SOTIS Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Παιδιά ευχαριστώ πολύ με βοηθήσατε λίγο .... Λίγο πιο αναλυτικά η κατάστασή μου.... Εχω ένα server με τομέα πχ domain.gr.Στον server τρέχει dns οπότε τα τερματικά βλέπουν τον server με \\server. Εχω και server2 ( ο οποίος είναι στο ίδιο φυσικό δίκτυο και στο ίδιο subnet) με τομέα πχ test.gr. Ομοίωσ τρέχει dns. Οι clients του domain.gr θα τρέχουν μια βάση access απο τον server2 ,για αυτό με ενδιαφέρει το name resolutio (όπωσ προανέφερα να μπορώ να κάνω \\server2) Συμφωνώ ότι θα πρέπει να παίξω με τουσ dns αλλά πώς? Ευχαριστώ και πάλι
tech25 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Αν δεν κάνω λάθος, τα μονολεκτικά hostnames (π.χ. "server2") δε γίνονται resolve μέσω DNS αλλά μέσω Netbios. Αν κάνεις query τον DNS server των Windows για το hostname "server2", θα σου απαντήσει "δεν ξέρω", γνωρίζει μόνο το "server2.domain". Οπότε αν ο Sotis θέλει να δίνει απλά "server2" και όχι "server2.domain", για να γίνει μέσω DNS θα πρέπει είτε αυτό το Α record για το server2 να προστεθεί απευθείας στην ζώνη της ρίζας είτε ο dns server να ρυθμιστεί να εξυπηρετεί τυφλά και τα hostnames από το hosts file. Δε ξέρω αν γίνεται κάτι από αυτά τα 2 στον server των Windows, σε άλλους γίνεται. Χμμμμ... οχι παντα... Αν κανεις ενα Α record για τον server2 στον server1 το FQDN του server2 θα ειναι π.χ server2.domain1.local. Τα 2000 και τα XP by default παιρνουν σαν DNS suffix το ονομα του domain στο οποιο βρισκονται (domain1.local). Αρα οταν κανει ενα query για τον server2, ο DNS θα του απαντησει κανονικα. Αν καταλαβα καλα μιλας για τα hosts στα PC's. Τα windows ψαχνουν πρωτα για καταχωρησεις στο hosts και μετα ρωτανε τον DNS. Αρα με χρηση μονο του hosts το resolution θα γινεται κανονικα.
tech25 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2008 Παιδιά ευχαριστώ πολύ με βοηθήσατε λίγο ....Λίγο πιο αναλυτικά η κατάστασή μου.... Εχω ένα server με τομέα πχ domain.gr.Στον server τρέχει dns οπότε τα τερματικά βλέπουν τον server με \\server. Εχω και server2 ( ο οποίος είναι στο ίδιο φυσικό δίκτυο και στο ίδιο subnet) με τομέα πχ test.gr. Ομοίωσ τρέχει dns. Οι clients του domain.gr θα τρέχουν μια βάση access απο τον server2 ,για αυτό με ενδιαφέρει το name resolutio (όπωσ προανέφερα να μπορώ να κάνω \\server2) Συμφωνώ ότι θα πρέπει να παίξω με τουσ dns αλλά πώς? Ευχαριστώ και πάλι Το σεναριο που θελεις να παιξει μπορει να λυθει είτε με παραμετροποιηση του DNS, ειτε αν δεν θελεις να μπλεξεις, με χρηση του αρχειου hosts. Αν επιλεξεις την χρηση hosts θα προσθεσεις μια γραμμη στο hosts ως εξης >192.168.0.150 server2 (αναλογα βαζεις αυτα που θες). Αυτο το αρχειο hosts το αντιγραφεις μαζικα σε ολα τα Pc's που θελεις να εχουν προσβαση στον server2 (γινεται με ενα Batch file 2 γραμμων). Αν δεν σου κανει η λυση του hosts θα σε βοηθησουμε στην παραμετροποιηση του DNS.
nske Δημοσ. 25 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2008 Χμμμμ... οχι παντα...Αν κανεις ενα Α record για τον server2 στον server1 το FQDN του server2 θα ειναι π.χ server2.domain1.local. Τα 2000 και τα XP by default παιρνουν σαν DNS suffix το ονομα του domain στο οποιο βρισκονται (domain1.local). Αρα οταν κανει ενα query για τον server2' date=' ο DNS θα του απαντησει κανονικα.[/quote'] Α μάλιστα, άρα ο resolver των Windows πειράζει τα μονολεκτικά hostnames που δίνεις για resolution προσθέτοντάς τους το τοπικό domain πριν το κάνει query. Δεν το είχα σκεφτεί. Τότε όντως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα Αν καταλαβα καλα μιλας για τα hosts στα PC's. Τα windows ψαχνουν πρωτα για καταχωρησεις στο hosts και μετα ρωτανε τον DNS. Αρα με χρηση μονο του hosts το resolution θα γινεται κανονικα. Μιλούσα για το hosts file του Server, το οποίο θα μπορούσε ίσως χρησιμοποιήσει ο DNS για resolution (σε domains για τα οποία δεν είναι αρμόδιος, στην προκειμένη του μονολεκτικού hostname), σε περίπτωση που δε γινόταν διαφορετικά. Θα ήταν σίγουρα καλύτερο από το να έχεις να συντηρείς πολλαπλά hosts files. Αλλά αφού ισχύει το παραπάνω που είπες δεν μας ενδιαφέρει.
tech25 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2008 Μιλούσα για το hosts file του Server, το οποίο θα μπορούσε ίσως χρησιμοποιήσει ο DNS για resolution (σε domains για τα οποία δεν είναι αρμόδιος, στην προκειμένη του μονολεκτικού hostname), σε περίπτωση που δε γινόταν διαφορετικά. Θα ήταν σίγουρα καλύτερο από το να έχεις να συντηρείς πολλαπλά hosts files. Αλλά αφού ισχύει το παραπάνω που είπες δεν μας ενδιαφέρει. O server χρησιμοποιει το hosts οταν ζηταει ο ιδιος name resolution για οποιαδηποτε κινηση.Τα PC που εχουν τον server δηλωμενo ως DNS ρωτανε κατεθειαν το DNS service για το resolution. Δεν ρωτανε "γενικα" τον server για resolution (καταλαβαινεις τι εννοω). Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω ψαξει ποτε αν μπορω να φορτωσω το hosts στην cache του dns service.. P.S. Μπορεις να εχεις παραπανω απο ενα dns suffix, αν θέλεις
nske Δημοσ. 25 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2008 O server χρησιμοποιει το hosts οταν ζηταει ο ιδιος name resolution για οποιαδηποτε κινηση.Τα PC που εχουν τον server δηλωμενo ως DNS ρωτανε κατεθειαν το DNS service για το resolution. Δεν ρωτανε "γενικα" τον server για resolution (καταλαβαινεις τι εννοω).Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω ψαξει ποτε αν μπορω να φορτωσω το hosts στην cache του dns service.. Αν ο DNS server μπορεί να εξυπηρετήσει recursive queries' date=' θα ήταν λογικό ο resolver (του) να ελέγξει το τοπικό hosts file για τυχόν match πριν προσπαθήσει να κάνει το recursion (κάτι που συμβαίνει σε άλλους dns servers, απ' όσο θυμάμαι και στον BIND). Αυτό εννοώ. Φυσικά μπορεί ο DNS server, αντί να έχει δική του υλοποίηση resolver, να χρησιμοποιεί τον resolver του συστήματος, που ούτως ή άλλως το κάνει αυτό. P.S. Μπορεις να εχεις παραπανω απο ενα dns suffix, αν θέλεις Ενδιαφέρον και χρησιμο, τώρα πρόσεξα ότι τα DNS suffixes είναι πλήρως configurable.
SOTIS Δημοσ. 27 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2008 Ευχαριστώ για τς απαντήσεις.... Τελικά έκανα κάποιες ρυθμίσεις στους dns και θα ήθελα τις γνώμες σας Οπως προανέφερα έχω 2 server στο ίδιο δίκτυο(οι οποίοι τρέχουν και dns) με διαφορετικά domain name. Σε κάθε dns ενεργοποίησα zone transfer και έφτιαξα secondary zone.Αρα κάθε server έχει μια primary zone με τα a records των client που ανήκουν στο domain1 και secondary με τα records των client του domain2. Εχω βάλει σε κάθε τερματικό preferd και alternate dns server. Είναι σωστά τα παραπάνω βήματα? Χρειάζεται κάτι επιπλέον?
nske Δημοσ. 28 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2008 Δε ξέρω αν θα δουλέψει το resolution των μονολεκτικών hostnames έτσι, αφού όταν πάς να κάνεις resolve το "server2" από hosts του domain1, θα θεωρηθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο tech25, "server2.domain1" ενώ ο DNS server έχει απάντηση μόνο για το "server2.domain2". Μάλλον θα χρειαστεί να προσθέσεις το domain2 στα DNS suffixes των clients (ή να προσθέσεις τα A records του domain2 στη ζώνη του domain1).
tech25 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2008 Μάλλον θα χρειαστεί να προσθέσεις το domain2 στα DNS suffixes των clients (ή να προσθέσεις τα A records του domain2 στη ζώνη του domain1). Σωστα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.