DIMITRISG Δημοσ. 17 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2008 παιδια μου αρεσει το αγνο παρθενο ελαιολαδο , στις σαλατες στο μαγειρεμα βουτηγμα με ψωμι κλπ επειδη τελευταια τρωω όλο και περισσότερο ηθελα να ρωτησω, το ελαιολαδο παχαινει και πρεπει να μετριαζεται σαν τα άλλα πχ βουτηρα κλπ ή ειναι θρεπτικο συστατικο και να καταναλωνεται αφοβα; Ακομα δεν εχω προβλημα παχους αλλα να ξερω τι να προσεχω
De@th L0rd Δημοσ. 17 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2008 Είναι θρεπτικό συστατικό,πλούσιο σε ακόρεστα λίπη πολύ καλό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό αλλά επίσης αρκετά υψηλής θερμιδικής αξίας(κοινώς παχαίνει).Γι αυτό με μέτρο.Α κ δεν το σπαταλάμε σε τηγάνισμα γιατί και ανθυγειηνό είναι κ είναι πανάκριβο για το τηγάνι.
kyrnikos Δημοσ. 17 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2008 9 θερμίδες το γραμμάριο !!!! Και στο τηγάνισμα είναι ανθυγιεινό μόνο ...για την τσέπη !!! ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ Το καλύτερο είναι,σε όλα και από όλα . Μόνο που είναι κάπως βαρύ σε μερικές συνταγές (πχ μαγιονέζα )και βέβαια κοστίζει.
BLISS Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 http://www.nutritiondata.com/facts/fats-and-oils/509/2
eliask Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Το πρώρο πράγμα που μου είπε ο διαιτολόγος ήταν 2 κουταλίες λάδι μόνο επιτρέπονται την ημέρα (Αυτό για να χάσω κίλα)
Hamurabi Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Ωμο, 2-3 κουταλιες στη σαλατα ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ θρεπτικο. Ισα ισα που ακομα και να θες να χασεις κιλα, ειναι must να εχεις και καλα λιπη (ελαιολαδο,ωμοι ξηροι καρποι,ιχθυελαιο κτλ) στη διατροφη σου. Κοινως το ελαιολαδο ωμο δεν παχαινει.Παχαινει ομως το τηγανισμενο ελαιολαδο στο οποιο βουτας 3 φρατζολες ψωμι.
FilipposMD Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες (http://www.nut.uoa.gr/Greek/Index.asp?page=30202) λένε τα εξής: "Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, ελαττώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, χωρίς να ελαττώνουν την HDL χοληστερόλη, έτσι ώστε να παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και της αθηρωμάτωσης γενικότερα. Ενδέχεται επίσης να παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας απέναντι στον καρκίνο του μαστού και ίσως άλλες μορφές καρκίνου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ελαιόλαδο έχει βρεθεί είτε να έχει ευνοϊκές, ή οπωσδήποτε μη δυσμενείς, επιδράσεις σε σχέση με οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη. Το γεγονός αυτό αποδίδεται τόσο στην υψηλή περιεκτικότητά του ελαιολάδου στο μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, όσο και στην πληθώρα των αντιοξειδωτικών παραγόντων, που κυρίως ανευρίσκονται στο παρθένο ελαιόλαδο." "Το ελαιόλαδο θα πρέπει να χρησιμοποιείται όποτε είναι δυνατό, τόσο σε σαλάτες, όσο και στο τηγάνι ή σε μαγειρευμένα τρόφιμα. Οταν ο δείκτης μάζας σώματος διατηρείται κάτω από 25 kg/m2, δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος να μειωθεί η πρόσληψη ελαιολάδου, παρά την αναμφισβήτητα υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα. Σε μία δίαιτα αδυνατίσματος, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η μείωση της πρόσληψης θερμίδων, οποιασδήποτε προέλευσης, αποτελούν προτεραιότητες. Τα τρόφιμα δεν επηρεάζουν το δείκτη μάζας σώματος κατά τρόπο άλλο από αυτόν που συνδέεται με την ενεργειακή τους πυκνότητα. Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, η μείωσή του δεν συνιστάται όταν συνεπάγεται και τη μείωση πρόσληψης λαχανικών και οσπρίων, τα οποία συχνά μαγειρεύονται με ελαιόλαδο." Με λίγα λόγια, τρώγε όσο ελαιόλαδο μπορείς, αρκεί να μην παχαίνεις. Κόψε από αλλού, παρά από ελαιόλαδο.
De@th L0rd Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Στο τηγάνι το χρησιμοποιούσα μόνο για αυγά τηγανητά.Τώρα τα έχω κόψει γιατί είμαι χοντρομπαλάς . Ειδικοί της διατροφής,πείτε και κανα λόγο για τα αυγουλάκια που ο περισσότερος κόσμος τα έχει βγάλει από την διατροφή του γιατί νομίζουν οτι θα τους ανέβει κατακόρυφα η χοληστερίνη.Είναι η δεν είναι από τις καλύτερες τροφές?
Toufas Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 για το τηγανι ειναι αχρηστο πολυ δυνατη γευση που παει χαμενη.
De@th L0rd Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 για το τηγανι ειναι αχρηστο πολυ δυνατη γευση που παει χαμενη. Πολύ καλή παρατήρηση από δυνατό γίνεται κάτι σαν ηλιέλαιο...Δεν ξέρω αλλά η λέξη ηλιέλαιο μου προκαλεί γέλιο.Βλέπεις τον κόσμο "μαγιονέζες απαπαα έχουν ηλιέλαιο" λες και τόσα χρόνια που τρώνε δεν υπήρχαν τα ορυκτέλαια....Έχω άχτι πάντως τους τεχνολόγους τροφίμων που συμμετέχουν σε αυτές τις πλεκτάνες και δεν λένε τίποτα.Μετά από κανα χρόνο δεν θα υπάρχει "μολυσμένο"(όπως βάπτισαν τα ΜΜΕ για να προκαλέι πανικό) ηλιέλαιο και καλά,όλοι βουρ στα 8λιτρα από discount markets και για μαγιονέζες στην οικονομική συσκευασία του ενος τόνου.(Σόρρυ για το offtopic αλλά με έπρηζαν σήμερα για το ηλιέλαιο)
kyrnikos Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 για το τηγανι ειναι αχρηστο πολυ δυνατη γευση που παει χαμενη. Και έτσι να είναι (που δεν συμφωνώ , απλά δοκίμασε να βουτήξεις λίγο ψωμί σε τηγανισμένο ελαιόλαδο και οτιδήποτε άλλο λάδι και σύγκρινε ) προτιμώ να φάω κάτι άνοστο παρά κάτι κάργα οξειδωμένο . Για τα αυγουλάκια , τι να πω ... βγαίνει ο ένας λέει "μην τρώτε έχουν χοληστερίνη" βγαίνει ο άλλος λέει "μην τρώτε πολλούς κρόκους , το ασπραδι είναι ΟΚ " βγαίνει ο τρίτος λέει " μέχρι ένα τη μέρα είναι ΟΚ " βγαίνει ο παράλλος "τρώτε όσα θέλετε " παλιά τα έλεγαν έτσι,τώρα τα λενε αλλιώς ...τελικά μάλλον όλα θέλουν μέτρο και είμαστε εντάξει.
Praetorianos Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Για το αυγό αν δεν τρως τον κρόκο, το ασπράδι είναι full στις πρωτεΐνες και στα θρεπτικά συστατικά οπότε μπορείς να φας άνετα. (όχι κάθε μέρα όμως). Όλη η χοληστερίνη είναι στον κρόκο οπότε συνηθίζω να τρώω δυο ασπράδια και να πετάω το υπόλοιπο.
Toufas Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Και έτσι να είναι (που δεν συμφωνώ , απλά δοκίμασε να βουτήξεις λίγο ψωμί σε τηγανισμένο ελαιόλαδο και οτιδήποτε άλλο λάδι και σύγκρινε ) προτιμώ να φάω κάτι άνοστο παρά κάτι κάργα οξειδωμένο . σε ποια θερμοκρασια τηγανίζεις και σε τι σκευος
geovard Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Παιδιά εγώ δεν ξέρω πόσες θερμίδες έχει το ελαιόλαδο αλλά είναι βέβαιο ότι έχει περίπου φαρμακευτικές ιδιότητες γιά τα αγγεία καί την καρδιά.Αυτό είναι τσεκαρισμένο μέσα από πολλαπλά ιατρικά συνέδρια. Να προσέχετε μην τρώτε κορεσμένα λίπη πού είναι κυρίως τα ζωϊκά.Αυτά είναι υπεύθυνα γιά καρδιοπάθεις, καρκίνους, παχυσαρκία. Μιλάμε πάντα γιά ωμό ελαιόλαδο.Άμα το τηγανίσεις καί μάλιστα περισσότερες από μία φορές τότε χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό πού μ' αρέσει στο Ινσόμνια είναι ότι τη μιά στιγμή μιλάς γιά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τού τάδε επεξεργαστή καί αμέσως μετά μπορείς να ποστάρεις στο μπλα-μπλα τι έγινε καί στραβο.@mIσεσ χθες βράδυ!
soturin Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2008 πρωί, πριν πας για τρέξιμο,, λίγο γλυκό του κουταλιού (σακχαρα ο εγκεφαλος), μισό ποτήρι χυμό, και μια κουταλιά της σούπας λάδι τα ένζυμα που αποθηκεύουν λίπος είναι αυτά που το καίνε, εσύ απλά παίρνεις το καλύτερο λίπος του κόσμου (αντιοξειδοτικο κτλ) και θερμιδικά "κερδίζεις" κιόλας δεν τα βγάζω από το μυαλό, ξάδερφος γιατρός-αθλητής μου το πε
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.