμενο. Οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να σε βοηθήσουν να γράψεις ένα xorg.conf που να φυσάει και με τις καλύτερες δυνατές επιλογές ανάλογα με την κάρτα γραφικών που διαθέτεις, όταν ακούνε bash, αναρωτιούνται τι είναι αυτό. Πραγματικός διάλογος (από forum) σε ελεύθερη απόδοση και ελληνική μετάφραση με θέμα το customization του prompt για το zsh

 

<μεγάλη εξήγηση και κομμάτια configuration>

- Και γι αυτό αποφάσισα οτι το zsh με βολεύει περισσότερο στην καθημερινή μου χρήση.

 

- Τί είναι αυτό το bash και πού μπορώ να το βρώ; Είναι καλύτερο/πιο εύκολο από το Konsole;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κι εγώ συμφωνώ πως τα εφφέ δεν βοηθούν αλλά ίσως δεν έχουν και αρνητική επίπτωση στην παραγωγικότητα ενός χρήστη. Απ' την άλλη είναι καλό που υπάρχουν γιατί αν μη τι άλλο προσθέτουν άλλη μια επιλογή στο dekstop και στην αίσθηση-αποικόνηση που έχει κάποιος από το λογισμικό του. Και οι επιλογές έιναι καλό πράγμα. Άλλες φορές ίσως κουράζουν άλλες φορές κάνουν παιχνιδιάρικη την ενασχόληση με τον υπολογιστή ή και βοηθούν (το zoom του compiz το βρίσκω αρκετά χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις).

Απο κεί και πέρα, εγώ πιστεύω πως χρήσιμο θα ήταν να εκμεταλλεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι από το hardware του υπολογιστή (λέγε με κάρτα γραφικών και opengl) με σκοπό το "ακαριαίο" που ανέφερε πιο πάνω ο apoikos να γίνεται πράξη. Δηλαδή να έχουμε αμεσότητα και ταχύτητα στο desktop. Αν και δεν ξέρω τεχνικά, κατά πόσο αυτό όντως αφαιρεί πόρους από τον επεξεργαστή για να τους ρίξει στην κάρτα γραφικών. Αυτά όσον αφορά το γραφικό/εμφανισιακό κομμάτι του desktop.

 

Όμως θα συμφωνήσω με τον Nullscan στο οτι περιστρεφόμαστε γύρω από την ίδια ιδέα, σχετικά με τη λειτουργικότητα και την βοήθεια στην παραγωγικότητα που έχει να προσφέρει ένα desktop. Ριζοσπαστικές ιδέες δεν έχω δει τα τελευταία χρόνια, και για να πω και την αλήθεια δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάτι νέο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Αυτά που είχαν αναφερθεί στο παλιότερο θέμα του nske είναι ενδιαφέροντα, δηλαδή του να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες πέρα από την πλοήγηση σε διαδρομές και καταλόγους είναι ενδιαφέρον.

Σίγουρα πάντως η κονσόλα είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι και ίσως θα έπρεπε να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα.

 

Ίσως πιθανές εναλλακτικές συσκευές εισόδου να κάνουν τη διαφορά και να οδηγήσουν σε διαφορετικά desktop. Φανταστείτε αντί για τα χέρια μας να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το βλέμα ή τη σκέψη για να εισάγουμε δεδομένα στον υπολογιστή...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...